Како започети ВордПресс блог у 2020. години [Комплетни водич]

Како започети блог


Да ли желите да креирате блог? Знамо да помисао на покретање блога може бити застрашујућа, посебно ако нисте особа која добро познаје технологију. Али, добра вест је: покретање блога је много једноставније него што мислите, без обзира на постављене вештине.

Платформе за блоговање попут ВордПресс-а поједностављују свако започињање блога без сазнања иједног ретка кода. Након што поставите блог, можете да креирате садржај у уређивачу постова који изгледа врло слично Мицрософт Ворд-у. Дизајн, изглед и осећај блога можете прилагодити једноставним и корисним интерфејсом за повлачење и испуштање.

Другим речима, започети блог 2020. године много је лакше него започети блог пре 10 година.

Дакле, желите да направите блог … али зашто нас слушати?

За разлику од других стручњака који желе бити лажни пророци, ми проповедамо само оно што практикујемо.

Израдили смо неколико великих блогова у каријери, укључујући и овај. Помажући хиљадама ВордПресс корисника да започну са блогањем, тачно знамо шта је потребно да из темеља изградите задивљујући блог.

Без обзира да ли сте апсолутни почетник или вам је само потребно освежавање, у овом водичу пронаћи ћете све што је потребно да бисте започели и покретали свој блог.

Овај водич смо поделили на 12 различитих поглавља:

У овом корак-по-корак водичу ћемо вас провести како да започнете блог из темеља за мање од сат времена.

Ако бисте радије завирили равно у јурњаву и зароните у детаљни технички водич, онда идите на то.

Contents

Поглавље 1: Зашто започети блог?

поглавље 1 зашто започети блог

Блогање је прешло дуг пут од свог оснивања. У почетку су га појединци користили за дељење својих личних мисли и мишљења. Сада чак и предузећа широм света користе блогове како би проширили свој домет и остварили нове приказе.

Када је у питању блогање, сврха је пресудна или ћете изгубити смјер и инспирацију како вријеме пролази. Када блогишете са неком сврхом, ваши читаоци ће се повезати с њом јер та сврха светли кроз ваше писање.

Ево неколико разлога због којих људи блогирају:

Часопис / Лично блогање

Неки људи блогирају како би документовали све што се догађа, како би могли да прате свој напредак. Помаже вам да се повежете са истомишљеницима у заједници и изградите дуготрајне везе са њима.

Маке Монеи Блоггинг

Многи људи започињу блог са једним циљем: да зарадите новац на мрежи.

Ваш блог може бити ваш полу-пасивни извор прихода, што значи да можете зарадити новац и када га не ажурирате активно. Неки од начина на који можете уновчити свој блог су:

 • Оглашавање: Продајте огласни простор на свом блогу и остварујте сталан ток прихода од њега.
 • Аффилиате маркетинг: Погледајте производе својој публици и остварујте приход када купују користећи везе за препоруку.
 • Продаја производа: Направите производ за који знате да ће се публика обожавати и продајте га на свом блогу.

Успоставите се као ауторитет

У ово пренапучено дигитално доба блогање вам може помоћи да покажете своју стручност и успостави вас као ауторитет. Да бисте то учинили, мораћете да пазите на трендове у својој ниши и непрестано блог о томе.

Будите сигурни да редовно нудите савете и препоруке својој публици, тако да ће схватити да је ваш блог главни извор ресурса када је у питању све везано за вашу нишу.

1.1. Изаберите праву нишу за свој блог

Када започињете блог, неопходно је схватити да блогање неће увек бити дуге и једнорог. Блогање је маратон, а не спринт.

Да бисте дугорочно водили блог, мораћете бити упорни. А да бисте били упорни, мораћете размотрити неколико различитих ствари приликом избора теме за свој блог:

 • Страст: За упорно писање блогова морат ћете одабрати тему до које сте заиста страствени. Не можете непрекидно писати о теми која вас не узбуђује.
 • Запремина саобраћаја: То што волите тему не значи увек да је најбоља за покретање блога. Ако нико више не жели да чита блог о теми коју ћете изабрати, мораћете да размотрите тему пре него што ускочите у.
 • Сврха: Размотрите сврху вашег блога када се одлучите за тему. На примјер, ако желите зарадити од реклама, али ниша је преуска с малим обимом промета, можда бисте жељели проширити своју нишу или промијенити своју стратегију уновчавања.

1.2. Непознајте лекције за конвенционално писање

Блогање је мало другачије од уобичајеног писања. Ако сте блогер који тежи, можда ћете морати да се научите неколико ствари које су вам училе на часовима енглеског језика.

На пример, када блогирате или пишете за веб, саветује се израда кратких реченица и још краћих одломака како би читаоци брзо потрошили ваш чланак. То се углавном дешава зато што људи имају краћу пажњу на мрежи.

Друга разлика је у томе што уредници штампе често препоручују писцима да пишу треће лице. Очекује се да блогери пишу гласом од првог лица. Пишући гласом првог лица директно разговарате са својим читаоцима, баш као што бисте и са пријатељима.

Осим што директно разговарате са својим читаоцима, мораћете да оптимизирате и своје блоговске постове за претраживаче. Ово ће помоћи претраживачима да открију и индексирају вашу веб локацију, тако да на свој блог можете привући више промета претраживача, такође познато као органски саобраћај.

↑ Вратите се на садржај

Поглавље 2: Одабир платформе за блог

у другом поглављу одаберите платформу за блогање

Изабрана платформа за блогање може да направи или поквари ваш блог.

Није свака платформа за блогање једнака. Лако је бити претрпан свим доступним платформама за блогање. Дакле, пре него што скочите, вреди издвојити тренутак за испитивање неколико различитих фактора:

 • Ваша сврха блогања: Када одаберете платформу, кључно је да проверите да ли је у складу са вашим циљевима блогања.
 • Употребљивост: Очигледно је да ћете морати да одаберете платформу која је једноставна за коришћење. Помоћу интуитивне платформе, ствари можете лако да завршите са минималном кривуљом учења.
 • Монетизација: Двоструко проверите да ли вам одабрана платформа за блог омогућава да уновчите свој блог огласима. На пример, неке платформе, попут бесплатне ВордПресс.цом, не дозвољавају да уновчите свој блог. То значи да таква платформа није добро за вас ако вам је циљ да зарадите новац блогирањем.

2.1. Најбоље откривање платформи за блогање

Сада када знате које факторе треба да узмете у обзир, погледајмо неке од најбољих платформи за блогање које постоје.

