ВордПресс.цом вс. ВордПресс.орг – Да ли је један заиста бољи од другог?

вордпресс.цом вс. вордпресс.орг


Питате се која је разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг? ВордПресс.цом и ВордПресс.орг су две различите платформе за објављивање на мрежи. Због сличности у именима, лако се збунити између њих двојице.

Одабир погрешне платформе може ометати раст вашег пословања. Такође вас може довести до губитка ресурса на платформи која не одговара вашим потребама.

У овом чланку ћемо објаснити разлике између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг. Такође ћемо вам помоћи да одаберете платформу која најбоље одговара вашим потребама.

Разумевање ВордПресс.орг

ВордПресс.орг је најпопуларнији градитељ веб локација на свету.

То је 100% бесплатни софтвер који омогућава било коме да с лакоћом направи било коју врсту веб локација. Да бисте могли да направите веб локацију на ВордПрессу, мораћете да поседујете име домена и веб хостинг.

Име домена: Име домена је адреса ваше веб странице на Интернету, попут Гоогле.цом или ИсИтВП.цом. То је оно што посетиоци уписују у своје прегледаче како би приступили вашој веб локацији.

веб хостинг: Најбољи веб хостинг је онај где људи смештају садржај и датотеке своје веб странице.

Када посетилац покуша да приступи вашој веб локацији тако што упише вашу веб адресу (име домене), тада ће бити усмерен на датотеке веб локација сачуване на вашем веб хостинг серверу.

Након куповине имена домена и веб хостинга, можете да инсталирате ВордПресс на свој хостинг сервер. Тада можете да започнете изградњу веб локације преко ВордПресс-а.

Повезан: ВордПресс преглед: МОРАЈУ прочитати пре него што покренете веб локацију.

ВордПресс.орг Прос

вордпресс.орг

Погледајмо неколико предности коришћења ВордПресс.орг.

Нема ограничења:

ВордПресс.орг омогућава вам да направите веб локацију онако како желите без икаквих ограничења. Можете прилагодити своју веб локацију у било којој мери. Будући да је ВордПресс бесплатни / опен соурце софтвер и да своју веб локацију угостите на изнајмљеном серверу, ви се не придржавате Услова услуга ВордПресс.цом. То значи да можете да правите, прилагођавате и развијате своју веб локацију без ограничења.

Подешавање:

Можете пронаћи хиљаде бесплатних тема за ВордПресс које вам омогућавају да лако прилагодите изглед свог вебсајта. Можете чак и да направите прилагођену ВордПресс тему и промените изглед по својој жељи.

Лако побољшање:

Лако је побољшати веб локацију додатним функцијама као што је интеграција на мало путем додатака. Све што требате учинити је пронаћи прави додатак и инсталирати га на своју веб страницу.

Монетизација:

За разлику од ВордПресс.цом, на својој веб локацији можете покретати властите огласе без дељења прихода са вашом издавачком / хостинг платформом.

Скрипте:

На своју веб локацију можете додати и скрипте за праћење, као што је Гоогле Аналитицс, без ограничења.

Укратко, ВордПресс.орг вам пружа безбројне могућности за изградњу и развој вашег вебсајта.

ВордПресс.орг Цонс

Постоји неколико недостатака коришћења самоодржане ВордПресс платформе за подешавање веб странице. Погледајмо их у наставку:

 • Не можете бесплатно да направите веб локацију. Да бисте направили веб локацију, мораћете да купите име домена и веб хостинг, што може коштати и до 110 долара годишње.
 • Морате да подесите ВордПресс пре него што почнете да се пријављујете на своју ВордПресс контролну таблу. Да бисте уштедјели вријеме и лако укрцавање, можете купити ВордПресс хостинг који је унапријед инсталиран уз ВордПресс. На тај начин можете се одмах пријавити на своју ВордПресс страницу без икаквог подешавања.
 • Одговорни сте за ажурирање вашег основног софтвера, додатака и тема за ВордПресс. Међутим, ажурирање ВордПресс-а је једноставно као и клик на дугме Ажурирај, тако да није превише посла.
 • Одговорни сте за прављење резервних копија и обезбеђивање безбедности за ВордПресс веб локацију. Срећом, постоје тона ВордПресс сигурносних копија и сигурносних додатака који вам омогућавају да поставите аутоматске сигурносне копије и сигурност. Такође бисте требали да прочитате крајњи водич за сигурност ВордПресс-а.

