Vad är WordPress? Varför är WordPress gratis? Finns det en fångst?

gratis wordpress


En av de vanligaste frågorna vi hör från WordPress-nybörjare är “Varför är WordPress gratis?” När något erbjuds oss gratis är vi naturligtvis misstänkta. Vad är haken? Varför är detta gratis? Det måste vara något fel med det om de ger bort det! Så om du frågar dig själv varför är WordPress gratis är du inte ensam.

Men vi är här för att berätta att faktiskt, WordPress är en gratis och öppen källkodsprogramvara. I den här artikeln kommer vi att förklara varför WordPress är gratis, gå igenom kostnaderna för att köra en WordPress-webbplats och avslöja eventuella dolda fångster.

Låt oss börja.

Varför är WordPress gratis?

Så ja, WordPress är gratis att ladda ner och använda. Det är en öppen källkodsprogramvara som har licens under GNU General Public License Agreement, vem som helst kan använda den, ändra den och dela den eftersom dess design är allmänt tillgänglig. Eftersom dess design och källkod delas öppet, uppmuntras WordPress-användare att frivilligt förbättra designen av programvaran. Användare kan också rapportera fel, bidra med korrigeringsfiler och föreslå funktioner för förbättring.

Den främsta filosofin bakom fri och öppen källkodsprogram är frihet. Skaparna tror att alla förtjänar friheten att kontrollera programmet och vad det gör för dem. När du använder en betald programvara styr programmet användaren och utvecklaren kontrollerar programmet.

Många tror också att programvara inte är en konkret produkt. När en mjukvara har skapats kan den kopieras om och om igen med mycket låga kostnader. Så om det inte finns några faktiska kostnader för att återskapa programvaran, varför ska det vara en kostnad att skaffa och använda den? Ta exempelvis Wikipedia, det är ett gratis online-encyklopedi som skapas och redigeras av frivilliga runt om i världen, så det kostar inte att använda det.

Så varför är WordPress gratis? I grund och botten beror det allt på att WordPress inte ägs av någon person, snarare är det ett öppen källkodsprojekt där tusentals människor bidrar till det för att göra det till det det är idag..

WordPress.org kontra WordPress.com: är de båda gratis?

Det är viktigt att notera att det finns två olika typer av WordPress: WordPress.org och WordPress.com. WordPress.org är en öppen källkodsprogramvara som är gratis att ladda ner och använda på vilket sätt du vill. Det är en egen värdlösning, vilket innebär att du laddar ner programvaran och använder den på din egen domän.

Å andra sidan är WordPress.com en freemium-webbplats och bästa webbhotell för blogg. Du kan starta en webbplats gratis med WordPress.com men den är väldigt begränsad. Till skillnad från med WordPress.org, med en gratis WordPress.com-webbplats får du inte ditt eget anpassade domännamn, dina designanpassningsförmågor är begränsade och du får inte ladda ner några WordPress-plugins. Du får inte heller tjäna pengar på din gratis WordPress.com-webbplats; detta betyder inga direkta annonser eller Adsense och ingen marknadsföring av affiliate.

Om du vill ha åtkomst till någon av dessa funktioner kommer det att kosta dig ganska mycket. Beroende på dina behov måste du betala allt från $ 36 – $ 300 per år och de erbjuder också en VIP-plan som börjar med häpnadsväckande $ 5000 per månad.

För en mer detaljerad titt på skillnaderna mellan WordPress.org och WordPress.com, kolla in vårt inlägg med titeln WordPress.com kontra WordPress.org – Är det verkligen bättre än det andra?

Hur tjänar WordPress pengar?

Nu undrar du kanske hur WordPress kan fortsätta köra om det är gratis. När allt kommer omkring måste WordPress-teamet fortfarande täcka kostnaderna för vissa saker som webbhotell och hårdvara. Så om WordPress är gratis, hur tjänar det pengar?

hur wordpress tjänar pengar

Tja, medgrundare av WordPress, Matt Mullenweg, äger ett företag som heter Automattic. Automattic erbjuder ett antal freemium-bloggtjänster, inklusive WordPress.com, som vi nämnde tidigare. Företaget äger också populära freemium WordPress-plugins som Jetpack och Akismet.

