Шта је ВордПресс? Зашто је ВордПресс бесплатан? Постоји ли улов?

фрее вордпресс


Једно од најчешћих питања које чујемо од почетника ВордПресс-а је „Зашто је ВордПресс бесплатан?“ Када нам се нешто понуди бесплатно, ми смо природно сумњиви. Шта је цака? Зашто је ово бесплатно? Мора да нешто није у реду с тим ако га дају! Дакле, ако се питате зашто је ВордПресс бесплатан, нисте сами.

Али ми смо ту да вам кажемо да је у ствари ВордПресс бесплатан и опен соурце софтвер. У овом чланку ћемо објаснити зашто је ВордПресс бесплатан, прећи трошкове покретања ВордПресс веб локације и открити било какве скривене улове.

Хајде да почнемо.

Зашто је ВордПресс бесплатан?

Дакле, да, ВордПресс је бесплатан за преузимање и коришћење. То је софтвер отвореног кода који је лиценциран под Општи уговор о јавној лиценци ГНУ-а, свако га може користити, модификовати и делити јер је његов дизајн јавно доступан. Пошто се његов дизајн и изворни код отворено дели, корисници ВордПресс-а се охрабрују да добровољно побољшају дизајн софтвера. Корисници такође могу да пријаве грешке, додају закрпе и предложе функције за побољшање.

Главна филозофија иза бесплатног и отвореног кода софтвера је слобода. Креатори верују да свако заслужује слободу управљања програмом и оним што ради за њих. Када користите плаћени софтвер, програм контролише корисника, а програмер управља програмом.

Многи људи такође верују да софтвер није опипљив производ. Једном када се створи софтвер, он се може копирати изнова и изнова уз врло мало трошкова. Дакле, ако нема стварних трошкова за рекреирање софтвера, зашто би требало да постоји трошак за његово стицање и коришћење? Узмимо за пример Википедију, то је бесплатна онлајн енциклопедија коју креирају и уређују волонтери широм света, тако да нема трошкова да је користите.

Дакле, зашто је ВордПресс бесплатан? У основи, све се своди на чињеницу да ВордПресс није у власништву ниједне особе, већ је то пројекат отвореног кода у коме хиљаде људи доприноси томе да би оно што јесте данас.

ВордПресс.орг вс. ВордПресс.цом: Да ли су обоје слободни?

Важно је напоменути да постоје 2 различите врсте ВордПресс-а: ВордПресс.орг и ВордПресс.цом. ВордПресс.орг је софтвер отвореног кода који је слободан за преузимање и употребу на било који начин који желите. То је сопствено решење, што значи да преузимате софтвер и користите га на сопственом домену.

Са друге стране, ВордПресс.цом је фреемиум веб локација и најбоља услуга хостинга блогова. Можете бесплатно да покренете веб локацију са ВордПресс.цом, али је врло ограничена. За разлику од ВордПресс.орг-а, са бесплатном веб страницом ВордПресс.цом немате сопствено прилагођено име домена, ваше могућности прилагођавања дизајна су ограничене и није вам допуштено да преузимате никакве ВордПресс додатке. Такође вам није дозвољено да уновчите своју бесплатну веб страницу ВордПресс.цом; то значи да нема директних огласа или Адсенсе-а и не придруженог маркетинга.

Ако желите приступ било којој од ових функција, то ће вас скупо коштати. Зависно од ваших потреба, мораћете да платите било где од 36 до 300 долара годишње, а они такође нуде и ВИП план од 5000 долара месечно.

Да бисте детаљније погледали разлике између ВордПресс.орг и ВордПресс.цом, погледајте наш пост под називом ВордПресс.цом у односу на ВордПресс.орг – Да ли је један заиста бољи од другог?

Како ВордПресс зарађује новац?

Сада се можда питате како ВордПресс може наставити да ради ако је бесплатан. Уосталом, ВордПресс тим и даље мора да покрије трошкове неких ствари као што су веб хостинг и хардвер. Дакле, ако је ВордПресс бесплатан, како се зарађује?

