Vad är ett domännamn och hur fungerar det? (Förklarat)

vad är domännamn


Undrar du fortfarande vad som är ett domännamn och hur fungerar det? Att bygga en webbplats kan vara förvirrande, särskilt för nybörjare. Ofta har nybörjare problem med att känna till skillnaden mellan ett domännamn, webbhotell och din webbplats själv. Med så många olika delar kan det vara svårt att förstå vilken del som gör vad och vad allt betyder.

Men oroa dig inte, vi är här för att dela upp det åt dig. I det här inlägget förklarar vi vad som är ett domännamn och hur fungerar det så att det är lätt att förstå. Låt oss börja.

Vad är ett domännamn?

Så, vad är ett domännamn? Det enklaste sättet att uttrycka det är: Om din webbplats är ett hus är ett domännamn din adress. Ett domännamn är adressen som folk skriver in i webbläsarens URL-fält för att komma till din webbplats.

what-is-a-domännamn

Några exempel på domännamn inkluderar:

 • IsItWP.com
 • Google.com
 • Facebook.com
 • Wikipedia.org
 • Yahoo.com
 • Whitehouse.gov

För en mer teknisk förklaring av vad ett domännamn är: Internet är ett gigantiskt nätverk av datorer som är anslutna genom ett nätverk av kablar. Varje dator tilldelas en unik IP-adress som gör det möjligt för datorerna att kommunicera med varandra. IP-adressen är en serie nummer som används för att identifiera varje dator. En typisk IP-adress ser ut så här:

192.168.1.1

En IP-adress är svårt att komma ihåg, så domännamn uppfanns för att lösa det problemet. Istället för att behöva skriva in en sträng med slumpmässiga nummer som är svåra att komma ihåg, måste användare bara skriva in ett domännamn, som PizzaDelivery.com, för att besöka en webbplats.

Nu när du vet vad ett domännamn är, låt oss prata om hur domännamn fungerar.

När en användare skriver ett domännamn i URL-fältet i en webbläsare skickar den en begäran till Domain Name System (DNS), som är ett globalt servernätverk. När dessa servrar tar emot din begäran söker de efter namnservrarna som är associerade med domännamnet och vidarebefordrar begäran till dessa namnservrar.

Ditt webbhotellföretag hanterar dina namnservrar. Så om din webbplats är värd på Bluehost, kommer Bluehost sedan att vidarebefordra begäran till datorn där dina webbplatsfiler lagras. Den här datorn kallas webbservern. Webbservern samlar sedan in den begärda webbplatsen och skickar den tillbaka till webbläsaren så att användaren kan se den.

De olika delarna av ett domännamn

Det finns tre olika delar till ett domännamn, de är som följer:

1. Underdomän

Den första delen av ett domännamn (från vänster till höger) är www-delen som kommer före punkten.

Exempel: www.IsItWP.com

Detta är en standarddel för varje domännamn, kallad maskinnamnet eller underdomänet. Detta är dock valfritt eftersom du inte behöver ange www före ett domännamn i en webbläsare för att besöka den domänen. Ditt domännamn kan bara vara IsItWP.com.

2. Domän på andra nivå
Den andra delen är domänen på andra nivå, som är den del du är mest bekant med, mellan punkterna.

Exempel: www.IsItWP.com

Det här är ditt domännamn som du registrerar dig för och det är den mest anpassningsbara delen.

3. Domän på toppnivå
I slutet av domännamnet, efter punkten, är toppdomänen också känd som domänförlängningen.

Exempel: www.IsItWP.com

Domänförlängningen kan vara .com, .biz, .net, .org, .gov, såväl som många andra varianter. Men. Com är det mest populära och kända.

Varför behöver du ett domännamn??

Undrar du fortfarande varför du behöver ett domännamn? Tja, om du vill skapa din egen webbplats behöver du ett domännamn så att andra kan besöka din webbplats från sina datorer.

Människor vill starta webbplatser av flera olika skäl, varför det finns miljoner registrerade domännamn. Det blir vanligare idag för människor att ha personliga webbplatser, av personliga eller reklamskäl, så många registrerar sitt namn som ett domännamn. Om du till exempel heter Catherine Smith kanske du vill registrera domännamnet CatherineSmith.com. På så sätt när någon söker efter ditt namn på nätet kommer du lätt att hitta det.

Bloggens popularitet har också lett till att fler registrerar domännamn för en hobby eller att tjäna pengar.

Dessutom, om du vill starta ett företag, behöver du en webbplats med sitt eget unika domännamn. Att ha en webbplats för ditt företag idag är lika nödvändigt som att ha ett telefonnummer eller faxnummer tidigare. Du behöver en webbplats så att dina kunder kan komma i kontakt med dig online och bläddra bland dina produkter och tjänster från bekvämligheten i sina egna hem. Din webbplats behöver ett minnesvärt domännamn, vanligtvis som matchar ditt företags namn, så att folk enkelt kan hitta dig online. Dessutom vill du registrera ett domännamn för ditt företag för att skydda ditt namn från att tas av dina konkurrenter.