Som vi sagt tidigare är WordPress.com en freemium-webbhotelltjänst. Användare kan starta en blogg eller webbplats gratis men för att låsa upp ett antal kraftfulla och användbara funktioner som plugins måste användare betala för det. Med denna inkomst kan WordPress.com bidra till och stödja WordPress.org. Med de vinster som företaget Automattic tjänar har de råd att hålla WordPress.org igång och gratis för alla.

Kan du tjäna pengar på WordPress?

En annan populär fråga från WordPress-nybörjare är “Kan jag tjäna pengar med WordPress?” Vanligtvis när du får något gratis kan du inte tjäna pengar på det. Men med WordPress kan du faktiskt tjäna pengar. Det finns två huvudsakliga sätt du kan tjäna pengar med WordPress eller annan öppen källkodsprogramvara som är genom att skapa produkter eller tjänster baserade på den öppna källkodsprogramvaran.

Det finns ett antal WordPress-användare som har skapat framgångsrika företag baserade på fantastiska WordPress-produkter, plugins, teman och till och med WordPress-värdlösningar. Några anmärkningsvärda WordPress-företag med flera miljoner dollar, förutom Automattic, inkluderar:

 • Eleganta teman – Ett premium-tema- och pluginföretag bakom Divi, de mest populära plug-in-plugins för dra och släpp.
 • Fantastiskt motiv – Ett WordPress-företag med flera miljoner dollar som leds av Syed Balkhi. De står bakom företag som WPBeginner, OptinMonster, WPForms, MonsterInsights, och mer.
 • Sucuri – En av de populäraste WordPress-säkerhetslösningarna på marknaden.
 • WPEngine – En av de bäst hanterade WordPress-värdlösningarna.
 • Yoast – Deras plugin Yoast SEO är en av de populäraste WordPress-pluginsna genom tiderna.

Du behöver inte heller skapa en produkt för att tjäna pengar på WordPress. Det finns ett antal andra sätt att leva upp med WordPress inklusive som WordPress-utvecklare, bygga anpassade WordPress-webbplatser, hantera WordPress-webbplatser på företagsnivå, WordPress SEO specialist och mer. Och naturligtvis kan du använda din WordPress-webbplats för att sälja alla typer av produkter eller tjänster du vill ha.

Finns det dolda juridiska villkor för WordPress?

Nu sa vi att WordPress är gratis och du kan göra vad du vill med det, men finns det några fångster som dolda juridiska villkor? Medan du kan göra nästan vad som helst med WordPress, finns det några saker du behöver komma ihåg.

Först WordPress-varumärket. WordPress som programvara släpps under GPL men orden WordPress och WordCamp, liksom WordPress-logotypen, är alla varumärken som ägs av WordPress-stiftelsen. Så, till exempel, om du vill starta ett WordPress-baserat företag genom att sälja produkter eller tjänster, har du inte tillåtelse att använda ordet “WordPress” i din domän eftersom det strider mot deras varumärkespolicy. Du kan dock använda “WP” i din domän, vilket är vad många framgångsrika WordPress-baserade företag gör. Om du vill använda WordPress-logotypen på din webbplats, se till att du använder den i enlighet med WordPress-varumärkespolicy.

wordpress-logo-varumärke

För det andra måste vi prata om upphovsrätt. Många användare har undrat om WordPress är copyrightfritt. Det enkla svaret på det är nej. WordPress har licens under GPL, vilket innebär att du kan använda, ändra och distribuera koden som du vill, men du har inte upphovsrätten till hela koden. Du har bara upphovsrätten till de ändringar du gör på programvaran.