ВордПресс.орг

вордпресс.орг

Без сумње, ВордПресс је најпопуларнија платформа за писање блогова. Првобитно је ВордПресс започео као платформа за блог, али сада је трансформисан у пуноправан систем за управљање садржајем.

Помоћу ВордПресс-а можете да направите било коју врсту веб странице коју можете да замислите, као што је продавница е-трговине, форум, ниша друштвена мрежа итд..

Топло вам препоручујемо да започнете са ВордПресс-ом јер вам даје потпуну контролу над вашим блогом. Такође, погледајте наш чланак о најбољим ВордПресс књигама, укључујући књиге о креирању веб странице или блога са ВордПрессом.

Цене: Да бисте направили блог, мораћете да купите име домена и налог за веб хостинг. Име домене кошта око 14,99 УСД годишње, а веб хостинг кошта око 7,99 УСД месечно. Направили смо уговор са Блуехост-ом за ИсИтВП кориснике, тако да само требате да плаћате 2,65 УСД месечно.

То значи 60% попуста на ВордПресс хостинг и бесплатно име домена.

Вик

вик лого

Вик је бесплатна платформа за изградњу веб локација која вам такође омогућава да креирате потпуно нови блог од почетка. Да бисте креирали блог са Вик-ом, мораћете да интегришете апликацију Блог у своју Вик веб локацију. Бесплатни Вик план омогућава вам да користите меморију од 500 МБ и пропусни опсег од 1 ГБ.

Да бисте уклонили Вик брендирање и побољшали уграђене функције, можете купити премиум план, почев од 17 УСД месечно.

ВордПресс.цом

вордпресс.цом блоггинг платформа

ВордПресс.цом је бесплатна платформа за блогање којом управљају исти људи као и ВордПресс.орг. Помоћу ВордПресс.цом можете да креирате бесплатан блог, без куповине имена домена. Можете да надоградите претплату за побољшане функције, као што су прилагођени домен, уновчавање, додатно складиштење итд.

Обавезно провјерите разлике између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг.

Цене: Основни блог можете покренути бесплатно. За 48 долара годишње можете да повежете прилагођени назив домена и уклоните ВордПресс.цом огласе. Да бисте уновчили свој блог, мораћете да набавите Премиум план за 96 долара годишње.

Блоггер

Блоггер.цом блоггинг платформа

Блоггер је Гоогле-ова бесплатна платформа за блогање. Блоггер вам омогућава да започнете блог и уновчите га огласима, а да при томе не потрошите новац. Иако се испоручује са свим функцијама које ће вам требати да бисте водили блог, не можете да додате побољшане функционалности попут е-трговине у продавници.

Цене: Блоггер је 100% бесплатна платформа за писање блогова.

2.2. Зашто препоручујемо ВордПресс.орг за креирање блога?

Свима препоручујемо употребу платформе ВордПресс.орг који је сам домаћин јер је заиста супериорна платформа за писање блогова. Користимо га на свим нашим веб локацијама, укључујући и ову!

вордпресс

Главна разлика између ВордПресс-а који је домаћин домаћин и других опција је у томе што вам пружа пуну слободу и контролу над вашом веб страницом. Можете прилагодити изглед и осећај по потреби. Можете уновчити вашу веб локацију како год желите. На свој блог можете чак и да додате интернетску продавницу.

И последње, али не најмање битно, ваш блог не може избрисати само зато што нисте поштовали њихове услове услуге. Погледајте овај водич да бисте видели потпуну листу разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг.

Такође, погледајте овај чланак о премештању блога са блоггера на ВордПресс.

Сада када смо одабрали платформу, погледајмо шта вам је потребно за покретање ВордПресс блога.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 1 – Зашто започети блог?

Поглавље 3: Стварање блога – Технички водич (корак по корак)

Поглавље 3 започните технички водич за блог

Оснивање блога није ракетна наука. Помоћу правог скупа алата лако је покренути свој блог и покренути га.

Без обзира на то какав блог желите да креирате, мораћете да имате неколико ствари у руци, као што су име домена, платформа за блогање и веб хостинг.

Након подешавања блога, мораћете да прилагодите његов изглед, додате основне функционалности и још много тога.

У овом поглављу ћемо објаснити:

 • Како одабрати име домена
 • Како подесити име домена и веб хостинг
 • Како инсталирати ВордПресс на свој хост
 • Како инсталирати ВордПресс тему да бисте прилагодили изглед блога
 • Како инсталирати ВордПресс додатак за додавање функционалности

3.1. Како одабрати име домена

Регистровање имена домена је једноставно и јефтино, али је важно да одаберете право име домена за веб локацију коју је лако унети и упамтити.

Назив вашег домена је адреса вашег блога на Интернету, попут Гоогле.цом или ИсИтВП.цом. То је оно што клијенти куцају у своје прегледаче како би приступили вашој веб локацији. Име домене обично кошта око 14,99 УСД годишње.

Погледајмо неколико различитих приступа које можете следити да бисте изабрали назив домене за свој блог.

Потражите заменљиво име домена

Прошли су дани када можете побољшати рангирање вашег блога претраживачким именом домена. Иако укључивање кључне речи у име вашег домена и даље може имати позитиван утицај, набијање кључним речима може негативно утицати на ваше СЕО напоре.

Када бирате име домена, саветује се да потражите заменљиво име домена, као што је ПроБлоггер.цом или ОптинМонстер.цом, препуњено кључним речима, као што су цопивритингтвеакс.цом или киллерцопивритинг.цом.

Не само да их је лакше запамтити, већ вам помажу и да постигнете позитиван СЕО утицај на дужи рок.

Изаберите право проширење домена

.цом домени су толико популарни да ће људи вјероватније уписати [иоурблог] .цом на свом претраживачу да би посјетили вашу веб локацију. У ствари, ако одаберете друго проширење, можда бисте желели да урадите додатни посао да би га људи запамтили.

Наравно, увек препоручујемо да одаберете .цом име домена за свој блог. Међутим, ако .цом није доступан, можете потражити .нет или .орг.

Користите генератор домена

ИсИтВП Генератор домена

Одабир савршеног имена домена за ваш блог може бити застрашујући, јер је врло вероватно да је ваше прво име домена по избору већ заузето. То значи да ћете морати да размислите о идејама имена домена и проверите да ли су доступни један по један.

Генератор имена домена помаже вам да уштедите време аутоматским генерирањем тона идеја имена домена једноставним уносом једне или две кључне речи.

