Hva er et domenenavn, og hvordan fungerer det? (Forklart)

hva er domenenavn


Lurer du fortsatt på hva som er et domenenavn, og hvordan fungerer det? Å bygge et nettsted kan være forvirrende, spesielt for nybegynnere. Ofte har nybegynnere problemer med å vite forskjellen mellom et domenenavn, webhotell og selve nettstedet ditt. Med så mange forskjellige deler kan det være vanskelig å forstå hvilken del som gjør hva og hva det hele betyr.

Men ikke bekymre deg, vi er her for å dele det ned for deg. I dette innlegget skal vi forklare hva som er et domenenavn, og hvordan fungerer det slik at det er enkelt å forstå. La oss komme i gang.

Hva er et domenenavn?

Så, hva er et domenenavn? Den enkleste måten å si det er: Hvis nettstedet ditt er et hus, er et domenenavn adressen din. Et domenenavn er adressen folk skriver inn i nettleserens URL-bar for å komme til nettstedet ditt.

hva-er-en-domenenavn

Noen eksempler på domenenavn inkluderer:

 • IsItWP.com
 • Google.com
 • Facebook.com
 • Wikipedia.org
 • Yahoo.com
 • Whitehouse.gov

For en mer teknisk forklaring av hva et domenenavn er: Internett er et gigantisk nettverk av datamaskiner som er koblet gjennom et nettverk av kabler. Hver datamaskin tildeles en unik IP-adresse som lar datamaskinene kommunisere med hverandre. IP-adressen er en serie med tall som brukes til å identifisere hver enkelt datamaskin. En typisk IP-adresse ser slik ut:

192.168.1.1

En IP-adresse er vanskelig å huske, så domenenavn ble oppfunnet for å løse det problemet. I stedet for å måtte skrive inn en streng med tilfeldige tall som er vanskelig å huske, trenger brukere bare å skrive inn et domenenavn, som PizzaDelivery.com, for å besøke et nettsted.

Nå som du vet hva et domenenavn er, la oss snakke om hvordan domenenavn fungerer.

Når en bruker skriver inn et domenenavn i URL-linjen til en nettleser, sender den en forespørsel til Domain Name System (DNS), som er et globalt nettverk av servere. Når disse serverne mottar forespørselen din, søker de etter navneservere som er tilknyttet domenenavnet, og videresender forespørselen til disse navneservere.

Ditt webhotellfirma administrerer navneservere. Så hvis nettstedet ditt er vert på Bluehost, vil Bluehost deretter videresende forespørselen til datamaskinen der nettstedets filer er lagret. Denne datamaskinen kalles webserveren. Webserveren samler deretter det forespurte nettstedet og sender det tilbake til nettleseren slik at brukeren kan se det.

De forskjellige delene av et domenenavn

Det er 3 forskjellige deler til et domenenavn, de er som følger:

1. Underdomene

Den første delen av et domenenavn (fra venstre til høyre) er www-delen som kommer foran prikken.

Eksempel: www.IsItWP.com

Dette er en standarddel for hvert domenenavn, kalt maskinnavn eller underdomen. Dette er imidlertid valgfritt, fordi du ikke trenger å oppgi www før et domenenavn i en nettleser for å besøke det domenet. Ditt domenenavn kan bare være IsItWP.com.

2. Domene på andre nivå
Den andre delen er domenet på andre nivå, som er den delen du er mest kjent med, mellom prikkene.

Eksempel: www.IsItWP.com

Dette er selve domenenavnet du registrerer deg for, og det er den mest tilpassbare delen.

3. Toppnivådomen
Helt på slutten av domenenavnet, etter prikken, er toppdomenet også kjent som domeneforlengelsen.

Eksempel: www.IsItWP.com

Domenetillegg kan være .com, .biz, .net, .org, .gov, så vel som mange andre varianter. Men. Com er det mest populære og kjente.

Hvorfor trenger du et domenenavn?

Lurer du fortsatt på hvorfor du trenger et domenenavn? Vel, hvis du vil lage et eget nettsted, trenger du et domenenavn slik at andre kan besøke nettstedet ditt fra datamaskinene sine.

Folk ønsker å starte nettsteder av en rekke forskjellige grunner, og det er derfor det er millioner av registrerte domenenavn. Det blir mer vanlig i dag at folk har personlige nettsteder, av personlige eller salgsfremmende årsaker, så mange registrerer navnet sitt som et domenenavn. For eksempel, hvis navnet ditt er Catherine Smith, kan det være lurt å registrere domenenavnet CatherineSmith.com. På den måten når noen søker på navnet ditt på nettet, blir du lett funnet.

Populariteten til blogging har også ført til at flere registrerer domenenavn for en hobby eller å tjene penger.

I tillegg, hvis du ønsker å starte en bedrift, trenger du et nettsted med sitt eget unike domenenavn. Å ha et nettsted for bedriften din i dag er like nødvendig som å ha et telefonnummer eller faksnummer tidligere. Du trenger en nettside slik at kundene dine kan komme i kontakt med deg på nettet og bla gjennom produktene og tjenestene dine fra komforten av sine egne hjem. Nettstedet ditt trenger et minneverdig domenenavn, vanligvis som samsvarer med bedriftsnavnet, slik at folk enkelt kan finne deg på nettet. Videre vil du registrere et domenenavn for virksomheten din for å beskytte navnet ditt mot å bli tatt av konkurrentene.

