Blogger vs. WordPress – strokovni pregled (kateri je najboljši?)

blogger vs. wordpress


Iščete popolno platformo za začetek bloga?

Če ste opravili kakšno spletno raziskavo ali vprašali nekoga s strokovnim znanjem o blogerstvu, bi najbrž predloge začeli z WordPressom ali Bloggerjem.

Izbira prave platforme je lahko dolgočasna, saj sta WordPress in Blogger med najbolj priljubljenimi platformami za bloganje, ki se danes uporabljajo.

V tem članku bomo podrobno razpravljali o Bloggerju in WordPressu glede njihovih značilnosti, enostavnosti uporabe, možnosti oblikovanja, prednosti, slabosti in še več.

Primerjava WordPress v primerjavi z Bloggerjem je razdeljena na 10 sklopov:

 1. Pregled
 2. Enostavnost uporabe
 3. Možnosti oblikovanja
 4. Značilnosti in funkcionalnosti
 5. Lastništvo vašega spletnega dnevnika
 6. Možnosti zaslužka
 7. Varnost
 8. Podpora
 9. Cena
 10. Enostavnost migracij

1. Pregled: WordPress in Blogger kot spletni dnevniški platformi

Kaj je WordPress?

wordpress-org

WordPress je danes najbolj priljubljen sistem za upravljanje vsebin (CMS), ki danes uporablja več kot 30% vseh spletnih strani. Je odprtokodna / brezplačna programska oprema, ki olajša ustvarjanje, urejanje, organiziranje in objavljanje vsebin.

Za ustvarjanje spletnega dnevnika WordPress potrebujete gostiteljski strežnik in ime domene. Spletno gostovanje je mesto, kjer ljudje shranjujejo vsebino in datoteke svojega spletnega dnevnika, ime domene pa je naslov vašega spletnega dnevnika, na primer IsItWP.com ali Google.com. Ko v naslovno vrstico brskalnika vtipkate ime svoje domene, boste nato usmerjeni na strežnik gostovanja, kjer gostuje vaše spletno mesto in bo prikazano vaše spletno mesto.

Opomba: Ta primerjava je med WordPress-jem, ki ga gostuje (WordPress.org), in Bloggerjem. Če želite vedeti, kakšna je razlika med dvema WordPress okusoma, je tukaj naša primerjava WordPress.com z WordPress.org.

Kaj je Blogger?

bloger-za-bloganje

Blogger je osnovna blogerska platforma, kjer lahko dodajate vsebino in objavljate. S Bloggerjem lahko objavite brezplačne bloge s poddomene blogspot.com. Google je Blogger kupil leta 2003 in ga označil za Bloggerja, kakršnega poznamo danes.

Pri Bloggerju vaš blog gostuje na njihovih strežnikih, zato vam ni treba poiskati gostiteljskega podjetja. Imena domene niti ne potrebujete, če za svoj blog raje uporabljate poddomeno blogspot. Na primer, ime vašega spletnega dnevnika v Bloggerju bi bilo podobno example.blogspot.com.

2. Enostavnost uporabe

Enostavnost uporabe – WordPress

Prvo in najpomembnejše, kar imajo ljudje pri WordPressu radi, je njegova preprostost.

Če želite začeti blog o WordPressu, morate kupiti načrt gostovanja WordPress in ime domene. Nato na strežnik gostovanja namestite WordPress in nanj povežete svojo domeno. To je vse, kar je potrebno za vzpostavitev spletnega dnevnika na WordPressu.

Ko bo vaš blog objavljen, lahko začnete objavljati članke. Medtem ko je privzeta tema vnaprej nameščena v WordPressu, lahko to temo spremenite in prilagodite videz svojega spletnega dnevnika, tako da brezplačno namestite temo WordPress po svoji izbiri Imenik tem WordPress. Preden naključno izberete in namestite, preberite ocene priljubljenih tem WordPress.

Spodaj je videti vaša nadzorna plošča WordPress.

wordpress-nadzorna plošča-ustvari-novo-objavo

Enostavna uporaba – Blogger

Postopek Bloggerjeve nastavitve je lažji od WordPress-a. Google že uporablja Blogger, ki je že pripravljen za uporabo, zato vam ni treba poiskati gostiteljskega strežnika za svoj blog. To pomeni tudi, da bo vaše spletno mesto na istem strežniku, na katerem so tudi vsa ostala spletna mesta Blogger. Imeli boste tudi isto poddomeno (.blogspot.com), če ne boste kupili imena domene.

