Kako namestiti in nastaviti WordPress Multisite Network

Kako namestiti in nastaviti WordPress multisite omrežje


Ali nameravate z WordPressom zgraditi večstransko omrežje? Medtem ko je WordPress mogoče uporabiti za več namenov, kot so ustvarjanje spletnega dnevnika, izdelava spletne trgovine ali izdelava celovitega spletnega mesta, ga lahko uporabite tudi za vzpostavitev večstranskega omrežja za upravljanje vseh spletnih mest z enega računa.

V tem članku vam bomo pokazali, kako korak za korakom namestiti in nastaviti večstransko omrežje WordPress.

To je zelo podroben članek, zato smo ustvarili kazalo, da bi vam olajšali stvari. Poglej:

 1. Uvod v večstranska omrežja WordPress
 2. Kdaj in zakaj bi morali uporabljati večstransko omrežje
 3. Izbira imena domene in spletnega gostovanja za vaše večstransko omrežje
 4. Omogočite in nastavite svoje večstransko omrežje WordPress
 5. Zaženite večstransko nastavitev omrežja
 6. Nastavitve konfiguracije večstranskih omrežij
 7. Dodajte in upravljajte nova spletna mesta v večdružbeno omrežje WordPress
 8. Namestite teme in vtičnike v svojem večstranskem omrežju
 9. Odpravljanje napak

Pripravljeni? Začnimo!

1. Uvod v WordPress večstranske mreže

WordPress je najbolj priljubljena platforma za bloganje na trgu. Ima veliko funkcij, vključno z večstransko omrežno funkcionalnostjo. Če imate v lasti več spletnih dnevnikov ali spletnih mest WordPress in jih želite upravljati iz enega računa, potem lahko nastavite WordPress večstransko omrežje.

V večstransko omrežje lahko dodate nova spletna mesta ali bloge. Za dostop do teh spletnih mest se boste morali prijaviti v svoj glavni račun. Odlična rešitev je tudi, če želite, da vaši uporabniki ustvarijo nova spletna mesta ali bloge z imenom vaše domene.

Za razliko od posameznega spletnega spletnega dnevnika ali spletnega mesta WordPress vam večstransko omrežje omogoča prilagajanje vsakega spletnega mesta posebej. Nastavitve večstranskih mest so izpopolnjene in obstaja malo krivulje učenja, da bi razumeli vse možnosti.

2. Kdaj in zakaj bi morali uporabljati večstransko omrežje

WordPress ponuja več vtičnikov, kot je ManageWP, s pomočjo katerih lahko upravljate vsa svoja spletna mesta z ene nadzorne plošče. Te vtičnike drugih proizvajalcev je enostavno nastaviti in jim je treba malo usposabljanja.

Zakaj bi torej namesto tega uporabljali večstransko omrežje?

Spodaj je nekaj primerov, ko bi bilo bolje uporabljati večstransko omrežje WordPress:

 • Časopis ali blog revije z več nadzorniki.
 • Veliko poslovno spletno mesto z več ločenimi spletnimi mesti za svoje podružnice.
 • Spletno mesto za članstvo, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih spletnih mest.
 • Spletno mesto za izobraževalni zavod, ki študentom omogoča, da imajo svoje spletne strani ali bloge.

To so najpogostejše okoliščine, vendar imate morda drugačen scenarij; zato izberite najboljšo in najlažjo možnost za svoja spletna mesta.

Prednosti

WordPress multisite omrežja so zgrajena tako, da uporabnikom, ki želijo upravljati vsa svoja spletna mesta z ene domene, olajšati. Ustvari glavno okolje, kjer imate kot skrbnik omrežja najvišje avtoritete na vseh svojih spletnih mestih.

Oglejmo si prednosti pri uporabi večstranskih omrežij:

 • Vsa spletna mesta lahko upravljate iz enega računa WordPress.
 • Funkcija in dovoljenja za WordPress vam omogočajo, da upravljate vsa spletna mesta kot skrbnik, medtem ko ima lahko vsako posamezno spletno mesto svoje skrbnike spletnih mest, ki ne morejo dostopati do glavnega omrežja.
 • Teme in vtičnike vam ni treba nameščati na vsa svoja mesta posebej. Preprosto jih namestite na glavni račun in jih aktivirajte za vsa svoja spletna mesta.
 • Prihrani čas pri posodobitvah WordPress-a. Tudi če imate več kot 10 spletnih mest, lahko teme, vtičnike in jedro WordPressa hitro posodobite v glavni namestitvi.
 • Splošne nastavitve za vsa spletna mesta lahko spremenite iz svojega omrežnega računa. Prav tako omogoča, da skrbniki spletnega mesta spreminjajo spremembe na svojih spletnih mestih in preglasijo glavne nastavitve.

