Блоггер вс. ВордПресс – стручни преглед (који је најбољи?)

блоггер вс. вордпресс


Тражите савршену платформу за покретање блога?

Ако сте обавили неко онлине истраживање или питали некога са експертизом за блогирање, предлози су вероватно почели са ВордПрессом или Блоггером.

Избор праве платформе може бити напоран јер су ВордПресс и Блоггер један од најпопуларнијих платформи за блогање који се данас користе..

У овом ћемо чланку темељно разговарати о Блоггер-у против ВордПресс-а у погледу њихових карактеристика, једноставности употребе, могућности дизајна, предности, слабости и још много тога.

Поређење ВордПресс-а и Блоггера подељено је у 10 одељка:

 1. Преглед
 2. Лакоћа коришћења
 3. Опције дизајна
 4. Карактеристике и функционалности
 5. Власништво над вашим блогом
 6. Опције зараде
 7. Сигурност
 8. Подршка
 9. Трошак
 10. Једноставност миграција

1. Преглед: ВордПресс и Блоггер као блоггинг платформе

Шта је ВордПресс?

вордпресс-орг

ВордПресс је најпопуларнији систем за управљање садржајем (ЦМС) који се данас користи и покреће преко 30% свих веб локација на мрежи. То је опен соурце / бесплатни софтвер који олакшава стварање, уређивање, организовање и објављивање садржаја.

Потребан вам је хостинг сервер и име домена да бисте креирали ВордПресс блог. Веб хостинг је место где људи смештају садржај и датотеке свог блога, а име домена је адреса вашег блога на Интернету, попут ИсИтВП.цом или Гоогле.цом. Када унесете име домене у адресну траку прегледача, бићете усмерени на хостинг сервер на коме се налази ваша веб локација и биће приказана ваша веб локација..

Белешка: Ово поређење је између ВордПресс-а који се налази у домаћинству (ВордПресс.орг) и Блоггера. Ако желите да знате разлику између два ВордПресс укуса, ево наше поређења ВордПресс.цом са ВордПресс.орг.

Шта је Блоггер?

блогер-за-блогање

Блоггер је основна платформа за писање блогова на којој можете додавати садржај и објављивати. Помоћу Блоггера можете објављивати бесплатне блогове помоћу поддомена блогспот.цом. Гоогле је Блоггер купио 2003. године и поново је означио као Блоггер какав данас познајемо.

Помоћу Блоггера ваш се блог налази на њиховим серверима, тако да не морате да пронађете компанију за хостинг. Не треба вам ни име домена ако бисте радије користили поддомен блогспот за свој блог. На пример, име вашег блога на Блоггеру било би попут екампле.блогспот.цом.

2. Једноставност употребе

Једноставност коришћења – ВордПресс

Прво и најважније што људи воле о ВордПресс-у је његова једноставност.

Да бисте започели блог на ВордПресс-у, морате да купите ВордПресс план хостинга и име домена. Затим инсталирате ВордПресс на хостинг сервер и на њега повежете домену. То је све што је потребно да бисте поставили блог на ВордПресс-у.

Након што ваш блог крене уживо, можете почети са објављивањем чланака. Иако је задана тема унапред инсталирана на ВордПрессу, можете је променити и прилагодити изглед вашег блога тако што ћете бесплатно инсталирати ВордПресс тему по вашем избору Директоријум тема за ВордПресс. Обавезно прочитајте рецензије популарних ВордПресс тема пре него што их случајно одаберете и инсталирате.

Испод ће изгледати ваша ВордПресс контролна табла.

вордпресс-инструментна табла-креирај-нову-пост

Једноставан за употребу – Блоггер

Процес подешавања Блоггера је лакши од ВордПресс-а. Гоогле је Блоггер већ домаћин и платформа је спремна за употребу, тако да не требате пронаћи хостинг сервер за свој блог. То такође значи да ће ваша веб локација бити на истом серверу на коме су све остале Блоггер локације. Имат ћете исти поддомен (.блогспот.цом) ако не купите име домена.

Да бисте започели блог на Блоггер-у, мораћете да имате Гоогле налог, али то је једини захтев. Једноставно се региструјте са својим Гоогле налогом и следите кораке. Морате дати наслов свом блогу и одабрати адресу блога.

Тада можете почети са стварањем постова и њиховим објављивањем. Погледајте снимак екрана испод да бисте видели како изгледа Блоггер платформа.

цреате-а - пост-блогер

Победник: И ВордПресс и Блоггер познати су по лакоћи употребе. Међутим, Блоггер је лакше подесити када их упоредите. Ако желите платформу једноставну за употребу која такође долази са пуно опција прилагођавања, уместо тога изаберите ВордПресс.

3. Опције дизајна

Дизајнирање ВордПресс блога

Када су у питању опције дизајна, ВордПресс је далеко испред. Можете пронаћи хиљаде бесплатних тема у програму званично складиште тема ВордПресс.орг. Поред тога, постоје стотине трговина темама и маркетима других произвођача на којима можете купити премиум теме.

