ВордПресс вс. Јоомла вс. Друпал – Који је најбољи?

вордпресс-вс.-јоомла-вс.-друпал


ВордПресс, Јоомла или Друпал … Питате се који је ЦМС најбоља опција за покретање веб странице? Ово је једно од првих питања која се јављају већини почетника када крену да направе веб локацију или блог.

Иако је ВордПресс најпопуларнији ЦМС на свету, постоји неколико области у којима се Јоомла или Друпал одлично истичу у односу на ВордПресс.

У овом чланку, упоредимо упоређујући ВордПресс против Јоомла и Друпал.

ВордПресс вс. Јоомла вс. Друпал – што је најбоље?

ВордПресс вс Јоомла вс друпал

Прво, погледајмо неколико сличности између ових ЦМС-а.

 • Сви они су бесплатни / отворени креатори веб локација
 • Користите теме за визуелно побољшање
 • Употријебите додатке, проширења или модуле да бисте проширили своје функционалности
 • Примарно написано ПХП
 • МИСКЛје њихов систем за управљање базама података
 • Сви су пројекти вођени у заједници

Са толико заједничког, како се свака од ових платформи међусобно разликује? Који је ЦМС најбољи за вашу веб локацију?

Да бисмо бацили мало светла на ова питања, упоредићемо их доле, на основу неколико различитих фактора:

 • Лакоћа коришћења
 • Прилагођавање и функционалности
 • Опције локализације
 • Сигурност
 • Који је најбољи – наша пресуда

1. Једноставност употребе: ВордПресс вс. Јоомла вс. Друпал

И ВордПресс, Јоомла и Друпал олакшавају израду веб локације испочетка, тако да не морате да ангажујете програмера да би дизајнирао или управљао веб страницом. Ипак, ако вам треба напредна веб локација са јединственим функционалностима, лако бисте могли да пронађете професионалног програмера који би могао да је направи за вас.

1.1. Једноставност употребе: ВордПресс

ВордПресс је далеко најпопуларнија платформа која вам омогућава да изградите блог, интернетску трговину или веб страницу. Све што требате учинити је одабрати план веб хостинга, попут Блуехоста, инсталирати ВордПресс једним кликом и започети са својом ВордПресс веб страницом.

Након завршетка поступка инсталације, наћи ћете се на вашој ВордПресс контролној табли која је прилично једноставна за употребу чак и за почетнике. Осим тога, пронаћи ћете хиљаде бесплатних и врхунских тема које вам омогућавају да стил вебса обликујете онако како желите.

вордпресс-инструментна табла

Проверите колико је лако креирати веб локацију испочетка помоћу ВордПресс-а.

1.2. Једноставност употребе: Јоомла

Као и ВордПресс, Јоомла се такође лако поставља. Многи хостинг провајдери нуде опцију брзе инсталације, тако да можете припремити своју Јоомла страницу без додатних напора.
Јоомла командна табла

Јоомла нуди напреднији систем за контролу приступа и управљање корисником ван оквира. С друге стране, у ВордПрессу ћете пронаћи исту функцију само инсталирањем неких додатних додатака. Да не спомињемо, што су више доступних функција то је теже научити како користити алат. Јоомла се не разликује.

Иако је поступак инсталације брз и лак, а долази и са већим могућностима ван кутије, његова надзорна плоча можда неће бити тако интуитивна као ВордПресс.

1.3. Друпал: Једноставност употребе

Баш као и ВордПресс и Јоомла, инсталација и подешавање за вашу Друпал локацију су такође прилично једноставни.

Код Друпала, корисничко сучеље није тако углађено као ВордПресс или Јоомла. Иако можете пронаћи неколико премиум Друпал тема на различитим тржиштима попут Тхемефорест, већина корисника Друпала користи тему прилагођену коду или високо прилагођену тему.

Док је ВордПресс унапредио своје искуство уређивања садржаја увођењем Гутенберговог уређивача, визуелног уређивача који би се потенцијално могао надметати са било којим модерним власничким прављењем веб локација или платформама за блогање, Друпал и даље користи старогодишњи уредник.

Постоји мала крива учења која треба решити пре него што будете могли да користите Друпалов уређивач.

Победник: ВордПресс

2. Прилагођавање и функционалности

Сва ова 3 ЦМС-а, ВордПресс-а, Јоомла и Друпал-а изграђена су са не-веб програмерима, па би требало да буду испоручене са задивљујућим опцијама за прилагођавање. Генерално гледано, када поставите веб локацију са својим омиљеним ЦМС-ом, требало би да само инсталирате сјајну тему, а затим смислите свој начин да ваша веб локација изгледа баш онако како желите.

Погледајмо како је лако прилагодити изглед своје веб локације и додати побољшане функционалности сваком од ових ЦМС-ова.

2.1. ВордПресс: Прилагодба и функционалности

ВордПресс долази са темама које вам омогућавају да лако промените изглед свог вебсајта. Такође можете да пронађете неколико заданих тема. Да бисте дизајнирали веб локацију, или користите постојећу задану тему која се испоручује са вашим ВордПресс инсталацијама или бесплатно додајте нову тему из ВордПресс складишта.

Можете чак да нађете хиљаде премиум тема које одговарају вашим потребама из врхунских тематских састанака попут СтудиоПресс, Тхемифи итд.

