Kako kupiti vzeto ime domene (7 nasvetov za pro)


Ali je ime domene, ki ste ga želeli za vaše podjetje, že posneto?

Ko boste porabili veliko časa za razmišljanje o popolnem imenu domene za vaše spletno mesto, boste morda ugotovili, da ga je že vzel nekdo drug. Dobra novica pa je, da imate še vedno nekaj možnosti za pridobitev domene, čeprav se na prvi pogled ne zdi na voljo.

V tem članku vam bomo povedali, kako kupiti posneto ime domene v 7 preprostih korakih.

Preden začnemo, se seznanimo z različnimi imeni domen, tako da veste, katera bi bila idealna za vaše podjetje.

Različne vrste domenskih imen

Obstajajo različne vrste razširitev imen domen, na primer .com, .org, .net, .tv, .info, .io in tako naprej. Najbolj priljubljena izbira je .com razširitev.

Toda na podlagi razširitve domene lahko ime domene spada pod 3 različne kategorije.

 1. Ime domene najvišje ravni (TLD): Tako kot ime pove, se domenska imena najvišje ravni štejejo za zgornja v smislu strukture domen. V to kategorijo spadajo vsa imena domen, ki se končajo s pripono .com, .org, .net.
 2. Domena najvišje ravni države (ccTLD): Te domene so imena domen za državo, ki imajo kodo države kot razširitev. Na primer, podaljšek za Indijo je .in, za Združeno kraljestvo pa .uk.
 3. Sponzorirana domena najvišje ravni (sTLD): sTLD so specializirane razširitve domen, ki imajo za seboj sponzorja, kar predstavlja določeno skupnost, ki ji bo domena služila. Na primer, domena z .gov bo služila vladnim organizacijam, ena z .edu pa bo izobraževala zavode in tako naprej.

Zdaj, ko smo na jasnem o nekaterih najbolj priljubljenih vrstah domen, se naučimo, kako kupiti že pridobljeno ime domene.

1. korak: raziskava in ugotovitev vrednosti domene

Prvi korak k nakupu imena domene je ugotoviti, kaj je določena domena vredna. Zato, ker so nekatere domene lahko precej drage. Najbolje je vedeti, ali si lahko privoščite ponudbo, preden porabite ure in poskušate ugotoviti, kako jo kupiti.

Če boste raziskovali le spoznanje, da je predrago, boste še bolj razočarani, ker ste zapravili svoj čas in trud.

Ugotovitev vrednosti domene je enostavno. V ta namen lahko obiščete katero koli spletno mesto za oceno domen in vnesete domeno, ki vas zanima. Tu je opis, kako lahko uporabite orodje za oceno domene za GoDaddy.

Preprosto obiščite spletno mesto in v ponujeno polje vnesite naslov domene z razširitvijo. Zdaj kliknite na GoValue gumb.

Ocenjevanje domen, godaddy

Hitro boste dobili približno oceno, kaj je vredno to ime domene. Na desni strani bo isto ime domene primerjalo tudi z drugimi razširitvami in prikazalo vrednost cene vsake. To je koristno, ker boste morda ugotovili, da so druge razširitve domen cenovno dostopnejše od tistih, ki ste jih prvotno imeli v mislih.

Če poznate ceno domene, preden začnete pogajanja o nakupu, lahko s prodajalcem ustvarite močnejši igralni načrt. Toda vprašanje ostaja: “Kako najdite prodajalca na prvem mestu?”

2. korak: Ugotovite, kdo je lastnik

Naslednji korak je ugotoviti, kdo je lastnik domene. Vedeti morate, ali ime domene neprestano spreminja lastništvo ali je ostalo relativno stabilno. Pogoste spremembe lastništva pomenijo nestabilnost, ki je lahko dobra ali ne, odvisno od vaših potreb.

Če imate želeno domeno veliko različnih lastnikov, je večja verjetnost, da se boste lotili tega. To je zato, ker ni ime že uveljavljene blagovne znamke.

Če pa je zadnji lastnik plačal višjo ceno, bo morda manj pripravljen, da vam domeno proda po dostopni ceni.

Če želite izvedeti lastnika želenega imena domene, pojdite na spletno mesto Whois Lookup. Tu lahko v iskalno polje vnesete ime domene.

Whois dostopnost domene za iskanje

Zdaj boste na zaslonu imeli vse informacije, povezane s profilom domene.

Če se drsite naprej po zaslonu, boste videli zapis Whois. Tu boste imeli različne URL-je, s katerimi lahko zgrabite kontaktne podatke lastnika.

Uporabite lahko tudi platforme, kot so ICANN iskanje da bi našli podatke lastnika vaše domene Če pa je lastnik zaščitil kontaktne podatke, boste morda težko ugotovili posebne kontaktne podatke.