како вордпресс зарађује новац

Па, суоснивач ВордПресс-а, Матт Мулленвег, власник је компаније која се зове Аутоматтиц. Аутоматтиц нуди бројне сервисе за блогирање фреемиум-ом, укључујући ВордПресс.цом, које смо поменули раније. Компанија такође поседује популарне фреемиум ВордПресс додатке попут Јетпацк и Акисмет.

Као што смо раније рекли, ВордПресс.цом је фреемиум веб хостинг услуга. Корисници могу да покрену блог или веб локацију бесплатно, али да би откључали бројне моћне и корисне функције попут додатака, корисници то морају да плате. Овај приход омогућава ВордПресс.цом-у да допринесе и подржи ВордПресс.орг. Уз профит који компанија Аутоматтиц остварује, они могу приуштити да ВордПресс.орг остане у функцији и бесплатан за све.

Можете ли зарадити новац од ВордПресс-а?

Још једно популарно питање почетника ВордПресс-а је „Могу ли зарадити новац ВордПресс-ом?“ Обично када нешто добијете бесплатно, од тога не можете да зарадите. Али помоћу ВордПресс-а заправо можете зарадити новац. Постоје два главна начина на који можете зарадити новац ВордПрессом или било којим другим софтвером отвореног кода, креирањем производа или услуга на основу тог софтвера отвореног кода.

Бројни корисници ВордПресс-а наставили су да стварају успешне компаније засноване на невероватним ВордПресс производима, додацима, темама, па чак и ВордПресс хостинг хостинг решењима. Неке запажене вишемилионске ВордПресс компаније, осим Аутоматица, укључују:

 • Елегантне теме – Врхунска тема и компанија додатака иза Диви-ја, најпопуларнији додаци за прављење и повлачење страница.
 • Страшан мотив – Вишемилионска компанија ВордПресс на челу са Сиед Балкхи. Они стоје иза компанија као што су ВПБегиннер, ОптинМонстер, ВПФормс, МонстерИнсигхтс, и још.
 • Суцури – Једно од најпопуларнијих сигурносних решења за ВордПресс на тржишту.
 • ВПЕнгине – Једно од најбоље успешних ВордПресс хостинг решења.
 • Иоаст – Њихов додатак Иоаст СЕО један је од најпопуларнијих ВордПресс додатака свих времена.

Не морате да креирате производ да бисте ни зарадили ВордПресс. Постоје бројни други начини за живот са ВордПресс-ом, укључујући као ВордПресс програмер, израду прилагођених веб страница ВордПресс, управљање ВордПресс веб локацијама на нивоу предузећа., ВордПресс СЕО специјалиста и још много тога. И наравно, можете користити своју ВордПресс страницу како бисте продали било коју врсту производа или услуге коју желите.

Постоје ли скривени законски услови за ВордПресс?

Рекли смо да је ВордПресс бесплатан и да са њим можете радити шта год желите, али да ли постоје улови попут скривених законских услова? Иако сте у могућности да урадите било шта са ВордПрессом, постоји неколико ствари које морате имати на уму.

Прво, заштитни знак ВордПресс. ВордПресс као софтвер објављен је под ГПЛ-ом, али речи ВордПресс и ВордЦамп, као и ВордПресс логотип, све су заштитни знакови у власништву ВордПресс фондације. На пример, ако желите да покренете компанију која се базира на ВордПресс-у продајом производа или услуга, није вам дозвољено да у свом домену користите реч „ВордПресс“ јер је у супротности са њиховим правилима о заштитним знаковима. Међутим, можете да користите „ВП“ у свом домену, што раде многе успешне ВордПресс компаније. Ако желите да користите ВордПресс логотип на својој веб локацији, обавезно га користите у складу са Правила о заштитним знаковима за ВордПресс.

вордпресс-лого-заштитни знак

Друго, морамо разговарати о ауторским правима. Многи корисници су се питали да ли је ВордПресс заштићен ауторским правима. Једноставан одговор на то је не. ВордПресс је лиценциран под ГПЛ-ом, што значи да можете да користите, мењате и поново дистрибуирате код како желите, али немате ауторска права на цео код. Имаћете ауторска права само на модификацијама које направите на софтверу.