Разумевање ВордПресс.цом

вордпресс.цом блоггинг платформа

ВордПресс.цом је бесплатна услуга хостинга веб страница, коју воде исти људи иза ВордПресс.орг.

Омогућује вам да покренете веб страницу бесплатно. Ако су вам потребне додатне функције попут прилагођене подршке за име домена, проширеног простора за складиштење или прилагођавања дизајна, тада можете надоградити на премиум ВордПресс.цом план.

Услуга хостинга ВордПресс.цом има 5 планова:

 • Ограничен бесплатни план
 • Лично: 48 долара годишње
 • Премиум: 96 долара годишње
 • Посао: 300 долара годишње
 • е-трговина: 540 УСД годишње
 • ВИП: почев од 5000 УСД месечно

ВордПресс.цом Прос

Бесплатни ВордПресс.цом добра је платформа за студенте и блогере који желе да покрену бесплатан блог. Ево неких предности коришћења ВордПресс.цом:

 • бесплатно: Не морате да купујете име домена или веб хостинг да бисте покренули бесплатни блог. Уместо тога, можете да користите бесплатни поддомена ВордПресс.цом.
 • Једноставно подешавање: Подешавање бесплатног ВордПресс блога је једноставно као и креирање налога за ВордПресс.цом и навођење имена и УРЛ-а веб локације.
 • Једноставно одржавање: Не морате сами да ажурирате ВордПресс или не правите резервне копије.

ВордПресс.цом Цонс

ВордПресс.цом хостинг има мноштво ограничења. Су:

Без идентитета:

Са бесплатном платформом ВордПресс.цом, није вам дозвољено постављање прилагођеног имена домена за вашу веб локацију. Иако можете да поставите бесплатан поддомен за свој блог, недостатак је што поддомене нису лако запамтити за крајње кориснике.

На пример, овако изгледа бесплатна УРЛ адреса веб локације ВордПресс.цом: хттп://иоурсите.вордпресс.цом/

Као што видите, ВордПресс.цом ћете користити као своје име домена. Будући да име домена не представља ваш бренд, губите идентитет, због чега ваша веб локација изгледа непрофесионално.

Нема зараде:

Није вам дозвољено да уновчите свој бесплатни блог ВордПресс.цом директним огласима или било којом огласном мрежом попут Гоогле АдСенсе-а. Такође вам није дозвољено да зарађујете са аффилиате маркетингом. Ако имате веб сајт са великим прометом, онда се можете пријавити за њихов рекламни програм под називом ВордАдс где делите приход са ВордПресс.цом.

Нема додатака:

За разлику од ВордПресс-а са хостом, бесплатни ВордПресс.цом не дозвољава да инсталирате ВордПресс додатке на вашу веб локацију. Ако желите да побољшате своју ВордПресс локацију помоћу додатака, можда бисте желели да размотрите надоградњу вашег плана.

Ограничена прилагођавање:

На бесплатан ВордПресс блог не можете да пошаљете прилагођену ВордПресс тему. Са ограниченим избором ВордПресс тема доступан је бесплатни план.

Нема скрипти треће стране:

ВордПресс.цом не дозвољава да на вашу веб локацију инсталирате скрипте треће стране као што је Гоогле Аналитицс. За праћење корисника, мораћете да се ослоните на ограничену статистику ВордПресс.цом.

Ограничења:

Када поставите бесплатни блог на ВордПресс.цом, тада се придржавате Услова коришћења услуге ВордПресс.цом. Њихови услови долазе с бројним ограничењима која би могла спријечити раст ваше веб странице.

Непоуздани

Без вашег пристанка, ВордПресс.цом може избрисати ваш блог у било које време ако мисли да сте прекршили њихове Услове услуге. То бесплатан ВордПресс.цом чини мање поузданим. Ништа се више не може догодити вашој веб локацији од губитка ваше тешко стечене репутације и саме веб локације.

ВордПресс.цом вс. ВордПресс.орг (ФАКс)

Помажући хиљадама корисника да покрену ВордПресс веб локације и на ВордПресс.цом и ВордПресс.цом, установили смо да људи постављају иста питања поново и поново. Због тога смо саставили листу најчешће постављаних питања у вези са ВордПресс.цом у односу на ВордПресс.орг.

ВордПресс.цом вс. ВордПресс.орг – Који да одаберем?