Vad är skillnaden mellan ett domännamn och en URL?

Skillnaden emellan-domännamn-url

Även om de kan se nästan lika ut, är ett domännamn och URL två olika saker. Domännamnet är det faktiska namnet på webbplatsen som IsItWP.com, medan en URL är hela sökvägen för en webbplats som leder dig till en viss sida som https://www.isitwp.com/blog/. I grund och botten är webbadressen den kompletta internetadress som används för att hitta en specifik sida och den innehåller domännamnet.

URL: en (Uniform Resource Locator) instruerar din webbläsare exakt vart du ska gå med ett specifikt protokoll som oftast är http- eller https-delen av en URL. Sedan riktar den sista delen av URL: n din webbläsare på vilken sida på en webbplats du vill gå till, som bloggsidan.

Vad är skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell?

Bara för att du registrerar ett domännamn betyder inte att du automatiskt får en webbplats. Domännamnet är adressen till din webbplats och din webbhotell är det hem där din webbplats bor. Om du inte har ett hem för din webbplats leder din adress till ingenstans. Så du behöver ett domännamn och webbhotell för att skapa en fungerande webbplats.

Hemmet där din webbplats bor är den faktiska datorn där dina webbplatsfiler lagras. Dessa servrar erbjuds som en tjänst av webbhotellföretag. När du köper webbhotell får du tillgång till dessa servrar för att lagra din webbplats. När du har byggt en webbplats på en webbhotell och registrerat ett domännamn kommer din webbplats att kunna ses av personer på webben.

Många webbhotellföretag låter dig registrera och köpa ett domännamn också, till exempel Bluehost, så att du enkelt kan hantera ditt domännamn och hela webbplatsen från samma konto.

Kolla in vårt andra inlägg om skillnaden mellan ett domännamn och webbhotell för en mer djupgående förklaring.

Hur man väljer ett bra domännamn

Att välja rätt domännamn för din webbplats är viktigt. Det är inte ett beslut du ska fatta snabbt, du måste verkligen tänka på det och komma med ett domännamn som är unikt, minnesvärt och som fungerar för din webbplats.

Det finns ett antal tips du bör komma ihåg när du väljer ett domännamn, inklusive:

 • Håll det kort – Gör inte din domän för lång, det blir svårare för människor att komma ihåg och svårare att stava. Stavefel kan leda till att din webbplats förlorar trafiken.
 • Håll dig fast med – Domänförlängningen. Com är den mest populära och pålitliga, så håll dig fast vid den.
 • Använd nyckelord – Nyckelord hjälper sökmotorer att avgöra vad din webbplats handlar om och gör det lättare för användare att hitta dig online. Så om du är en fotografihemsida, använd nyckelordet “fotografering” i ditt domännamn.
 • Undvik siffror och bindestreck – Siffror kan leda till felstavningar av ditt domännamn, som “fem” istället för “5”. Och bindestreck används ofta av spam-webbplatser, som du inte vill kopplas till.

Om du vill lära dig mer om hur du väljer ett domännamn för din webbplats, kolla in vårt inlägg om hur du väljer det bästa domännamnet.

Hur man får ett domännamn

Att få ditt eget domännamn är inte svårt. Du kan registrera och köpa ett domännamn från många olika företag. Vanligtvis kostar ett domännamn cirka $ 14,99 per år från populära företag som GoDaddy.com och Namecheap.com.

Men bara för att du köper ett domännamn betyder inte att du får en webbplats, du behöver webbhotell för det. Det är därför vi rekommenderar att du får ett domännamn från Bluehost.

Bluehost registrera-domännamn fritt

Med Bluehost kan du registrera ett domännamn och få webbhotell i samma konto, vilket gör det enklare att hantera. Plus, Bluehost erbjuder IsItWP-läsare en fantastisk affär. Du kan få ett GRATIS domännamn, SSL-certifikat och 60% rabatt på värd. Du kan komma igång med att bygga din webbplats för endast $ 2,75 / månad.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Kolla in vår Bluehost-recension.

Relaterad: Bästa gratis verktyg för webbplatsnamngenerator (Helt gratis)

Vi hoppas att detta inlägg hjälpte dig att förstå vad ett domännamn är och hur det fungerar så att du känner dig mer säker när du börjar skapa din egen webbplats. Om du gillade den här artikeln och vill lära dig mer om hur du skapar en webbplats, kolla in vårt inlägg om Vad är en blogg? Blogg kontra webbplats & Hur fungerar de? Och få tag på listan över bästa domännamnregistratorer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map