Za začetek spletnega dnevnika na Bloggerju boste morali imeti Googlov račun, vendar je to edina zahteva. Preprosto se prijavite s svojim Google Računom in sledite navodilom. Morate dati naslov svojega spletnega dnevnika in izbrati naslov spletnega dnevnika.

Nato lahko začnete ustvarjati objave in jih objavljati. Oglejte si spodnji posnetek zaslona in si oglejte, kako izgleda platforma Blogger.

create-a - post-bloger

Zmagovalec: Tako WordPress kot Blogger sta znana po enostavni uporabi. Vendar je Blogger lažje nastaviti, če primerjamo oba. Če želite platformo, ki je enostavna za uporabo in ponuja tudi veliko možnosti prilagajanja, potem izberite WordPress.

3. Možnosti oblikovanja

Oblikovanje WordPress bloga

Ko gre za možnosti oblikovanja, je WordPress daleč naprej. V zavihku najdete na tisoče brezplačnih tem uradno repozitorij tem WordPress.org. Poleg tega obstaja na stotine trgovin s temami in tržnic drugih proizvajalcev, kjer lahko kupite vrhunske teme.

Če želite namestiti temo, lahko preprosto greste na Teme »Dodaj novo. Do brezplačnih tem lahko neposredno dostopate z nadzorne plošče in jih namestite.

teme-add-wordpress-teme

Oblikovanje spletnega dnevnika Blogger

Tako kot WordPress tudi pri oblikovanju spletnega dnevnika Blogger upravljajo teme. Slaba stran pa je, da so možnosti teme omejene. Obstaja približno 10 vrst tem s 3 do 7 različicami posamezne teme.

Če želite spremeniti temo, preprosto pojdite na Tema meni, predogled razpoložljivih tem in dodajte tisto, ki vam je najbolj všeč.

teme za dodajanje bloggerjev

Zmagovalec: Zanesljivo lahko rečemo, da je WordPress zmagovalec, ko gre za možnosti oblikovanja in prilagajanja. Brez težav najdete brezplačno WordPress temo, ki najbolj ustreza vašim edinstvenim potrebam. Obstaja nešteto možnosti za prilagoditev tem WordPress. Po drugi strani pa so pri Bloggerju razpoložljive teme in možnosti oblikovanja močno omejene.

4. Značilnosti in funkcionalnosti

Dodajanje funkcij in funkcij v Blog WordPress

Kot je navedeno zgoraj, WordPress podpira ogromna skupnost z več tisoč razvijalci po vsem svetu. Tako kot pri temah je na tisoče brezplačnih in premium vtičniki ki dodajajo funkcije in funkcionalnosti na spletna mesta WordPress. Obstajajo vtičniki za skoraj katero koli funkcijo, ki si jo omislite; kontaktne obrazce, generiranje potencialnih strank, SEO itd.

S temi vtičniki lahko svoj preprost blog spremenite v poslovno spletno mesto, e-trgovino ali katero koli drugo vrsto spletnega mesta.

Če želite dodati vtičnike na svojem spletnem mestu, lahko preprosto pojdite na Vtičniki v nadzorni plošči WordPress. Tako kot pri nameščanju tem, lahko tudi do svoje uradne brezplačne vtičnike dostopate z nadzorne plošče, medtem ko morate naložiti premium.

add-wordpress-vtičniki

Dodajanje funkcij in funkcij v Blogger

Blogger nima prilagodljivosti WordPress-a. Vtičnikov ni mogoče dodati. Vendar lahko vstavite skripte drugih storitev, da dodate osnovne funkcije. Na primer, lahko dodate skript Wufoo.com za dodajanje kontaktnega obrazca. Vendar pa uporaba skripte tretje osebe ima svoje omejitve, razen če prejmete premium naročnino. Seveda ne morete z WordPressom razširiti Bloggerjevih funkcij, kot jih lahko.

