Wix vs. WordPress – katera je najboljša izbira? (Strokovni pregled)

wix vs. wordpress


Ali nameravate zagnati spletno stran?

WordPress in Wix so nekatere najboljše platforme za založništvo, ki vam omogočajo enostavno ustvarjanje čudovitih spletnih mest v nobenem trenutku. Obe platformi sta odlični z lastnimi nabori funkcij. Se sprašujete, kateri je najbolj primeren za vaše potrebe?

Oglejmo si medsebojno primerjavo med Wixom in WordPressom. Če želite razumeti, katera ustreza vašim potrebam, smo našo primerjavo WordPress in Wix razdelili na 7 poglavij:

 1. Pregled
 2. Enostavnost uporabe
 3. Možnosti oblikovanja in prilagajanja
 4. Možnosti e-trgovine
 5. SEO
 6. Podpora
 7. Cena

1. Pregled: WordPress in Wix kot najboljši gradniki spletnih strani

Kaj je WordPress?

wordpress.org

WordPress je založniška platforma, ki vam omogoča enostavno ustvarjanje čudovitega spletnega mesta ali bloga. To je odprtokodna / brezplačna programska oprema, ki jo je treba namestiti na strežnik spletnega gostovanja.

Tako kot katero koli spletno mesto tam boste tudi za izdelavo spletnega mesta morali imeti ime domene in spletno gostovanje. Ime domene je spletni naslov vaših spletnih mest, kot sta Google.com ali IsItWP.com, spletno gostovanje pa je shranjevanje datotek vašega spletnega mesta.

Sorodno:

WordPress je bil prvotno zgrajen kot preprosta platforma za bloganje. Z leti se je razvil v celovito platformo CMS. Pooblasti več kot 30% spletnih strani na spletu. Zdaj lahko sestavite katero koli vrsto spletnega mesta z WordPressom, kot so dnevniki, spletna mesta, revije, trgovine e-trgovine itd..

Opomba: Ta primerjava je med WordPressom, ki ga gostuje (WordPress.org), in Wixom. Če želite vedeti, kakšna je razlika med dvema WordPress okusoma, je tukaj naša primerjava WordPress.com z WordPress.org.

Kaj je Wix?

wix logotip

Wix je platforma za gradnjo spletnih strani, ki je opremljena s programom za ustvarjanje povlečevanja in spuščanja. Za razliko od WordPress-a gre za platformo, ki je v celoti gostovana. To pomeni tudi, da je zelo enostavno nastaviti spletno mesto. Z Wixom vam ni treba iskati ponudnika gostovanja, saj Wix gosti spletno mesto za vas. Lahko celo ustvarite spletno mesto z brezplačnim domenskim imenom v naslednji obliki username.wixsite.com/sitename.

Wix odlikuje inovativne in intuitivne tehnologije za izdelavo spletnih strani za začetnike in profesionalce. S pomočjo Wixa lahko ustvarite različna spletna mesta, vključno s spletnim dnevnikom, podjetjem, spletno trgovino, fotografijo, spletnim mestom itd.

2. Enostavnost uporabe

Enostavnost uporabe – WordPress

WordPress omogoča enostavno enostavno izdelavo spletnega mesta tudi za absolutnega začetnika.

Če želite sestaviti spletno mesto WordPress, morate kupiti WordPress gostovanje in ime domene in nato namestiti WordPress na svoj strežnik gostovanja. Vzpostavitev spletnega mesta WordPress ni raketna znanost.

Če želite nastaviti spletno mesto WordPress, morate izbrati samo ponudnika spletnega gostovanja, kot je Bluehost.

Bluehost je eno največjih gostiteljskih podjetij na svetu. V skupnost WordPress sodelujejo že od leta 2005 in WordPress.org so uradno priporočljivi ponudniki gostovanja.

Z načrtom spletnega gostovanja Bluehost dobite brezplačno ime domene in čarovnik za namestitev z enim klikom WordPress. Tako je zelo enostavno nastaviti svoje spletno mesto WordPress tudi za absolutnega začetnika.

Po izdelavi spletnega mesta lahko vsebino dodate in objavite kot strani in objave na WordPressu. Če želite prilagoditi celotno postavitev spletnega mesta WordPress, pojdite na Videz »Prilagodi meni.

