Преглед ВордПресс-а (2020): МОРА прочитати пре покретања сајта

вордпресс-преглед


Питате се да ли би требало да направите своју веб страницу помоћу ВордПресс-а? Можда сте чули много о ВордПресс-у; то је најпопуларнији систем управљања садржајем. Али можда се још увек питате да ли је најбољи избор да направите веб страницу.

У овом прегледу ВордПресса, прећи ћемо на то шта је ВордПресс, делити предности и недостатке коришћења ВордПресс-а за прављење веб странице, трошкове ВордПресс-а и још много тога.

Хајде да почнемо.

Шта је ВордПресс?

вордпресс-преглед

ВордПресс је систем за управљање садржајем (ЦМС) који вам омогућава да лако креирате и управљате важним карактеристикама веб локације без потребе да знате било шта о кодирању или програмирању. Једноставније речено, ВордПресс је алат за прављење веб локација који почетницима олакшава покретање веб локације.

ВордПресс је бесплатан и опен-соурце софтвер, што значи да је бесплатно преузимање за свакога, а софтвер можете користити у било коју сврху. Да ли то значи да је потпуно бесплатно направити веб локацију са ВордПрессом? Па, не баш тачно, да бисте направили веб страницу ВордПресс још увек морате да региструјете име домена и веб хостинг. Али, на то ћемо доћи касније.

Такође је важно знати да постоји разлика између ВордПресс.орг и ВордПресс.цом. Док је ВордПресс.орг софтвер који се налази у домаћинству, ВордПресс.цом је сервис за хостинг веб страница са фреемиум-ом. Са ВордПресс.орг имате потпуну контролу и власништво над својом веб страницом. Поред тога, добијате приступ свим ВордПресс функцијама одмах ван кутије. Али код ВордПресс.цом постоји пуно ограничења и ограничења.

За више детаља погледајте наш чланак на страници ВордПресс.цом у односу на ВордПресс.орг – један је заиста бољи од другог?

У овом ћемо чланку прегледати ВордПресс.орг, који вам препоручујемо да изаберете преко ВордПресс.цом-а за прављење веб локације. Дакле, сваки пут када помињемо да ВордПресс иде напред, ми говоримо о ВордПресс.орг.

Сада када знате шта је ВордПресс, погледајмо колико је популаран.

Колико је популаран ВордПресс?

ВордПресс је најпопуларнији ЦМС у свету. У ствари, он напаја 34% целокупног интернета. Тај проценат је скок и већи корак од осталих система за управљање садржајем попут Јоомла, Друпал, Схопифи и Скуареспаце.

вордпресс-популарност

Та статистика је сама по себи довољна да вам покаже колико људи користи и верује ВордПрессу за прављење својих веб локација.

Нисте сигурни у популарност ВордПресс-а? Погледајте ове друге занимљиве статистике за ВордПресс:

 • 14,7% од првих 100 Веб локација покреће ВордПресс.
 • Удео ВордПресс-а на глобалном тржишту управљања садржајем износи 60,2%.
 • Преко 60 милиона људи бира ВордПресс да би напајало њихову веб страницу или блог.
 • Од 2014. године, десеци хиљада нових веб страница ВордПресс.цом креирају се сваког дана.

Обично постоји сигурност у бројевима. Ако толико људи користи ВордПресс, сигурно је да је ВордПресс добар избор и за вас.

Које врсте веб локација можете да креирате помоћу ВордПресс-а?

ВордПресс је почео као једноставна платформа за блогање 2003. године. Но, иако је ВордПресс можда и најпознатији по блоговима, он се од тада развијао. Типови веб локација које можете да креирате помоћу ВордПресс-а су бескрајне.

ВордПресс нуди хиљаде бесплатних и плаћених тема и додатака који вам омогућавају да потпуно прилагодите веб локацију вашим тачним потребама. То омогућава широком спектру пословних врста да користе ВордПресс за прављење својих веб локација. На пример, популарна група ресторана Момофуку користи ВордПресс за своју веб страницу.

