Vad är skillnaden mellan domännamn och webbhotell? (UPPENBARADE)

skillnaden mellan domännamn och webbhotell


Vill du veta skillnaden mellan domännamn och webbhotell? För nybörjare kan domännamn och webbhotell vara skrämmande villkor. Du måste dock äga både ett domännamn och webbhotell för att skapa en webbplats.

I den här artikeln förklarar vi allt du behöver veta om domännamn och webbhotell.

Vad är ett domännamn?

vad är domännamn

Ett domännamn är adressen till din webbplats på internet, som Google.com eller IsItWP.com. Det är vad dina besökare skriver in i sina webbläsare för att komma åt din webbplats.

För att kunna skapa en webbplats är det första du behöver göra att köpa ett domännamn tillsammans med webbhotell. När du registrerat ett domännamn får du rätt att använda det namnet på din webbplats under ett år. Du måste förnya din domänregistrering så länge du vill behålla namnet på din webbplats. Och om du någonsin tappar intresset för ett domännamn kan du låta det löpa ut så att någon annan kan köpa det.

Ett domännamn kostar normalt cirka $ 14,99 per år.

Vad är webbhotell?

vad är webbhotell

Webbhotell är där människor lagrar innehållet och filerna på sina webbplatser.

När en besökare försöker komma åt din webbplats genom att skriva in din webbadress (domännamn) kommer de att riktas till webbplatsfilerna som är lagrade på din webbhotellserver.

Ofta är termen webbhotell hänvisar till företaget som hyr ut sina datorer / servrar för att vara värd för din webbplats och tillhandahåller internetuppkoppling för att se till att din webbplats är tillgänglig dygnet runt.

Ett webbhotellkonto kostar vanligtvis cirka $ 7,99 per månad.

Kolla in dessa skillnader mellan delad vs VPS vs dedikerad hosting och delad vs hanterad hosting.

Domännamn kontra webbhotell; Hur är de relaterade?

Ett bra sätt att förstå skillnaden mellan de två är att tänka på dem på detta sätt: om domännamnet är adressen till ditt hus, är webbhotell det faktiska huset som adressen pekar på.

Faktum är att ett domännamn är som en adressöverföringstjänst. När människor skriver in adressen till webbplatsen de vill besöka pekar den på IP-adressen som innehåller din webbplats. En IP-adress är en serie nummer, t.ex. 123.23.234.45. Denna IP-adress pekar sedan på platsen på servern som innehåller dina webbplatsfiler.

Anledningen till att vi använder domännamn istället för IP-adresser är att namnen är lättare att komma ihåg än en lång rad nummer.

Kort sagt, ditt domännamn pekar på din IP-adress, som i sin tur pekar på din webbplats. På så sätt kan användare över hela världen enkelt komma åt din webbplats genom att bara skriva in ditt domännamn i sin webbläsare.

Det finns olika typer av webbhotell att välja mellan, till exempel delad värd, VPS-värd, WordPress-värd, eCommerce-värd, dedikerad server, blogghosting och återförsäljarhosting. När du börjar rekommenderar vi att du väljer delad värd eller WordPress-värd eftersom de är perfekta val för de flesta webbplatsägare och bloggare när det gäller överkomliga priser och behov.

Du kan läsa mer om olika typer av webbhotell.

Om du specifikt vill bygga en WordPress-webbplats rekommenderar vi att du väljer en WordPress-webbhotell. I de flesta fall kostar både delad och WordPress-värd nästan samma sak. Den enda stora skillnaden är att WordPress-värd förinstalleras med WordPress på ditt värdkonto. Detta erbjuder stor bekvämlighet så att du inte behöver installera WordPress manuellt på ditt webbhotellkonto.

Vi visar dig hur du köper ett domännamn och webbhotell steg för steg.

Hur man köper ett domännamn och webbhotell

En av de första sakerna du behöver göra för att skapa en webbplats eller blogg är att köpa ett domännamn och webbhotell.

När du vill starta en ny webbplats kan de kombinerade kostnaderna för domän och värd verka ganska mycket.

Det är därför vi har träffat en affär med Bluehost för att erbjuda våra användare ett gratis domännamn, gratis SSL och över 60% rabatt på WordPress-värd. Det är ett fantastiskt erbjudande att komma igång.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Bluehost är en av de största leverantörerna av webbhotell i världen. De har varit involverade i WordPress-communityn sedan 2005, och de är en officiellt rekommenderad värdleverantör av WordPress.org.

Låt oss titta på en steg-för-steg-guide för hur du köper webbhotell tillsammans med ett domännamn.

Starta din WordPress-blogg genom att gå till Bluehost-webbplatsen och klicka på Börja nu knapp.

skapa en webbplats på bluehost

På nästa sida kommer du att bli ombedd att välja en plan. När du just har kommit igång kan du välja den grundläggande planen som också innehåller en gratis domän och gratis SSL. Du kan alltid uppgradera ditt konto när din webbplats växer.