Бесплатна ВордПресс.цом платформа је најприкладнија за хоби блогере који немају буџет за изградњу сајта. Ако вам не смета ограничење Условима коришћења услуге ВордПресс.цом, немате планове за уновчавање своје веб странице и не треба вам лако памтити прилагођено име домена за вашу веб локацију, тада би ВордПресс.цом могао да буде најбољи избор за вас.

Са друге стране, помоћу ВордПресс-а, који хостира сам, добијате потпуну контролу над својом веб страницом. Такође можете да прилагодите веб локацију у било којој мери, додате побољшане функције које можете да замислите и уновчите веб локацију на начин који желите.

Још једна велика разлика је у томе што ВордПресс са само хостом нуди исти скуп функција које нуди скупљи пословни план за ВордПресс.цом. Пословни план вас кошта 299 долара годишње за веб локацију, док, уз ВордПресс, са властитим хостом, добијате исти скуп функција за само 110 долара годишње.

Како да покренем веб локацију ВордПресс.орг?

Да бисте покренули веб страницу ВордПресс.орг, мораћете да купите име домена и веб хостинг.

Назив домене је адреса ваше веб странице као што је ИсИтВП.цом или Гоогле.цом, док је веб хостинг у коме се складиште датотеке и базе података ваших веб локација.

Да бисте лако разумели шта су име домена и веб хостинг. Размислите о њима овако: ако је име домене адреса ваше куће, онда је веб хостинг стварна кућа на коју адреса указује.

Када кренете, комбинирани трошкови домена и хостинга могу изгледати поприлично.

створите блог на блуехосту

Због тога смо направили уговор са Блуехост-ом да бисмо нашим корисницима понудили бесплатно име домена, бесплатан ССЛ и преко 60% попуста на ВордПресс хостингу. Одлична је понуда да покренете веб локацију.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

За више детаља требали бисте прочитати наш комплетан преглед Блуехост-а и такође сазнати колико можете уштедети на Блуехосту.

Ако су вам потребне смернице за изградњу веб присутности на мрежи помоћу ВордПресс-а, једноставно погледајте наше водиче у наставку:

 • Како направити веб страницу, корак по корак
 • Како започети блог, корак по корак
 • Како направити интернет продавницу, корак по корак

Могу ли прећи са ВордПресс.цом на ВордПресс.орг?

Апсолутно!

Да би уживали у бесплатној услузи хостинга, корисници често покрећу своју страницу на ВордПресс.цом. Како се њихове потребе развијају, они схватају да ВордПресс.цом има многа ограничења, што спречава раст њихове веб странице. Због тога корисници пребацују своју веб локацију на ВордПресс са хост-ом са ВордПресс.цом-а.

Ако желите да преместите веб локацију, погледајте наш корак по корак водич о томе како да пређете са ВордПресс.цом на ВордПресс.орг.

ВордПресс.цом вс. ВордПресс.орг – Резиме

Главна разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг је ко заправо домаћин ваше веб странице. Помоћу ВордПресс.орг-а, домаћин сте свог веб сајта, тако да имате пуну контролу над својом веб страницом.

С друге стране, ВордПресс.цом се брине за све хостинг за вас. Не морате да инсталирате ВордПресс, управљате конфигурацијама хостинга, правите резервне копије веб локације итд. Иако вам ово пружа велику удобност, то такође значи да имате мању контролу над својом веб страницом. Не можете прилагодити изглед и осећај своје веб локације ВордПресс.цом, као што је то случај са ВордПресс-ом са хостом. Поред тога, када региструјете налог на ВордПресс.цом, од вас ће се морати сложити са њиховим Условима коришћења услуге.

Избор платформе за издавање – наша препорука

Увек препоручујемо нашим корисницима да покрену веб локацију на ВордПресс.орг, јер је то најфлексибилнија издавачка платформа на свету. Можете лако да изаберете ВордПресс тему која одговара вашој индустрији, као и јединственим потребама вашег предузећа. Такође можете пронаћи праве додатке за проширење функционалности ваше веб странице без потребе да ангажујете програмера захваљујући огромној заједници ВордПресс.орг.

Надамо се да вам је овај водич помогао да схватите разлике између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг.

Ако сте уживали у овом чланку, можда ћете желети да проверите и стварне трошкове изградње веб странице и такође зашто бисте користили ВордПресс као програмер свог веб сајта.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map