вордпресс-ресторан-веб страница

Као што видите, ВордПресс није само за креирање једноставних блогова. У ствари, погледајте све врсте веб локација које можете да креирате помоћу ВордПресс-а:

 • Блог или лична веб локација
 • Интернет веб локација
 • сајт за е-трговину
 • Веб локација са непрофитном организацијом
 • Онлине заједнице
 • Портфолио веб странице
 • Табла послова
 • И још много тога

Дакле, ВордПресс је довољно моћан да креира било коју врсту веб локација коју желите.

Које су предности и недостаци ВордПресс-а?

Као и код било ког градитеља веб страница, постоје предности и недостаци на које бисте требали пажљиво погледати да бисте утврдили да ли је то за вас.

Дакле, погледајмо предности и недостатке коришћења ВордПресс-а за прављење веб странице.

Предности коришћења ВордПресс-а:

 • бесплатно – ВордПресс софтвер је бесплатан за преузимање и коришћење. Све што морате да платите је име домена и веб хостинг.
 • Слобода и власништво – С ВордПрессом, имате 100% власништво над својом веб страницом. Поред тога, можете одабрати сопствени веб хостинг и премештати веб локацију кад год желите.
 • Комплетна прилагодба – ВордПресс нуди хиљаде бесплатних, лепо дизајнираних ВордПресс тема. То значи да изглед своје веб странице можете прилагодити тачно вашим потребама и жељама.
 • Неограничени додаци – ВордПресс такође нуди хиљаде додатака, додатака и проширења како бисте додали додатну снагу и могућности на вашу веб локацију.
 • Лака интеграција – Пошто је ВордПресс толико популаран, можете да наставите да користите своје омиљене алате са веб страницом ВордПресс. Већина алата и апликација лако се интегрише са ВордПресс-ом, попут алата за маркетинг путем е-поште, софтвера за управљање односима са клијентима, гатеваи-а за плаћање попут ПаиПал-а и још много тога.
 • Заједница – Још једна од предности популарности ВордПресс-а је заједница. ВордПресс заједница је толико огромна да постоји мноштво форума, туторијала и веб локација на мрежи (као што је ИсИтВП) на којима можете научити све што требате о софтверу.

Слабости коришћења ВордПресс-а:

 • Нема директне подршке – Иако постоји много ресурса на мрежи који ће вам помоћи да решите своје ВордПресс проблеме, они не нуде директну подршку као што су е-пошта, телефон или подршка у цхату.
 • Лагана крива учења – ВордПресс је прилично једноставан за употребу у целини. Али, постоји мала кривуља учења да се упознате и угодно користите софтвер због недостатка алата за прављење драг-дроп-а. Срећом, можете да користите програме за прављење и повлачење ВордПресс страница да бисте их олакшали.
 • Одржавање и сигурност – Када користите ВордПресс, ви сте одговорни за одржавање и сигурност веб локације, док други градитељи веб локација то раде за вас. То значи да морате редовно да ажурирате ВордПресс и користите ВордПресс сигурносне додатке да бисте заштитили своју веб локацију.

Како се користи ВордПресс за креирање веб странице

Сада када знате мало више о томе шта је ВордПресс, погледајмо детаљније неке функције ВордПресс-а које вам омогућавају да лако направите веб локацију.

Постоје 3 главна елемента ВордПресс-а:

 • Дизајн
 • Садржај
 • Додаци

ВордПресс је дизајниран тако да можете да креирате, управљате и уређујете сваки елемент засебно, а да не утичете на остатак веб локације. Тако, на пример, ако промените дизајн веб странице, сав ваш садржај остаће исти, а додаци ће и даље радити.

Погледајмо сваки од ових елемената за изградњу веб локације ВордПресс.

1. Прилагођавање изгледа веб странице помоћу ВордПресс-а

Када правите веб локацију са ВордПрессом, добијате приступ хиљадама бесплатних ВордПресс тема које су у стању да вашем вебу у трену дају професионални изглед. Једноставно прегледајте ВордПресс теме како бисте пронашли ону која одговара вашој робној марки и једним кликом се ваша веб страница трансформише.