Nadzorna plošča WordPress-a izgleda kot posnetek zaslona spodaj:

wordpress-nadzorna plošča

Za več podrobnosti si oglejte naš članek o tem, zakaj uporabljate WordPress.

Enostavnost uporabe – Wix

Za začetek spletnega mesta na Wixu preprosto pojdite na spletno mesto Wix in ustvarite račun.

Nato lahko izberete, kako želite izdelati svoje spletno mesto. Izberete lahko bodisi Wixovo umetno digitalno inteligenco (ADI) ali Wix urejevalnik. Če izberete Wix ADI, vam bo postavil nekaj vprašanj in na podlagi vaših odgovorov samodejno ustvaril spletno mesto za vas. Ampak, če izberete urejevalnik, vam bodo na voljo številne vnaprej izdelane predloge za vaše spletno mesto.

Ne glede na to, ali izberete ADI ali urejevalnik, Wix ponuja predlogo, ki jo lahko uredite in naredite svoje spletno mesto. Omogoča preprost vmesnik za povleci in spusti, kjer lahko izberete kateri koli element in ga neposredno uredite.

Wixove platforme za urejanje spletnih strani izgledajo kot spodnji posnetek zaslona:

wix-builder

Odločili se boste tudi, da izberete dve različni možnosti domene: brezplačno domeno Wix.com ali povežete svojo prilagojeno domeno.

domena wix

Če želite uporabiti domensko ime po meri, se morate naročiti na enega od njihovih premijskih načrtov.

Zmagovalec: Pri uporabnosti je Wix zmagovalec. Tudi nastavitev je enostavna, saj Wix omogoča gostovanje vašega spletnega mesta na lastnih strežnikih. Priložen je tudi program za ustvarjanje povleci in spusti, tako da lahko hitro sestavite spletno mesto tako, kot želite. Vendar pa lahko najdete na desetine vtičnikov za vgradnjo v WordPress, ki zagotavljajo veliko zmogljivejše funkcije kot Wix.

3. Možnosti oblikovanja in prilagajanja

Prilagoditev spletnega mesta WordPress

Ena glavnih prednosti uporabe WordPressa so možnosti prilagajanja. V WordPressu lahko uživate v širokem izboru možnosti oblikovanja in prilagajanja.

Če želite spremeniti videz, lahko izberete pravo temo WordPress. Z namestitvijo vtičnikov lahko izboljšate funkcionalnosti svojega spletnega mesta. Na trgu je na tisoče brezplačnih in vrhunskih WordPress tem in vtičnikov.

Do brezplačnih tem in vtičnikov lahko dostopate neposredno s svoje nadzorne plošče WordPress.

teme-add-wordpress-teme

Preden izberete naključni vtičnik, si oglejte naše priporočene teme in vtičnike.

Prilagoditev spletnega mesta Wix

Tako kot teme in vtičniki na WordPressu, Wix ponuja predloge in aplikacije za prilagajanje vašega spletnega mesta Wix. Obstaja več kot 500 predlog v različnih kategorijah, vključno s podjetji, spletno trgovino, fotografijo, blogom itd.

predloge za wix

Poleg tega je na voljo več kot 200 aplikacij. Omogočajo vam, da na svoje spletno mesto Wix dodate posebne funkcije, tako kot vtičniki delujejo za WordPress spletna mesta.

Čeprav obstaja veliko možnosti oblikovanja, ima Wix zagotovo manj možnosti oblikovanja in prilagajanja v primerjavi z WordPressom. Druga pomanjkljivost uporabe Wixa je, da ne morete spremeniti predloge, ko je nastavljena na vaše spletno mesto, medtem ko WordPress omogoča spreminjanje tolikokrat, kot želite. Prav tako ne morete urejati CSS-ja kot v WordPress-u.

Zmagovalec: WordPress je nepremagljiv zmagovalec glede funkcij oblikovanja in prilagajanja.