Hva er forskjellen mellom et domenenavn og URL?

Forskjellen mellom-domenenavn-url

Selv om de kanskje ser nesten like ut, er et domenenavn og URL to forskjellige ting. Domenenavnet er det faktiske navnet på nettstedet som IsItWP.com, mens en URL er hele banen til et nettsted som fører deg til en bestemt side som https://www.isitwp.com/blog/. I utgangspunktet er nettadressen den komplette internettadressen som brukes til å finne en bestemt side, og den inneholder domenenavnet.

URL-en (Uniform Resource Locator) instruerer nettleseren nøyaktig hvor du skal gå ved å bruke en spesifikk protokoll som oftest er http- eller https-delen av en URL. Så leder den siste delen av nettadressen nettleseren din på hvilken side på et nettsted du skal gå til, som bloggsiden.

Hva er forskjellen mellom et domenenavn og hosting av nettsteder?

Bare fordi du registrerer et domenenavn, betyr ikke det at du automatisk får et nettsted. Domenenavnet er adressen til nettstedet ditt, og nettstedet ditt er hjemmet der nettstedet ditt bor. Hvis du ikke har et hjem for nettstedet ditt, fører adressen din til ingensteds. Så du trenger et domenenavn og webhotell for å lage et fungerende nettsted.

Hjemmet der nettstedet ditt bor er den faktiske datamaskinen der nettstedfilene dine er lagret. Disse serverne tilbys som en tjeneste av webhotellfirmaer. Når du kjøper webhotell, vil du få tilgang til disse serverne for å lagre nettstedet ditt. Når du har bygget et nettsted på en webvert og registrert et domenenavn, vil nettstedet ditt kunne bli sett av folk på nettet.

Mange webhotellfirmaer lar deg registrere og kjøpe et domenenavn også, som for eksempel Bluehost, slik at du enkelt kan administrere domenenavnet og hele nettstedet ditt fra den samme kontoen..

Sjekk ut vårt andre innlegg om forskjellen mellom et domenenavn og webhotell for en mer grundig forklaring.

Hvordan velge et godt domenenavn

Det er viktig å velge riktig domenenavn for nettstedet ditt. Det er ikke en beslutning du bør ta raskt, du må virkelig tenke på det og komme med et domenenavn som er unikt, minneverdig og som fungerer for nettstedet ditt.

Det er en rekke tips du bør huske når du velger et domenenavn, inkludert:

 • Hold det kort – Ikke gjør domenet ditt for lenge, det vil være vanskeligere for folk å huske og vanskeligere å stave. Stavefeil kan føre til tap av trafikk på nettstedet ditt.
 • Hold deg med – Domenetillegg. .Com er det mest populære og pålitelige, så hold deg fast.
 • Bruk nøkkelord – Søkeord vil hjelpe søkemotorer med å finne ut hva nettstedet ditt handler om, og gjøre det lettere for brukere å finne deg på nettet. Så hvis du er et nettsted for fotografering, bruker du nøkkelordet “photography” i domenenavnet ditt.
 • Unngå tall og bindestrek – Tall kan føre til feilstavinger av domenenavnet ditt, som “fem” i stedet for “5”. Og bindestreker blir ofte brukt av nettsider som du ikke ønsker å bli assosiert med.

Hvis du vil lære mer om hvordan du velger et domenenavn for nettstedet ditt, kan du sjekke innlegget vårt om hvordan du velger det beste domenenavnet.

Hvordan få et domenenavn

Det er ikke vanskelig å få ditt eget domenenavn. Du kan registrere og kjøpe et domenenavn fra mange forskjellige selskaper. Vanligvis koster et domenenavn rundt $ 14.99 per år fra populære selskaper som GoDaddy.com og Namecheap.com.

Men bare fordi du kjøper et domenenavn, betyr ikke det at du får et nettsted, du trenger webhotell for det. Derfor anbefaler vi å få et domenenavn fra Bluehost.

Bluehost-register-domenenavn fritt

Med Bluehost kan du registrere et domenenavn og få webhotell i samme konto, noe som gjør det enklere å administrere. I tillegg tilbyr Bluehost IsItWP-lesere en fantastisk avtale. Du kan få et GRATIS domenenavn, SSL-sertifikat og 60% rabatt på hosting. Du kan komme i gang med å bygge nettstedet ditt for bare $ 2,75 / måned.

Klikk her for å gjøre krav på dette eksklusive tilbudet fra Bluehost »

Sjekk ut vår Bluehost-anmeldelse.

I slekt: Beste gratis nettstedgeneratorverktøy (Helt gratis)

Vi håper dette innlegget hjalp deg med å forstå hva et domenenavn er, og hvordan det fungerer slik at du føler deg mer selvsikker når du begynner å lage ditt eget nettsted. Hvis du likte denne artikkelen og ønsker å lære mer om hvordan du oppretter et nettsted, kan du sjekke innlegget vårt om Hva er en blogg? Blogg kontra nettsted & Hvordan fungerer de? Og få også hånden på listen over de beste domenenavnsregistratorene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map