Такође свако дело које објавите на основу софтвера изданог под ГПЛ-ом такође мора бити лиценцирано под ГПЛ-ом. Што значи да је било ко други слободан да користи, модификује и дистрибуира ваш код на било који начин који одабере. На пример, теме ВордПресс-а објављују се под ГПЛ-ом. ЦСС, јавасцрипт, слике које се користе унутар теме су искључене, али сви ПХП и ХТМЛ делови теме који потичу из ВордПресс функције лиценцирани су под ГПЛ.

Могу ли покренути ВордПресс веб страницу бесплатно?

Ако сте овде, вероватно се питате да ли можете бесплатно да покренете ВордПресс страницу. Иако је ВордПресс бесплатан, постоје неки трошкови за покретање ВордПресс веб локације. Да бисте користили ВордПресс на мрежи, потребни су вам ВордПресс хостинг и домен. Хостинг је место на коме ваша веб страница живи на интернету и шта људима омогућује приступ вашој веб локацији путем веба.

Пошто је све што вам треба је домен и хостинг за вашу ВордПресс локацију, цена је прилично минимална. Али постоје хостинг решења која су скупља и требало би их избегавати, посебно ако тек почињете. Због тога вам препоручујемо да одаберете Блуехост као хостинг решење.

блуехост-вордпресс хостинг

Блуехост нуди нашим читаоцима сјајан посао. На ВордПресс хостингу можете добити бесплатно име домена, бесплатан ССЛ и преко 60% попуста.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

Сада је повољније покренути сопствену веб локацију са ВордПрессом него икад раније. Ако вам треба још савета о изради веб локације ВордПресс, погледајте неке од наших осталих чланака за помоћ:

 • Како направити веб страницу – корак по корак (са сликама)
 • Како започети блог (и остварити додатни приход на страни)
 • Како створити интернетску трговину – корак по корак (са сликама)

Предности избора ВордПресс-а

Као што смо раније напоменули, на ВордПресс.цом можете бесплатно да покренете веб страницу, али постоје многа ограничења која ће вас уздржати од стварања моћне веб локације – и то ће коштати много новца да бисте добили приступ тим функцијама које ћете на крају требати. Због тога вам препоручујемо да направите веб локацију уз ВордПресс.орг. Много је користи од коришћења ВордПресс.орг-а за прављење веб странице, ево само неколико:

 • Нема ограничења – Помоћу ВордПресс.орг можете градити, прилагођавати и расти свој веб сајт на било који начин без ограничења.
 • Лако прилагођавање – ВордПресс вам омогућава приступ хиљадама бесплатних ВордПресс тема како бисте вашој веб страници лако дали тачан изглед какав желите.
 • Додана снага – ВордПресс вам омогућава да преузмете и инсталирате хиљаде бесплатних додатака из званичне ВордПресс додатке да бисте побољшали вашу веб локацију..
 • Монетизација – Можете зарадити новац од свог блога или веб странице јер ВордПресс омогућава уновчавање. Можете да покрећете огласе на вашој ВордПресс веб локацији без дозволе ваше хостинг платформе или не морате да делите зараду са њима.

Још једна предност стварања веб странице са ВордПресс.орг је та што поседујете било који садржај који отпремите на вашу веб локацију, било да је то писање, слике, производи и тако даље. На другим веб локацијама за бесплатно блогирање попут ВордПресс.цом, на пример, немате у потпуности сопствени садржај. ВордПресс.цом има право да брише, продаје или модификује било који ваш садржај, а да вам не мора да пружа никакав разлог за то..

У поређењу са страном, ВордПресс.орг је далеко бољи од ВордПресс.цом или других хостинг решења. Имате потпуну контролу да креирате веб локацију својих снова и лако је то учинити са свим додатним функцијама које добијате са ВордПресс.орг.

Сада када знате све детаље о томе зашто је ВордПресс бесплатан и све трошкове везане уз њега, надамо се да је одабир праве платформе за вашу веб локацију лака одлука за вас. А ако вам још увек није јасно у вези са ВордПрессом, упутите се на наших 9 разлога због којих је ВордПресс најбољи играч на месту сајта. Ако сте уживали у овом чланку, размислите о провери наших осталих 46 највећих марки на свету који активно користе ВордПресс.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me