Можете да одаберете ИсИтВП-ов генератор домена за проналажење савршеног имена домена.

3.2. Како подесити име домена и веб хостинг

Сада када сте пронашли име домена, следеће што требате да урадите је да га региструјете и подесите веб хостинг.

Ако сте нови у веб простору, испод је дефиниција имена домена и ВордПресс веб хостинга.

Име домена: Име вашег домена је адреса вашег блога на Интернету, попут Гоогле.цом или ИсИтВП.цом. То је оно што клијенти куцају у своје прегледаче како би приступили вашој веб локацији. Назив домена обично кошта око 14,99 УСД годишње, али ми ћемо вам показати како да га бесплатно набавите касније у овом чланку.

веб хостинг: На вашем веб хостинг налогу се чувају садржај и датотеке вашег блога. Замислите то као кућу веб странице. Када посетилац покуша да приступи вашем блогу тако што упише вашу веб адресу (име домене), биће усмерен на датотеке веб локација сачуване на вашем веб хостинг серверу. Веб хостинг обично кошта 7,99 УСД месечно.

Такође, погледајте ове најбоље блог хостинг компаније за референцу.

Када први пут започињете свој блог, комбиновани трошкови имена домена и хостинга могу изгледати прилично.

Због тога смо направили договор са Блуехост-ом како бисмо нашим корисницима понудили бесплатно име домена, бесплатан ССЛ и преко 60% попуста на ВордПресс хостингу.

Кликните овде да бисте затражили ову ексклузивну Блуехост понуду »

Блуехост је једна од највећих хостинг компанија на свету. У ВордПресс заједници су укључени од 2005. године и ВордПресс.орг су званично препоручени пружаоци хостинга.

Белешка: Верујемо у потпуну транспарентност. Ако купујете хостинг путем наше препоруке, тада ћемо вам добити малу провизију без додатних трошкова. Заправо ћете добити попуст на хостинг + бесплатан домен + бесплатан ССЛ. Можемо добити провизију од било које хостинг компаније, али препоручујемо само производе за које верујемо да ће дати вредност нашим читаоцима.

Да бисте покренули свој ВордПресс блог, пређите на веб локацију Блуехост и кликните на Започнете сада дугме.

створите блог на блуехосту

На следећој страници од вас ће се тражити да одаберете план. Будући да тек почињете, можете одабрати основни план који такође укључује бесплатан домен и бесплатан ССЛ сертификат. Увек можете да надоградите свој налог како ваш сајт расте.

изаберите плански план да покренете блог

Сада можете одабрати постојећи домен или бесплатно купити нови домен. Препоручујемо да набавите нови домен јер је бесплатан.

куповина домена блуехост

Сада ће се од вас тражити да унесете информације о свом налогу. За лакшу регистрацију, можете се пријавити са Гооглеом са само неколико кликова.

креирање Блуехост налога

Након што унесете своје детаље, помичите се према доље све док не пронађете поље с подацима о пакету. Можете одабрати основни план за 12 месеци, 24 месеца или 36 месеци. Такође ћете видети да је неколико додатака одабрано што повећава укупну цену. Можете да поништите ове додатке јер вам их неће требати одмах. Увек их можете додати касније, ако је потребно.

Напомена: Одабиром плана од 36 месеци добићете најбољу вредност за свој новац!

информације о пакету блуехост

Након што конфигуришете свој план, помакните се према доље на страници за унос података о плаћању. Морате да се сложите са њиховим Условима коришћења услуге, а затим кликните Пошаљи.

То је то!

Успешно сте се претплатили на хостинг план. Од вас ће се тражити да направите лозинку за свој налог. Након тога ћете добити е-пошту са детаљима о томе како се пријавити на своју контролну плочу веб хостинга (цПанел) где можете управљати свиме, од хостинга датотека до е-маила и подршке.

3.3. Како инсталирати ВордПресс на свој веб домаћин

Са Блуехост-ом не морате проћи кроз засебан ВордПресс поступак инсталације јер Блуехост сада то ради по дефаулту. Све што требате да урадите је да одаберете своју ВордПресс тему, затим одредите име и линију за свој блог, и бићете спремни да започнете са ВордПресс-ом.

Након што се претплатите на свој хостинг план, од вас ће се затражити да одаберете ВордПресс тему. Током овог корака можете одабрати било шта, јер своју тему увек можете променити касније (показаћемо вам како да то урадите у каснијем кораку овог водича). Најважнији део је да започнете изградњу блога, па изаберите било коју тему која вам плијени пажњу управо тако да вас задржите.

изаберите тему

Тада ће се од вас тражити да одаберете име и линију за свој блог.

креирајте нови блог за Вордпресс

Након што одредите детаље, кликните на Следећи. Блуехост ће сада аутоматски инсталирати ВордПресс за вас. Када то учините, приказаће вам се следећи екран:

Вордпресс инсталација успешна

На своју страницу можете се пријавити додавањем вп-админ на вашу УРЛ адресу. Ево како би требао изгледати ваш УРЛ за пријављивање на ВордПресс:

хттп://екампле.цом/вп-админ

Сада се можете пријавити у свој ВордПресс блог са вјеродајницама посланим на вашу адресу е-поште.

вордпресс пријава

3.4. Како инсталирати ВордПресс тему

Сада када сте се пријавили на ВордПресс, промена визуелног изгледа вашег блога је једноставна. Све што требате учинити је пронаћи праву ВордПресс тему и инсталирати је на свој ВордПресс блог.

Подразумевана ВордПресс тема је добра, али ако желите другачији изглед и осећај за своју веб локацију, онда можете пронаћи алтернативну тему из званичног директорија тема и инсталирати је на своју веб локацију.

Али пре него што одаберете насумичну бесплатну тему за свој блог, погледајте нашу листу најбољих ВордПресс тема и одлучите која би била најбољи избор.

Ако одаберете премиум тему, она мора да се преузме са веб локације продавца и пошаље у ваш ВордПресс.

Ако се одлучите за бесплатну ВордПресс тему из званичног складишта тема, онда можете да је претражите и инсталирате директно са своје ВордПресс контролне табле без да је преузимате на свој рачунар.

Да бисте инсталирали бесплатну тему, идите на Изглед »Теме на вашој ВордПресс контролној табли. Затим кликните на Додај нову тему кутија.

додај нову тему

На контролној табли ћете видети неке истакнуте теме. Пре инсталирања теме, можете је прегледати кликом на приказане сличице.

