Hva er WordPress? Hvorfor er WordPress gratis? Finnes det en fangst?

gratis wordpress


Et av de hyppigste spørsmålene vi hører fra WordPress nybegynnere er “Hvorfor er WordPress gratis?” Når noe blir tilbudt oss gratis, er vi naturlig mistenkelige. Hva er fangsten? Hvorfor er dette gratis? Det må være noe galt med det hvis de gir det bort! Så hvis du spør deg selv hvorfor er WordPress gratis, er du ikke alene.

Men vi er her for å fortelle deg at WordPress faktisk er en gratis og åpen kildekode-programvare. I denne artikkelen forklarer vi hvorfor WordPress er gratis, går over kostnadene ved å drive et WordPress-nettsted og avdekker skjulte fangster.

La oss komme i gang.

Hvorfor er WordPress gratis?

Så, ja, WordPress er gratis å laste ned og bruke. Det er en åpen kildekode-programvare som er lisensiert under GNU General Public License Agreement, hvem som helst kan bruke den, endre den og dele den fordi designen er offentlig tilgjengelig. Siden design og kildekode er åpent delt, oppfordres WordPress-brukere til frivillig å forbedre utformingen av programvaren. Brukere kan også rapportere feil, bidra med lapper og foreslå funksjoner for forbedring.

Hovedfilosofien bak gratis og åpen kildekode-programvare er frihet. Skaperne mener at alle fortjener friheten til å kontrollere programmet og hva det gjør for dem. Når du bruker en betalt programvare, kontrollerer programmet brukeren og utvikleren kontrollerer programmet.

Mange tror også at programvare ikke er et håndgripelig produkt. Når en programvare er opprettet, kan den kopieres om og om igjen med svært lave kostnader. Så hvis det ikke er noen faktiske kostnader å gjenskape programvaren, hvorfor skal det da være en kostnad å skaffe seg og bruke den? Ta Wikipedia for eksempel, det er et gratis leksikon på nettet som er laget og redigert av frivillige rundt om i verden, så det koster ikke å bruke det.

Så hvorfor er WordPress gratis? I utgangspunktet koker det hele sammen med det faktum at WordPress ikke eies av noen én person, snarere er det et open source samfunnsprosjekt der tusenvis av mennesker bidrar til det for å gjøre det til det det er i dag.

WordPress.org vs. WordPress.com: Er de begge gratis?

Det er viktig å merke seg at det er to forskjellige typer WordPress: WordPress.org og WordPress.com. WordPress.org er en åpen kildekode-programvare som er gratis å laste ned og bruke slik du måtte ønske deg. Det er en løsning som er hostet, og det betyr at du laster ned programvaren og bruker den på ditt eget domene.

På den annen side er WordPress.com et freemium nettsted og beste bloggvertjeneste. Du kan starte et nettsted gratis med WordPress.com, men det er veldig begrenset. I motsetning til med WordPress.org, med et gratis WordPress.com-nettsted som du ikke får ditt eget tilpassede domenenavn, er dine designtilpasningsevner begrenset, og du har ikke lov til å laste ned noen WordPress-plugins. Du har heller ikke lov til å tjene penger på ditt gratis WordPress.com-nettsted; dette betyr ingen direkte annonser eller Adsense og ingen tilknyttet markedsføring.

Hvis du ønsker tilgang til noen av disse funksjonene, vil det koste deg ganske mye. Avhengig av dine behov, må du betale alt fra $ 36 – $ 300 per år, og de tilbyr også en VIP-plan som starter med fantastiske $ 5000 per måned.

For en mer detaljert titt på forskjellene mellom WordPress.org og WordPress.com, sjekk ut innlegget vårt med tittelen WordPress.com vs. WordPress.org – Er en virkelig bedre enn den andre?

Hvordan tjener WordPress penger?

Nå lurer du kanskje på hvordan WordPress kan fortsette å kjøre hvis det er gratis. Når alt kommer til alt, trenger WordPress-teamet fortsatt å dekke kostnadene for noen ting som webhotell og maskinvare. Så hvis WordPress er gratis, hvordan tjener det penger?

hvordan wordpress tjener penger

Vel, medgründer av WordPress, Matt Mullenweg, eier et selskap som heter Automattic. Automattic tilbyr en rekke freemium bloggingtjenester, inkludert WordPress.com, som vi nevnte tidligere. Selskapet eier også populære freemium WordPress-plugins som Jetpack og Akismet.