За проширење функционалности веб локације имате додатке. Као и теме, додаци се такође испоручују у бесплатној и премиум верзији. Не само да можете лако пронаћи додатак који задовољава ваше потребе, већ их можете инсталирати и са своје ВордПресс контролне табле, чак и без напуштања своје веб локације.

2.2. Јоомла: Прилагодба и функционалности

Да бисте дизајнирали своју Јоомла страницу, морате пронаћи образац који одговара вашим потребама и инсталирати је на вашу веб локацију. Шаблон за Јоомла је тема за ВордПресс.

За додавање функционалности можете користити проширења која служе истој функцији као додаци за ВордПресс. Свидеће вам се овде доступне опције. Али број предложака и проширења које нуди Јоомла много је ограничен у поређењу са ВордПресс-ом. То би могло бити мало разочаравајуће за вас.

За разлику од ВордПресс-а, Јоомла не нуди опцију да пронађе и инсталира одређени предложак директно са своје надзорне табле.
јоомла ектенсионс

Међутим, за додавање додатака можете користити Инсталација са веба функција, али за предлошке и даље нема могућности за омогућавање претраживања и инсталирања са саме надзорне табле.

2.3. Друпал: Прилагодба и функционалности

Друпал такође има прелепе теме и модуле да би вам омогућио да прилагодите изглед свог вебсајта. Али као и Јоомла, могућности су стварно ограничене.

Поред тога, не можете их директно инсталирати без напуштања контролне табле. Да бисте додали било који модул или тему, мораћете да напустите своју веб локацију, потражите модул / тему коју желите да додате и лоцирајте УРЛ адресу ЗИП датотеке.

Затим можете да користите модул / тему која вам се свиђа помоћу УРЛ-а да бисте их инсталирали. Наравно, ово захтева пуно времена и ако сте потпуни почетник, збунит ћете се са свим корацима који су потребни како би се поступак завршио.

Победник: ВордПресс

3. Опције локализације

Ако циљате међународне кориснике, неопходно је да ваша веб локација има опцију локализације. Добар ЦМС такође треба да има неке могућности локализације које олакшавају израду вишејезичне веб странице.

3.1. ВордПресс: Опције локализације

Уз ВордПресс, не можете да пронађете директну опцију за локализацију веб локације, али можете се одлучити за ВордПресс додатак за превод који вам пружа једноставне могућности локализације.

вордпресс локализација

Ако вам треба више језика, можете их инсталирати са само једним кликом. У ствари, већина популарних тема и додатака нуди и могућност локализације. То чини ВордПресс невероватном опцијом за говорнике који не говоре енглески који су спремни да креирају своју веб страницу на свом језику.

3.2. Јоомла: Опције локализације

Јоомла је, што се тиче опција локализације, мало испред ВордПресс-а. Омогућује вам превођење веб локације без инсталирања било каквих проширења. То можете учинити директно са њене надзорне табле, чак и без напуштања странице.

Опција је доступна у Лангуаге Манагер одељак на контролној табли Јоомла.
Јоомла лангуаге манагер

3.3. Друпал: Опције локализације

Друпал такође има сјајне могућности локализације, али баш као и ВордПресс, за то вам је потребно инсталирати и трећи модул. Једном када су активирани модули за локализацију или превођење, можете додати жељени језик право са контролне табле.

друпал локализација

Победник: Јоомла

4. Сигурност

Уз толико злобних активности које се дешавају широм интернета, морате бити сигурни да је ваша веб локација заштићена.

ВордПресс, Јоомла и Друпал су сигурне платформе. Али која је склонија сигурносним претњама. Хајде да погледамо…

4.1. ВордПресс: Безбедност

ВордПресс је сигуран софтвер који долази са механизмом аутоматског ажурирања који вам омогућава да аутоматски ажурирате своју веб локацију кад год се открије сигурносна закрпа. Бићете обавештени и на контролној табли када год аутори објаве нове исправке за теме и додатке које сте инсталирали.

Међутим, његов масивни екосистем трећих страна често је склон безбедносним претњама, које могу такође угрозити вашу локацију. Због свог огромног тржишног удела, ВордПресс је популарна мета хакера.

Поред тога, не постоји ништа што је инхерентно што једну платформу чини сигурнијом или мање.

4.2. Јоомла: Сигурност

Иако је Јоомла сигурна платформа, попут ВордПресс-а, чини се да веб странице које покреће Јоомла имају већи број хакованих сајтова у односу на њихов тржишни удео. То је вероватно зато што Јоомла такође има велику листу екстензија трећих страна које би могле бити рањиве ако се не ажурирају на време.

Без обзира коју платформу користите, морате ажурирати проширења сваки пут када аутори издају закрпу на рањивост.

4.3. Друпал: Безбедност

Друпал остаје испред кривуље када је у питању сигурност. Они су транспарентни у погледу своје безбедности и објављују детаљан извештај о безбедности. То је разлог зашто је то популарни ЦМС међу владиним институцијама и другим предузећима која се баве сигурношћу.

Победник: Друпал

Шта је најбоље – наша пресуда

Гледајући све точке и упоређујући сваки са својим колегом, јасно је да је ВордПресс најбоља опција ако сте издавач, трговци у малој компанији и е-трговина. Лако је започети с ВордПресс-ом захваљујући свом интуитивном интерфејсу и масовној заједници.

Ако имате веб локацију која безбедно говори, можда бисте желели да погледате Друпал.

Ако вам се овај чланак свидео, погледајте наш водич за покретање ВордПресс блога.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map