Wix kontra WordPress – Vilken är det bästa valet? (Expertrecension)

wix kontra wordpress


Planerar du att starta en webbplats?

WordPress och Wix är några av de bästa publiceringsplattformarna som låter dig enkelt skapa vackra webbplatser på nolltid. Båda dessa plattformar är fantastiska med sina egna funktioner. Undrar du vilken som passar bäst för dina behov?

Låt oss ta en titt på en jämförelse mellan Wix och WordPress. För att förstå vilken som passar dina behov delar vi vår WordPress-jämförelse med Wix-jämförelse i sju avsnitt:

 1. Översikt
 2. Enkel användning
 3. Design och anpassningsalternativ
 4. E-handelsalternativ
 5. SEO
 6. Stöd
 7. Kosta

1. Översikt: WordPress och Wix som bästa webbplatsbyggare

Vad är WordPress?

wordpress.org

WordPress är en publiceringsplattform som gör att du enkelt kan skapa en vacker webbplats eller blogg. Det är en öppen källkod / gratis programvara som ska installeras på din webbhotell-server.

Precis som varje webbplats där ute, måste du ha ett domännamn och webbhotell för att bygga en webbplats. Ett domännamn är onlineadressen för dina webbplatser som Google.com eller IsItWP.com och webbhotell är där dina webbplatsfiler lagras.

Relaterad:

WordPress byggdes ursprungligen som en enkel bloggplattform. Under åren utvecklades det till en fullfjädrad CMS-plattform. Det driver mer än 30% av webbplatserna online. Du kan nu bygga alla typer av webbplatser med WordPress, till exempel bloggar, affärssidor, tidskrifter, e-handel butiker osv.

Notera: Denna jämförelse är mellan WordPress (WordPress.org) och Wix som är värd för egen värd. Om du vill veta skillnaden mellan de två WordPress-smakerna, här är vår jämförelse av WordPress.com mot WordPress.org.

Vad är Wix?

wix logotyp

Wix är en webbplatsbyggnadsplattform som kommer med en drag and drop-byggare som hjälper dig att skapa webbplatser enkelt. Till skillnad från WordPress är det en helt värdplattform. Detta betyder också att det är superlätt att ställa in din webbplats. Med Wix behöver du inte leta efter en webbhotell eftersom Wix är värd för webbplatsen för dig. Du kan till och med skapa en webbplats med ett gratis domännamn i följande format användarnamn.wixsite.com/sitename.

Wix har nyskapande och intuitiv teknik för webbtillverkning för både nybörjare och proffs. Du kan skapa en mängd olika webbplatser inklusive en blogg, företag, onlinebutik, fotografering, webbplats etc. med hjälp av Wix.

2. Användarvänlighet

Användarvänlighet – WordPress

WordPress gör det superlätt att bygga en webbplats även för en nybörjare.

För att bygga en WordPress-webbplats måste du köpa WordPress-värd och ett domännamn och sedan installera WordPress på din webbhotell. Att inrätta en WordPress-webbplats är inte raketvetenskap.

För att skapa en WordPress-webbplats är allt du behöver välja en webbhotell som Bluehost.

Bluehost är ett av världens största värdföretag. De har varit involverade i WordPress-communityn sedan 2005, och de är en officiellt rekommenderad värdleverantör av WordPress.org.

Med en Bluehost webbhotellplan får du ett gratis domännamn tillsammans med ett klick på WordPress-installationsguiden. Detta gör det superlätt att installera din WordPress-webbplats även för en nybörjare.

När du har byggt webbplatsen kan du lägga till och publicera innehåll som sidor och inlägg på WordPress. Om du vill anpassa den övergripande layouten på din WordPress-webbplats kan du gå till Utseende »Anpassa meny.

WordPress ‘instrumentpanel ser ut som skärmdumpen nedan:

wordpress-instrumentbräda

För mer information bör du kolla in vår artikel om varför du använder WordPress.

Användarvänlighet – Wix

För att starta en webbplats på Wix, gå bara till Wix webbplats och skapa ett konto.

Därefter kan du välja hur du vill bygga din webbplats. Du kan välja antingen Wix Artificial Digital Intelligence (ADI) eller Wix Editor. Om du väljer Wix ADI kommer den att ställa några frågor och automatiskt skapa en webbplats för dig baserad på dina svar. Men om du väljer redigeraren får du ett antal förlagda mallar att välja för din webbplats.

Oavsett om du väljer ADI eller Editor, erbjuder Wix en mall som du kan redigera och skapa din egen webbplats. Det ger ett enkelt dra och släpp-gränssnitt där du kan välja vilket element som helst och redigera det direkt.

Wixs webbplatsredigeringsplattformar ser ut som skärmdumpen nedan:

Wix-builder

Du blir också ombedd att välja mellan de två olika domänalternativen: gratis Wix.com-domän eller ansluta din egen anpassade domän.

