Како одабрати најбоље име домена (9 савета и алата)

како одабрати најбоље име домена


Да ли желите да покренете веб локацију, али мучите се са тиме како да изаберете најбоље име домена? Добро име домена важно је за успех ваше веб странице или блога. На крају, тако ће вас публика пронаћи на свјетском вебу. Дакле, то не може бити само делић друге одлуке; мораћете да потрошите време да смислите најбоље могуће име домена. Поред тога, постоје неке најбоље праксе везаним за име домена које би вам требале помоћи да одаберете право име домена за своју веб локацију.

Срећом, у овом чланку ћемо делити неколико савета и трикова како да изаберемо најбоље име домене. Након што пронађете савршено име домена за вашу веб локацију, ми ћемо вам показати како да региструјете своје име домена бесплатно! Почнимо.

1. Идеје и истраживање мозга

Први корак за одабир најбољег имена домена јесте да се смисле неке идеје и ураде нека истраживања. Ако размишљате о томе како да одаберете име домена за свој блог или веб локацију, вероватно ћете неко време размишљати о томе да покренете блог или посао. Дакле, требали бисте имати неке идеје о томе шта желите да буде ваш блог или о томе шта ће бити ваш посао. Ово је важно за избор најбољег имена домена, јер би се ваше име домене требало односити на ваше предузеће и вашу марку.

Започните алатком за стварање имена домена која ће вам помоћи да смислите неке идеје. Испробајте ИсИтВП Фрее Генератор Наме Вебсите. Само унесите 1 или 2 кључне речи за ваше предузеће или блог. На пример, ако желите да покренете веб локацију за рачуноводствени посао, покушајте да укуцате кључну реч „рачуноводство“.

иситвп-генератор домена

Након што унесете кључну реч, притисните дугме Генерирај имена. Генератор ће вам тада пружити бројне идеје за име домена које укључују вашу кључну реч.

генератор домена-имена-идеја

Са генератором имена домена попут овог, моћи ћете да смислите неколико сјајних идеја за име домена за своју веб локацију.

Не заборавите да ако већ имате на уму идеју имена домена, мораћете да направите истраживање да бисте били сигурни да је неко други већ није узео.

2. Изаберите право проширење домена

Када бирате име домена за свој блог или веб локацију, такође морате одабрати право проширење домена. Проширење домена, које је познато и као домен највишег нивоа или ТЛД, једноставно је суфикс или последњи део имена домена. На пример, уз име домена ввв.Гоогле.цом, .цом је проширење домене. Данас се користи неколико различитих проширења домена, а најчешћа укључују:

 • .цом (комерцијално) – Ово је најпопуларније проширење домена на Интернету. Првобитно је створен за комерцијална предузећа, али сада се може користити за било шта.
 • .биз (бизнис) – Ово проширење домена је креирано пре свега за предузећа чија су преферирана имена домена већ преузета са .цом.
 • .орг (организација) – Првобитно креиран за непрофитне организације и добротворне веб локације, али сада то име домена може користити било ко.
 • .мрежа (мрежа) – Алтернатива популарном .цом проширењу домена које свако може да користи, али првобитно створено за употребу мрежне инфраструктуре.
 • .еду (образовање) – Ово проширење домена могу користити само акредитоване институције високог образовања попут универзитета, на пример.
 • .гов (влада) – Ово проширење домена могу користити само владини субјекти.
 • Специфична за земљу – Постоје и проширења домена за одређене земље, попут .ца за Канаду и .ин за Индију.

Препоручујемо да се придржавате .цом за проширење своје домене јер је то најпоузданије и најкорисније проширење домена. Поред тога, пошто је .цом тако синоним за интернет, многи корисници подразумевано утичу .цом јер су на њега тако навикли. На пример, ако је ваше име домена АццоунтингБиЈуди.нет, многи корисници ће уместо тога уписати напаметљивији наставак домена .цом, без размишљања о томе и неће моћи да пронађу вашу веб локацију. Ово је посебно уобичајено за кориснике који нису паметни.

Желите да вашу веб локацију буде што једноставнију и што је могуће веродостојнију, зато препоручујемо одабир .цом проширења домене.

3. Користите кључне речи

кључне речи

Коришћење кључних речи је важан део у одабиру најбољег имена домена. Кључне речи су како претраживачи могу рећи о чему се ради на вашој веб локацији. Када неко тражи вашу кључну реч на Интернету, ако кључну реч укључите у име свог домена, веб локација има веће шансе да се прикаже крај врха резултата претраге.

Такође проверите: Најбољи алати за истраживање кључних речи за СЕО.

На пример, ако корисник тражи услуге фотографирања на Гоогле-у, а ваше име домена је ПрециоусПхотограпхи.цом, вероватноћа је да ће се веб локација појавити у резултатима претраге. Док ако у своје име домена не укључите кључне речи и уместо тога изаберете нешто попут ПрециоусСнапс.цом, веб локација се можда неће приказати у било каквим резултатима претраге за фотографије. Може бити тешко пронаћи име домена које је доступно за кључне речи попут фотографије, али морате бити креативни и помешати кључну реч са другим јединственим речима како бисте пронашли савршену комбинацију.