4. Možnosti e-trgovine

Možnosti e-trgovine WordPress

Približno 30% spletnih trgovin izbere WordPress kot svojo izbirno platformo. WordPress je enostavna založniška platforma, ki vam omogoča tudi ustvarjanje popolne trgovine za e-trgovino z namestitvijo vtičnika za e-trgovino WordPress..

Medtem ko najdete na desetine vtičnikov za e-trgovino, WooCommerce izstopa od ostalih in je tudi najbolj priljubljena izbira. Nastavitev spletnega mesta za e-trgovino z WooCommerce je preprosta. Za konec potrebujete le nekaj klikov.

Jedro vtičnika WooCommerce je brezplačno na voljo v skladišču vtičnikov WordPress.org. Najdete na tone brezplačnih in vrhunskih razširitev, ki vam omogočajo enostavno izboljšanje zmogljivosti trgovine.

WooCommerce

Možnosti e-trgovine Wix
Wix vam omogoča, da ustvarite osnovno trgovino za e-trgovino s pomočjo njihove aplikacije preium Trgovine Wix. Možnosti e-trgovine s Wixom so na voljo s svojimi premijskimi načrti e-trgovina in VIP.

Wix vam ponuja tudi uporabne funkcije, vključno s predlogi spletne trgovine, aplikacijami za e-trgovino, varnimi plačilnimi rešitvami, kuponi in popusti itd. Slaba stran je, da so funkcionalnosti v primerjavi z WordPressom omejene.

Zmagovalec: WordPress je jasen zmagovalec, ko gre za možnosti e-trgovine.

5. SEO

WordPress SEO

WordPress je ena najbolj SEO prijaznih založniških platform. Omogoča vam, da v celoti konfigurirate svoje spletno mesto in strani tako, da jih iskalniki enostavno indeksirajo.

WordPress privzeto olajša nastavitev osnovne optimizacije, kot je konfiguriranje imena spletnega mesta, oznake vrstic, naslovov naslovov, strukture URL-jev, slike alt oznak itd. Z namestitvijo vtičnika SEO, kot je Yoast SEO, lahko spremenite naslove SEO, meta opise, vsebino v skupni rabi itd. za vse svoje strani in objave.

MonsterInsights

Integracija Google Analytics je najpomembnejši korak za izboljšanje SEO spletnega mesta, saj vam daje vpogled v to, kako ljudje uporabljajo vaše spletno mesto. Z WordPressom lahko Google Analytics preprosto integrirate z vtičnikomMonsterInsights.

Obstaja na tone orodij in vtičnikov WordPress SEO, ki služijo različnim namenom SEO za vaše spletno mesto WordPress. Še bolj zanimivo je, da je večina vtičnikov WordPress SEO na voljo v brezplačnih različicah in premijskih.

Wix SEO

Wix ponuja tudi veliko možnosti SEO in orodij za izboljšanje vidnosti vašega spletnega mesta. Zagotavlja osnovne funkcije SEO, vključno z meta oznakami strani, naslovnimi oznakami, slikovnimi alt oznakami, mobilno optimizacijo itd.

Wix ponuja tudi uporabniku prijazen SEO Wiz, ki vas vodi skozi celotne korake konfiguracije SEO in vam omogoča, da ustvarite svoj lasten SEO načrt. Čarovnik je zelo koristen za začetnike brez SEO znanja.

wix-seo-wiz

Poleg tega Wix ponuja nekaj SEO aplikacij na svojem App Marketu.

wix-seo-aplikacije

Zmagovalec: Tako WordPress kot Wix imata vgrajene funkcije SEO za boljšo vidljivost v spletu. Vendar vidimo, da je WordPress napreden, saj je SEO prijazen in ima večje število vtičnikov za upravljanje vseh vidikov SEO vašega spletnega mesta..

6. Podpora

Podpora za WordPress

Podpora za WordPress ni primerljiva. Programska oprema WordPress se je z leti razvijala in postala najbolj priljubljen CMS zaradi svojega duha skupnosti in podpore.

Sorodno: Najboljše 24/7 podporne storitve za WordPress za upravljanje spletnega mesta.

Zdaj ima skupnost milijonov uporabnikov, na tisoče razvijalcev in oblikovalcev po vsem svetu. Obstaja veliko aktivnih uporabniških forumov za reševanje vprašanj.