3. korak: Preverite za blagovne znamke

Iskanje blagovnih znamk je še en ključni korak, ki ga ne smete zamuditi. Včasih pride, da uporabniki naletijo na pravne težave, ker na koncu kupijo domeno z izrazom, zaščitenim z zaščiteno blagovno znamko. Ne želite se znajti v tej situaciji.

Orodja, kot so Tradmarkia lahko vam pomaga ugotoviti, ali je vaše ime domene zaščiteno. Poleg tega je Tradmarkia brezplačna za uporabo.

Če ime vaše domene nima zaščitne znamke, lahko Tradmarkia predlaga tudi mesta, na katerih lahko prijavite svojo blagovno znamko. Tako boste, ko boste na koncu dobili domeno, bolj varna.

4. korak: Poiščite svojo domeno na spletnih straneh za avkcije

Vedno obstaja velika možnost, da je domeno, ki jo iščete, nekdo v lasti nekoga in je navedena na prodaj. Mogoče je več razlogov, zakaj bi lastnik želel domeno prodati.

 • Morda jim ne gre dobro kot spletnemu podjetniku
 • Izgubili so zanimanje za svoj projekt
 • Lahko so trgovci z domenami, ki kupujejo in prodajajo domene za zaslužek
 • Somone je domeno morda zanje kupil kot darilo

In več. Razlogi so lahko različni, a poanta je v tem, da bi bilo vaše ime domene trenutno mogoče zajeti na teh spletnih straneh za dražbe.

Preden se obrnete na lastnika, se prepričajte, da ime domene ni navedeno na spletnih mestih, kot so Flippa, NameCheap, GoDaddy Auction ali drugih podobnih.

5. korak: Pojdite do lastnika in se pogajajte

Zdaj, ko ste končali raziskavo, ste pripravljeni, da se obrnete na lastnika domene in se pogajate za pošteno ceno. Ko to storite, morate biti potrpežljivi, da ne boste na koncu sklepali impulzivnega posla, zaradi katerega ste v slabšem položaju.

Prepričajte se, da vaša zadnja razprava vključuje:

 • Kaj boste plačali in v kakšni valuti (za mednarodne prodajalce)
 • Kako se domena prenaša
 • Kateri regionalni zakoni bodo veljali za prodajo

Tu je nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali pri pogajanjih kot profesionalec.

 • Naj lastnik domene najprej navede ceno. Morda je nižja od cene, ki jo imate v mislih.
 • Ne licitirajte prenizko Prodajalca lahko to vznemiri in misli, da ste neprofesionalni. Lahko vas popolnoma zavrnejo, zato se ponaredite po pošteni ceni.
 • Ne pretirano se navezujte na domeno. Tako boste videti ranljivi, prodajalec pa se bo morda trmasto držal kotirane cene, če bo videl, kako obupani ste..

6. korak: Plačajte lastništvo domene in prenosa

Če boste uspešno sklenili posel, lahko nadaljujete na naslednji korak, to je plačilo. Vedno se izogibajte neposrednim elektronskim prenosom s storitvami, kot sta PayPal ali TransferWise. Tako ne boste samo videti nestrokovno, ampak boste tudi ogrozili svoje transakcije.

To je zato, ker od prodajalca ali kupca zahteva, da prvi sklene pogodbo in zaupa, da bo druga stranka sklenila posel..

Tako se prepričajte, da za dokončanje transakcij zanesete na zaupanja vredno spletno mesto, kot so GoDaddy Auctions ali Escrow.

Te platforme tretjih oseb bodo zagotovile varno transakcijo in bodo hranile vaš denar, dokler ime domene ne bo sprejeto in potrjeno.

7. korak: Kaj storiti, če pogajanja ne uspejo

Če vaše pogajanje ne bo uspešno, ni razloga za izgubo upanja! Samo globoko vdihnite in poiščite druge možnosti na spletnih mestih za prodajo domen.

Prepričani smo, da boste našli ime, ki se popolnoma ujema z vašim podjetjem. In ko to storite, je opisano, kako lahko registrirate ime domene. Za navdih lahko uporabite tudi naše orodje za ustvarjanje domenskih imen.

Niste prepričani, kje začeti ali le potrebujete nekaj navdiha? Oglejte si našo objavo o tem, kako izbrati odlično ime domene.

Upajmo, da ste v tem članku uživali in upamo, da vam bo pomagal najti popolno ime domene za vaše spletno mesto. In če poznate nekoga, ki se bori, da bi dobil ime njegove domene, prosimo, da to sredstvo prenesete naprej.

Ali imate še kakšne nasvete ali predloge za nakup že prevzetega imena domene? Sporočite nam v spodnjem razdelku za komentarje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map