Hur man väljer det bästa domännamnet (9 tips och verktyg)

hur man väljer det bästa domännamnet


Vill du starta en webbplats men kämpar med hur du väljer det bästa domännamnet? Ett bra domännamn är viktigt för att din webbplats eller blogg ska lyckas. När allt kommer omkring är det hur din publik kommer att hitta dig på webben. Så det kan inte vara bara ett split sekundbeslut; måste du spendera tid för att komma med det bästa domännamnet som möjligt. Dessutom finns det några bästa praxis för domännamn som du bör veta om för att hjälpa dig att välja rätt domännamn för din webbplats.

Lyckligtvis kommer vi i den här artikeln att dela några tips och tricks för hur du väljer det bästa domännamnet. När du hittat det perfekta domännamnet för din webbplats visar vi dig hur du registrerar ditt domännamn gratis! Låt oss börja.

1. Idéer och forskning med brainstorm

Det första steget för att välja det bästa domännamnet är att brainstorma några idéer och göra lite research. Om du funderar på hur du väljer ett domännamn för din blogg eller webbplats, har du antagligen funderat på att starta en blogg eller företag ett tag. Så du bör ha några idéer om vad du vill att din blogg ska handla om eller vad ditt företag kommer att bli. Detta är viktigt för att välja det bästa domännamnet eftersom ditt domännamn ska relatera till ditt företag och ditt varumärke.

Börja med ett domännamngeneratorverktyg som hjälper dig att komma med några idéer. Testa IsItWP gratis webbplatsgenerator. Ange bara 1 eller 2 nyckelord för ditt företag eller blogg. Om du till exempel vill starta en webbplats för ett bokföringsföretag kan du försöka skriva in nyckelordet “bokföring”.

isitwp-domännamn-generator

När du har angett sökordet trycker du på knappen Generera namn. Generatorn kommer sedan att ge dig många idéer om domännamn som innehåller ditt sökord.

domän-namn idéer-generator

Med en domännamngenerator som den här kan du brainstorma massor av fantastiska domännamnsidéer för din webbplats.

Glöm inte att om du redan har en domännamn i åtanke, att du måste göra research för att se till att den inte redan har tagits av någon annan.

2. Välj rätt domäntillägg

När du väljer ett domännamn för din blogg eller webbplats måste du också välja rätt domäntillägg. En domänförlängning, som också kallas ett toppnivådomän eller TLD, är helt enkelt suffixet eller den sista delen av ett domännamn. Med domännamnet www.Google.com är .com till exempel domänförlängningen. Det finns ett antal olika domäntillägg som används idag, de vanligaste inkluderar:

 • .com (kommersiell) – Detta är den mest populära domänförlängningen på internet. Det skapades ursprungligen för kommersiella företag men nu kan det användas för vad som helst.
 • .biz (företag) – Denna domäntillägg skapades främst för företag vars föredragna domännamn redan togs med .com.
 • .org (organisation) – Ursprungligen skapat för ideella organisationer och välgörenhetswebbplatser men nu kan detta domännamn användas av vem som helst.
 • .net (nätverk) – Ett alternativ till den populära .com-domäntillägget som vem som helst kan använda, men som ursprungligen skapats för nätverksinfrastruktur.
 • .edu (utbildning) – Denna domänutvidgning kan bara användas av ackrediterade högskolor som t.ex. universitet.
 • .regering (regering) – Denna domänutvidgning kan endast användas av myndigheter.
 • Landsspecifik – Det finns också domänförlängningar för specifika länder som .ca för Kanada och .in för Indien.

Vi rekommenderar att du håller dig med .com för din domäntillägg eftersom det är den mest trovärdiga och etablerade domäntillägget. Dessutom, eftersom .com är så synonymt med internet, skriver många användare in .com som standard eftersom de är så vana vid det. Till exempel, om ditt domännamn är AccountingByJudy.net, kommer många användare istället att skriva det mer minnesvärda domäntillägget. Com utan att ens tänka på det och inte kommer att kunna hitta din webbplats. Detta är särskilt vanligt för användare som inte är tekniskt kunniga.

Du vill att din webbplats ska vara så enkel att hitta som möjligt och att den också verkar trovärdig, varför vi rekommenderar att du väljer com-domäntillägg.

3. Använd nyckelord

nyckelord

Använd nyckelord är en viktig del i att välja det bästa domännamnet. Nyckelord är hur sökmotorer kan berätta vad din webbplats handlar om. När någon söker efter ditt sökord på internet, om du inkluderar nyckelordet i ditt domännamn, har din webbplats en bättre chans att dyka upp i toppen av sökresultaten.

Kolla också: Bästa verktyg för sökordsforskning för SEO.

Om en användare till exempel söker efter fototjänster på Google och ditt domännamn är PreciousPhotography.com är det troligt att din webbplats dyker upp i sina sökresultat. Om du inte inkluderar nyckelord i ditt domännamn och istället väljer något som PreciousSnaps.com, kanske din webbplats inte dyker upp i några sökresultat för fotografering. Det kan vara svårt att hitta ett domännamn som är tillgängligt för bästa sökord som “fotografering” men du måste bara vara kreativ och blanda nyckelordet med andra unika ord för att hitta den perfekta kombinationen.

