WordPress vs. Joomla vs. Drupal – katera je najboljša?

wordpress-vs.-joomla-vs.-drupal


WordPress, Joomla ali Drupal … Se sprašujete, kateri CMS je najboljša možnost za zagon spletnega mesta? To je eno prvih vprašanj, ki se zastavljajo večini začetnikov, ko se lotijo ​​izdelave spletnega mesta ali bloga.

Čeprav je WordPress najbolj priljubljen CMS na svetu, obstaja nekaj področij, na katerih se Joomla ali Drupal izkažeta v primerjavi z WordPressom.

V tem članku si oglejmo medsebojno primerjavo med WordPressom proti Joomli proti Drupalu.

WordPress vs. Joomla vs. Drupal – kar je najboljše?

WordPress vs Joomla vs drupal

Najprej si oglejmo nekaj podobnosti med temi CMS.

 • Vsi so brezplačni / odprtokodni graditelji spletnih strani
 • Uporabite teme za vizualno izboljšanje
 • Za razširitev svojih funkcij uporabite vtičnike, razširitve ali module
 • Primarno napisano v PHP
 • MYSQLje njihov sistem za upravljanje podatkovnih baz
 • Vsi so projekti, ki jih vodi skupnost

Kako se vsaka od teh platform razlikuje med seboj? Kateri CMS je najboljši za vaše spletno mesto?

Če želite osvetliti ta vprašanja, jih bomo spodaj poglobljeno primerjali na podlagi nekaj različnih dejavnikov:

 • Enostavnost uporabe
 • Prilagoditev in funkcionalnosti
 • Možnosti lokalizacije
 • Varnost
 • Kaj je najboljše – naša razsodba

1. Enostavnost uporabe: WordPress vs. Joomla vs. Drupal

WordPress, Joomla in Drupal olajšajo izdelavo spletnega mesta iz nič, zato vam ni treba najeti razvijalca, da bi oblikoval ali upravljal spletno mesto. Če bi potrebovali napredno spletno mesto z edinstvenimi funkcionalnostmi, bi zlahka našli profesionalnega razvijalca, ki bi ga lahko sestavil za vas.

1.1. Enostavnost uporabe: WordPress

WordPress je daleč najbolj uporabnikom prijazna platforma, ki vam omogoča, da zgradite blog, spletno trgovino ali spletno stran. Vse, kar morate storiti, je, da izberete načrt spletnega gostovanja, na primer Bluehost, z enim klikom namestite WordPress in začnite s svojim WordPress spletnim mestom.

Ko je postopek namestitve končan, boste na nadzorni plošči WordPress, ki je zelo enostavna za uporabo tudi za začetnike. Poleg tega boste našli na tisoče brezplačnih in vrhunskih tem, s katerimi lahko spletno mesto oblikujete tako, kot želite.

wordpress-nadzorna plošča

Preverite, kako enostavno je z WordPressom ustvariti spletno stran iz nič.

1.2. Enostavnost uporabe: Joomla

Tako kot WordPress je tudi Joomla enostavno nastaviti. Številni ponudniki gostovanja ponujajo možnost hitre namestitve, tako da lahko pripravite spletno mesto Joomla brez dodatnih naporov.
Joomla armaturna plošča

Joomla ponuja naprednejši sistem za nadzor dostopa do uporabnika in upravljanje uporabnikov. Po drugi strani pa v WordPressu isto funkcijo najdete le tako, da namestite nekaj dodatnih vtičnikov. Da ne omenjam, da več funkcij, ki so na voljo, težje se je naučiti, kako uporabljati orodje. Joomla ni nič drugačna.

Čeprav je postopek namestitve hiter in enostaven ter ponuja več zunanjih možnosti, njegova nadzorna plošča morda ne bo tako intuitivna kot WordPress.

1.3 Drupal: Enostavnost uporabe

Tako kot WordPress in Joomla sta tudi namestitev in nastavitev za vašo Drupal stran precej preprosti.

Pri Drupalu uporabniški vmesnik ni tako eleganten kot WordPress ali Joomla. Medtem ko lahko na različnih trgih, kot je Themeforest, najdete več vrhunskih tem Drupal, večina uporabnikov Drupala uporablja temo po meri ali zelo prilagojeno temo.

