Vad är en blogg? Blogg kontra webbplats & hur fungerar de?

vad är en blogg förklarad


Är du ny i bloggvärlden? Om du är det, kanske du fortfarande undrar vad som är en blogg och hur skiljer det sig från en webbplats? Det finns ingen skam i det, internet kan vara en förvirrande plats för nybörjare och vi måste alla börja någonstans. Lyckligtvis är vi här för att hjälpa dig genom webben och förklara vad en blogg är och skillnaderna mellan en blogg och en webbplats.

Så om du funderar på att starta en blogg eller webbplats, efter att ha läst denna nybörjarguide kommer du vara ett steg närmare att bli en expert på ämnet.

Låt oss börja!

Vad är en blogg?

En blogg är en typ av webbplats där innehållet presenteras i kronologisk ordning, vanligtvis med nyare innehåll som visas först följt av äldre innehåll. Innehållet på bloggar kallas också blogginlägg eller blogginlägg. Ett blogginlägg är ditt skrivande, eller det kan innehålla ett annat format av innehåll som foton, videor osv.

Bloggar drivs vanligtvis av en person eller en liten grupp människor och informationen presenteras på ett mindre formellt, mer samtalande sätt. Bloggar har också kommentarsektioner där användare kan svara på specifika blogginlägg.

I de tidiga dagarna av bloggning användes en blogg av de flesta som en slags personlig dagbok. Bloggare skulle dela sina tankar, detaljer om sitt dagliga liv och personliga foton. På den tiden byggde och körde användare sina egna personliga webbsidor för att blogga. Men när populariteten av bloggning började växa började ett antal företag dra nytta av den nya trenden.

1999 lanserade Blogger (som senare förvärvades av Google, LiveJournal och Xanga som alla plattformar för bloggare. Sedan 2003 släppte WordPress sin första version som en bloggplattform. WordPress idag är den mest populära bloggplattformen online och faktiskt driver 30% av internet.

Men bloggningen idag har utvecklats helt. Bloggare bloggar nu av ett antal olika skäl och om många olika ämnen / nischer. Här är till exempel en lista med bara några populära bloggningsnischer:

 • Lifestyle
 • Föräldraskap
 • Hälsa
 • Mat / matlagning
 • Privatekonomi
 • Skönhet
 • Resa
 • Tech
 • Företagande

Som ni ser kan du Skriv en blogg i stort sett alla ämnen du vill ha.

Här är några exempel på populära bloggar online:

Brådska

rörelse-blogg
Bustle lanserades 2013 och fokuserar på ämnen för tusentals kvinnor som skönhet, mode, kändisar och till och med politik. De har nästan 80 miljoner läsare som stämmer in varje månad. Du kan enkelt starta en modeblogg och göra en passiv inkomst.

Pinch of Yum

nypa-of-yum-food-blogg
Den här nästa är Pinch of Yum, en populär matblogg med tusentals läckra och lätta att laga mat recept. Ägaren till bloggen, Lindsay, var tidigare gymnasielärare men kunde förvandla blogg till en heltidskarriär.

Dan Flying Solo

dan flygande-solo-travel-blogg
En av de bästa resebloggarna på webben är Dan Flying Solo. Dan dokumenterar sina resor runt om i världen och ger tips och råd till blivande äventyrare.

En kopp Joe

a-cup-of-joe-blogg
En kopp Joe är en välkänd mammablogg, som ägs av Joanna. Bloggen började som en hobby för att dela föräldraskap och livsstilsråd men på grund av dess framgång kunde Joanna förvandla bloggen till sitt heltidsarbete.

Vad är en webbplats?

