Hur man skapar en XML-webbplatskarta i WordPress

Sitemaps tillåter webbplatsägare att informera sökmotorer där allt innehåll finns. Detta hjälper sökmotorer att genomsöka din webbplats mer effektivt. I den här tutorialen kommer jag att visa dig hur du skapar en XML-webbplatskarta i WordPress med två populära plugins: WordPress SEO och Google XML Sitemaps. Båda insticksprogrammen kan skapa en XML-webbplatskarta ur rutan. Jag kommer dock att visa dig alla konfigurationsalternativ för att ge dig en bättre förståelse för hur du anpassar din webbplatskarta.


Observera att det finns en skillnad mellan XML-webbplatskartor och HTML-webbplatskartor. XML-webbplatskartor är utformade för sökmotorer och är inte avsedda att ses av människor. En HTML-webbplatskarta ger en A till Z-lista över allt innehåll på en webbplats. Det är därför det ibland kallas ett webbplatsindex.

Hur man skapar en XML-webbplatskarta i WordPress med WordPress SEO

WordPress SEO är den kompletta plugin för webbplatsoptimering. Det levereras med många godsaker, och en av dem är förmågan att skapa webbplatskartor. För att skapa en XML-webbplatskarta med WordPress SEO är det första du behöver göra att installera och aktivera WordPress SEO av Yoast plugin (Så här installerar du ett WordPress-plugin).

För att aktivera sitemap-funktionen i WordPress SEO måste du gå till SEO »XML-webbplatskartor och markera rutan bredvid XML-webbplatskartor för att aktivera den här funktionen.

Aktivera XML-sitemaps-funktion i WordPress SEO-plugin

Förutom att Google och Bing automatiskt läggs till när nytt innehåll läggs till på din webbplats kan du också uppdatera Yahoo och Ask.

Avancerade inställningar för WordPress SEO

Specifika inläggstyper och taxonomier kan tas bort från din webbplatskarta. Du kan också ändra antalet sidor som listas på en webbplatssida.

Din webbplatskarta skapas efter att du har sparat dina webbplatskartainställningar för första gången.

WordPress SEO delar ditt innehåll i olika webbplatskartor som inlägg, sidor och kategorier

Exempel på WordPress SEO Sitemap

Varje motsvarande webbplatskarta visar alla dina länkar. Information visas, till exempel hur ofta webbplatskartan ska kontrolleras av sökmotorerna och sista gången inlägget eller sidan uppdaterades.

Exempel på WordPress SEO Sitemap

Om du redan använder WordPress SEO är det värt att använda plugin för att skapa din webbplatskarta. Observera att det inte erbjuder ett stort antal alternativ. Detta gör det till ett utmärkt val för människor som bara vill att en webbplatskarta ska fungera perfekt efter aktivering. Om du behöver mer kontroll över hur din webbplatskarta skapas kanske du vill överväga Google XML-webbplatskartor istället.

Hur man skapar en XML-webbplatskarta i WordPress med hjälp av Google XML-webbplatskartor

Det första du behöver göra är att installera och aktivera Google XML Sitemaps-plugin. Gå till Inställningar »XML-webbplatskarta för att konfigurera plugin.

En sak som du omedelbart skulle märka är att Google XML Sitemaps-plugin har mycket fler alternativ att finjustera dina webbplatskartor än WordPress SEO. Dessa alternativ kan se komplicerade och läskiga ut för nya användare, men de är verkligen inte. I själva verket fungerar plugin ur rutan, även om du inte ändrar några inställningar och helt enkelt klickar på knappen Uppdateringsalternativ längst ner, då fungerar det bara bra.

Men vi kommer fortfarande att leda dig genom alternativen på inställningsskärmen.

Först måste du markera rutan för att meddela sökmotorer när du uppdaterar din WordPress-webbplats. Under de grundläggande inställningarna> avsnitt markerar rutorna bredvid Google och Bing sökmotorer.

Grundläggande inställningar för Google XML Sitemaps-plugin

Med Google XML-webbplatskartor kan du lägga till ytterligare icke-WordPress-sidor till dina webbplatskartor. Klicka bara på länken Lägg till ny sida under avsnittet Ytterligare sidor för att ange webbadressen för dina icke-WordPress-statiska sidor.

Lägg till icke-WordPress-sidor i dina XML-webbplatskartor

En annan stor funktion i Google XML Sitemaps-plugin är att det låter dig ställa in postprioritet baserat på deras kommentarantal eller genomsnittliga kommentarantal. Som standard är det inställt på kommentarräkning, du kan inaktivera den automatiska prioritetsberäkningen om du vill.

Beräkna postprioritet i XML-webbplatskarta

Du bestämmer vilket innehåll du vill inkluderas i dina webbplatskartor. Som standard innehåller plugin-programmet dina WordPress-inlägg, sidor, hemsida med senaste ändringstider. Du kan också lägga till kategorier, taggar och arkivsidor om du vill.

Inkludera eller utesluta innehåll från dina XML-webbplatskartor

Du kan också välja att utesluta innehåll du inte vill läggas till i dina webbplatskartor. Detta inkluderar dina kategorier och enskilda inlägg, sidor eller anpassade inläggstyper.

Uteslut innehåll från dina webbplatskartor

När du är klar med att gå igenom dina XML Sitemaps-inställningar trycker du bara på knappen Uppdatera alternativ för att spara dina inställningar.

Google XML-webbplatskartor bygger om dina XML-webbplatskartor automatiskt när nytt innehåll publiceras på din webbplats. Som standard sparas din webbplatskarta på den översta nivån i din WordPress-installation med filnamnet “sitemap.xml”. När du har konfigurerat alla inställningar kan du kontrollera att din webbplatskarta har skapats korrekt genom att besöka url http://www.example.com/sitemap.xml (ersätt exempel.com med ditt eget domännamn).

Exempel på webbplatskarta för Google XML

Den slutliga sitemapfilen som WordPress SEO och Google XML Sitemap genererar är nästan identisk. Det finns ingen verklig fördel med att använda varandra. Google XML-webbplatskarta är det bättre alternativet om du vill anpassa din webbplatskarta, men båda plugins fungerar utmärkt för sökmotoroptimering (SEO).

Jag hoppas att den här artikeln hjälpte dig att skapa en XML-webbplatskarta i WordPress.

Om du gillade den här artikeln, gå med i ThemeLab på Twitter och Google+.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map