Välj en bluehost-plan för att starta en webbplats

Registrera ett domännamn i detta steg gratis. Bluehost täcker kostnaderna för din domännamnsregistrering.

bluehost få gratis domän

Du blir nu ombedd att ange din kontoinformation. För enkel registrering kan du logga in på Google med bara ett par klick.

Bluehost-konto skapas

När du har angett dina uppgifter rullar du ner på sidan tills du hittar paketinformationsrutan. Du kan välja grundplanen i 12 månader, 24 månader eller 36 månader. Du kan också se att några tillägg är förvalade vilket ökar det totala priset. Du kan avmarkera dessa tillägg eftersom du inte behöver dem direkt. Du kan alltid lägga till dem senare, om det behövs.

Obs! Om du väljer 36-månadersplanen får du det bästa värdet för dina pengar!

Bluehost-paketinformation

När du har konfigurerat din plan bläddrar du nedåt på sidan ytterligare för att ange dina betalningsuppgifter. Du måste acceptera deras användarvillkor och sedan klicka på Skicka.

Det är allt!

Du har prenumererat på en värdplan. Du blir ombedd att skapa ett lösenord för ditt konto. Efter det får du ett e-postmeddelande med information om hur du loggar in på din kontrollpanel för webbhotell (cPanel) där du kan hantera allt från värdfiler till e-post och support.

För en mer detaljerad steg-för-steg-guide för att skapa en närvaro på nätet kan du följa våra artiklar nedan:

 • Hur man startar en webbplats
 • Hur man skapar en blogg
 • Hur man startar en onlinebutik

Avstå från domänregistreringsavgiften med BlueHost-alternativ

När du köper ett domännamn och webbhotell hos Bluehost kan du avstå från domänregistreringsavgiften för det första året. En annan fördel är att du inte behöver hålla två olika konton för att hantera både domännamn och webbhotell.

Om du letar efter Bluehost-alternativ som ger dig en gratis domän när du köper ett webbhotellkonto, är här några webbhotellleverantörer att tänka på.

 • Dream
 • InMotion Hosting
 • GreenGeeks

Hur du registrerar ett domännamn separat

Du behöver inte nödvändigtvis köpa både domännamnet och webbhotell tillsammans. Istället för att köpa dem tillsammans kan du först få ett domännamn från en domänregistrator. Och efter att du har köpt ditt webbhotellkonto kan du peka ditt domännamn till ditt webbhotell genom att redigera dess DNS-inställningar.

Omvänt, när du köper både en domän och hosting från samma företag, behöver du inte ändra DNS-inställningarna. Dessutom ger det dig en hög bekvämlighet eftersom du kan hantera och förnya båda tjänsterna under samma konto.

Om du hellre vill köpa ett domännamn separat, nedan är några populära domännamnsregistratorer att tänka på:

 • Domain.com
 • Kör pappa
 • Namecheap

Relaterad: Bästa webbplatsgeneratorverktyg (Helt gratis)

Hur du överför ditt domännamn

Oavsett var du registrerade ett domännamn från, är du fri att överföra det till en annan registrator när du vill.

Användare överför vanligtvis sitt domännamn om de inte är nöjda med den tjänst som erbjuds av deras nuvarande domännamnsregistrator.

Oavsett din anledning för överföringen är att inleda överföringen rekommenderar vi att du väntar minst 45 dagar efter registreringen eller förnyelsen. ICANN, den internationella organisationen som övervakar domännamn, kräver ett års förnyelse varje gång en överföring inleds. Genom att överföra ditt domännamn före den perioden kan du förlora årets förnyelseavgift.

Hur du byter webbhotell

I vissa fall är det enklare att byta webbhotell än att överföra ditt domännamn till en annan registrator. Det beror på att de flesta värdleverantörer erbjuder gratis webbplatsöverföring. Om du planerar att överföra en webbplats till en annan webbhotellleverantör, är det första du bör göra att fråga din nya webbhotell om de erbjuder en gratis webböverföring.

Relaterad: 10 bästa brittiska webbhotelltjänster (från € 1,50 – Jämfört)

Om ja, kan du överlämna de obligatoriska inloggningsuppgifterna till kundtjänsten för gratis webbplatsöverföring. Vanligtvis erbjuder webbhotellleverantörer endast gratis cPanel till cPanel-överföringar. Om din befintliga webbhotell inte använder en cPanel, kanske du vill överföra den på egen hand.

Om du till exempel driver en gratis WordPress-webbplats på WordPress.com och sedan bestämde dig för att byta till en självhostad WordPress-plattform, är chansen stor att din webbhotell inte erbjuder dig en gratis överföring.

I så fall kan du följa vår steg-för-steg-guide för hur du flyttar din webbplats från WordPress.com till WordPress.org.

Vi hoppas att den här guiden hjälpte dig att förstå skillnaden mellan domännamn och webbhotell. Om du gillade den här artikeln kanske du också vill läsa vår guide om hur du startar en webbplats.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map