Vad är skillnaden mellan en blogg och en webbplats? Även om bloggar är en typ av webbplats, är en typisk webbplats oförändrad. Den har ett antal sammanlänkade statiska sidor där relaterat innehåll är organiserat och det uppdateras inte ofta. Normalt har webbplatser en hemsida, en om-sida, en sida om tjänster / produkter och en kontaktsida, men du har möjlighet att skapa vilken sida du vill ha. Webbplatser skapas vanligtvis för att presentera information om ett företag och de är mindre interaktiva och mer av en enkelriktad kommunikation.

I dag förväntas varje företag ha en webbplats. Det är ett sätt att ge information till potentiella kunder och också en plats för kunder att köpa sina produkter eller tjänster online. Med webbplatsbyggare på marknaden har det blivit enkelt att skapa en webbplats även om du inte har någon kunskap om kod.

Här är några exempel på hur en typisk webbplats ser ut:

häftigt-motiv-webbplats
Som ni ser, webbplatsen till Fantastiskt motiv, ledningsföretaget bakom IsItWP och WPBeginner, har en ren design och bara några få sidor finns i menyn högst upp för att visa information om verksamheten, ingen blogg.

restaurang-webbplats

Ett annat exempel är det här från restaurangkedjan Panera bröd. De har sidor i sin meny högst upp på hemsidan för att ge information till sina kunder om deras restauranger och information om deras catering, ingen blogg på denna webbplats heller.

Kolla också in de bästa WordPress-restaurangtemaen.

Blogg kontra webbplats: Vad ska du välja?

Om du funderar på att starta en blogg eller en webbplats och inte vet vilken du ska välja, låt oss dela upp den så att du kan få reda på den. Oavsett om du väljer en blogg eller en webbplats beror på dina mål och vad du vill uppnå. Det finns ett antal orsaker till att folk börjar blogga, här är bara några:

 • Att organisera sina tankar och känslor.
 • Dela sina åsikter om ett ämne eller antal ämnen.
 • Anslut med likasinnade människor.
 • Dela deras kreativitet eller expertis om ett ämne.
 • Att hjälpa andra.
 • Gör lite extra inkomst.

Om ditt mål är relaterat till något av dessa skäl och du har mycket färsk information du vill dela med världen, är en blogg förmodligen ett bra val för dig.

Å andra sidan, om du redan driver ett företag som säljer produkter / tjänster eller vill starta ett, bör du välja en webbplats. Dina framtida kunder måste kunna hitta ditt företag och information om det på webben, och det bästa sättet att göra det är genom att skapa en webbplats.

Om du har beslutat att bygga en webbplats och vill ha en detaljerad guide om hur du gör det, ta en titt på vårt inlägg om hur man skapar en webbplats – steg för steg.

Kan du ha både en blogg och en webbplats på en?

Det finns inte heller någon anledning till att du inte kan ha en blogg och en webbplats på en. Du kan enkelt skapa en professionell webbplats för ditt företag med WordPress och lägga till en bloggsida till den tillsammans med dina statiska sidor som din sida om produkter och tjänster / tjänster.

Det finns ett antal fördelar med att blogga för ditt företag också, några av dem inkluderar:

 • Bloggning ökar din SEO (sökmotoroptimering).
 • Presenterar ditt företag som en tankeledare i branschen.
 • Utbilda dina kunder och leder om din produkt / tjänst / bransch
 • Svara på vanliga frågor om ditt företag.
 • Locka fler besökare på din webbplats genom organisk sökning och inkommande länkar.
 • Anslut människor till ditt varumärke och bredda räckvidden online.

Massor av toppföretag har också fantastiska bloggar, här är några av de mest populära affärsbloggarna:

optinmonster-blogg-webbplats
OptinMonster, ett populärt blygenerationsverktyg för bloggare för att öka sina e-postprenumeranter, har en webbplats med en blogg. De har information om sin produkt på sina sidor men har också en blogg för att dela tips och tricks för blygenerering.

buffert-blogg-webbplats
Buffert är känd för sin populära blogg där de delar tips om marknadsföring på sociala medier. Men de är inte bara en blogg, de är webbplatsen som ger besökare information om sin plattform för hantering av sociala medier.

