Komplett nybörjarguide för WordPress SEO

seo, sökordsundersökning, seo på sidan


Utan tvekan är Search Engine Optimization (SEO) det billigaste men mest riktade sättet att driva trafik till din webbplats. Med SEO kan du hjälpa dina målanvändare att upptäcka ditt innehåll vid rätt tidpunkt när de letar efter det.

I motsats till vad man tror är WordPress SEO inte förvirrande eller tuff. Med rätt SEO-verktyg i handen är det fullt möjligt för dig att optimera din webbplats för sökmotorer oavsett din skicklighet.

I den här artikeln förklarar vi grunderna i WordPress SEO, hur man implementerar SEO på plats och så småningom behärskar SEO-spelet.

Vad är SEO & Varför är det viktigt?

SEO eller sökmotoroptimering är en teknik genom vilken du optimerar dina webbsidor för att driva gratis organisk trafik från sökmotorer som Google.

I grund och botten är ditt mål att följa WordPress SEO bästa praxis på din webbplats och hjälpa sökmotorer att enkelt genomsöka och indexera din webbplats för rätt sökord. På så sätt kan du potentiellt hjälpa användare att upptäcka ditt innehåll när de letar efter det genom att söka med de sökord som du riktar in.

Hur fungerar sökmotorer – Genomsökning, indexering och ranking

Sökmotorer som Google använder avancerade algoritmer för att förstå och rangordna webbsidor på rätt sätt i sökresultaten.

Men i lekmannens termer har sökmotorer i princip tre funktioner.

 • Krypande: I den här processen genomsöker tusentals webbsidor för att upptäcka relevant innehåll. Detta är det första steget med att en sökmotor känner igen din sida och visar den i sökresultaten
 • indexering: Lagra och organisera innehållet som hittades under genomsökningsprocessen. När en användare letar efter information returnerar sökmotorer resultaten från sitt index.
 • ranking: Det är processen att beställa innehållet baserat på kvalitet och relevans. Det betyder att om din sida rankas som nr 1 för en viss fråga, kommer den att visas först för den sökfrågan.

WordPress SEO bästa metoder för nybörjare

WordPress är en av de mest SEO-optimerade webbplatsbyggarna. Men det betyder inte att ditt innehåll automatiskt kommer att genomsökas, indexeras och rankas på Google bara för att du använde WordPress.

Lyckligtvis med WordPress är det lätt att följa bästa praxis för SEO. Låt oss titta på några av de bästa metoderna för WordPress SEO.

1. Aktivera inställningarna för synlighet på webbplatsen

Det första du behöver göra är att se till att din webbplats inte är dold för sökmotorer. WordPress har ett inbyggt alternativ för att dölja din webbplats från sökmotorer. Den här funktionen är till hjälp för dig om din webbplats inte är redo att genomsökas, indexeras och du behöver mer tid för att arbeta med den.

Under installationen av webbplatsen, ibland, användare avmarkerar detta alternativ och sedan glömmer att aktivera synlighetsinställningar.

Logga in på din WordPress-instrumentpanel och gå till Inställningar »Läsning för att se ett alternativ som heter Sökmotors synlighet. Se bara till att det här alternativet är avmarkerat.

SEO grunder

När du gör det trycker du på knappen Spara ändringar längst ner så att du inte tappar dina inställningar.

2. Använd en SEO-vänlig URL-struktur

Nästa sak du behöver göra är att göra dina webbadresser SEO-vänliga. SEO-vänliga webbadresser avslöjar sammanhanget för ditt innehåll för både användare och sökmotorer.

Ett exempel på SEO-vänlig URL – https://www.isitwp.com/best-wordpress-seo-plugins/

Icke-SEO-vänligt URL-exempel – https://www.isitwp.com/?p=20198.

SEO-vänliga webbadresser är en av rankningsfaktorerna, vilket innebär att de förbättrar möjligheten att din webbplats får högre ranking i sökresultaten. Det bästa sättet att göra dina webbadresser sökmotorvänliga är att inkludera dina sökord i dem.

Som standard låter WordPress dig ställa in din permalänkstruktur genom att gå till Inställningar »Permalinks.