Да бисте инсталирали тему, можете једноставно отићи на Теме »Додај ново. Бесплатним темама можете директно приступити са контролне табле и инсталирати их.

адд-вордпресс-тхемес

Дизајн блога Блоггер

Као и ВордПресс, и дизајн блога који се заснива на Блоггеру такође управља темама. Међутим, страна је да су могућности тема ограничене. Постоји око 10 врста тема са 3 до 7 варијација сваке теме.

Да бисте променили тему, једноставно идите на Тема менија, прегледајте расположиве теме и додајте ону која вам се највише свиђа.

теме за додавање блогера

Победник: С поуздањем можемо рећи да је ВордПресс победник када је у питању дизајн и могућности прилагођавања. Једноставно можете пронаћи бесплатну ВордПресс тему која најбоље одговара вашим јединственим потребама. Постоји безброј могућности за прилагођавање ВордПресс тема. С друге стране, са Блоггером су доступне теме и могућности дизајна строго ограничене.

4. Карактеристике и функционалности

Додавање функција и функционалности на Блог ВордПресс

Као што је горе наведено, ВордПресс подржава огромна заједница са хиљадама програмера широм света. Баш као и код тема, постоје хиљаде бесплатних и премијских додаци које додају функције и функционалности на ВордПресс веб локације. Постоје додаци за готово сваку функцију коју се можете сјетити; контакт форме, генерирање потенцијалних клијената, СЕО итд.

Помоћу ових додатака свој једноставан блог можете претворити у пословну веб локацију, е-трговину или било коју другу врсту веб локација.

Да бисте додали додатке на своју веб локацију, једноставно можете да пређете на Додаци у оквиру ВордПресс контролне табле. Баш као и приликом инсталирања тема, можете директно приступати званичним бесплатним додацима са своје надзорне табле, док морате да додате премиум.

адд-вордпресс-додаци

Додавање функција и функција на Блоггер

Блоггер нема флексибилност ВордПресс-а. Не постоји начин за додавање додатака. Међутим, можете да додате скрипте других произвођача да бисте додали основне функције. На пример, можете додати скрипту Вуфоо.цом за додавање контакт форме. Међутим, коришћење скрипте треће стране има своја ограничења ако не добијете премиум претплату. Наравно, не можете проширити Блоггер-ове функционалности као што то можете са ВордПресс-ом.

Победник: ВордПресс је далеко напред у погледу проширења функција и функционалности. Ако користите блоггер и тражите друге опције, погледајте овај чланак о премештању блога са блоггера на ВордПресс.

5. Власништво – ко је крајњи власник вашег блога?

Власништво на ВордПресс блогу

ВордПресс је бесплатни / опен соурце софтвер који можете да мењате и користите бесплатно. Можете да креирате ВордПресс блог користећи сопствени хостинг и прилагођено име домена. То значи да сте крајњи власник блога.

Такође бисте желели да проверите ове најбоље генераторе имена блогова.

Имате потпуну контролу над вашим ВордПресс блогом. Можете га потпуно прилагодити без икаквих ограничења. А када то желите да искључите, то можете учинити по својој вољи.

Власништво блога Блоггер

За разлику од ВордПресс-а, крајњи власник блога Блоггер нисте ви, већ Блоггер сам. Пошто користите Блоггерову платформу, одговорни сте за њене услове и одредбе. Не можете много прилагодити, а што је још горе, Блоггер може да искључи вашу веб локацију без вашег пристанка.

Ако озбиљно говорите о блогању, Блоггер.цом се не може сматрати поузданом платформом.

Победник: Уз ВордПресс имате свој блог, док на Блоггер-у морате да испуњавате Услове коришћења услуге Блоггер.цом. ВордПресс је овде јасан победник.

6. Опције зарађивања

Опције зараде за ВордПресс

Ако желите да уновчите свој блог, ВордПресс је најбољи избор. На свој блог можете лако додати Гоогле Адсенсе, партнерске везе и огласне банере.

Штавише, на свом ВордПресс блогу можете лако створити страницу е-трговине и продати своје производе како бисте зарадили. Постоји више додатака за е-трговину за ВордПресс који вам омогућавају да омогућите функције е-трговине на свом ВордПресс блогу.

Опције зарађивања Блоггера

Блог можете базирати на Блоггер-у додавањем Гоогле Адсенсе и партнерских веза. Будући да је Блоггер услуга у власништву Гооглеа, Гоогле Адсенсе је уграђена функција у Блоггер-у. Међутим, с обзиром да је Блоггер бесплатна платформа, већина оглашавача подцјењује блог, поготово ако између њих желите продати изравне огласе без услуга трећих страна, попут Гоогле АдСенсе-а. Ово би могао бити озбиљан ударац за вашу зараду. Поред тога, Блоггер не пружа уграђену интеграцију е-трговине.

додајте адсенсе на блоггеру

Победник: ВордПресс је најпоузданија платформа ако желите да уновчите свој блог. Супротно томе, ваш потенцијал зараде помоћу блога Блоггер.цом биће низак, јер га већина оглашавача подцјењује.