Allt arbete du släpper från ett program som släppts under GPL måste också vara licensierat under GPL. Vilket innebär att alla andra är fria att använda, ändra och distribuera din kod på något sätt de väljer också. Till exempel släpps WordPress-teman under GPL. CSS, javascript, bilder som används i ett tema är uteslutna men alla PHP- och HTML-delar i ett tema som härrör från WordPress-funktionalitet är licensierade under GPL.

Kan jag starta en WordPress-webbplats gratis?

Om du nu är här, undrar du förmodligen om du kan starta en WordPress-webbplats gratis. Medan WordPress är gratis, finns det några kostnader för att starta en WordPress-webbplats. För att använda WordPress på webben behöver du WordPress-värd och en domän. Hosting är där din webbplats bor på internet och vad som gör det möjligt för människor att komma åt din webbplats via webben.

Eftersom allt du behöver är en domän och värd för din WordPress-webbplats är kostnaden ganska minimal. Men det finns värdlösningar där ute som är dyrare och du bör undvika dem särskilt om du precis börjar. Det är därför vi rekommenderar att du väljer Bluehost som din värdlösning.

Bluehost-wordpress-värd

Bluehost erbjuder våra läsare en fantastisk affär. Du kan få ett gratis domännamn, gratis SSL och över 60% rabatt på WordPress-värd.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Nu är det billigare att starta din egen webbplats med WordPress än någonsin tidigare. Om du behöver mer råd om hur du skapar en WordPress-webbplats kan du titta på några av våra andra artiklar för hjälp:

 • Hur man skapar en webbplats – steg för steg (med bilder)
 • Hur man startar en blogg (och gör extra inkomst på sidan)
 • Hur man skapar en onlinebutik – steg för steg (med bilder)

Fördelarna med att välja WordPress

Som vi nämnde tidigare kan du starta en webbplats gratis på WordPress.com men det finns många begränsningar som kommer att hålla dig tillbaka från att skapa en kraftfull webbplats – och det kommer att kosta mycket pengar att få tillgång till de funktioner du så småningom kommer behöver. Det är därför vi rekommenderar att du bygger din webbplats med WordPress.org. Det finns många fördelar med att använda WordPress.org för att skapa din webbplats, här är bara några:

 • Inga begränsningar – Med WordPress.org kan du bygga, anpassa och växa din webbplats som du vill utan begränsningar.
 • Enkel anpassning – WordPress ger dig tillgång till tusentals gratis WordPress-teman för att enkelt ge din webbplats det exakta utseendet du vill ha.
 • Tillagd kraft – Med WordPress kan du ladda ner och installera tusentals gratis plugins från den officiella WordPress Plugin Directory för att förbättra din webbplats till fullo.
 • monetarisering – Du kan tjäna pengar på din blogg eller webbplats eftersom WordPress tillåter intäktsgenerering. Du kan visa annonser på din WordPress-webbplats utan tillstånd från din webbhotell eller behöva dela vinsten med dem.

En annan fördel med att skapa en webbplats med WordPress.org är att du äger något av innehållet som du laddar upp till din webbplats, vare sig det handlar, bilder, produkter och så vidare. På andra gratis bloggsidor som WordPress.com, till exempel, äger du inte helt ditt eget innehåll. WordPress.com har rätt att radera, sälja eller ändra något av ditt innehåll utan att behöva ange någon anledning till dig för det.

Vid jämförelse sida vid sida är WordPress.org mycket överlägset WordPress.com eller andra värdlösningar. Du har full kontroll för att skapa webbplatsen för dina drömmar och det är enkelt att göra det med alla de extra funktioner du får med WordPress.org.

Nu när du känner till alla detaljer om varför WordPress är gratis och allt om kostnader som är förknippade med det hoppas vi att välja rätt plattform för din webbplats är ett enkelt beslut för dig. Och om du fortfarande är oklar om WordPress, fortsätt sedan till våra 9 skäl till varför WordPress är den bästa webbplatsbyggaren. Om du tyckte om den här artikeln kan du överväga att kolla in vårt andra inlägg 46 Största märken i världen med hjälp av WordPress aktivt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map