Koliko stane ime domene? (Odgovor strokovnjaka)

stroški domenskega imena


Želite registrirati ime domene, vendar niste prepričani, koliko stane?

Ime domene je naslov vašega spletnega mesta v internetu, kot je Google.com, IsItWP.com. Če ste že kdaj poskušali registrirati ime domene, ste gotovo opazili velike razlike v cenah.

Zakaj se stroški domen razlikujejo? Koliko stane domena .com? Katera je najboljša razširitev imena domene?

Če želite osvetliti ta vprašanja, si poglejmo globlje različna imena domen in njihovo ceno.

Vrste imen domen

Obstaja nekaj različnih vrst razširitev imen domen, na primer .com, .org, .net, .tv, .info, .io in tako naprej. Najbolj priljubljena med njimi je .com razširitev. Glede na to, katero razširitev izberete, bo vaše ime domene spadalo pod eno od naslednjih kategorij.

 1. Domena najvišje ravni (TLD): Imena domen najvišje ravni so navedena na najvišji ravni v smislu DNS ali struktura domene. Obstaja na stotine TLD-ov, najbolj priljubljeni pa so .com, .org in .net.
 2. Domena najvišje ravni države (ccTLD): To so domenska imena, ki se končajo z razširitvijo kode države. Na primer .in za Indijo, .uk za Združeno kraljestvo itd.
 3. Sponzorirana domena najvišje ravni (sTLD): sTLD so specializirane razširitve domen, ki imajo za seboj sponzorja, ki predstavlja določeno skupnost, ki ji bo domena služila. Primeri takšnih imen domen so .gov za vladne organizacije, .edu za izobraževalne organizacije itd.

Najboljše mesto za nakup domen

Ime domene lahko kupite prek registrarja domen. Registrator domene je storitev, ki jo lahko uporabite za registracijo imena podjetja za spletno predstavništvo. Na svetu je na stotine ponudnikov domen z različnimi cenami in funkcijami.

Oglejte si nekaj najboljših registratorjev domenskih imen:

 • Domain.com
 • GoDaddy.com
 • NameCheap.com

Za več podrobnosti si oglejte naš celoten seznam registratorjev priljubljenih domenskih imen.

Dejavniki, ki vplivajo na stroške imena domene

V idealnem primeru vas lahko ime domene stane od 9 do 14,99 USD na leto.

Če pa želite registrirati premium domensko ime, bi to lahko stalo še več. Premium domene so predregistrirana imena domen, ki so kratka, tržna in jih je enostavno zapomniti. Vlagatelji domenskih imen kupujejo ta imena domen po nizki ceni samo za njihovo preprodajo po precej višji ceni, kot so jo plačali.

Cene se lahko razlikujejo tudi glede na številne druge pomembne dejavnike, kot so:

 • Razširitev domene: Glede na razširitev domene se lahko cena vaše domene močno razlikuje.
 • Izbrani registrator domene: Različni registracijski domeni bodo ponudili različne cene domen. Na primer, izhodiščna cena domene .org je 8,99 USD / leto, če jo kupite pri Bluehostu, medtem ko je 9,99 USD, če jo kupite pri GoDaddy.
 • Razpoložljivost: Če je vaše ime domene na voljo, ga lahko dobite po nižji ceni. Če pa ni, se boste morali pogajati z njenim lastnikom.

Medtem ko obstaja nekaj različnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno domenskega imena, na splošno lahko domeno najvišje ravni kupite tako, da plačate karkoli med 8,99 do 14,99 dolarja.

Skriti stroški za imena domen

Ne zavajajte se zaradi nizke cene registracije domenskih imen, ki jo ponujajo registratorji domen, ker boste morda na koncu plačali več po plačilu. Oglejmo si nekatere skrite stroške imen domen.

1. Letne obnove

Ko kupite ime domene, ga morate vsako leto obnoviti. Večina registratorjev nudi popust prvo leto, ko registrirate ime domene. Pri pregledu imen domen boste morali plačati veliko višjo ceno.

2. Zasebnost domene

Številni registratorji domen in ponudniki gostovanja prodajo dodatek z imenom zasebnost domene, da zaščitijo vaše kontaktne podatke. Nakup dodatka o zasebnosti domene sicer ni obvezen, vendar varuje vaše kontaktne podatke, kar posledično zmanjšuje število prejetih neželenih e-poštnih sporočil.