Такође можете филтрирати теме на основу изгледа, функција и ниша блогова кликом на икону Филтер функција дугме.

филтер функција теме

У десном углу унесите назив теме у траку за претрагу. Након што пронађете праву тему, задржите показивач миша на њеној слици и кликните на Инсталирај дугме. Даље, морате да кликнете Активирати да бисте променили изглед вашег блога.

инсталација теме

3.5. Како инсталирати ВордПресс додатак

Сада када сте инсталирали ВордПресс тему, вероватно желите да знате како да побољшате свој блог додавањем функција као што су контакт образац, фотогалерија итд..

Уз ВордПресс, можете пронаћи хиљаде бесплатних додатака (апликација) који вам омогућавају да лако додате додатне функције на свој блог, а да не морате да додирнете ни једну линију кода. Као и ВордПресс теме, лако можете пронаћи и инсталирати бесплатне додатке из ВордПресс спремишта додатака унутар своје ВордПресс контролне табле.

Све што треба да урадите је да посетите Додаци »Додај ново и користите поље за претрагу у десном углу да бисте пронашли додатак. Када пронађете додатак који тражите, кликните на Инсталирај одмах а затим кликните на дугме Активирати.

инсталирајте додатак

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 2 – Одабир платформе за блог

Поглавље 4: Конфигурација поставки вашег ВордПресс блога

Поглавље 4 подешавања поставки блога

До сада сте имали основно подешавање блога.

Већ знате како промијенити ВордПресс тему и инсталирати додатке. Засада је добро.

Пре него што ускочите и почнете да објављујете чланке на свом блогу, мораћете да промените нека подразумевана подешавања блога и прилагодите их својим жељама. Хајде да погледамо…

4.1. Изаберите своју Пермалинк Струцтуре

У ВордПресс-у, пермалинк је веб адреса / УРЛ садржаја који објављујете на вашој веб локацији. То је оно што људи улазе у адресну траку прегледача да би посетили веб странице ваше веб локације.

Погрешан избор пермалинк-а може наштетити саобраћају вашег претраживача и саобраћају препоруке, тако да је приликом постављања веб локације битно да одаберете прави..

Задана структура трајне везе позната као Обичан садржи неке насумичне бројеве у вашој УРЛ адреси, који не говоре ништа о вашем садржају, тако да је било који други избор бољи. Изаберите ону која најбоље одговара вашим потребама.

Да бисте изабрали праву структуру сталне везе, идите на Подешавања »Пермалинкс на вашој ВордПресс контролној табли.

подешавања трајне везе за ВордПресс

Ако немате неке преференције, једноставно их можете изабрати Назив поште опција са листе.

4.2. Изаберите Видљивост претраживача

ВордПресс долази са опцијом која омогућава лако одвраћање претраживача од индексирања веб локације једним кликом. Да и не спомињемо, никада не бисте смели да проверите ову опцију ако имате веб локацију или блог који се оглашава.

видљивост претраживача

Међутим, у наставку је неколико случајева употребе када желите да обесхрабрите претраживаче од индексирања ваше веб локације.

 • Приватни садржај: Можда нећете желети да индексирате свој приватни садржај иза платног зида попут веб локације за чланство, који је креиран посебно за ваше чланове.
 • Тест / развој / демо страница: Да бисте избегли дупликатну казну за садржај за вашу производну локацију, можда бисте желели да деиндексујете свој развојни сајт из претраживача.
 • Динамични садржај: Слично томе, можда бисте желели обесхрабрити претраживач да индексира вашу веб локацију ако креирате динамички садржај који се пречесто ажурира.

4.3. Конфигуришите ВордПресс Цустомизер

Желите да тренутно ажурирате подешавања теме док прегледате изглед веб локације?

Сада је то могуће помоћу програма ВордПресс Цустомизер. ВордПресс Цустомизер омогућава вам да видите како ће изгледати садржај ваше веб странице са другом темом, са различитим подешавањима теме и још много тога.

На пример, можете лако да поставите наслов сајта, таглине и фавицон.

Да бисте променили подешавања, све што требате учинити је навигација до Изглед »Прилагоди.

вордпресс цустомизер

4.4. Креирајте мени за навигацију

Навигациони мени пружа брзу везу до неких од најважнијих страница ваше веб локације. У програму ВордПресс навигациони мени је тематска функција.

Његов изглед и приказ контролише ваша ВордПресс тема. Једном када направите неке важне странице, можете ићи напријед и поставити навигациони мени.

Да бисте додали, изменили или управљали навигационим менијем, идите на Изглед »Менији. Затим кликните на креирајте нови мени.

креирајте мени у ВордПресс-у

Сада ћете бити упитани да наведете Назив менија.

Као што можете видети на снимку заслона, наша тема подржава 2 различите локације менија: Главни мени и Мени друштвених веза. Имајте на уму да локације менија и њихова имена варирају од теме до теме.

Затим изаберите странице које желите да додате у мени, а затим кликните на Додај у мени.

структура менија позиције

Можете преместити мени помоћу превлачења и испуштања. Затим можете одабрати локацију менија и кликнути на Сачувај мени дугме.

4.5. Подесите видове бочне траке / подножја

ВордПресс виџети су једноставни покретни елементи који вам омогућавају да лако прилагодите своју веб локацију. Можете да користите видгете да бисте радили разне ствари, као што су приказивање недавних постова, популарних коментара, оквир за пријаву путем е-поште итд..

Можете да додате видгете у своја подручја веб локација спремних за видгете. Обично то значи бочну траку вашег блога, али многе теме подржавају додавање видгета у подножје као и друге делове на почетној страници.

Да бисте додали видгете у своја подручја спремна за видгете, као што су бочна трака и подножје, следите следеће кораке.

Иди на Изглед »Додаци.

вордпресс виџети

На левој плочи можете пронаћи списак доступних виџета. На десној страни можете пронаћи неколико различитих оквира који су подручја спремна за виџете подржана вашом темом.

У нашем примеру, наш видгет подржава 3 различита подручја спремна за видгете: бочна трака, подножје 1 и подножје 2.

Да бисте додали виџет, све што морате да урадите је да га превучете у било које подручје спремно за видгете.

4.6. Одлучите о прихватању коментара

Коментари су животна снага сваког блога или интернетске публикације. Блогови нису монолози. Они су створени за двосмерни разговор са читаоцима путем коментара.

Помоћу коментара на блогу можете подстаћи читатеље да сарађује са вама и другим читаоцима. Али увек морате да модерирате коментаре пре него што то почнете да објављујете. На тај начин можете осигурати објављивање само легитимних коментара.