Wix-domän

Om du vill använda ett anpassat domännamn måste du prenumerera på en av deras premiumplaner.

Vinnaren: Wix är vinnaren när det gäller användbarhet. Inställningen är också enkel eftersom Wix låter dig vara värd för din webbplats på sina egna servrar. Det kommer också med en dra och släpp-byggare, så att du snabbt kan bygga en webbplats som du vill. Du kan emellertid hitta dussintals dra-och-släpp-plugin-program för WordPress som ger mycket kraftfullare funktioner än Wix.

3. Alternativ för design och anpassning

Anpassa en WordPress-webbplats

En av de största fördelarna med att använda WordPress är anpassningsmöjligheterna. Du kan njuta av ett brett utbud av design- och anpassningsalternativ i WordPress.

För att ändra utseendet kan du välja rätt WordPress-tema. Genom att installera plugins kan du förbättra din webbplats funktionalitet. Det finns tusentals gratis och premium WordPress-teman och plugins på marknaden.

Du kan komma åt gratis teman och plugins direkt från din WordPress-instrumentpanel.

add-wordpress-teman

Innan du väljer ett slumpmässigt plugin, se våra rekommenderade teman och plugins.

Anpassa en Wix-webbplats

Precis som teman och plugins på WordPress, erbjuder Wix mallar och appar för att anpassa din Wix-webbplats. Det finns över 500 mallar i olika kategorier inklusive företag, onlinebutik, fotografering, blogg osv.

Wix-templates

Dessutom finns det mer än 200 appar du kan använda. De låter dig lägga till specifika funktioner på din Wix-webbplats precis som plugins fungerar för WordPress-webbplatser.

Även om det finns många designalternativ har Wix definitivt färre design- och anpassningsalternativ jämfört med WordPress. En annan nackdel med att använda Wix är att du inte kan ändra en mall när den har ställts in på din webbplats medan WordPress låter dig ändra så många gånger du vill. Du kan inte heller redigera CSS som i WordPress.

Vinnaren: WordPress är den oslagbara vinnaren vad gäller design- och anpassningsfunktioner.

4. Alternativ för e-handel

WordPress e-handelsalternativ

Cirka 30% av onlinebutikerna väljer WordPress som deras plattform. WordPress är en lättanvänd publiceringsplattform som också låter dig skapa en fullfjädrad eCommerce-butik genom att installera ett WordPress eCommerce-plugin.

Även om du kan hitta dussintals eCommerce-plugins, sticker WooCommerce ut från resten, och är också det mest populära valet. Det är enkelt att installera en e-handelswebbplats med WooCommerce. Det kräver bara några klick på ditt slut.

Kärnans WooCommerce-plugin är gratis tillgängligt i WordPress.org-pluginförvaret. Du kan hitta massor av gratis- och premiumförlängningar som gör att du enkelt kan förbättra din butiksfront.

WooCommerce

Wix e-handelsalternativ
Med Wix kan du skapa en grundläggande e-handelsbutik med sin preium-app Wix Stores. Wix e-handelsalternativ finns tillgängliga med sina premiumplaner e-handel och VIP.

Wix ger dig också användbara funktioner inklusive webbutiksmallar, e-handelsappar, säkra betalningslösningar, kuponger och rabatter, etc. Nackdelen är att funktionaliteter är begränsade jämfört med WordPress.

Vinnaren: WordPress är den tydliga vinnaren när det gäller e-handelsalternativ.

5. SEO

WordPress SEO

WordPress är en av de mest SEO-vänliga publiceringsplattformarna. Det låter dig konfigurera din webbplats och sidor på ett sätt som sökmotorerna enkelt kan indexera.

Som standard gör WordPress det enkelt att konfigurera grundläggande optimering som att konfigurera ditt webbplatsnamn, taglinje, rubriktaggar, URL-struktur, bild-alt-taggar osv. Genom att installera en SEO-plugin som Yoast SEO, du kan ändra SEO-titlar, metabeskrivningar, innehåll för social delning etc. för alla dina sidor och inlägg.

MonsterInsights

Google Analytics-integration är det viktigaste steget för att förbättra en webbplatss SEO eftersom den ger dig insikt i hur människor använder din webbplats. Med WordPress kan du enkelt integrera Google Analytics med ett plugin somMonsterInsights.

Det finns massor av WordPress SEO-verktyg och plugins som tjänar olika SEO-syften för din WordPress-webbplats. Det som är mer intressant är att de flesta WordPress SEO-plugins finns tillgängliga som gratisversioner och premium.

Wix SEO

Wix erbjuder också många SEO-funktioner och verktyg för att förbättra din webbplats synlighet online. Det säkerställer de grundläggande SEO-funktionerna inklusive sidametataggar, rubriktaggar, bild-alt-taggar, mobiloptimering osv.