Zmagovalec: WordPress je po številnih lastnostih in funkcionalnostih zelo napreden. Če uporabljate blogger in iščete druge možnosti, si oglejte ta članek o premiku spletnega dnevnika iz bloggerja v WordPress.

5. Lastništvo – kdo je končni lastnik vašega bloga?

Lastništvo bloga WordPress

WordPress je brezplačna / odprtokodna programska oprema, ki jo lahko spreminjate in uporabljate brezplačno. Blog za WordPress lahko ustvarite s pomočjo lastnega gostovanja in imena domene po meri. To pomeni, da ste končni lastnik bloga.

Prav tako želite preveriti te najboljše generatorje imen spletnega dnevnika.

Imate popoln nadzor nad upravljanjem svojega spletnega dnevnika WordPress. V celoti ga lahko prilagodite brez omejitev. In ko ga želite zapreti, lahko to storite po svoji volji.

Lastništvo bloga Blogger

Za razliko od WordPressa končni lastnik spletnega dnevnika Blogger niste vi, ampak Blogger sam. Ker uporabljate platformo Bloggerja, ste odgovorni za njene pogoje. Ne morete narediti veliko prilagajanja, še huje pa je, da lahko Blogger vaše spletno mesto ustavi brez vašega soglasja.

Če resno razmišljate o bloganju, potem Blogger.com ne morete šteti za zanesljivo platformo.

Zmagovalec: V WordPressu imate svoj blog, medtem ko na Bloggerju odgovarjate Pogojem storitve Blogger.com. WordPress je tu očitni zmagovalec.

6. Možnosti zaslužka

Možnosti zaslužka WordPress

Če želite zaslužiti svoj blog, je WordPress najboljša izbira. Na svoj blog lahko preprosto dodate Google Adsense, partnerske povezave in oglasne pasice.

Poleg tega lahko na svojem spletnem dnevniku WordPress ustvarite stran za e-trgovino in svoje izdelke prodate za zaslužek. Za WordPress obstaja več vtičnikov za e-trgovino, ki omogočajo omogočanje funkcij e-trgovine na vašem spletnem dnevniku WordPress.

Možnosti zaslužka Bloggerja

Spletni dnevnik Blogger lahko unovčite tako, da dodate povezave Google Adsense in partnerske povezave. Ker je Blogger Googlova storitev, je Google Adsense vgrajena funkcija v Bloggerju. Ker pa je Blogger brezplačna platforma, večina oglaševalcev podcenjuje blog, še posebej, če želite vmes prodati neposredne oglase brez drugih storitev, kot je Google AdSense. To bi lahko bil hud udarec za vaš potencial zaslužka. Poleg tega Blogger ne ponuja vgrajene integracije e-trgovine.

dodaj adsense na bloggerju

Zmagovalec: WordPress je najbolj zanesljiva platforma, če želite zaslužiti svoj blog. Nasprotno pa bo vaš zaslužek na spletnem dnevniku Blogger.com majhen, saj ga večina oglaševalcev podcenjuje.

7. Varnost

Varnostni vidiki spletnega dnevnika WordPress

Zagotavljanje varnosti na spletnem mestu WordPress ni raketna znanost, zahvaljujoč široki paleti varnostnih vtičnikov WordPress.

Poleg tega boste morali tudi sami upravljati varnostne kopije s pomočjo varnostnega vtičnika WordPress.

Za več podrobnosti preberite tudi zadnji varnostni vodnik za WordPress.

Varnostni vidiki spletnega dnevnika Blogger

Z Bloggerjem vam ni treba skrbeti za upravljanje virov, varnostnih kopij ali kakršnega koli drugega vidika varnosti. Ustvarite lahko blog, objavljate objave in se mirno spite, saj veste, da Blogger.com prevzema odgovornost za varovanje svojega bloga.

Vendar priporočamo, da naredite redno varnostno kopijo vsebine Blogger.com, saj lahko Blogger kadar koli prekliče vaš blog brez vašega soglasja.

Zmagovalec: Blogger je tukaj zmagovalec. Zavarovanje vašega spletnega dnevnika WordPress je vaša izključna odgovornost, medtem ko Blogger.com prevzame odgovornost za varovanje vašega bloga. Vendar priporočamo, da naredite varnostno kopijo spletnega dnevnika, ne glede na to, na kateri platformi ste.