Подразумевано, ВордПресс омогућава корисницима да коментаришу ваш блог. Ако не желите да прихватате коментаре, можете ићи на Подешавања »Дискусија, а затим поништите потврдни оквир поред Допустите људима да објављују коментаре на нове чланке.

дозволи коментаре

4.7. Одлучите се о дозволи Пингбацкс / Трацкбацк-а

Као и коментари, и ВордПресс подразумевано омогућава пингбакове и повратне поруке. Пингбацк и повратна веза омогућавају другим блоговима да вас обавештавају кад год вас повезују.

Будући да је већина пингбацк-ова и трацкбацкс-а нежељена пошта, у вашем је најбољем интересу да их онемогућите на својој веб локацији. Да бисте то учинили, поништите потврдни оквир, Дозволи обавештења о везама са других блогова одласком на Подешавања »Дискусије.

4.8 Подесите жељену временску зону

Задана ВордПресс временска зона је УТЦ +0. Након инсталирања ВордПресс-а на вашу веб локацију, можда бисте желели да промените временску зону по жељи. То вам олакшава да унапред закажете своје постове.

Да бисте променили временску зону, идите на Подешавања »Опште а затим одаберите град или померање временске зоне УТЦ.

Временска зона

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 3 – Креирање блога – Технички водич (корак по корак)

Поглавље 5: Основни додаци & Водичи за ваш ВордПресс блог

пето поглавље, основни додаци и туторијали

Имати прави сет додатака у вашем оквиру са алаткама је неопходан за проширење основних карактеристика вашег ВордПресс блога.

Сваки блог је јединствен по публици, садржају, дизајну и могућностима. Међутим, постоје неки уобичајени додаци које ће скоро сваки блог морати да инсталира. Будући да је прилично лако засипати се са свим различитим додацима за ВордПресс који раде готово исту ствар, у наставку смо одабрали најбоље.

Те додатке користимо на властитим веб локацијама и препоручујемо нашим корисницима да их такође инсталирају. Ради ваше удобности, уз име додатака, такође смо објаснили њихову употребу и пружили линкове до професионалне и бесплатне верзије.

 • Саставите контакт форме помоћу ВПФормсПро | бесплатно
 • Повежите своју веб локацију са Гоогле аналитиком користећи МонстерИнсигхтсПро | бесплатно
 • Побољшајте свој СЕО помоћу Иоаст СЕОПро | бесплатно
 • Додајте додатни слој сигурности помоћу Суцури
 • Направите редовне резервне копије помоћу Упдрафт Плус – Про | бесплатно
 • Побољшајте перформансе ВордПресс-а помоћу В3 Тотал Цацхе
 • Спречите нежељене коментаре помоћу Акисмет – Про | бесплатно
 • Повећајте претплатнике и продајте са њима ОптинМонстер

Будући да би детаљно објашњење о СВИМ додацима било претерано, објашњаћемо како да додате само 3 од најважнијих карактеристика на свој блог користећи горе наведене додатке..

 1. Како додати образац за контакт помоћу ВПФормс
 2. Како да повежете свој блог са Гоогле аналитиком са МонстерИнсигхтс
 3. Како побољшати свој СЕО користећи Иоаст СЕО

5.1. Како додати образац за контакт помоћу ВПФормс-а

Без обзира на тему вашег блога, укључујући образац за контакт на вашем блогу је неопходно. Додавање обрасца за контакт на ваш блог олакшава посетиоцима да вас контактирају.

ВПФормс је најбољи додатак за контактне обрасце за почетнике ВордПресс-а. Омогућава вам да креирате образац за контакт помоћу алата за прављење и пуштање и омогућава вам да га с лакоћом објавите било где на својој веб локацији.

Још неколико предности коришћења ВПФормс-а су:

 • Креирајте било коју врсту интернетских образаца без проблема као што су контакти, обрасци за донацију, обрасци за регистрацију, обрасци за пријаву и још много тога …
 • Сви обрасци које креирате помоћу ВПФормс-а ће бити 100% одзиван, што значи да функционише на мобилним, таблетима и радним површинама.
 • Беспрекорно интегрирајте свој образац са својим омиљеним алатима за маркетинг путем е-поште или веб апликацијама трећих страна.
 • И још…

Прочитајте комплетан преглед ВПФормс-а.

Да бисте креирали образац на свом блогу, прво морате инсталирати ВПФормс тако што ћете се кретати до Додаци »Додај ново. Потражите додатак ВПФормс и када се појави, кликните Инсталирај одмах, и онда Активирати.

инсталирајте впформс

Тада ћете бити усмерени на прелепу страницу добродошлице ВПФормс-а. Можете или да кликнете на Креирајте свој први образац дугме или клик ВПФормс »Додај ново да бисте створили свој први образац.

створите свој први образац

Затим ћете бити упитани да изаберете предложак. Можете одабрати један од претходно припремљених образаца или започети са празним обрасцем. Ако желите, можете дати прилагођено име вашем првом обрасцу за контакт.

изаберите предложак обрасца

ВПФормс олакшава израду обрасца помоћу превлачења и испуштања. Кликните на одговарајућа поља обрасца на левој табли да бисте их додали вашем обрасцу. Можете их и лако преуредити, па чак и уклонити сва непотребна поља са лакоћом. Након што унесете потребне промене, кликните на сачувати.

створите једноставан облик

Затим идите на контролну таблу и кликните на ВПФормс »Све форме. Сада ћете видети све форме које сте креирали. Непосредно поред имена обрасца видећете кратицу кода обрасца. Копирајте овај кратки код.

ВПФормс

Сада идите на пост или страницу на којој желите додати свој образац и кликните на ‘+’ потписите у горњем левом углу вашег Гутенберговог уредника.

Користите поље за претрагу кратак код. Изаберите када га пронађете. На екрану ћете имати следеће.

Сада залепите кратки код који сте копирали раније и залепите га у дато поље и притисните тастер Објавите дугме са десне стране.

То је то! Успешно сте објавили контакт образац.

Желите да направите контакт образац на једноставан начин? Онда, започните са ВПФормс већ данас.

Желите да почнете са бесплатном верзијом уместо тога? Покушати ВПФормс Лите.

5.2. Како повезати свој блог са Гоогле аналитиком са МонстерИнсигхтс

Ако желите да повећате промет на свом блогу, онда морате да схватите како људи проналазе ваш блог и шта раде након што буду на вашем блогу.