Za osnovne WordPress vadbe in podporo lahko obiščete uradna stran za podporo WordPress.org. Če imate težave, povezane s posameznimi temami ali vtičniki, lahko obiščete posamezne teme ali strani s podporo za vtičnike.

podpora za wordpress

Poleg tega lahko na spletnih mestih, kot sta IsItWP in., Dobite zelo prijazne vire WordPress WPBeginner.

Podpora za Wix

Wix ima obsežno zbirko znanja, ki vsebuje članke za skoraj vse poizvedbe, ki jih imate. Po člankih lahko brskate in svoje težave rešite takoj.

wix = -help-središče

Vendar Wix nima nobene možnosti takojšnje podpore za svoje uporabnike. Če imate težave, morate iti skozi bazo znanja, poiskati ustrezen članek in ga prebrati, kar potrebuje čas.

Zmagovalec: Zmagovalec je zagotovo WordPress, saj omogoča enostavno interakcijo z večjo skupnostjo WordPress uporabnikov. Poleg tega večina tematskih podjetij in vtičnikov nudi 24-urno tehnično podporo.

7. Stroški

Stroški za postavitev spletnega mesta WordPress

Tako kot katero koli spletno mesto, morate imeti tudi spletno ime domene in spletno gostovanje, da zaženete WordPress spletno mesto.

Ime domene stane približno 14,99 USD na leto, spletno gostovanje pa 7,99 USD na mesec. Če pa se odločite za Bluehost, boste ob spletnem gostovanju dobili brezplačno ime domene za samo 2,75 USD na mesec.

Kliknite tukaj, če želite uveljaviti to ekskluzivno ponudbo Bluehost »

Bluehost je eno največjih gostiteljskih podjetij na svetu. V skupnost WordPress sodelujejo že od leta 2005 in WordPress.org so uradno priporočljivi ponudniki gostovanja.

Preverite tudi, koliko lahko prihranite pri načrtih Bluehost.

Ko kupite načrt spletnega gostovanja pri Bluehostu, lahko nanj enostavno namestite WordPress samo z enim klikom. WordPress je brezplačna programska oprema, zato za uporabo spletnega mesta WordPress ni treba doplačati.

Več podrobnosti lahko preberete v našem članku na spletni strani skupni stroški izdelave spletnega mesta WordPress.

Stroški za vzpostavitev spletnega mesta Wix

Če nimate nič proti grdemu naslovu spletnega mesta, kot je username.wixsite.com/sitename, lahko na Wixu nastavite brezplačno spletno mesto. Druga slabost uporabe brezplačne domene wix.com je ta, da na vašem spletnem mestu prikazuje oglase Wix.

Če želite povezati svojo domeno po meri, se morate naročiti na enega od njihovih premijskih načrtov, ki stane 4,50 USD na mesec. Najcenejši načrt prikazuje oglase blagovnih znamk Wix. Za odstranitev oglasov Wix boste morali nadgraditi načrt Combo, ki stane 8,50 USD na mesec.

wix-premium načrti

Nastavitev spletnih mest za e-trgovino je še dražja. Osnovni načrt e-trgovine stane 16,50 USD na mesec.

Zmagovalec: Wix vam omogoča, da nastavite brezplačno spletno mesto z grdo videti domeno. Če pa želite zgraditi spletno mesto profesionalnega videza, ne da bi pri tem zlomili banko, je WordPress najboljša izbira.

Za zaključek ima WordPress vse funkcije, ki vam pomagajo pri ustvarjanju popolnega spletnega mesta. Za primerjavo, Wix za WordPress ima manj prilagodljivosti.

Našim uporabnikom priporočamo, da za izdelavo spletnega mesta izberejo WordPress. Ne le, da ima cenovno ugodne cene, ampak ima tudi nekaj odličnih funkcij, ki vam pomagajo pri rasti vašega spletnega mesta.

Če iščete več možnosti, si oglejte ta vodič o možnostih Wix in drugih tekmecih.

Upamo, da vam je ta članek pomagal razumeti razlike med Wixom in WordPressom.

Če ste uživali v tem članku, je tukaj naš navodila po korakih za izdelavo spletnega mesta za začetnike.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map