WordPress SEO-vänliga webbadresser

Låt oss välja Postens namn alternativ. När du är klar, glöm inte att spara dina ändringar. Detta steg rekommenderas endast för nya användare. Tänk på att det är i ditt bästa intresse att inte ändra din nuvarande permalänkstruktur, så att du inte tappar organisk trafik och ranking.

3. Lägg till en XML-webbplatskarta till WordPress

En XML-webbplatskarta låter dig informera sökmotorer om webbadresser på din webbplats som är tillgängliga för genomsökning. Det spelar en enorm roll för att låta Google upptäcka dina webbsidor och inlägg.

Det enklaste sättet att skapa en webbplatskarta till din webbplats är att använda Yoast SEO-plugin. Yoast är en allt-i-ett SEO-plugin som tar hand om varje liten sak för att säkerställa att din webbplats är optimerad för sökmotorer.

När du installerar och aktiverar plugin på din webbplats skapar Yoast automatiskt en webbplatskarta för dig. För mer information, läs vår detaljerade guide om hur du skapar en XML-webbplatskarta.

4. WWW Vs. HTTPS

Du måste ha lagt märke till att det finns vissa webbplatser som använder www i början av sin webbadress medan andra använder http. Sökmotorer betraktar dessa två som två olika webbadresser. Så för att undvika förvirring behöver du helt klart veta vilken du ska använda för din webbplats.

Återigen låter WordPress dig föredra vilken webbplatsadress du vill välja. Du kan göra det genom att gå till Inställningar »Allmänt på din WordPress-instrumentpanel. Du kan sedan lägga till önskad URL i båda WordPress-adress och Webbplatsadress fält.

Wordpress seo allmänna inställningar

5. Lägg till webbplats i Google Search Console

Google Search Console hjälper dig att spåra webbplatsens resultat på Google. Den erbjuder alla viktiga data relaterade till din webbplats synlighet och prestanda, som sökord, visningar, klick, CTR och mer. Det hjälper också till att hitta indexeringsstatus, fel, så att du kan fixa dem för att driva mer organisk trafik.

Om det upptäcker någon form av fel på din webbplats får du omedelbart ett meddelande så att du kan vidta åtgärder direkt.

Så här kan du lägg till din webbplats i Googles sökkonsol.

6. SEO på sidan

SEO på sidan är en teknik där du optimerar enskilda sidor på din webbplats för att få en bättre sökrankning, mer synlighet och trafik. Detta innebär att du arbetar med ditt innehåll, bilder och till och med HTML-källkoden. Några saker du behöver komma ihåg när du gör din on-page SEO är:

 • Innehållsstrategi
 • Bildoptimering
 • Optimera din titel
 • Lägga till kategorier och taggar
 • Lägga till metabeskrivningar
 • sammanlänkning

Låt oss titta på var och en av dessa punkter i detalj.

7. Innehållsstrategi

För att veta vilka frågor dina läsare kan ha måste du göra nyckelordsundersökningar som en del av din innehållsplanering. Detta hjälper dig också ta reda på vilket sökord som har hög trafikvolym, konkurrens, köpsintensitet och mer.

Börja med att använda ett sökordsverktyg och ha djupgående sökorddata, tävlingsanalys, spårning av sökordspositioner och massor av andra användbara funktioner.

För att veta mer, kolla in hur man gör sökordsundersökningar.

Det hjälper dig också att förstå ditt ämne noggrant innan du börjar skriva ut ditt inlägg. Först då kan du komma med ett omfattande inlägg som svarar på dina läsares frågor.

Gör ditt inlägg lättläst eftersom läsbarheten är en av de viktigaste sökmotorens rankingfaktorer.

8. Bildoptimering

Bilder spelar en stor roll i framgången för ditt inlägg. Utan bilder kommer ditt inlägg att vara tråkigt och tråkigt. Bilder kan göra ditt inlägg engagerande och intressant att läsa.

Men att helt enkelt lägga till bilder till ditt inlägg räcker inte. Du bör göra det lättare för sökmotorer att förstå vad dessa bilder handlar om. Du kan göra det genom att lägga till alt-text till dina bilder. Alt-texter är bara ord som beskriver bilden. Använd ett eller två ord för att beskriva vad dessa bilder är.

