Hur man köper ett taget domännamn (7 Pro-tips)


Är det domännamn du ville ha för ditt företag redan tagit?

Efter att ha tillbringat mycket tid på att tänka på det perfekta domännamnet för din webbplats kan du upptäcka att det redan har tagits av någon annan. Men den goda nyheten är att du fortfarande har några alternativ för att få en domän, även om den inte visas tillgänglig vid första anblicken.

I den här artikeln berättar vi hur du köper ett taget domännamn i sju enkla steg.

Men innan vi börjar, låt oss bekanta oss med de olika typerna av domännamn som finns, så du vet vilken som skulle vara idealisk för ditt företag.

Olika typer av domännamn

Det finns olika typer av domännamnstillägg, till exempel. Com, .org, .net, .tv, .info, .io, och så vidare. Det mest populära valet är .com-förlängningen.

Men baserat på din domänutvidgning kan ett domännamn falla under 3 olika kategorier.

 1. Domännamn på toppnivå (TLD): Precis som namnet antyder anses toppdomännamn vara överst när det gäller domänstruktur. Alla domännamn som slutar med en tillägg. .Com, .org, .net faller under denna kategori.
 2. Landsnummer Toppnivå Domän (ccTLD): Dessa domäner är landsspecifika domännamn som har landskoden som en förlängning. Till exempel är förlängningen för Indien .in, och för Storbritannien är den .uk.
 3. Sponsrade domän på toppnivå (sTLD): sTLDs är specialiserade domänutvidgningar som har en sponsor bakom sig som representerar en specifik gemenskap som domänen kommer att tjäna. Till exempel kommer en domän med .gov att betjäna statliga organisationer, en med .edu kommer att tjäna utbildningsinstitutioner och så vidare.

Nu när vi är klar över några av de mest populära typerna av domäner låter vi lära oss hur man köper ett domännamn som redan har tagits.

Steg 1: Undersök och ta reda på domännamnsvärdet

Det första steget mot att köpa ett domännamn är att ta reda på vad den specifika domänen är värd. Det beror på att vissa domäner kan vara ganska dyra. Det är bäst att veta om du har råd att lämna ett erbjudande innan du lägger timmar på att försöka ta reda på hur du köper det.

Om du gör massor av forskning bara för att inse att det är för dyrt, kommer du att bli mycket mer besviken för att du har slösat bort din tid och ansträngning.

Det är enkelt att ta reda på ett domänvärde. För det kan du gå till valfri domänbedömningswebbplats och ange domänen du är intresserad av. Så här kan du använda domänvärderingsverktyget för GoDaddy.

Besök bara webbplatsen och ange domänadressen med dess förlängning i det erbjudna fältet. Klicka nu på GoValue knapp.

Domänvärdering, godaddy

Det ger dig snabbt en grov uppskattning av vad domännamnet är värt. På höger sida jämförs även samma domännamn med andra tillägg och visar prisvärdet för varje. Detta är användbart eftersom du kanske tycker att andra domänutvidgningar är mer överkomliga än den du ursprungligen hade i åtanke.

Genom att känna till priset på domänen innan du går in i förhandlingar för att köpa det, kan du skapa ett starkare spelplan med säljaren. Men frågan kvarstår, “Hur hittar du säljaren i första hand?”

Steg 2: Ta reda på vem ägaren är

Nästa steg är att ta reda på vem som äger domännamnet. Du måste veta om domännamnet konsekvent har ändrat ägande eller om det har förblivit relativt stabilt. Ofta ägarförändringar betyder instabilitet, vilket kan vara bra eller inte, beroende på dina behov.

Om domänen du vill ha har haft många olika ägare, är det mer troligt att du tar hand om det. Det beror på att det inte finns något etablerat varumärke som redan är kopplat till namnet.

Men om den senaste ägaren betalade ett högre pris kan de vara mindre villiga att sälja domänen till en överkomlig kostnad.

För att ta reda på ägaren till det domännamn du vill gå till webbplatsen för sökning efter Whois. Här kan du ange domännamnet i sökfältet.

Tillgänglighet för uppslag av domäner i Whois

Du har nu all information relaterad till domänprofilen på din skärm.

Genom att bläddra längre ner på skärmen ser du Whois-posten. Här har du olika webbadresser med vilka du kan hämta ägarens kontaktuppgifter.