вордпресс-тхемес-вордпресс-преглед

Већина ВордПресс тема су такође веома прилагодљиве. Наравно, у могућности сте да измените текст теме и додате своје слике и логотип. Али, многе теме вам такође омогућавају да промените боју теме, распореде, фонтове и још много тога.

прилагодите-Вордпресс-теме

На тржишту су доступне и многе ВордПресс теме треће стране. Дакле, ако желите квалитетнију тему коју не могу сви добити, имате и ту опцију.

Алтернативно, можете да користите алат за прављење драг-пада као што је Беавер Буилдер да бисте креирали прилагођену тему која је све ваша.

2. Додавање садржаја на веб локацију ВордПресс

Затим можете лако додати садржај на ВордПресс веб локацију, попут веб страница и постова на блогу, користећи ВордПресс уређивач постова.

вордпресс гутенберг едитор

Без обзира да ли стварате страницу или пост, ВордПресс уређивач изгледа потпуно исто. Можете да користите ВордПресс уредник поста и страница, као на слици испод, која је такође позната као Гутенберг уредник или Блок уређивач. Овде додајете блокове елемената садржаја да бисте створили изглед садржаја.

Овако изгледа нови уређивач блокова:

креирање-садржај-гутенберг-вордпресс

На пример, можете да додате блокове за наслове, одломке, слике, листе, ступце, дугмад и још много тога.

додавање блокова

Гутенберг вас подразумевано покреће с насловом и блоком одломка. Али да бисте додали нови блок, једноставно кликните на дугме додај нови блок. Дугмад за додавање нових блокова приказују се у горњем левом углу уредника, на левој страни блока или испод постојећег блока.

додавање блокова-садржаја-гутенберг-вордпресс

Сваки блок такође има своју траку са алаткама и подешавања за форматирање. На пример, са блоком параграфа имате опције као што су подебљане, курзив, поравнавање текста и још много тога.

гутенберг-блоцк-тоолбар

Ако желите да користите наслеђени ВордПресс класични уређивач уместо Гутенберга, погледајте овај водич како онемогућити Гутенберг и задржати класични едитор у ВордПресс-у.

Наслеђени класични уређивач долази са 2 различита екрана за уређивање: визуелним уређивачем или уређивачем текста који вам омогућава да форматирате своје поруке додавањем ХТМЛ-а.

вордпресс-цреате-цонтент

Дакле, да ли ВордПресс има алат за прављење драг анд дроп? Као што смо раније поменули, ВордПресс нема алат за прављење драг анд дроп. Али додавање слика, видео записа, листа и осталих елемената је лако као 1 клик на дугме.

Ако бисте и даље волели да користите алат за прављење и пуштање софтвера да бисте креирали садржај, можете да инсталирате додатак за изградњу и повлачење као што су Беавер Буилдер, Диви или Елементор.

3. Коришћење ВордПресс додатака

И на крају, помоћу ВордПресс додатака можете подићи своју веб локацију на нови ниво. ВордПресс нуди хиљаде бесплатних додатака које можете користити да бисте додали додатне функције на вашу веб локацију. И са преко 55.000 додатака у тренутку писања овог чланка, готово све што се можете сјетити биће доступно у облику додатка.

вордпресс-плугинс-вордпресс-преглед

Поред тога, додаци су врло једноставни за преузимање и употребу. Они су попут апликација које додате на мобилни телефон. Једноставно преузмите додатак и воила, имате нешто ново за своју веб локацију.