WordPress SEO alt taggar

9. Lägga till kategorier och taggar

Kategorier och taggar hjälper dig att organisera ditt webbplatsinnehåll. Detta hjälper dina läsare och sökmotorer att hitta ditt innehåll enkelt på din webbplats.

Kategorier används för att organisera ditt innehåll i viktiga ämnen som diskuteras på din blogg. Taggar är å andra sidan ämnen som diskuteras i ett enskilt blogginlägg.

Fortfarande förvirrande? Tänk sedan på detta sätt … Ett blogginlägg som lagts in under matkategorin kan ha taggar som sallad, frukost, pannkakor osv.

Så se till att du lägger till lämpliga kategorier och taggar till ditt innehåll innan du publicerar dem. Lära sig mer om lägga till kategorier och taggar till ditt innehåll.

10. Optimera din titel

Din titel är det första som en besökare kommer att märka i din artikel. Använd IsItWPs rubrikanalysator för att komma med titlar som fungerar.

WordPress seo titel

Du kan också prova att använda maktord i din titel. Kraftord kan utlösa ett emotionellt svar hos dina användare och locka dem att klicka på din titel.

11. Lägga till metabeskrivning

Meta Description är ett kort utdrag eller HTML-tagg som innehåller upp till 155 tecken som sammanfattar ditt innehåll. Att lägga till metabeskrivning till dina inlägg och sidor gör det lättare för dina användare och sökmotorer att förstå ditt inlägg bättre.

seo guide, metabeskrivning

Om du har använt Yoast kan du lägga till din metabeskrivning genom att bläddra ner på sidan. Se till att du inte överstiger 155 tecken. Du bör också se till att du inkluderar dina sökord minst en gång i din metabeskrivning..

seo, metabeskrivning i yoast

12. Intern länk

Intern länkning är ett bra sätt att skapa en kontextuell relation mellan dina äldre och nya inlägg. När du har fått tillräckligt med inlägg på din blogg kan du börja interna länka dem. På så sätt kan du omdirigera dina besökare till det äldre inlägget och generera lite trafik för dem.

I WordPress är det lätt att lägga till interna länkar. Välj bara den text du vill länka. Ett nytt fönster dyker upp. Klicka på länkknappen och klistra in webbadressen till det inlägg du vill länka till. Klicka på Spara för att spara dina ändringar.

Genom att göra interna länkar till en vana kan du se till att dina gamla inlägg fortsätter att få lite trafik.

13. Nofollow Externa länkar

WordPress SEO externa länkar

Att bygga bakåtlänkar är ryggraden i SEO. När du länkar till en annan webbplats överför du faktiskt en del av webbplatsens SEO-poäng till den länken och säger att den här länken är pålitlig. Denna SEO-poäng kallas länk juice.

Om du länkar till en webbplats med låg kvalitet är det i ditt bästa intresse att lägga till nofollow attribut till dina externa länkar. På så sätt skickar du inte länkjuice.

Om du använder textredigeraren i WordPress är det här som en normal länk skulle se ut –

Demo-webbplats

.

En länk med attributet nofollow.

Demo-webbplats

.

14. Länkbyggnad för myndighet

Att bygga bakåtlänkar till din webbplats från etablerade webbplatser i din nisch är en säker metod för att öka din ranking.

Några sätt att bygga bakåtlänkar är:

 • Skriv bra innehåll som andra vill länka
 • Email Outreach
 • Gästbloggning

Lära sig mer om länkbyggnad här.

Mätning av SEO-framgång

Även om det är svårt att helt följa den förändrade SEO-dynamiken är punkterna ovan några av de grundläggande stegen att följa för att få ditt SEO-spel igång. Och när du är på väg bör du också veta hur du mäter din SEO-framgång.

För att mäta din SEO-framgång måste du veta hur mycket organisk trafik du får. Du kan se dessa data i din Google Analytics-instrumentpanel.

Kolla in hur du lägger till Google Analytics till WordPress

Så det är det. Vi hoppas att den här artikeln hjälper dig att säkra din position i de bästa sökresultaten. När du arbetar med din webbplats SEO, kanske du också vill använda några robusta SEO-verktyg som hjälper dig att växa din trafik snabbare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map