Vad är webbhotell? (Delat mot VPS kontra dedikerat)

webbhotell förklaras


Undrar du om du ska välja delad, VPS eller dedikerad hosting för din webbplats? Med så många typer av webbhotell där ute kan det vara svårt att ta reda på vilket val som är bäst för dina behov. Dessutom, vad är skillnaden mellan delad kontra VPS kontra dedikerad hosting i alla fall?

Oroa dig inte, vi är här för att förklara webbhotell för dig. Vi kommer att dela med dig skillnaderna mellan varje webbhotellalternativ: Delad mot VPS kontra dedicerad värd. När vi har förklarat varje typ av webbhotell kan du förstå vilket val som är bäst för din webbplats.

Låt oss börja.

Vad är webbhotell?

Webbhotell är i princip där din webbplats lagras på internet. Webbhotell är en tjänst som tillhandahålls av ett företag som gör det möjligt för människor att göra sin webbplats tillgänglig via webben.

Enkelt uttryckt, om du bygger en webbplats på din dator, finns alla webbplatsfilerna på din dator och ingen annan kan se dem. Men med en webbhotelltjänst lagras dina webbplatsfiler på ett utrymme på internet, så vem som helst kan se dem.

Detta gör att folk kan skriva ditt domännamn, till exempel www.IsItWP.com, i adressfältet i deras webbläsare och omedelbart få tillgång till din webbplats.

domain-name-värd-webbplats

Om du inte har valt ett domännamn för din webbplats ännu, kolla in vårt inlägg om hur du väljer det bästa domännamnet.

Varför behöver du webbhotell??

Om du bygger en webbplats vill du att folk ska kunna se den. Om du till exempel startar en blogg och skriver ditt första blogginlägg, utan webbhotell, skulle ingen kunna läsa ditt innehåll. Det besegrar hela syftet med att starta en blogg, eller hur??

Men med webbhotell kommer din bloggsida att ha sin egen plats på webben där användare från hela världen kan besöka din webbplats och läsa dina blogginlägg..

Tänk på din webbplats som ett hus och webbhotell som en gata. Om ditt hus inte är på en gata och det är omöjligt att komma till, hur kan någon besöka dig?

Om du vill få besökare till din webbplats behöver du webbhotell.

Kostar webbhotell pengar?

webbhotell kostnad-delad vs-VPS-vs-dedikerad

Ja, webbhotell kostar pengar, det är en av de nödvändiga kostnaderna om du vill skapa en webbplats.

Många antar att webbhotell är dyrt, men det är det verkligen inte. Det finns dyra alternativ för webbhotell som kostar upp till $ 500 per månad, men det finns gott om billiga, pålitliga webbhotelltjänster där ute som bara kostar $ 2 till $ 4 dollar per månad. Med några av dessa webbhotellalternativ får du till och med ett gratis domännamn, SSL-certifikat och en nästan 100% drifttidsgaranti.

Det betyder att du kan få din webbplats igång för så lite som $ 2, vilket är bra för människor som precis börjar och behöver hålla sig till en stram budget. Det bästa är att du inte behöver offra kvalitet och tillförlitlighet när du väljer ett av de billigare webbhotell-alternativen.

Det finns ett antal bästa gratis webbhotelltjänster, men det är viktigt att notera att med gratis webbhotell finns det en fångst. Med gratis webbhotelltjänster måste du hantera nackdelar som:

 • Oönskade annonser – Gratis webbhotelltjänster visar oönskade, irrelevanta annonser på din webbplats, det är hur de tjänar sina pengar. Men dessa annonser kan irritera dina besökare på webbplatsen och få din webbplats att se oprofessionell ut.
 • Begränsad trafik – Gratis webbhotelltjänster kommer ofta att begränsa mängden trafik du kan få till din webbplats, vilket gör det svårt att växa ditt företag.
 • Du är fast – När du väljer en gratis webbhotelltjänst är det mycket svårt att flytta din webbplats till en annan webbhotell om du ändrar dig.

Med så många prisvärda alternativ för webbhotell är det bättre att spendera några dollar snarare än att välja gratis webbhotell med alla de nackdelar de kommer med.