4. Циљајте локалне кључне речи

Што се тиче кључних речи, ако имате локалну фирму која се фокусира на одређено географско подручје, требало би да циљате и локалне кључне речи у називу вашег домена. Када корисници претражују предузеће или услугу у свом подручју, у претрагу обично додају свој град или државу како би добили резултате који су им у близини. На пример, „пејзажно уређење Феникса“.

Дакле, ако се желите приказати у локалним резултатима претраге, додајте локалну кључну реч у име вашег домена. Уместо БобсЛандсцапинг.цом користите БобсЛандсцапингПхоеник.цом како би се ваша веб локација приказала у локалним резултатима претраге.

5. Олакшајте куцање и разумевање

Када бирате име домена, можда ћете бити у искушењу да смислите потпуно јединствен правопис како би се ваше име домена издвојило или променило правопис речи јер је неко други узео ваше преферирано име домена. Али, избегавајте бирање имена домена које је превише тешко да би их корисници разумели и укуцали.

Ако промените правопис речи у вашем имену домена, на пример, узмете име домена као што је ПрофессионалПаинтинг.цом и претворите га у ПрофсснлПаинтнг.цом, корисницима ће бити теже да пронађу вашу веб локацију. Покушајте да избегавате и двострука слова. На пример, име домена као што је Глассстатуес.цом ће корисници погрешно унети. Нека буде једноставно и лако за куцање.

6. Нека буде кратко

лако памтљиво име домена

Нико не жели да унесе име домена које је дугачко 64 знака. Не само да је неугодно за кориснике, већ повећава и шансу за погрешно написане записе због којих ваша веб локација не буде пронађена и губитак промета.

Много је боље имати назив домена који је кратак и лаган за памћење. Препоручујемо да име домене задржи испод 15 знакова.

7. Избегавајте бројеве и цртице

Избегавајте да користите и бројеве и цртице у вашем имену домена. Бројеви су често збуњујући људе јер ако им кажете „5“, они би то могли да сматрају „петом“, што може довести до погрешно написаних имена вашег домена. Ако вам је потребан број у имену вашег домена јер је, на пример, у називу вашег предузећа, можете да региструјете обе варијације да бисте избегли овај проблем.

Уопште ћете желети да избегнете цртице јер су цртице често повезане са нежељеним доменима и не желите да људи мисле да ваша веб локација није безбедна. Хифени такође воде до погрешних написа, јер ће многи корисници заборавити да додају цртицу када куцају ваш домен.

8. Немојте бити генерички – будите јединствени

Постоје милиони регистрованих имена домена, па морате бити сигурни да је ваше име домена јединствено и незаборавно. Назив домена није само ваша мрежна адреса, већ је и део вашег бренда. Дакле, иако је лако разумети, важно је, то такође мора бити привлачно и мора представљати ко сте.

На пример, осигурање.цом је опћенито и досадно, а вероватно га је већ неко преузео. Но, име домена попут ГуардедИнсуранце.цом јединствено је и памтљиво, а потенцијалним купцима говори да сте поуздана компанија. Проверите да ли ће се име вашег домена истакнути у главама посетилаца ваше веб странице.

9. Не буди голубица

Када осмислите јединствено име домена, важно је да се ни сами не заробите. Бирање имена домена које вас ставља у оквир и омогућава само да ваше предузеће буде повезано са једном конкретном ствари представљаће вам проблеме у будућности када желите да растете и проширите своје пословање.

Замислите ово: Покрените посао израде ручно рађених керамичких украса и одаберете име своје домене као ЦерамицОрнаментс.цом. У будућности, међутим, желите да започнете са прављењем других ствари као што су шоље, тањири, здјеле, итд. Потрошачи које занимају ти предмети од кухињског прибора могу да пређу или чак и не открију вашу веб локацију због ограниченог имена домена. Изаберите име домене које ће вам дати простор за раст.

Бонус савет: Региструјте своје име домена бесплатно

Након што одаберете најбоље име домена, морате да региструјете име домена да бисте га заштитили од нечијег другог. Поред тога, мораћете да региструјете име свог домена како бисте започели изградњу веб странице.

Како регистровати име домена? Многе веб странице или неке од најбољих компанија које нуде хостинг хостинг нуде регистрацију домена заједно са хостингом. Препоручујемо да одаберете Блуехост, јер можете добити БЕСПЛАТНО име домена, што је одлично ако тек почињете.

блуехост-регистер-домаин-наме-наме

Поред бесплатног имена домена, Блуехост нуди нашим читаоцима феноменалну понуду веб хостинга. Ако имате на уму савршено име домена, на ВордПресс хостингу можете добити бесплатно име домена, бесплатни ССЛ и преко 60% попуста.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

Региструјте се за Блуехост још данас како бисте могли да затражите жељено име домена и започните са прављењем успешног веб локације.

Надамо се да су вам ови савети помогли да научите како да изаберете најбоље име домене. Ако сте уживали у овом посту и желите да сазнате више о именима домена и веб локацијама, погледајте још један од наших постова на тему Каква је разлика између имена домена и веб хостинга? (ОТВОРЕНО). И можда ћете пронаћи нашу листу најбољих регистрара домена корисних за ваше будуће регистрације домена.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map