7. Безбедност

Сигурносни аспекти блога ВордПресс

Обезбеђивање сигурности вашем ВордПресс сајту није ракетна наука захваљујући широком спектру ВордПресс сигурносних додатака.

Поред тога, такође ћете морати сами да правите резервне копије користећи ВордПресс резервни додатак.

Такође бисте требали да прочитате крајњи водич за сигурност ВордПресс-а за више детаља.

Сигурносни аспекти блога Блоггер

Уз Блоггер, не требате да бринете о управљању ресурсима, резервним копијама или било којим другим аспектима у вези са сигурношћу. Можете креирати блог, објављивати постове и мирно се наспавати јер знате да Блоггер.цом преузима одговорност за осигурање свог блога.

Међутим, саветујемо вам да редовно правите резервне копије вашег Блоггер.цом садржаја, јер Блоггер може да повуче ваш блог у било ком тренутку без вашег пристанка.

Победник: Блоггер је овде победник. Обезбеђивање вашег блога за ВордПресс искључиво сте одговорни док Блоггер.цом преузима одговорност за обезбеђивање вашег блога. Међутим, саветује се прављење резервне копије блога, без обзира на којој сте платформи.

8. Подршка

Како добити подршку за ВордПресс

ВордПресс заједница је огромна. Дух заједнице је жив и здрав, помаже ВордПресс корисницима, размењују знање и доприносе ВордПресс софтверу.

Повезан: Најбоље услуге подршке за ВордПресс 24/7 за управљање вашим веб локацијама.

Можете посетити званична страница за подршку ВордПресс.орг за неке основне туторијале, документацију и форуме подршке. Поред тога, можете пронаћи огроман број ресурса на мрежи као што је ИсИтВП и ВПБегиннер да вам помогне око ваших проблема са ВордПрессом.

вордпресс подршка

Како добити Блоггер подршку

За разлику од ВордПресс-а, Блоггер има ограничене могућности подршке. Ако кликнете на Помоћ икону, наћи ћете неке чланке о томе како користити Блоггер. То је око тога, нажалост.

подршка за блоггер

Такође можете пронаћи још неколико чланака и форума за подршку на Гоогле-ова страница за подршку.

Победник: ВордПресс је јасан победник када је у питању подршка.

9. Трошак

Колико кошта постављање блога за ВордПресс?

Иако је ВордПресс софтвер бесплатан, морате да купите име домена и хостинг да бисте поставили свој ВордПресс блог.

Име домене кошта око 14,99 УСД годишње. Међутим, ако одаберете Блуехост, добићете бесплатно име домена заједно са веб хостингом. Основни Блуехост план кошта 2,75 долара месечно, што је прилично фер цена за сву флексибилност коју ваш ВордПресс блог може да понуди.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

Колико кошта постављање блога Блоггер?

Блоггер Блоггер можете потпуно бесплатно да поставите ако сте задовољни са подељеном поддоменом (нпр. Екампле.блогспот.цом). Можете га бесплатно користити заувек са поддоменом блогспот.цом.

Ако желите да је промените или уклоните поддомену, морате да купите домен од трећих регистара домена попут Годадди или НамеЦхеап. Да бисте водили блогер блогера, морате платити само годишњу накнаду за регистрацију домена.

Победник: Покретање блога Блоггер је бесплатно, док за вођење ВордПресс блога требате потрошити око 110 долара годишње. С обзиром на огромне потенцијале које ВордПресс блог нуди, трошкови су фер.

Сазнајте више о колико кошта покретање веб странице ВордПресс.

10. Једноставност миграција

Како мигратирати ВордПресс блог

Процес миграције ВордПресс блога на други хостинг или другу ЦМС платформу је прилично лак.

Ако тражите туторијале на мрежи, добићете мноштво чланака, туторијала и видео туторијала о томе како да преселите ВордПресс блог,

Како премјестити блог Блоггер?

Можете премјестите Блоггер блог на ВордПресс или другим платформама извозом базе података. Међутим, то није тако лако као миграција ВордПресс-а.

Са бољим могућностима миграције, ВордПресс је овде победник.

Очигледно је да је ВордПресс најбоља платформа за писање блогова. У поређењу са Блоггер-ом, постоји мала кривуља учења да бисте поставили свој ВордПресс блог, али сигурни смо да сте спремни на изазов! Поред тога, имамо много чланака на овом веб сајту који ће вас упутити како започети ВордПресс блог.

Ако желите да направите професионални блог, онда је ВордПресс ваша го-то платформа. Нуди сву флексибилност која вам је потребна да бисте прилагодили свој блог. Поред тога, можете да направите било коју врсту веб странице на ВордПрессу уз минималан напор.

С друге стране, Блоггер је основна платформа за писање блогова која поседује ограничене могућности прилагођавања. Најбоље је намењен блогерима из хобија који не желе да потроше ни новац за прављење блога.

Ако желите да научите како да започнете ВордПресс блог, ево потпуног водича за почетнике.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map