Slabosti

Čeprav je za uporabo WordPressa večstransko omrežje tako veliko prednosti, je nekaj pomanjkljivosti, ki se jim tudi ne morete izogniti.

Oglejmo si nekaj težav, s katerimi se lahko srečate pri večstranski mreži WordPress:

 • Omrežje z več spletnimi mesti ima več spletnih mest, vendar bodo vsa spletna mesta delovala v enem glavnem omrežju. Če je omrežje vzpostavljeno iz kakršnega koli razloga, bo vplivalo na vsa vaša spletna mesta.
 • Če so vaše glavno omrežje napadli hekerji ali zlonamerna programska oprema, bodo napadla tudi vsa vaša spletna mesta v tem omrežju.
 • Številni vtičniki ne delujejo dobro z večstranskimi omrežji WordPress, zato boste morali bolj trdo poiskati druge možnosti.
 • Morda boste težko upravljali promet in pasovno povezavo na vseh spletnih mestih v vašem omrežju. Na splošno bi morali pasu enakomerno deliti med vsemi vašimi spletnimi mesti, vendar lahko ena ranljivost vpliva na vsa ostala spletna mesta.
 • Nekatera podjetja za spletno gostovanje ne podpirajo večstranskih omrežij WordPress.

Če še vedno načrtujete vzpostavitev omrežja z več mesti, nadaljujte z branjem spodaj.

3. Izbira imena domene in spletnega gostovanja za vaše večstransko omrežje

Zdaj, ko veste veliko o večstranskih omrežjih WordPress, vas bomo sprejeli skozi zahteve za nastavitev omrežja.

Prva stvar, ki jo boste potrebovali, je ime domene in spletno gostovanje. Kar zadeva gostovanje, veste, da ima večstransko omrežje več spletnih mest, kar pomeni, da boste potrebovali ponudnika spletnega gostovanja, ki lahko brez težav upravlja z vsemi sredstvi.

Obstajajo različne vrste spletnega gostovanja, vključno s skupnim gostovanjem, VPS gostovanjem, namenskim gostovanjem strežnikov itd.

Za večstransko omrežje je priporočljivo uporabljati bodisi VPS gostovanje ali namenske strežnike. Obstaja veliko ponudnikov gostovanja, ki ponujajo VPS / namenske strežnike za gostovanje. Nekateri od njih so:

 1. Bluehost
 2. WPEngine
 3. SiteGround

Ti ponudniki gostovanja so najboljši v panogi in vsi ponujajo odlično spletno gostovanje za nemoteno delovanje večstranske mreže WordPress.

Priporočamo uporabo Bluehosta. So uradni WordPress partnerji in eno najboljših WordPress gostovalnih podjetij na svetu. Bluehost ponuja tudi brezplačno ime domene in SSL potrdilo s katerim koli načrtom gostovanja. Lahko tudi plačate letno in prihranite velik na Bluehostu.

Vsa vaša spletna mesta v večstranskem omrežju bodo uporabljala isto ime domene s poddomenami (primer: https://site.mydomain.com) ali mapami v korenu (primer: https://mydomain.com/site/).

Tako poddomene kot podimeniki imajo svoje individualne zahteve.

Za poddomene boste morali nastaviti nadomestno poddomenko. Preprosto se prijavite v cPanel svojega računa za gostovanje. V področju Domene morate klikniti možnost »Poddomene«.

Preusmeril vas bo na novo stran. V danem polju boste morali vnesti * in v spustnem meniju imeti ime svoje domene.

Poddomena Wildcard

Kliknite na Ustvari gumb za pravilno nastavitev poddomene wildcard za glavno domeno.

Za podmape ali mape v korenu boste morali le to omogočite precej permalinks in vaša multisite mreža bo delovala na njih.

Po nastavitvi boste morali nadaljevati spletno mesto WordPress.

4. Omogočite in nastavite WordPress Multisite Network

Ko bo vaše WordPress spletno mesto pripravljeno, je čas, da omogočite svoje večstransko omrežje. Omrežje z več spletnimi mesti je v WordPressu že pripravljena funkcija in ne potrebujete dodatnih namestitev na svojem spletnem mestu.

Opomba: Če nameravate omogočiti večstransko spletno mesto na obstoječem spletnem mestu WordPress, priporočamo, da naredite popolno varnostno kopijo spletnega mesta z uporabo BackupBuddy ali UpdraftPlus.

Ko ste pripravljeni, pojdite naprej in se povežite s odjemalcem FTP ali se prijavite v cPanel z uporabniškim imenom in geslom. Boste morali urediti datoteko wp-config.php svoje namestitve WordPress.