Најлакши начин за праћење интеракције корисника на вашој веб локацији је коришћење Гоогле аналитике. Гоогле Аналитицс је најбоље решење за праћење веб локација и бесплатно је за коришћење.

Додатак МонстерИнсигхтс олакшава вам постављање Гоогле аналитике на вашем ВордПресс блогу. Осим тога, омогућава вам да у потпуности искористите потенцијал праћења Гоогле Аналитицс-а, попут праћења преузимања датотека, праћења огласа, праћења подношења образаца, праћења трансакција е-трговине итд., Без потребе да додирнете ни једну линију кода.

Прочитајте комплетан преглед МонстерИнсигхтс.

Да бисте поставили Гоогле Аналитицс на свом блогу, идите на Додаци »Додај ново. Потражите МонстерИнсигхтс и када се додатак појави, кликните Инсталирај одмах и онда, активирати.

инсталирајте монструминсигхтс

Иди до Увиди »Подешавања да бисте потврдили свој блог помоћу Гоогле аналитике. Кликните на Потврдите се својим Гоогле налогом.

кликните потврду идентитета са својим гоогле налогом

На следећем екрану изаберите свој Гоогле налог.

изаберите гоогле налог за аналитику

Затим дозволите МонстерИнсигхтс да управља вашим налогом.

омогућавају чудовиштима да управљају аналитиком

На крају, одаберите одговарајући профил веб локације за свој блог и кликните Потпуна аутентификација.

потврдите чудовишта

Након аутентификације лако ћете сазнати како функционише ваша веб локација тако што ћете посетити Увиди »Извештаји.

вордпресс гоогле аналитика са монструминсигхтс

Започните са МонстерИнсигхтс још данас да бисте лако поставили Гоогле аналитику на својој веб локацији.

Желите да почнете са бесплатном верзијом уместо тога? Покушати МонстерИнсигхтс Лите.

5.3. Како побољшати свој СЕО користећи Иоаст СЕО

Желите да привучете циљану публику на свој блог? Најбољи начин да привучете циљане посетиоце је да привучете више промета претраживача, такође познат као органски саобраћај, побољшавајући СЕО веб локације.

Према ОптинМонстер-у, СЕО је пракса повећања промета на вашој веб локацији добијањем веб страница на вишем рангу у резултатима претраживача. Посетиоци који на вашу локацију стигну преко претраживача називају се органским саобраћајем.

СЕО може бити технички и компликован, али захваљујући бесплатним СЕО додацима и ВордПресс СЕО водичима, постао је прилично лаган, чак и за почетнике.

Иако тамо можете пронаћи мноштво различитих СЕО додатака, користимо и препоручујемо Иоаст СЕО. То је најпопуларнији СЕО додатак на тржишту.

Помоћу Иоаст СЕО-а, можете лако додати мета ознаке и наслове у своје ВордПресс блогове / странице. Такође вас присиљава да одаберете кључну реч за фокус блогова и страница како бисте били сигурни да користите кључну реч на тој страници..

Идите на своју ВордПресс контролну таблу Додаци »Додај ново. Потражите Иоаст на траци за претрагу коју можете пронаћи у горњем десном углу. Иоаст СЕО додатак ће се појавити на вашој страници. Кликните на Инсталирај и онда Активирати.

иоаст сео инсталл

На вашој ВордПресс контролној табли сада можете пронаћи СЕО мени на левој траци задатака. Једноставно кликните на њу. Ако додатак открије било какве грешке у СЕО-у, можете их исправити пратећи дане предлоге.

Подешавање Иоаст СЕО-а је једноставно помоћу чаробњака за конфигурацију. Једноставно кликните на чаробњак за конфигурацију започети.

чаробњак за конфигурацију иоаст сео-а

У првом кораку, бићете упитани да ли желите сами да подесите Иоаст СЕО или унајмите стручњака да то уради за вас. Изаберите КОНФИГУРУЈТЕ МЛАДИ СЕО да то урадите сами.

конфигуришите иоаст сео

У следећем кораку од вас ће се питати да ли је ваша веб локација спремна за индексирање. Можете одабрати опцију А. Затим кликните на Следећи.

индекса иоаст сео

У следећем кораку треба да изаберете врсту веб локације. За вас, то је блог. Затим кликните на Следећи.

иоаст сео типе сите

За Гоогле-ову картицу графикона знања бићете упитани да ли блог води особа или марка. Ако је изабрано Особа, мораћете да наведете име особе. Ако је изабрано предузеће, мораћете да додате и логотип. Затим кликните на Следећи.

иоаст сео компанија или особа

Сада можете да унесете УРЛ профила свог друштвеног медија у одговарајуће поље. Затим кликните на Следећи.

иоаст сео социал профиле

У кораку видљивости претраживача не морате да мењате подразумевана подешавања јер су постављена да индексирају ваше постове и странице. Једноставно кликните Следећи.

видљивост претраживача иоаст сео

Ауторске архиве могу створити дуплициране проблеме са садржајем за претраживаче. Да бисте је спречили, можете је онемогућити ако ваш блог нема више аутора.

иоаст сео више аутора

Затим ћете бити упитани да повежете своју веб локацију са Гоогле Сеарцх Цонсоле-ом, што је бесплатан алат који вам даје детаљан увид у то како Гооглеов садржај види ваш блог..

иоаст сео гоогле сеарцх цонсоле

Затим можете поставити наслов свог блога, а затим кликните на Следећи.

подешавања наслова иоаст сео

Сада можете изаћи из чаробњака за конфигурацију, јер су остали кораци створени у промотивне сврхе, попут пријављивања за Иоастин билтен.

Започните са Иоаст СЕО већ данас да побољшате СЕО свог блога.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 4 – Конфигурирање поставки блога

Поглавље 6: Рад са ВордПресс Едитор-ом за креирање блога

поглавље 6 рад са вп уредницима

ВордПресс се може похвалити најбољом издавачком платформом у постојању, у смислу популарности и флексибилности. Наравно, са огромним 60% тржишног удела, ВордПресс одузима панталоне без конкуренције.

Међутим, главна страна је та што уредници постова и страница нису тако углађени као остале платформе за писање блогова. Наслеђени ВордПресс уређивач, који је сада познат као Цлассиц Едитор, има интерфејс стила за обраду текста. Омогућује корисницима да уносе текст у било Тект или Висуал моду. Будући да је он део ВордПресс-а већ више од једне деценије, постојећи корисници су навикли на овај интерфејс.