Постоји одређени број ВордПресс додатака који су обавезни за било коју врсту веб локација, укључујући:

 • Иоаст СЕО – Повећајте присуство веб странице на мрежи и остварите више промета.
 • ВПФормс – Правите потенцијалне клијенте и повежите се са купцима помоћу контакт форме на вашој веб локацији.
 • ОптинМонстер – Проширите своју листу е-поште и генерирајте више потенцијалних клијената са скочним прозорима.
 • МонстерИнсигхтс – Пратите саобраћај веб локације и другу аналитику директно са своје ВордПресс контролне табле.
 • Схаред Цоунтс – Повећати ангажман и дељење на друштвеним медијима.
 • ВП Роцкет – Убрзајте своју веб страницу.
 • УпдрафтПлус – Направите сигурносну копију веб локације.

ВордПресс такође има додатке који вам омогућавају да трансформишете редовну веб страницу у моћну веб локацију. На пример, ако желите да направите интернетску продавницу, можете користити додатак за е-трговину попут ВооЦоммерце, који је најпопуларније решење за е-трговину за ВордПресс. Или можете да направите веб страницу за чланство, где корисници морају да плаћају месечно за приступ користећи додатак као што је МемберПресс.

Небо је ограничење када је реч о ВордПресс додацима.

Је ВордПресс бесплатан?

Као што смо раније споменули, ВордПресс је бесплатан за преузимање и коришћење. Али, да бисте направили веб страницу која живи на Интернету како би је други људи могли видети, потребно је да региструјете име домена и изаберете веб хостинг.

Назив домена је адреса (УРЛ) ваше веб локације на Интернету. На пример, наше име домена је ввв.ИсИтВП.цом. То је оно што корисници уписују у прегледаче да би посетили вашу веб локацију.

Веб хостинг је место где ваша страница живи на Интернету. На овом интернету на Интернету се налазе датотеке и садржај ваше веб локације. Када корисник у свом претраживачу укуца адресу адресе веб локације, биће преусмерен на вашу веб локацију коју сте поставили са пружатељем веб хостинга.

Обично име домена кошта око 14,99 УСД годишње, а веб хостинг кошта око 7,99 УСД месечно. То некима може бити скупо, посебно ако тек почињете.

Зато препоручујемо Блуехост. Направили смо сјајан Блуехост посао за читатеље ИсИтВП-а. Можете добити бесплатно име домена и преко 60% попуста на веб хостинг. То значи да можете направити веб страницу за само 2,75 УСД месечно!

блуехост-вебсите

Поред тога, Блуехост је једна од најбољих ВордПресс хостинг компанија. Они имају преко 2 милиона веб локација широм света и то званично препоручује ВордПресс.орг. Блуехост такође нуди инсталацију ВордПресса са 1 кликом, тако да је веома једноставно одмах инсталирати и започети изградњу веб локације.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

Коришћење ВордПресс-а и Блуехоста један је од најповољнијих начина за прављење веб странице.

ВордПресс преглед: Да ли је то најбољи градитељ веб локација за вас?

ВордПресс је с разлогом најпопуларнији програмер веб страница на тржишту. Уз ВордПресс имате потпуну контролу над вашом веб страницом и можете је прилагодити на било који начин који желите.

Размислите о коришћењу ВордПресс-а ако желите да направите веб страницу професионалног изгледа без трошења пуно новца или желите да покренете блог и зарадите новац на мрежи са њим. Ако само желите да покренете веб локацију ради забаве, а не да је уновчите, можете одабрати бесплатног креатора веб страница или платформу за блогање.

Такође, размотрите једноставност употребе пре него што донесете одлуку. Ако можете да пратите мрежне водиче да бисте научили основе, а затим крените са ВордПрессом. Једном када то решите, креирање веб странице је једноставно. Али, ако вас не занима праћење туторијала и учење, можда би било боље да одаберете другог градитеља веб локација.

Повезан: Како прећи са медија на ВордПресс (без застоја)

Надамо се да ће вам овај ВордПресс преглед помоћи да одлучите да ли је ВордПресс најбољи избор за вас. Иако нам је ВордПресс главна препорука за прављење веб странице или блога, разумемо да није у реду за све. Ако вам се свидио овај чланак, погледајте наш други пост о томе како инсталирати ВордПресс (корак по корак).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map