Hur man tjänar pengar på bloggning

Nu när du har beslutat att du vill starta en blogg kanske du undrar hur du kan tjäna pengar på bloggning. Många startar en blogg som en hobby och gör det bara för att älska att skriva och dela sina tankar med andra. Men du kan faktiskt tjäna pengar på att blogga också. Om du vet hur man kan tjäna pengar online med bloggning kan du till och med avsluta ditt dagjobb och förvandla din blogg till en pengar som gör pengar.

Ett av de enklaste sätten att tjäna pengar på att blogga är genom att visa annonser på din blogg med Google Adsense. Google Adsense är gratis att använda och tar hand om alla dina annonser åt dig. De hittar rätt annonser för din blogg, visar dem, samlar in betalning från annonsörerna och skickar betalningarna efter att du har gjort en liten bit. Ju fler klick annonserna får på din blogg, desto mer får du betalt.

Ett annat populärt sätt för bloggare att tjäna pengar är att delta i affiliate-marknadsföring. Affiliate marketing är där du pratar om, rekommenderar eller granskar en produkt i dina blogginlägg och ger en länk för dina läsare att köpa dessa produkter. Länken spåras och du får en provision när som helst någon köper produkten genom att klicka på din länk.

Många bloggare säljer också digitala produkter som e-böcker, guider eller mallar. Du kan också förvandla din blogg till en medlemssida som läsarna måste betala för att få tillgång till. Ett annat alternativ är att sälja onlinekurser och webbseminarier. Som ni ser behöver inte blogga bara vara en hobby för dig, du kan faktiskt förvandla det till ett företag.

Så här startar du en blogg

Idag är det lättare än någonsin att starta en blogg och vem som helst kan göra det – även nybörjare. Med WordPress, världens mest populära bloggplattform, på några minuter kan du bygga en fantastisk bloggwebbplats. Det är dock viktigt att notera att det finns två olika typer av WordPress: WordPress.org och WordPress.com. Den första är själv värd och den andra är en värd lösning. Vi rekommenderar att du väljer WordPress.org. Det är inte bara billigare utan du får också tillgång till tusentals gratis WordPress-plugins du behöver för din blogg.

Om du vill lära dig mer om skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com, kolla in vår fullständiga jämförelse av WordPress.org kontra WordPress.com.

När du startar en blogg med WordPress.org behöver du ett webbhotellkonto och ett domännamn för att den ska vara tillgänglig på webben. Ett blogghostingskonto och ett domännamn kommer att kosta pengar, och om du precis börjar kan pengar vara trånga.

Kolla in de bästa blogggeneratorerna för att hitta det perfekta bloggnamnet.

Men lyckligtvis arbetade vi en fantastisk affär med Bluehost för dig. Bluehost erbjuder IsItWP-användare en GRATIS domän och en stor 60% rabatt på hosting.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

I grund och botten kommer du att kunna starta din blogg för endast $ 2,75 per månad!

Bluehost-wordpress-värd

Bluehost är ett av världens största värdföretag och rekommenderas officiellt av WordPress, så du vet att du är i goda händer. För mer information bör du läsa vår fullständiga Bluehost-recension.

Efter att du har köpt hosting är WordPress det superenkelt att bygga och designa dina drömmar. För en mer djupgående guide om att starta en blogg, kolla in vårt inlägg Hur man startar en blogg (och gör extra inkomst på sidan).

Kolla också in vår artikel om bästa WordPress-böcker inklusive böckerna om att skapa en webbplats eller blogg med WordPress.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att lära dig skillnaderna mellan en blogg och en webbplats och att du nu vet svaret på vad som är en blogg. Gå nu ut och börja blogga. Om du gillade den här artikeln och vill fortsätta lära dig mer om bloggning, titta på vårt inlägg på 100+ fantastiska bloggstatistik & Fakta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map