Du kan också använda plattformar som ICANN-uppslagning för att hitta din domänägares information. Men om ägaren har skyddat kontaktinformationen kan det vara svårt för dig att ta reda på specifika kontaktuppgifter.

Steg 3: Sök efter varumärken

Att leta efter varumärken är ett annat viktigt steg som du inte kan missa. Det finns tillfällen då användare stöter på juridiska problem eftersom de i slutändan köper en domän med en varumärkesbeteckning. Du vill inte hitta dig själv i den här situationen.

Verktyg som Tradmarkia kan hjälpa dig att upptäcka om ditt domännamn är varumärke. Dessutom är Tradmarkia gratis att använda.

Om ditt domännamn inte har ett varumärke föreslår Tradmarkia också platser där du kan ansöka om ett eget varumärke. På så sätt kommer du att vara säkrare när du slutligen får domänen.

Steg 4: Sök din domän på domänauktionssidor

Det finns alltid en god chans att domänen du söker ägs av någon och listas till salu. Det kan finnas flera skäl till varför ägaren vill sälja domänen.

 • De kanske inte klarar sig bra som onlineföretagare
 • De har tappat intresset för sitt projekt
 • De kan vara domänhandlare som köper och säljer domäner för att tjäna pengar
 • Någon kan ha köpt domänen för dem som en gåva

Och mer. Skälen kan variera, men poängen är att ditt domännamn för närvarande kan komma att få tag på dessa auktionssajter.

Så innan du når till ägaren, se till att domännamnet inte finns på webbplatser som Flippa, NameCheap, GoDaddy Auction eller andra som dem.

Steg 5: Nå ut till ägaren och förhandla

Nu när du har gjort din forskning är du redo att nå ut till domänägaren och förhandla till ett rimligt pris. När du gör det måste du vara tålamod så att du inte slutar göra en impulsiv affär som lämnar dig i en nackdel.

Se till att din slutliga diskussion innehåller:

 • Vad du betalar och i vilken valuta (för internationella säljare)
 • Hur domänen kommer att överföras
 • Vilka regionala lagar kommer att gälla för försäljningen

Här är några tips som hjälper dig att förhandla som en proffs.

 • Låt domänägaren ange priset först. Det kan vara mindre än det pris du har i åtanke.
 • Bjud inte för lågt. Detta kan irritera säljaren och få dem att tro att du är oprofessionell. De kan avskedja dig helt, så motoffer med ett rimligt pris.
 • Bli inte alltför knuten till domänen. Detta kommer att göra att du verkar sårbar, och säljaren kan medvetet hålla sig till det angivna priset om de ser hur desperat du är.

Steg 6: Betala för domän- och överföringsägande

Om du lyckas med att göra en rättvis affär kan du gå vidare till nästa steg, som är att göra betalningen. Undvik alltid direkta elektroniska överföringar med tjänster som PayPal eller TransferWise. Detta gör att du inte bara verkar oprofessionell utan också riskera dina transaktioner.

Det beror på att det antingen måste säljaren eller köparen sätta upp sitt slut på köpet först och lita på att den andra parten kommer att slutföra affären.

Så se till att du litar på en pålitlig webbplats som GoDaddy Auctions eller Escrow för att slutföra dina transaktioner.

Dessa tredjepartsplattformar kommer att säkerställa en säker transaktion och kommer att hålla dina pengar tills domännamnet accepteras och bekräftas.

Steg 7: Vad du ska göra om förhandlingen misslyckas

Det finns inga skäl att förlora hoppet om din förhandling misslyckas! Ta bara ett djupt andetag och leta efter andra alternativ på webbplatser som säljer domäner.

Vi är säkra på att du hittar ett namn som passar perfekt till ditt företag. Och när du gör det så här kan du registrera domännamnet. Du kan också använda vårt domännamngenerator för inspiration.

Är du inte säker på var du ska börja eller bara behöver lite inspiration? Kolla in vårt inlägg om hur du väljer ett bra domännamn.

Förhoppningsvis gillade du den här artikeln, och vi hoppas att den hjälper dig att hitta det perfekta domännamnet för din webbplats. Och om du känner någon som kämpar för att få sitt domännamn, känn dig fri att skicka denna resurs.

Har du några andra tips eller förslag för att köpa ett domännamn som redan har tagits? Låt oss veta i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me