4. Mål lokala nyckelord

När det gäller nyckelord, om du har ett lokalt företag som fokuserar på ett visst geografiskt område, bör du också rikta in dig på lokala nyckelord i ditt domännamn. När användare söker efter ett företag eller en tjänst i sitt område lägger de vanligtvis sin stad eller stat till sökningen för att få resultat som är nära dem. Till exempel “landskapsarkitektur Phoenix”.

Så om du vill dyka upp i lokala sökresultat lägger du till ett lokalt nyckelord till ditt domännamn. Istället för BobsLandscaping.com, använd BobsLandscapingPhoenix.com så att din webbplats dyker upp i lokala sökresultat.

5. Gör det enkelt att skriva och förstå

När du väljer ett domännamn kan du bli frestad att ta fram en helt unik stavning för att få ditt domännamn att sticker ut eller ändra stavningen på ett ord eftersom någon annan tog ditt föredragna domännamn. Men du bör undvika att välja ett domännamn som är för svårt för användare att förstå och skriva.

Om du ändrar stavningen av ett ord i ditt domännamn, till exempel, tar ett domännamn som ProfessionalPainting.com och förvandlar det till ProfssnlPaintng.com, blir det svårare för användare att hitta din webbplats. Försök att undvika dubbla bokstäver också. Till exempel kommer ett domännamn som Glassstatues.com troligen att skrivas in felaktigt av användare. Håll det enkelt och enkelt att skriva.

6. Håll det kort

lätt att komma ihåg domännamn

Ingen vill skriva in ett domännamn som är 64 tecken långt. Det är inte bara irriterande för användare, utan det ökar också chansen att felstavningar leder till att din webbplats inte hittas och trafikförlust.

Det är mycket bättre att ha ett domännamn som är kort och lätt att komma ihåg. Vi rekommenderar att du håller ditt domännamn under 15 tecken långt.

7. Undvik siffror och bindestreck

Du bör också undvika att använda siffror och bindestreck i ditt domännamn. Siffror är ofta förvirrande för människor eftersom om du säger till dem “5” kan de ta det som “fem”, vilket kan leda till felstavningar i ditt domännamn. Om du behöver ett nummer i ditt domännamn eftersom det till exempel finns i ditt företagsnamn kan du registrera båda varianterna för att undvika detta problem.

Du vill också undvika bindestreck helt eftersom bindestreck ofta är associerade med skräppedomäner och du vill inte att folk tror att din webbplats inte är säker. Bindestreck leder också till felstavningar eftersom många användare kommer att glömma att lägga till bindestreck när de skriver din domän.

8. Var inte generisk – Var unik

Det finns miljoner registrerade domännamn, så du måste se till att ditt domännamn är unikt och minnesvärt. Ett domännamn är inte bara din onlineadress, det är också en del av ditt varumärke. Så även om det är lätt att förstå är viktigt, måste det också vara tilltalande och det måste representera vem du är.

Till exempel insurance.com är generiskt och tråkigt, och det har antagligen redan tagits av någon. Men ett domännamn som GuardedInsurance.com är unikt och minnesvärt, och det säger till dina potentiella kunder att du är ett pålitligt företag. Se till att ditt domännamn sticker ut i dina besökares webbplatser.

9. Don’t Pigeonhole Yourself

När du kommer med ett unikt domännamn är det viktigt att du inte heller duva dig. Att välja ett domännamn som lägger dig i en ruta och som bara tillåter att ditt företag kan kopplas till en specifik sak kommer att ge problem för dig i framtiden när du vill växa och expandera ditt företag.

Föreställ dig detta: Du startar ett företag som gör handgjorda keramiska ornament och väljer ditt domännamn som CeramicOrnaments.com. I framtiden vill du dock börja göra andra saker som muggar, tallrikar, skålar etc. Konsumenter som är intresserade av dessa köksartiklar kan komma över eller aldrig ens upptäcka din webbplats på grund av dess begränsade domännamn. Välj ett domännamn som ger dig utrymme att växa.

Bonustips: Registrera ditt domännamn gratis

När du har valt det bästa domännamnet måste du registrera ditt domännamn för att skydda det från att tas av någon annan. Dessutom måste du registrera ditt domännamn för att börja bygga en webbplats.

Hur registrerar du ett domännamn? Många webbplatser eller några av de bästa webbhotellföretagen erbjuder en domänregistrering tillsammans med hosting. Vi rekommenderar att du väljer Bluehost eftersom du kan få ett GRATIS domännamn, vilket är bra om du precis börjar.

Bluehost registrera-domännamn fritt

Tillsammans med ett gratis domännamn erbjuder Bluehost våra läsare en fantastisk affär på webbhotell. Om du har det perfekta domännamnet i åtanke kan du få ett gratis domännamn, gratis SSL och över 60% rabatt på WordPress-värd.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Registrera dig för Bluehost idag så att du kan göra anspråk på ditt föredragna domännamn och komma igång med att skapa en framgångsrik webbplats.

Vi hoppas att dessa tips hjälpte dig att lära dig hur du väljer det bästa domännamnet. Om du gillade det här inlägget och vill lära dig mer om domännamn och webbplatser kan du kolla in ett av våra inlägg om Vad är skillnaden mellan domännamn och webbhotell? (UPPENBARADE). Och du kanske tycker att vår lista över de bästa domänregistrarna är användbar för dina framtida domänregistreringar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map