V datoteki wp-config.php poiščite / * To je vse, nehajte urejati! Srečno bloganje. * / vrstica in dodajte to kodo nad njo:

/ * Večstranski * /
define (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, res);

Po tem lahko datoteko shranite. Če ste datoteko wp-config.php prenesli iz odjemalca FTP, jo po urejanju prenesite nazaj. Zgornja koda bo omogočila WordPress večopravilnost.

5. Zaženite večstransko nastavitev omrežja

Ko je večstransko omrežje omogočeno, boste morali nastaviti omrežje na svojem mestu WordPress.

Začnite z deaktiviranjem vseh vtičnikov, tako da ne vplivajo na vaše večstransko omrežje. Pojdi na Vtičniki »Nameščeni vtičniki strani in preverite vse vtičnike. Zdaj izberite možnost »Deaktiviraj« v zgornjem spustnem meniju in pritisnite gumb »Uporabi«, da izključite vse nameščene vtičnike.

Izključite vtičnike

Nato morate iti do Orodja »Nastavitev omrežja strani za nastavitev omrežja.

Nastavitev omrežja

Dodajte podatke o omrežju, na primer naslov in e-poštni naslov skrbnika. Po tem kliknite gumb »Namesti«.

Zdaj boste videli kodo, ki jo morate dodati v svoje .htaccess in wp-config.php datoteke za dokončanje nastavitve.

Koda, ki jo želite dodati v htaccess

Datoteke lahko urejate s pomočjo odjemalca FTP ali se prijavite prek cPanel. Posodobite datoteke po dodajanju zgornje kode.

Zdaj se vrnite na svojo skrbniško stran WordPress in se znova prijavite, da začnete pravilno uporabljati svoje večstransko omrežje.

6. Nastavitve konfiguracije večstranskih omrežij

Ko ste prijavljeni, boste morali iti Moja spletna mesta »Network Admin» Nadzorna plošča v zgornjem meniju WordPress nastavite svoje omrežne nastavitve na več mestih.

Omrežna nadzorna plošča

Od tam lahko upravljate svoje večstransko omrežje tako, da dodate nova spletna mesta, ustvarite nove uporabnike, namestite teme in dodate vtičnike. Pokazal vam bo tudi pripomoček »Takoj«, s katerim lahko takoj izvajate omrežna opravila.

Če želite spremeniti omrežne nastavitve, morate iti v meni »Nastavitve«.

Omrežne nastavitve

Prikaže se naslov omrežja in e-poštna polja skrbnika omrežja. Ker ste te podatke vnesli pri nastavitvi omrežja za več spletnih mest, ga lahko pustite, kot je.

Omogoči nove registracije

Ena najpomembnejših omrežnih nastavitev je omogočanje registracije uporabnikov in spletnih mest v vašem večstranskem omrežju. Ta nastavitev je privzeto onemogočena in jo boste morali konfigurirati.

Preprosto pojdite v »Nastavitve registracije« in tam boste našli več možnosti.

Lahko dovolite registracije uporabniških računov ali prijavljeni uporabniki lahko registrirajo nova spletna mesta. Omogoča vam tudi, da v celoti omogočite obe nastavitvi.

Nastavitve registracije

Nastavitev »Obvestilo o registraciji« lahko omogočite, da boste obveščeni vsakič, ko je nov uporabnik ali novo spletno mesto registrirano v vašem večstranskem omrežju WordPress.

Če preverite nastavitev »Dodaj nove uporabnike«, lahko skrbniki spletnega mesta ustvarijo uporabnike.

Dodajte nove uporabnike

Prav tako lahko nove registracije spletnega mesta omejite na določene domene, tako da dodate imena domen v besedilno območje “Omejena registracija e-pošte”. Tako lahko registracije spletnega mesta omejite na svoje ime domene.

V besedilno območje »Prepovedane e-poštne domene« vnesite imena domen, ki jim želite prepovedati ustvarjanje novih spletnih mest.

Spremenite nove možnosti spletnega mesta

Ko je novo spletno mesto registrirano, boste morali administratorju ali uporabniku, ki ga je ustvaril, poslati e-poštno sporočilo. Novo spletno mesto bo imelo tudi razdelek za objavo, stran in komentarje tako kot privzeta namestitev WordPress-a.

V „Nove nastavitve spletnega mesta“ lahko dodate dobrodošlo vsebino za vse nove registracije spletnih mest v vašem večstranskem omrežju WordPress..

Nove nastavitve spletnega mesta

Te nastavitve lahko pozneje posodobi skrbnik omrežja.

Nastavitve za nalaganje datotek

Nova mesta, registrirana v vašem večstranskem omrežju, imajo privzete nastavitve, podobne splošni namestitvi WordPressa. Sem spadajo tudi nastavitve nalaganja datotek.