Som vi uttalte tidligere, er WordPress.com en freemium-webhotellvertjeneste. Brukere kan starte en blogg eller et nettsted gratis, men for å låse opp en rekke kraftige og nyttige funksjoner som plugins, må brukerne betale for det. Denne inntekten gjør at WordPress.com kan bidra til og støtte WordPress.org. Med overskuddet selskapet Automattic tjener, har de råd til å holde WordPress.org i gang og gratis for alle.

Kan du tjene penger på WordPress?

Et annet populært spørsmål fra WordPress nybegynnere er “Kan jeg tjene penger med WordPress?” Når du får noe gratis, kan du ikke tjene penger på det. Men med WordPress kan du faktisk tjene penger. Det er to hovedmåter du kan tjene penger med WordPress eller annen open source-programvare som er ved å lage produkter eller tjenester basert på den åpne kildekode-programvaren..

Det er en rekke WordPress-brukere som har opprettet vellykkede selskaper basert på fantastiske WordPress-produkter, plugins, temaer og til og med WordPress-hostingløsninger. Noen viktige WordPress-selskaper med flere millioner dollar, foruten Automattic, inkluderer:

 • Elegante temaer – Et førsteklasses tema- og plugin-selskap bak Divi, den mest populære dra-og-slipp-sidebygger-plugins.
 • Fantastisk motiv – Et WordPress-selskap med flere millioner dollar ledet av Syed Balkhi. De står bak selskaper som WPBeginner, OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, og mer.
 • Sucuri – En av de mest populære WordPress-sikkerhetsløsningene i markedet.
 • WPEngine – En av de best administrerte WordPress-hostingløsningene.
 • Yoast – Plugin deres Yoast SEO er en av de mest populære WordPress-plugins gjennom tidene.

Du trenger ikke å lage et produkt for å tjene penger på WordPress heller. Det er en rekke andre måter å tjene til livets opphold med WordPress, inkludert som WordPress-utvikler, bygge tilpassede WordPress-nettsteder, administrere virksomhetsnivå WordPress-nettsteder, WordPress SEO spesialist og mer. Og selvfølgelig kan du bruke WordPress-nettstedet ditt til å selge alle typer produkter eller tjenester du ønsker.

Er det skjulte juridiske vilkår for WordPress?

Nå sa vi at WordPress er gratis og du kan gjøre hva du vil med det, men er det noen fangster som skjulte juridiske vilkår? Selv om du kan gjøre omtrent hva som helst med WordPress, er det noen få ting du må huske på.

For det første WordPress-varemerket. WordPress som programvare utgis under GPL, men ordene WordPress og WordCamp, samt WordPress-logoen, er alle varemerker som eies av WordPress-stiftelsen. Så hvis du for eksempel vil starte et WordPress-basert selskap ved å selge produkter eller tjenester, har du ikke lov til å bruke ordet “WordPress” i domenet ditt fordi det er i strid med deres varemerkepolitikk. Du kan imidlertid bruke “WP” i domenet ditt, som er det som mange vellykkede WordPress-baserte selskaper gjør. Hvis du vil bruke WordPress-logoen på nettstedet ditt, må du sørge for å bruke den i samsvar med WordPress-varemerkepolitikk.

WordPress-logo-varemerke

For det andre må vi snakke om copyright. Mange brukere har lurt på om WordPress er copyrightfritt. Det enkle svaret på det er nei. WordPress er lisensiert under GPL, noe som betyr at du kan bruke, endre og distribuere koden som du vil, men du har ikke opphavsretten til hele koden. Du vil bare ha opphavsretten til endringene du gjør i programvaren.

Også noe arbeid du frigjør, avledet fra en programvare utgitt under GPL, må også være lisensiert under GPL. Noe som betyr at alle andre står fritt til å bruke, endre og distribuere koden din på hvilken som helst måte de velger også. For eksempel blir WordPress-temaer utgitt under GPL. CSS, javascript, bilder som brukes i et tema er ekskludert, men alle PHP- og HTML-delene av et tema som er avledet fra WordPress-funksjonalitet, er lisensiert under GPL.

