Kako pravilno premakniti WordPress na novo ime domene

Kako pravilno premakniti spletno mesto WordPress na novo ime domene


Ali želite svoje spletno mesto WordPress prenesti iz enega imena domene v drugo domeno na istem strežniku? Prehod na novo ime domene lahko vpliva na uvrstitev iskalnega spletnega mesta na vašem spletnem mestu. Če želite zmanjšati ta vpliv, boste morali po prenosu spletnega mesta slediti določenemu postopku po korakih, da se vaše iskanje po položaju vrne..

V tem članku vam bomo pokazali, kako pravilno premakniti spletno mesto WordPress na novo ime domene z minimalnim učinkom na SEO.

Korak 0. Ocenite svoje WordPress spletno mesto

Premik vašega spletnega mesta WordPress na novo ime domene je popolnoma drugačen postopek kot prehod spletnega mesta z enega spletnega gostitelja na drugega. Za postopek, zajet v tem priročniku, boste imeli isto spletno gostovanje, vendar novo ime domene. Če niste prepričani, kateri postopek potrebujete, preberite naš članek o razliki med domenskim imenom in spletnim gostovanjem.

Preden začnemo, preverite, ali vaše spletno mesto WordPress deluje dobro glede na vaše trenutno ime domene in ali ste uspešno dobili novo ime domene. Če še nimate svojega novega imena domene, ga lahko kupite pri katerem koli od najboljših registratorjev domen na trgu.

Sorodno: Najboljše orodje za ustvarjanje imen spletnih strani (brezplačno)

Prepričajte se, da imate dostop do cPanel za svoje spletno mesto in da lahko svoje spletno mesto povežete s odjemalcem FTP. Ko boste vse te dejavnike še enkrat preverili, lahko nadaljujete in začnete postopek premikanja.

Opomba: Pomembno je, da veste, da je majhen učinek na promet na vašem spletnem mestu običajen, ko menjate domene. Vendar vam bomo korak za korakom pomagali pri doseganju ciljev, ne da bi pri tem izgubili nadzor nad svojimi uvrstitvami v iskalnikih.

Pripravljeni? Začnimo.

Korak 1. Ustvarite popolno varnostno kopijo WordPress-a

Za začetek boste potrebovali popolno varnostno kopijo spletnega mesta WordPress. Najdete lahko veliko rezervnih vtičnikov WordPress, vendar toplo priporočamo uporabo vtičnika Duplicator za ta postopek.

Duplicator je brezplačen dodatek za varnostno kopiranje in migracijo WordPress.

Prva stvar, ki jo boste morali narediti, je namestitev vtičnika Duplicator. Če potrebujete pomoč, si oglejte naš vodič, kako namestiti vtičnik WordPress.

Po aktiviranju boste v skrbniškem oknu vašega spletnega mesta videli nov meni »Razmnoževalnik«. Morali boste iti do Razmnoževalnik »Paketi stran in ustvarite nov paket.

Ustvari nov paket

Na naslednji strani lahko novemu paketu dodate ime, izberete mesto shranjevanja, izberete vrsto arhiva in kliknete gumb »Naprej«.

Skeniral bo vaše spletno mesto in počakati boste morali nekaj minut, dokler ne bo pregled končan.

Pregled spletnega mesta

Ko je pregled uspešno zaključen, lahko nadaljujete s tipko ‘Build’ in ustvarite popolno varnostno kopijo spletnega mesta WordPress.

Izdelajte varnostno kopijo

Postopek varnostne kopije lahko traja nekaj minut, odvisno od velikosti vašega spletnega mesta in predstavnostnih datotek.

Ko bo uspešno končan, boste našli datoteke »Installer« in »Arhiviraj«, ki jih lahko prenesete kot paket. Lahko tudi kliknete možnost »1-Click Download«, da jih takoj prenesete na svoj računalnik.