Vendar je pomembno nadzorovati skupno velikost nalaganja datotek, tako da so viri strežnika enakovredno razdeljeni med vsemi vašimi spletnimi mesti. Preprosto označite možnost »Prost za nalaganje spletnega mesta«, da dodate vrednost za omejitev skupne velikosti datotek. Ta vrednost bo ustvarila omejitev za vsa spletna mesta v vašem omrežju.

Naložite nastavitve

Prav tako vam omogoča, da določite formate datotek in nastavite omejitev za vsak prenos datotek na spletna mesta.

Nastavitve menija

Zdaj lahko odprete razdelek »Nastavitve menija« in omogočite skrbniške menije za vtičnike. Ko je omogočen, bo prikazal meni vtičnikov za skrbnike spletnega mesta.

Nastavitve menija

Administratorji spletnih mest lahko aktivirajo ali izključijo vtičnike, ki so nameščeni na njihovih spletnih mestih. Vtičnikov ne bodo mogli namestiti ali izbrisati.

Za shranjevanje teh nastavitev kliknite gumb »Shrani spremembe«.

7. Dodajte in upravljajte nova spletna mesta v svojo večstransko omrežje WordPress

Ko končate z nastavitvami, lahko dodate novo spletno mesto iz Spletna mesta »Dodaj novo strani na levem meniju v vašem večstranskem omrežju.

Dodajte novo spletno mesto

V polju »Naslov spletnega mesta (URL)« boste morali vnesti URL svojega novega spletnega mesta. V polju »Naslov spletnega mesta« lahko dodate naslov spletnega mesta in dodate skrbniško e-pošto. Prepričajte se, da se to e-poštno sporočilo razlikuje od e-poštnega naslova vašega omrežja.

Vsa obvestila, vključno z uporabniškim imenom in geslom za to novo spletno mesto, bodo poslana na e-poštni naslov, ki ste ga vnesli.

Za ustvarjanje novega spletnega mesta kliknite gumb »Dodaj spletno mesto«.

V skladu z navodili bo nov uporabnik ustvarjen, če e-poštno sporočilo prej ni v bazi in bodo podrobnosti poslane novemu uporabniku.

8. Namestite teme in vtičnike v svoje večstransko omrežje

Najboljši del večstranskega omrežja je, da lahko v glavno namestitev namestite vse teme in vtičnike, ki bodo na voljo za vsa vaša spletna mesta.

Skrbniki spletnega mesta lahko aktivirajo ali izključijo samo teme in vtičnike. Nimajo dovoljenja za namestitev ali brisanje virov na svojih spletnih mestih.

Namestite in aktivirajte temo

Če želite namestiti temo, morate iti Teme »Dodaj novo iz vašega večstranskega omrežja. Za več podrobnosti si oglejte naš članek o namestitvi teme WordPress.

Ko je nameščen, lahko pod imenom teme kliknete povezavo »Omogoči omrežje«, da bo na voljo za vsa spletna mesta v vašem omrežju.

Teme za omrežno omogočanje

Če želite temo skriti na svojih spletnih mestih, kliknite povezavo »Onemogoči omrežje« pod njo.

Namestite in aktivirajte vtičnik

Če želite namestiti vtičnik, morate iti Vtičniki »Dodaj novo z nadzorne plošče vašega skrbnika omrežja. Za dodatno pomoč si oglejte naš članek o namestitvi vtičnika WordPress.

Aktiviranje omrežja

Za razliko od tem lahko kliknete na možnost »Network Activate« pod vsakim vtičnikom in tako omogočite dostop do mest v vašem večstranskem omrežju..

Prepričajte se, da ste predhodno omogočili meni vtičnikov iz nastavitev omrežnega menija.

9. Odpravljanje napak

Do zdaj ste se naučili, kako nastaviti večstransko omrežje. Pomembno je vedeti, da preprosta napaka lahko povzroči veliko napako v vašem omrežju. Nekatere od pogostih težav vključujejo napako v konfiguraciji podčrtanih nadomestnih znakov.

Morali se boste pogovoriti s skupino za pomoč strankam ponudnika spletnega gostovanja in jih vprašati, ali podpirajo pododomene z nadomestnimi znaki.

Če uporabljate podimenike in se uporabniki ne morejo prijaviti na svoja spletna mesta, boste morali v datoteko wp-config.php narediti nekaj sprememb..

V wp-config.php poiščite:

define (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, napačno);

in ga nadomestite z:

define (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘false’);

To bi moralo popraviti napako pri prijavi.

Če vaš spletni strežnik ne podpira funkcije večstranskih mest WordPress, lahko preprosto preklopite na novega spletnega gostitelja ali si oglejte ta članek o najboljših vtičnikih za večstranska omrežja WordPress.

To je vse. Upamo, da vam je ta vodnik pomagal naučiti se namestiti in nastaviti večstransko omrežje WordPress. Morda boste želeli preveriti tudi naš članek o 100+ zanimivih statistikah in dejstvih WordPressa.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me