Међутим, уредници других издавачких платформи, попут Медиум или Гхост, знатно су интуитивнији од уредника ВордПресс-а.

Повезан: Како премјестити са медија на ВордПресс (нема застоја!)

Да би додавање богатог садржаја у ВордПресс било лакше и угодније, уз издање 5.0, ВордПресс се испоручује са потпуно новим уређивачем, познатим као Гутенберг.

У овом поглављу погледајмо разлике између Гутенберга и Класичног уредника.

6.1. Писање садржаја – Цлассиц Едитор вс. Гутенберг

Подразумевано, ВордПресс се испоручује са Гутенберговим уређивачем, који вам омогућава да одмах прегледате ваш чланак право у оквиру уређивача. Цлассиц Едитор, с друге стране, омогућава корисницима да уносе текст у било Тект или Висуал моду.

класични уредник

Помоћу класичног уређивача корисници не могу одмах прегледати готову страницу док пишу садржај. Уређивање и померање различитих елемената такође може бити гњаважа. Корисници ће морати прелазити напријед и назад између текстуалног и визуелног начина. Такође могу да створе проблеме са размаком и величине. Овде долази Гутенберг-ов уредник.

Гутенбергов уређивач омогућава вам да видите како изгледа завршена страница док сте у уређивачу. На тај начин можете прилагодити величину и размак у реалном времену без потребе да прелазите на панел за преглед. Читаво искуство уређивања преправљено је за медијски богат садржај.

гутенберг едитор

Гутенберг раздваја све елементе на вашем садржају у појединачне јединице које се називају блокови. За разлику од класичног уређивача, Блокови у Гутенбергу помажу вам да лако прилагодите стил и изглед свог мултимедијског садржаја без потребе за коришћењем прилагођеног кода.

6.2. Одлука о избору алата за прављење странице

Без сумње, Гутенберг је направљен за пружање неуспоредивог искуства писања и уређивања на ВордПресс-у. Његов је циљ да додавање богатог садржаја у ВордПресс учини једноставнијим и угоднијим. Међутим, то не значи да замените додатке за креирање странице за ВордПресс.

Уграђени ВордПресс уређивачи се испоручују са свим основним алатима за стварање основне странице на вашој веб локацији. Међутим, ако желите да направите привлачну страницу, можда бисте желели да користите алат за прављење страница на својој веб локацији.

Не само да вам помаже да направите прилагођени изглед за своју веб страницу, већ можете да створите и запањујућу страницу без промене постојећих ВордПресс тема.

Препоручујемо употребу Беавер Буилдер-а за прављење прилагођене странице. Такође можете да проверите најбоље програмере страница за ВордПресс.

Надамо се да сада имате основну идеју о уређивачима програма ВордПресс. У наредна 2 поглавља објаснићемо како креирати ВордПресс странице и постове.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 5 – Основни додаци за ВордПресс & Туториали

Поглавље 7: Израда страница ВордПресс-а

поглавље 7 креирајте страницу на вордпресс-у

У ВордПрессу можете објављивати садржај било као пост или као страница. Када желите да објавите редован чланак на блогу, пишете пост, а када желите да објавите самосталну веб страницу, као што су Абоут, Цонтацт пагес, пишете страницу.

Друга разлика је у томе што постови омогућавају да организујете садржај користећи категорије и ознаке, док странице омогућавају да примените прилагођене предлошке и да их редовно мењате на основу ваших потреба.

7.1. Битне странице које ће вам требати

Почетна страница

Ваша почетна страница је вероватно прва страница коју посетиоци виде на вашем блогу. Да бисте топло поздравили своје прве посетиоце, можда бисте желели да прилагодите своју почетну страницу. Погледајте само пример почетне странице ИсИтВП-а за инспирацију.

Подразумевано, ВордПресс поставља страницу вашег блога као почетну страницу. Међутим, можете креирати страницу и одабрати је као своју почетну страницу. Прије него што уроните и створите почетну страницу, у наставку је неколико ствари које треба размотрити.

 • Уграђени образац: Проверите да ли ваша тема подржава образац почетне странице. У том случају можете је користити умјесто стварања потпуно нове почетне странице, осим ако не желите другу.
 • Изглед пуне ширине: Ако желите самостално поставити почетну страницу, можда бисте жељели одабрати изглед цијеле ширине / без бочне траке за страницу. На тај начин можете избјећи елементе бочне траке са своје почетне странице и лако створити врло прилагођену страницу.
 • Изаберите градитеља странице: Можете да нађете на десетине различитих градитеља страница који ће вам помоћи да сами направите задивљујућу прилагођену страницу.

Након што поставите страницу за почетну страницу, можете ићи на Подешавања »Читање.

подешавања почетне странице у вордпресс-у

Затим одаберите статичку страницу као своју почетну страницу, а затим одаберите жељену почетну страницу и страницу са порукама.

О страници

Стварање странице о слици је одличан начин за изградњу емоционалне везе са својом публиком. На својој страници са подацима можете објаснити како сте започели, зашто и због чега вреди ваш блог.

За вас је најважније да схватите мотивације и страхове своје публике пре него што креирате страницу о њој. На тај начин можете створити убедљиву причу о себи са којом се ваша публика лако може повезати. Такође ћете морати да утврдите праве емоционалне везе како бисте повезали свој блог са проблемима читалаца.

Ако тражите инспирацију, погледајте око странице СиедБалкхи.цом.

Пример странице - Сиед Балкхи

На страници отприлике Сиед открива борбе са којима се током свог путовања као предузетник сусретао. Будући да је блог намењен амбициозним предузетницима и трговцима, читаоци могу лако успоставити везу са својим свакодневним животом.

Страница за контакт

Ваша страница за контакте игра важну улогу у претварању посетилаца ваше веб странице у купце. Ако желите да подстакнете своју публику да се повеже с вама, онда обавезно додајте образац за контакт на своју контакт страницу.

У поређењу са приказивањем адресе е-поште, образац за контакт на вашој страници за контакт олакшава вашој публици да се повеже с вама. На тај начин ваша публика може ступити у контакт са вама без напуштања ваше веб странице.

Можете користити ВПФормс да направите контакт образац на својој веб локацији, што је један од најбољих додатака за прављење образаца за ВордПресс.

7.2. Како креирати страницу блога помоћу класичног уређивача

Да бисте креирали нову страницу, идите на Странице »Додај ново.

Нова страница у ВордПресс-у

Сада можете да одредите наслов за своју нову страницу и додате неки садржај у текстуалну област.