Vilka är de olika typerna av webbhotell

Det finns ett antal olika typer av webbhotell men de tre huvudsakliga lösningarna är:

 • Delad
 • VPS
 • Tillägnad

Vilken typ av webbhotell du väljer beror på vilken typ av webbplats du vill bygga. Byggjer du en enkel företagswebbplats eller blogg? Eller vill du starta en e-handelswebbplats eller en webbplats för sociala medier som hela tiden uppdateras med nytt innehåll?

När du väljer en webbhotellstyp måste du också ta hänsyn till de funktioner de erbjuder, till exempel säkerhet, prestanda, om de låter dig enkelt växa din webbplats, samt hur mycket arbete som är involverat i din slut.

Naturligtvis måste du titta på priser samtidigt. Det sista du vill göra är att spendera en massa pengar på en webbhotell som inte passar dina personliga behov.

Därefter kommer vi att gå igenom skillnaderna mellan delad kontra VPS kontra dedikerad hosting, så att du kan avgöra vilket webbhotell-alternativ som är det bästa valet för dig.

Alternativ för webbhotell # 1: Delat

Delad hosting är exakt hur det låter som. Med delad hosting delar du servern (utrymme på internet) med andra människor.

delad hosting-lägenhetskomplex

Delad värd är som att bo i ett lägenhetskomplex. Alla människor som bor i ett lägenhetskomplex är på samma plats och de måste alla dela resurser som tvättstuga, parkeringsplats, lekplats etc..

Det är samma koncept med delad webbhotell. När du är värd för din webbplats med en delad webbhotell lagras din webbplats på samma plats som ett antal andra webbplatser. Du har delningen av serverresurserna som minne, diskutrymme, data och CPU-tid.

För det mesta fungerar det att dela serverresurser bra. Men ibland, om en av dina webbplatsgrannar tar upp mycket resurser, kan det bromsa din webbplats.

Fördelar:

 • prisvärd – Eftersom du delar servern med många andra användare delar du också kostnaden. Vilket resulterar i ett lägre pris för dig.
 • Enkel installation – Delade värdtjänster tar vanligtvis hand om hela installationen för dig.

Nackdelar:

 • Dela servern – En av de huvudsakliga nackdelarna är att du måste dela servern med många andra webbplatser.
 • “Dåliga grannar” – Eftersom du delar servern med många webbplatser kan du behöva ta itu med “dåliga grannar” som tar upp alla resurser med hög trafik eller felaktig kod. Detta kan påverka hastigheten och prestandan på din egen webbplats.

Alternativ för webbhotell # 2: VPS

Nästa webbhotellalternativ är VPS. VPS står för virtuell privat server.

VPS-web-värd-radhus

VPS-värd är som att bo i radhus eller lägenhet. Du har ditt eget hem och ansvarar för att underhålla det, men du måste fortfarande dela saker på fastigheten.

Med VPS-värd måste du fortfarande dela servern, men du måste dela den med färre webbplatser än med delad värd. Dessutom behöver du inte dela alla resurserna. Alla resurser är jämnt fördelade. Detta stoppar “dåliga grannar” med att använda alla resurser eftersom de har en gräns som de inte får överskrida. När de väl har överskridit den resursgränsen kan deras webbplats gå ner, men din webbplats kommer inte att påverkas.

Fördelar:

 • Inga delningsresurser – Du behöver inte dela alla resurserna med många andra webbplatser.
 • Kraftfullare – VPS-värd är kraftfullare än delad värd, den är mer skalbar och erbjuder vanligtvis bättre prestanda och snabbhet.
 • Flexibilitet – VPS-värd är mer flexibel, så att du kan anpassa och göra ändringar utan att påverka andra användare.

Nackdelar:

 • Dyrare – VPS är dyrare än delad hosting.
 • Mer teknisk – Med VPS-värd är installationsprocessen mer teknisk, vilket kan vara ett problem för nybörjare.

Alternativ för webbhotell # 3: Dedicated

Det sista alternativet för webbhotell är dedikerad hosting och precis som det låter, med dedikerad servervärd får du allt åt dig själv.

dedikerade-web-värd-house

Så dedikerad värd är som att äga ditt eget hus. Du behöver inte dela ditt utrymme med någon annan och du behöver inte heller dela dina resurser med någon annan. Du behöver inte ens ta itu med några dåliga grannar.