Medtem ko je WordPress izboljšal svojo izkušnjo urejanja vsebin z uvedbo Gutenbergovega urejevalnika, vizualnega urejevalca, ki bi lahko konkuriral vsem sodobnim lastniškim ustvarjalcem spletnih mest ali platform za bloganje, Drupal še vedno uporablja starostnika.

Preden lahko uporabite urejevalnik Drupal, obstaja majhna krivulja učenja.

Zmagovalec: WordPress

2. Prilagoditev in funkcionalnosti

Vsi ti 3 CMS, WordPress, Joomla in Drupal so narejeni tako, da niso razviti spletni razvijalci, zato naj bi bili na voljo neverjetne možnosti za prilagoditve. Na splošno velja, da ko enkrat nastavite spletno mesto s svojim najljubšim CMS-jem, preprosto namestite čudovito temo in se nato potrudite, da bo vaše spletno mesto videti tako, kot želite.

Oglejmo si, kako enostavno je prilagoditi videz svojega spletnega mesta in dodati izboljšane funkcije z vsakim od teh CMS.

2.1. WordPress: Prilagoditev in funkcionalnosti

WordPress ima teme, s katerimi lahko preprosto spremenite videz svojega spletnega mesta. Najdete lahko tudi nekaj privzetih tem. Za oblikovanje spletnega mesta uporabite bodisi obstoječo privzeto temo, ki je priložena vašim WordPress namestitvam, bodisi brezplačno dodajte novo temo iz skladišča WordPress.

V vrhunskih tematskih središčih, kot so StudioPress, Themify itd., Lahko najdete na tisoče vrhunskih tem, ki ustrezajo vašim potrebam.

Za razširitev funkcij spletnega mesta imate vtičnike. Tako kot teme tudi vtičniki prihajajo v brezplačni in premium različici. Ne le, da bi zlahka našli vtičnik, ki ustreza vašim potrebam, ampak jih lahko tudi namestite neposredno s svoje nadzorne plošče WordPress, ne da bi zapuščali spletno mesto.

2.2. Joomla: Prilagoditev in funkcionalnosti

Če želite oblikovati spletno mesto Joomla, morate najti predlogo, ki ustreza vašim potrebam, in jo namestiti na svoje spletno mesto. Predloga za Joomla je tema za WordPress.

Za dodajanje funkcionalnosti lahko uporabite razširitve, ki imajo isti namen kot vtičniki za WordPress. Všeč vam bodo možnosti, ki so na voljo tukaj. Toda število predlog in razširitev, ki jih ponuja Joomla, je v primerjavi z WordPressom precej omejeno. To bi vas lahko nekoliko razočaralo.

Za razliko od WordPress-a, Joomla ne ponuja možnosti iskanja in namestitve določene predloge neposredno na nadzorni plošči.
podaljški joomla

Za dodajanje razširitev pa lahko uporabite Namestitev iz spleta funkcija, vendar za predloge še vedno nima možnosti, da bi omogočili iskanje in namestitev na sami nadzorni plošči.

2.3. Drupal: Prilagoditev in funkcionalnosti

Tudi Drupal ima čudovite teme in module, s katerimi lahko prilagodite videz svojega spletnega mesta. Toda tako kot Joomla so možnosti resnično omejene.

Poleg tega jih ne morete namestiti neposredno, ne da bi zapustili nadzorno ploščo. Če želite dodati kateri koli modul ali temo, boste morali zapustiti spletno mesto, poiskati modul / temo, ki jo želite dodati, in nato poiščite URL zip datoteke v projektu..

Nato lahko uporabite modul / temo, ki vam je všeč, tako da jih namestite s svojim URL-jem. Seveda to porabi veliko časa in če ste popoln začetnik, se boste zmedli z vsemi koraki, ki jih morate izvesti za izvedbo postopka.

Zmagovalec: WordPress

3. Možnosti lokalizacije

Če ciljate na mednarodne uporabnike, je nujno, da vaše spletno mesto ima možnost lokalizacije. Dober CMS mora imeti tudi nekaj možnosti lokalizacije, ki olajšajo izdelavo večjezičnega spletnega mesta.