3. Poslovna elektronska pošta

Registrarji domen prodajajo tudi dodatek, imenovan Poslovna e-pošta. Ta dodatek lahko preskočite, ker večina gostujočih podjetij ponuja vsaj en brezplačen poslovni e-poštni naslov s svojim načrtom gostovanja. Za več podrobnosti si oglejte najboljše ponudnike gostovanja po e-pošti.

Stroški iztekle domenskega imena

Potekla imena domen so domene, ki so bile prej v lasti nekoga, vendar so potekle, ker lastnik registracije ni podaljšal.

Ko se registracija imena domene izteče, se vrne v register. Toda preden se izteče ime domene, so registrarji domensko ime prodali na dražbi, zato lahko zainteresirani kupci zanjo oddajo ponudbo in jo posedujejo.

Dražba GoDaddy je najboljše mesto za nakup potečenih domenskih imen.

Stroški iztekajočega se imena domene se razlikujejo glede na njegove ponudbe.

Kako se odpovedati stroškom imena domene? (100% brezplačne domene!)

Resnično je! Stroški registracije domene se lahko popolnoma odrečete. Želite vedeti, kako?

Nekatera gostiteljska podjetja ponujajo brezplačna imena domen, če z njimi gostujete na svojem spletnem mestu. Brez dodatnih stroškov!

Ko registrirate ime domene, boste morali izbrati tudi podjetje, ki bo gostilo svojo domeno. Zakaj se torej ne bi odločili za tisto, ki ponuja brezplačno domeno s svojim načrtom gostovanja

Priljubljena podjetja za gostovanje, ki ponujajo brezplačna imena domen

1. Bluehost

E-pošta Bluehost

Bluehost je priljubljena storitev gostovanja, ki ponuja brezplačno ime domene. Ta možnost je na voljo z vsemi poceni hosting načrti.

Ko izberete načrt gostovanja, vas bo preusmeril na nov zaslon, kjer boste lahko iskali novo domeno ali uporabili svoje obstoječe ime domene.

Ime domene Bluehost, brezplačno ime domene

Oglejte si naš pregled Bluehost.

2. HostGator

pregled gostitelja, brezplačno ime domene hostgatorja

HostGator je še en ponudnik storitev spletnega gostovanja, ki ponuja brezplačno ime domene, če izberete letne načrte. Tako kot Bluehost lahko tudi po izbiri načrta gostovanja iščete novo ime ali uporabite svojo domeno.

Če želite iskati novo domeno, uporabite Registrirajte novo domeno zavihek. Za uporabo lastne domene lahko uporabite To domeno sem že lastnikpo vnosu imena vaše domene v dano polje.

Oglejte si pregled HostGatorja.

3. GreenGeeks

GreenGeeks zeleno gostovanje

GreenGeeks je še eno gostovalno podjetje, ki ponuja brezplačno ime domene s svojimi načrti gostovanja.

Po izbiri načrta lahko iščete novo domeno, če je nimate ali uporabite obstoječe ime domene.

Za razliko od drugih gostovalnih podjetij, ki so navedena tukaj, je GreenGeeks prvo podjetje za zeleno gostovanje, ki se zavezuje, da bo zmanjšalo odtis ogljika.

Oglejte si GreenGeeks pregled.

Pogosta vprašanja o imenih domen

Q1. Kaj je najboljši registrator domene?

Domain.com je najboljši registrator domene, ki vam omogoča, da registrirate ime domene za kar 2,99 USD na leto.

Q2. Ali je mogoče imena domen kupiti stalno?

Ne, imena domene ne morete trajno kupiti. Vsako leto boste morali pregledati registracije svojih domen. Lahko pa plačate svojo letno pristojbino za podaljšanje vnaprej do 10 let.

Q3. Ali je za izdelavo spletnega mesta obvezno imeti ime domene in spletno gostovanje?

Da, za izdelavo spletnega mesta boste potrebovali oboje – ime domene in spletno gostovanje.

To je to. Upamo, da vam bo ta članek v pomoč. Če vam je ta objava všeč, vam bo morda všeč tudi naš članek o tem, kako izbrati ime domene.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map