Med dedikerad webbhotell finns det inga andra webbplatser på din värd och du behöver inte dela några resurser som CPU-tid och minne.

Fördelar:

 • Inga dåliga grannar – Med dedikerad webbhotell finns det inga dåliga grannar runt mil och mil som kan stjäla dina webbplatsresurser och negativt påverka webbplatsens hastighet och prestanda.
 • Full kontroll – Du har full kontroll över anpassningen av din server. Du kan till och med kunna välja mängd och typ av ditt minne såväl som andra element.

Nackdelar:

 • Dyraste – Eftersom du får allt till dig själv är dedikerad värd det dyraste alternativet för webbhotell.
 • Mer teknisk – Med VPS-värd måste du veta lite mer om datorer och servrar än den genomsnittliga personen.
 • Ökat ansvar – Med en okontrollerad dedicerad tjänst är du ansvarig för hela installationen, installationen, säkerheten och mer. Även med en hanterad dedicerad webbhotell måste du fortfarande göra en hel del saker på egen hand.

Delad mot VPS kontra dedikerad hosting: Vad ska du välja?

Så nu när du vet skillnaden mellan delad kontra VPS kontra dedikerad hosting, vilken kommer att fungera bäst för dig och din webbplats?

Delad värd är det bästa alternativet för nybörjarwebbplatser som inte får massor av trafik, åtminstone till en början. När du precis börjar skapa en webbplats vill du hålla dig till en budget och delad webbhotell gör att du kan göra det samtidigt som du ökar din online-närvaro på samma gång. Delad värd är också ett klokt val för statiska företagswebbplatser och personliga webbplatser eftersom upptid inte påverkar dig lika mycket. Det är också ett bra värdalternativ för nybörjare.

Relaterad: Delad kontra hanterad WordPress Hosting (Jämfört)

VPS-värd är ett bättre alternativ om du förväntar dig att din webbplats ska få mer trafik och har råd att betala lite mer. Om du börjar med en delad webbhotell och din webbplatstrafik börjar växa snabbt, bör du uppgradera till en bästa VPS-värd som erbjuder fler resurser för att hantera den trafiken.

Dedikerad värd är alternativet för webbhotell på den här listan som du minst kommer att behöva om du är b. Du behöver bara alla klockor och visselpipor som en dedikerad värd tillhandahåller om du hanterar känsliga transaktioner och behöver utökad säkerhet, din webbplats har ett stort antal högupplösta bilder eller videoströmning, eller om du vill ha en IP-adress som du inte måste inte dela med andra webbplatser.

Sammantaget, om du är ny på att skapa en webbplats, är en delad webbhotell ditt bästa val. Det är prisvärt och kommer att ge dig allt du behöver för att komma igång.

Nu när du har bestämt dig för vilket webbhotellalternativ som är bäst för dig, hur väljer du vilken webbhotell du vill använda?

Tja, vår bästa rekommendation för webbhotell är Bluehost. Med Bluehost kan du välja mellan delad, VPS eller dedikerad hosting. Oavsett vilket webbhotell-alternativ du väljer, har Bluehost fått dig täckt.

Dessutom erbjuder Bluehost en exklusiv affär för IsItWP-läsare. Du kan registrera dig för Bluehost idag och få ett gratis domännamn, SSL-certifikat och 60% rabatt på delad hosting. Det betyder att du kan bygga och vara värd för din webbplats så lågt som $ 2,75 per månad. Kolla in detaljerna på Bluehost-kupongsidan.

Bluehost-wordpress-värd

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Missa inte denna kompletta Bluehost-recension för att lära dig mer om webbhotell.

Vi hoppas att du gillade den här artikeln om delad kontra VPS kontra dedikerad hosting och att du nu vet vilket alternativ för webbhotell som är bäst för din webbplats. Om du gillade den här artikeln och du är redo att vara värd för din webbplats kan du kolla in vårt inlägg om hur du är värd för en webbplats, en fullständig steg-för-steg-tutorial och även vår lista över mångsidiga teman för att få din webbplats igång.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map