Kan jeg starte et WordPress-nettsted gratis?

Hvis du nå er her, lurer du sannsynligvis på om du kan starte et WordPress-nettsted gratis. Mens WordPress er gratis, er det noen kostnader å starte et WordPress-nettsted. For å bruke WordPress på nettet, trenger du WordPress hosting og et domene. Hosting er der nettstedet ditt bor på internett og hva som gjør det mulig for folk å få tilgang til nettstedet ditt via nettet.

Siden alt du trenger er et domene og hosting for ditt WordPress-nettsted, er kostnadene ganske minimale. Men det er vertsløsninger der ute som er dyrere, og du bør unngå dem, spesielt hvis du nettopp begynner. Derfor anbefaler vi at du velger Bluehost som hosting-løsning.

Bluehost-wordpress-hosting

Bluehost tilbyr våre lesere en fantastisk avtale. Du kan få et gratis domenenavn, gratis SSL og over 60% avslag på WordPress-hosting.

Klikk her for å gjøre krav på dette eksklusive tilbudet fra Bluehost »

Nå er det rimeligere å starte din egen webside med WordPress enn noen gang før. Hvis du trenger mer råd om hvordan du lager et WordPress-nettsted, kan du se på noen av våre andre artikler for å få hjelp:

 • Hvordan lage et nettsted – trinn for trinn (med bilder)
 • Hvordan starte en blogg (og tjene ekstra inntekter på siden)
 • Hvordan lage en nettbutikk – trinn for trinn (med bilder)

Fordelene med å velge WordPress

Som vi nevnte tidligere, kan du starte et nettsted gratis på WordPress.com, men det er mange begrensninger som vil holde deg tilbake fra å lage et kraftig nettsted – og det vil koste mye penger å få tilgang til de funksjonene du til slutt vil trenge. Derfor anbefaler vi at du bygger nettstedet ditt med WordPress.org. Det er mange fordeler med å bruke WordPress.org til å lage nettstedet ditt, her er det bare noen få:

 • Ingen restriksjoner – Med WordPress.org kan du bygge, tilpasse og utvide nettstedet ditt slik du vil uten begrensninger.
 • Enkel tilpasning – WordPress gir deg tilgang til tusenvis av gratis WordPress-temaer for enkelt å gi nettstedet ditt det nøyaktige utseendet du ønsker.
 • Lagt til kraft – WordPress lar deg laste ned og installere tusenvis av gratis plugins fra den offisielle WordPress Plugin Directory for å forbedre nettstedet ditt til det fulle.
 • inntjenings – Du kan tjene penger på bloggen eller nettstedet ditt fordi WordPress tillater inntektsgenerering. Du kan kjøre annonser på ditt WordPress-nettsted uten tillatelse fra hostingplattformen din eller måtte dele overskuddet med dem.

En annen fordel med å lage et nettsted med WordPress.org er at du eier noe av innholdet du laster opp til nettstedet ditt, enten det er skriving, bilder, produkter og så videre. På andre gratis bloggsider som WordPress.com, for eksempel, eier du ikke helt ditt eget innhold. WordPress.com har rett til å slette, selge eller endre noe av innholdet ditt uten å måtte gi noen grunn til deg for det.

Når man sammenligner side om side, er WordPress.org langt bedre enn WordPress.com eller andre hostingløsninger. Du har full kontroll for å lage nettstedet til drømmene dine, og det er enkelt å gjøre det med alle de ekstra funksjonene du får med WordPress.org.

Nå som du vet alle detaljene om hvorfor WordPress er gratis og alt om kostnader forbundet med det, håper vi å velge riktig plattform for nettstedet ditt er en enkel beslutning for deg. Og hvis du fremdeles er uklar om WordPress, kan du gå videre til de 9 grunnene til at WordPress er den beste nettstedbyggeren. Hvis du likte denne artikkelen, kan du vurdere å sjekke ut vårt andre innlegg 46 største merkevarer i verden ved å bruke WordPress aktivt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map