Wix har också en användarvänlig SEO Wiz som guider dig genom hela SEO-konfigurationsstegen och låter dig skapa din egen SEO-plan. Guiden är verkligen bra för nybörjare utan SEO-expertis.

wix-seo-wiz

Dessutom erbjuder Wix några SEO-appar i sin App Market.

wix-seo-appar

Vinnaren: Både WordPress och Wix har inbyggda SEO-funktioner för bättre synlighet online. Vi ser emellertid WordPress som ett sätt framåt eftersom det är SEO-vänligt och har ett större antal plugins för att hantera alla aspekter av din webbplats SEO.

6. Support

WordPress Support

WordPress ‘support är oöverträffad. WordPress-programvaran har under åren utvecklats till att bli den mest populära CMS på grund av sin anda av gemenskap och stöd.

Relaterad: Bästa 24/7 WordPress-supporttjänster för att hantera din webbplats.

Det har nu en gemenskap med miljoner användare, tusentals utvecklare och designers över hela världen. Det finns gott om aktiva användarforum för att lösa problem.

För grundläggande WordPress-tutorials och support kan du besöka officiell supportsida för WordPress.org. Om du har problem relaterade till enskilda teman eller plugins kan du gå till de enskilda temas eller plugin-stödsidorna.

wordpress-support

Bortsett från det kan du få mycket användarvänliga WordPress-resurser från webbplatser som IsItWP och WPBeginner.

Wix Support

Wix har en omfattande kunskapsbas som innehåller artiklar för nästan alla frågor du kan ha. Du kan bläddra igenom artiklarna och få dina problem löst på nolltid.

wix = -help-centrum

Men Wix har inga omedelbara supportalternativ för sina användare. Om du har problem måste du gå igenom kunskapsbasen, hitta en relevant artikel och läsa den, vilket tar tid.

Vinnaren: Vinnaren är definitivt WordPress eftersom den enkelt låter dig interagera med en större community av WordPress-användare. Dessutom erbjuder de flesta tema- och pluginföretag teknisk support dygnet runt.

7. Kostnad

Kostnad för att sätta upp en WordPress-webbplats

Precis som alla webbplatser måste du ha ett domännamn och webbhotell för att driva en WordPress-webbplats.

Ett domännamn kostar vanligtvis cirka $ 14,99 per år och webbhotell kostar $ 7,99 per månad. Men om du väljer Bluehost, får du ett gratis domännamn tillsammans med din webbhotell för så lågt som $ 2,75 per månad.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Bluehost är ett av världens största värdföretag. De har varit involverade i WordPress-communityn sedan 2005, och de är en officiellt rekommenderad värdleverantör av WordPress.org.

Kolla också in hur mycket du kan spara på Bluehost-planer.

När du har köpt en webbhotellplan från Bluehost kan du enkelt installera WordPress på det med bara ett enda klick. WordPress är gratis programvara, så det kostar ingen extra kostnad att använda WordPress för din webbplats.

För mer information, kan du läsa vår artikel om totala kostnaden för att bygga en WordPress-webbplats.

Kostnad för att sätta upp en Wix-webbplats

Om du inte har något emot att ha en ful webbplatsadress som användarnamn.wixsite.com/sitename, kan du skapa en gratis webbplats på Wix. En annan nackdel med att använda en gratis wix.com-domän är att den visar Wix-annonser på din webbplats.

Om du vill ansluta din anpassade domän måste du prenumerera på en av deras premiumplaner som kostar $ 4,50 per månad. Den billigaste planen visar Wix-märkesannonser. Du måste uppgradera till Combo-planen för att ta bort Wix-annonser, som kostar $ 8,50 per månad.

Wix-premium-planer

Att ställa in e-handelswebbplatser är ännu dyrare. Den grundläggande e-handelsplanen kostar $ 16,50 per månad.

Vinnaren: Med Wix kan du skapa en gratis webbplats med en ful ser domän. Men om du vill bygga en professionell webbplats utan att bryta banken är WordPress det bästa valet.

Sammanfattningsvis har WordPress alla funktioner som hjälper dig att skapa en fullfjädrad webbplats. Wix, till jämförelse, till WordPress har mindre flexibilitet.

Vi rekommenderar att våra användare väljer WordPress för att bygga en webbplats. Det är inte bara rättvist prissatt, utan det har också flera fantastiska funktioner som hjälper dig att växa din webbplats längs linjen.

Om du letar efter fler alternativ kan du kolla den här guiden för Wix-alternativ och konkurrenter.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå skillnaderna mellan Wix och WordPress.

Om du gillade den här artikeln är här vår steg-för-steg-guide för att bygga en webbplats för nybörjare.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map