8. Podpora

Kako pridobiti podporo za WordPress

WordPressova skupnost je ogromna. Duh skupnosti je živ in zdrav, pomaga uporabnikom WordPressa, deliti znanje in prispevati k programski opremi WordPress.

Sorodno: Najboljše 24/7 podporne storitve za WordPress za upravljanje spletnega mesta.

Lahko obiščete uradna stran za podporo WordPress.org za nekatere temeljne vadnice, dokumentacijo in forume za podporo. Poleg tega lahko v spletu najdete ogromno virov, na primer IsItWP in WPBeginner da vam pomaga pri težavah z WordPressom.

podpora za wordpress

Kako pridobiti Bloggerjevo podporo

Blogger za razliko od WordPress-a ima omejene možnosti podpore. Če kliknete na Pomoč ikono, boste našli nekaj člankov o uporabi Bloggerja. To je žal.

podpora za bloggerje

Na spletni strani lahko najdete še nekaj člankov in forumov za podporo Googlova stran za podporo.

Zmagovalec: WordPress je jasen zmagovalec, ko gre za podporo.

9. Stroški

Koliko stane nastavitev spletnega dnevnika WordPress?

Čeprav je programska oprema WordPress brezplačna, morate kupiti domensko ime in gostovanje, če želite nastaviti svoj WordPress blog.

Ime domene stane približno 14,99 USD na leto. Če pa izberete Bluehost, potem boste skupaj s svojim spletnim gostovanjem dobili brezplačno ime domene. Osnovni načrt Bluehost stane 2,75 dolarja na mesec, kar je precej poštena cena za vso prilagodljivost, ki jo lahko ponudi vaš WordPress blog.

Kliknite tukaj, če želite uveljaviti to ekskluzivno ponudbo Bluehost »

Koliko stane nastavitev spletnega dnevnika Blogger?

Blog Blogger lahko popolnoma brezplačno nastavite, če ste zadovoljni s skupno poddomene (npr. Example.blogspot.com). Brezplačno ga lahko za vedno uporabljate s poddomene blogspot.com.

Če ga želite spremeniti ali odstraniti poddomeno, morate domeno kupiti pri drugih registratorjih domen, kot sta Godaddy ali NameCheap. Če želite voditi blog blogerja, morate plačati samo letno pristojbino za registracijo domene.

Zmagovalec: Zagon spletnega dnevnika Blogger je brezplačen, medtem ko morate za vodenje bloga WordPress porabiti približno 110 dolarjev na leto. Glede na velike potenciale, ki jih ponuja blog WordPress, so stroški pošteni.

Več o tem koliko stane delovanje spletnega mesta WordPress.

10. Enostavnost migracij

Kako preseliti blog WordPress

Postopek selitve bloga WordPress na drugo gostovanje ali druge CMS platforme je dokaj enostaven.

Če iščete vaje v spletu, boste prejeli obilico člankov, vaj in video vadnic o tem, kako seliti blog WordPress,

Kako preseliti blog Blogger?

Ti lahko selite blog Blogger v WordPress ali druge platforme z izvozom baze podatkov. Vendar pa to ni tako enostavno kot selitev programa WordPress.

WordPress je z boljšimi možnostmi selitve tukaj zmagovalec.

Očitno je WordPress najboljša spletna platforma za bloganje. V primerjavi z Bloggerjem je nastavitev vašega spletnega dnevnika WordPress majhna krivulja, vendar smo prepričani, da ste kos izzivu! Poleg tega imamo na tem spletnem mestu na stotine člankov, ki vas vodijo, kako začeti blog WordPress.

Če želite narediti profesionalni blog, potem je WordPress vaša go-to platforma. Ponuja vso prilagodljivost, ki jo potrebujete za prilagoditev spletnega dnevnika. Poleg tega lahko na WordPressu z minimalnimi napori sestavite katero koli vrsto spletnega mesta.

Po drugi strani je Blogger osnovna blogerska platforma, ki ima omejene možnosti prilagajanja. Najbolj primeren je za blogerje iz hobija, ki ne želijo porabiti denarja za gradnjo bloga.

Če se želite naučiti, kako začeti WordPress blog, je tukaj popoln vodič za začetnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map