Prenos datotek

V tem paketu boste imeli arhivsko datoteko, ki vsebuje podvojeno različico spletnega mesta WordPress. To boste uporabili za preklop vašega spletnega mesta na novo ime domene. Ker vam lahko datoteka Installer pomaga pri avtomatizaciji in zagonu procesa migracije.

Korak 2. Nastavite bazo podatkov za svojo novo domeno

Za svoje novo ime domene boste potrebovali bazo podatkov na vašem spletnem gostovanju. Ta baza podatkov bo shranila datoteke in skripte WordPress za vaše spletno mesto.

Opomba: Če imate na voljo bazo podatkov, lahko neposredno skočite na naslednji korak. V nasprotnem primeru nadaljujte s tem korakom.

Za ustvarjanje nove baze podatkov se boste morali prijaviti v svoj račun cPanel. Ko ste prijavljeni, lahko greste na Baze podatkov »MySQL Databases možnost za nadaljevanje.

MySQL baze podatkov

Nato morate vnesti ime nove baze podatkov in pritisniti na gumb “Ustvari bazo podatkov”.

Ustvari novo bazo podatkov

Na računu cPanel na vašem spletnem mestu bo ustvarjena nova baza podatkov.

Po tem boste morali skočiti na razdelek MySQL Uporabniki spodaj. Vnesite uporabniško ime, geslo in kliknite gumb ‘Ustvari uporabnika’.

Ustvari novega uporabnika

Zdaj boste imeli novo bazo podatkov in novega uporabnika. Povezati jih morate skupaj, da lahko uporabnik dela za bazo podatkov.

V razdelku »Dodaj uporabnika v bazo podatkov« boste morali izbrati uporabnika, ki ste ga pravkar ustvarili, in nato lahko izberete novo bazo podatkov. Za povezavo kliknite na gumb »Dodaj«.

Dodaj uporabnika v bazo podatkov

Ko ga dodate, ste pripravljeni preklopiti spletno mesto s starega imena domene na novo ime domene. Kopirajte podatke (vključno z imenom baze podatkov, uporabnikom in geslom) v beležko. To boste potrebovali pozneje!

Korak 3. Naložite varnostne datoteke WordPress

V računalnik so prenesene datoteke »Installer« in »Archive«.

Zdaj se morate prijaviti v novo ime domene s odjemalcem FTP. V korenski imenik lahko naložite datoteke za namestitev in arhiviranje.

Naložite datoteke v root

Po nalaganju datotek lahko nadaljujete in obiščete ta URL na zavihku brskalnika:

http://newsite.com/installer.php

V tem URL-ju bo „newsite.com“ zamenjan z vašim novim domenskim imenom in installer.php lahko pomaga pri selitvi, kot je razloženo zgoraj.

Ko zaženete ta URL, se bo postopek selitve samodejno začel.

Začnite selitev

Na naslednjem zaslonu lahko vse nastavitve pustite takšne, kot so. Začnite s preverjanjem možnosti pogojev. Za nadaljevanje kliknite gumb »Naprej«.

Nato morate vnesti podatke baze podatkov.

V polje Host vnesite ‘localhost’, druga polja pa bodo prejela podatke, ki ste jih predhodno kopirali.

Vnesite podatke baze podatkov

Ne pozabite klikniti gumba »Naprej«.

Po tem bo naložila vaše varnostne kopije datotek WordPress v bazo podatkov, ki ste jo ustvarili za novo ime domene.

Prikazane bodo nove nastavitve, vključno z URL-jem, potjo in naslovom nove domene. Če so podatki točni, kliknite gumb ‘Naprej’.

Posodobite podatke

Postopek bo končan in vaše spletno mesto se bo uspešno premaknilo v vaše novo ime domene.

Prijava za skrbnike

Nazadnje se prikaže gumb »Prijava za skrbnike«, ki vas bo preusmeril na prijavno stran WordPress za vaše novo ime domene.