3.1. WordPress: Možnosti lokalizacije

S programom WordPress ne najdete neposredne možnosti za lokalizacijo svojega spletnega mesta, lahko pa se odločite za vtičnik za prevod WordPress, ki vam omogoča enostavne možnosti lokalizacije.

wordpress lokalizacija

Če potrebujete več jezikov, jih lahko namestite s samo enim klikom. Pravzaprav večina priljubljenih tem in vtičnikov ponuja tudi možnost lokalizacije. Zaradi tega je WordPress neverjetna možnost za govorce, ki niso angleški, ki so pripravljeni ustvariti svojo spletno stran v svojem jeziku.

3.2. Joomla: Možnosti lokalizacije

Joomla je glede možnosti lokalizacije nekoliko pred WordPressom. Omogoča vam prevajanje spletnega mesta, ne da bi namestili razširitve. To lahko storite neposredno z nadzorne plošče, ne da bi pri tem sploh zapustili spletno mesto.

Možnost je na voljo v Jezikovni vodja odsek na nadzorni plošči Joomla.
Joomla jezik vodja

3.3. Drupal: Možnosti lokalizacije

Tudi Drupal ima odlične možnosti za lokalizacijo, a tako kot WordPress, morate za to namestiti tudi zunanji modul. Ko so aktivirani moduli za lokalizacijo ali prevajanje, lahko dodate želeni jezik neposredno na nadzorno ploščo.

drupal lokalizacija

Zmagovalec: Joomla

4. Varnost

Ob toliko nagajivih dejavnosti, ki se dogajajo po internetu, morate poskrbeti, da je vaše spletno mesto zaščiteno.

WordPress, Joomla in Drupal so varne platforme. Kateri pa je bolj nagnjen k varnostnim grožnjam. Poglejmo …

4.1. WordPress: Varnost

WordPress je varna programska oprema, ki je opremljena z mehanizmom za samodejno posodabljanje, ki vam omogoča samodejno posodabljanje vašega spletnega mesta, kadar koli je zaznan varnostni popravek. Na nadzorni plošči boste tudi obveščeni, ko bodo avtorji izdali nove posodobitve za teme in vtičnike, ki ste jih namestili.

Vendar je njegov množični ekosistem pogosto nagnjen k varnostnim grožnjam, ki lahko ogrozijo tudi vaše spletno mesto. WordPress je zaradi svojega ogromnega tržnega deleža priljubljen cilj hekerjev.

Glede na to ni ničesar posebnega, kar bi eno platformo postalo bolj ali manj varno.

4.2. Joomla: Varnost

Čeprav je Joomla varna platforma, kot je WordPress, se zdi, da spletna mesta, ki jih poganja Joomla, doživljajo večje število vlomljenih spletnih mest v primerjavi s svojim tržnim deležem. To je verjetno, ker ima Joomla tudi ogromen seznam razširitev tretjih oseb, ki bi lahko bile ranljive, če ne bi bile posodobljene pravočasno.

Ne glede na to, katero platformo uporabljate, morate razširitve posodobiti vsakič, ko avtorji izdajo popravek do ranljivosti.

4.3. Drupal: Varnost

Drupal ostane pred krivuljo, ko gre za varnost. Glede svoje varnosti so pregledni in objavijo podrobno varnostno poročilo. Zato je priljubljen CMS med vladnimi institucijami in drugimi podjetji, ki se zavedajo varnosti.

Zmagovalec: Drupal

Kaj je najboljše – naša razsodba

Če pogledate vse točke in primerjate vsako s svojim kolegom, je jasno, da je WordPress najboljša možnost, če ste založnik, trgovci z majhnimi podjetji in e-trgovino. Z WordPressom je preprosto začeti zahvaljujoč intuitivnemu vmesniku in množični skupnosti.

Če imate spletno mesto, ki upošteva varnost, boste morda želeli preveriti tudi Drupal.

Če vam je bil ta članek všeč, si oglejte naš vodič o zagonu spletnega dnevnika WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map