Korak 4. Dodajte trajne preusmeritve

Svoje spletno mesto ste premaknili v svoje novo ime domene, toda v iskalnikih lahko še vedno ostanejo sledi vašega starega imena domene. To lahko odvrne vaše uporabnike in tudi ni dobro za vašo SEO.

Če se želite temu izogniti, morate nastaviti 301 trajnih preusmeritev.

Stalne preusmeritve bodo poskrbele, da bodo vaši uporabniki, ki obiskujejo z naslova URL stare domene, samodejno preusmerjeni na vaše novo ime domene.

Najprej boste morali povezati svoje staro spletno mesto s pomočjo odjemalca FTP. Poiščite datoteko .htaccess v svojem korenskem imeniku in jo uredite.

To kodo boste morali dodati nad drugo kodo v datoteki .htaccess:

# Možnosti + FollowSymLinks
NapisatiEngine naprej
RewriteRule ^ (. *) $ Http://www.newsite.com/$1 [R = 301, L]

V tej kodi boste morali spremeniti URL (http://www.newsite.com/) v novo ime domene.

RewriteEngine bo poskrbel, da bodo obiskovalci, ki pristajajo na vašem starem URL-ju, preusmerjeni na vaš novi naslov domene.

Preusmeritev lahko preizkusite tako, da obiščete svoje staro ime domene. Samodejno bi vas moral preusmeriti na vaše spletno mesto na novi domeni. Če pride do težave, se lahko obrnete na ponudnika spletnega gostovanja in tako nastavite preusmeritve.

Korak 5. Obvestite Google o spremembi naslova

Preusmeritev bo vašim uporabnikom pomagala videti vaše spletno mesto na vašem novem imenu domene. O tej spremembi morate obvestiti tudi Google, tako da lahko Google poišče novo ime domene in ga prikaže v svojih rezultatih iskanja za vaše uporabnike.

Začnite z dodajanjem nove domene v Google Search Console. Oglejte si to popolno vodnik za Google Search Console za pomoč.

Po tem boste morali uporabiti orodje za spremembo naslova na stari različici Google Search Console.

Pojdite na staro različico Google Console

Preprosto preklopite na staro ime domene v spustnem meniju poleg gumba »Uporabi novo iskalno konzolo«. Nato kliknite ikono nastavitev in izberite “Spremeni naslov”.

Sprememba naslova

To bo sprožilo orodje za spremembo naslova. Izberete lahko novo spletno mesto, preizkusite trajne preusmeritve 301 in pošljete svoje spletno mesto, da Google obvestijo o spremembi naslova..

Čarovnik za spremembo naslova

Ta korak bo obvestil Google o vašem nedavnem preklopu imena domene vašega spletnega mesta, iskalnik pa bo lažje prešel nov URL.

Korak 6. Posodobite svoje uporabnike

Po zgornjih korakih ste poskrbeli, da bodo vaši uporabniki preusmerjeni na vaše novo ime domene. Vendar pa jih lahko tudi osebno obvestite o tej spremembi v naslovu domene vašega spletnega mesta.

Najenostavnejši način je, da objavite članek s posodobitvijo in ga delite na družbenih omrežjih s svojimi uporabniki. Na svoj seznam e-poštnih sporočil lahko pošljete tudi posodobitev in jih seznanite s spremembo.

V e-poštnem sporočilu lahko od uporabnikov zahtevate, da preizkusijo vaše spletno mesto in vas obvestijo, če bodo odkrili težave. Tako boste uporabniki zapomnili novo ime domene na vašem spletnem mestu in dobili boste vpogled več ljudi.

Ta korak za korakom ne zamudite, kako prenesti WordPress z lokalnega strežnika na spletno mesto v živo.

Upamo, da vas je ta vodič pomagal naučiti, kako pravilno premakniti spletno mesto WordPress na novo ime domene. Morda boste želeli preveriti tudi naš članek o tem, kako premakniti svoje spletno mesto z WordPress.com na WordPress.org, ne da bi pri tem izgubili podatke.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map