Тхе Атрибути странице Одељак вам омогућава да одаберете родитељску страницу. Такође можете гнезде странице на основу својих потреба.

Неке теме ВордПресс-а пружају вам прилагођене предлошке страница. Одабиром шаблона помажете вам да лако додате структуралне варијације својим веб страницама.

Након додавања садржаја прегледајте своју страницу, а затим кликните Објавите. Успешно сте објавили нову страницу.

7.3. Како створити страницу блога помоћу Гутенберга

Сада погледајмо како да направите страницу помоћу Гутенберговог уређивача.

Прво што ћете морати да урадите је инсталирати и активирати Гутенберг додатак. Ово ће класични едитор заменити Гутенбергом.

Да бисте креирали страницу, пређите на Странице »Додај ново. Биће вам затражено да додате наслов за пост. Тада можете почети да пишете садржај, баш као и класични уређивач.

Гутенберг вам омогућава да лако додате било који блок садржаја који желите, као што су текст, слике, галерије, слике хероја, дугмад, итд. Да бисте додали блок, све што морате да урадите је да кликнете на алатку за уметање (+).

блокови у гутенберговом уређивачу

Да пронађемо Атрибути странице , кликните дугме зупчаника у горњем десном углу, а затим кликните картицу Доцумент. У Атрибути странице можете одабрати родитељску страницу и странице гнезда према вашим потребама.

паге аттрибутес гутенберг

На картици Документ можете да промените предложак странице тако да додате структурне варијације својим страницама.

Да бисте прилагодили било који Блок, можете се кретати до картице Блок и променити конфигурације изабраног Блока.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 6 – Рад са ВордПресс Едитор-ом

Поглавље 8: Писање вашег првог блога

Поглавље 8 креирање поста на блогу

Сада када сте направили статичне ВордПресс странице и испунили бочну траку и подножје одговарајућим информацијама, време је да почнете са објављивањем свог првог поста на блогу.

До овог тренутка сте можда већ схватили сврху и нишу свог блога. Ако не, можете се вратити на Поглавље 1 да га научим.

8.1. Како створити пост помоћу класичног уређивача

Да бисте креирали свој први пост на блогу, крените на уредник постова кликом на Поруке »Додај нове.

Морате да додате наслов свом посту и започнете писати садржај у свом уређивачу постова. Да бисте отпремили слике на свој блог, све што морате да урадите је да превучете и испустите слике у уређивач текста са рачунара. Алтернативно, можете да користите Додајте медијуме дугме за отпремање слика и видео записа.

додајте медије

8.2. Како створити пост помоћу Гутенберга

Прво што ћете морати да урадите је да инсталирате и активирате Гутенберг додатак.

Да бисте креирали пост, пређите на Поруке »Додај нове. Биће вам затражено да додате наслов за пост. Тада можете почети да пишете садржај, баш као и класични уређивач.

Гутенберг вам омогућава да лако додате било који блок садржаја који желите, као што су текст, слике, галерије, слике хероја, дугмад, итд. Да бисте додали блок, све што морате да урадите је да кликнете на алатку за уметање (+).

8.3. Додавање категорија и ознака

Садржај вашег ВордПресс блога је организован по категоријама и ознакама.

Категорије су у основи широка група ваших блогова. Замислите то као опште теме које покривате или као садржај вашег блога. Као што су хијерархијске, можете имати највише подкатегорија за сваку од њих.

Ознаке су намијењене описивању одређених детаља вашег поста. Они се могу користити за микрокатегоризацију вашег садржаја и нису хијерархијски.

Ево како додати категорије и ознаке помоћу класичног уређивача:

На екрану за уређивање постова помичите се према доље до мета оквира с десне стране. Можете да кликнете Додајте нову категорију или једноставно изаберите из постојећих категорија.

категорије и ознаке - класични уређивач

Слично томе, помоћу мета оквира Мета, можете креирати нове ознаке или бирати између постојећих.

Да бисте додали категорију и додали ознаке у свој блог, помоћу Гутенберга, можете да кликнете на икону зупчаника у горњем десном углу вашег уредника. На картици Документ можете да додате категорије и ознаке у свој блог блог. Такође можете да промените своју представљену слику, извадак, па чак и да промените опције Статус и видљивост.

категорије и ознаке- гутенберг

Да бисте прилагодили било који Блок, можете се кретати до картице Блок и променити конфигурације изабраног Блока.

Можете да кликнете на 3 тачке за промену погледа вашег уредника. Ако желите, можете да пређете и на уређивач кода.

На крају, можете кликнути дугме Објави у десном углу.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 7 – Стварање ВордПресс страница

Поглавље 9: Промовисање блога

Поглавље 9 промовише ваш блог

Блог без читалаца и ангажмана је мртав блог. Одржавање блога нема никакве вредности ако нико не жели да конзумира ваш садржај.

Само што сте објавили сјајан садржај на свом блогу, не значи увек да би то могло довести до пуно промета. У ствари, требате привући прави сегмент читалаца који ће волети врсту садржаја који објавите. У супротном се неће држати, што вам дугорочно неће бити од користи.

У овом поглављу ћемо објаснити неколико различитих начина за промоцију вашег блога.

 • Креирајте садржај стуба
 • Досег е-поште
 • Емејл Маркетинг
 • Друштвени медији
 • Други начини

9.1. Креирајте садржај стуба

Пре него што уђете и почнете да промовишете свој блог, најважније је да на свом вебсајту објавите неки садржај стуба. У ствари, нико не жели да се држи веб локације која не даје вредност. То значи, ако преусмеравате саобраћај на блог који нема чврсту основу, попут садржаја стуба, тада губите неке од својих највреднијих вредности: време, новац и други ресурси.

Садржај стуба је камен темељац вашег блога. Обично је то низ блогова који представљају ваше најбоље дело, али могу бити и инфографика, видео снимци или било која друга врста садржаја.

Главна предност садржаја стуба је што доноси налет нових посетилаца и повратне везе. Будући да пружа неку врсту вредности, већа је вероватноћа да ће се ваша публика држати вашег блога и промовисати га. Најбоље од свега је што и даље привлачи више промета – дуго након што су првобитно објављени.

Нисте сигурни о којој би врсти блогова требали писати?

Не брини! Објаснићемо неколико различитих врста постова на блоговима за које је доказано да делују.

 • Водичи и водичи са упутствима: Објасните како изводити напоран задатак корак по корак, у лако следљивом стилу. Овај посебни водич који тренутно читате савршен је пример водича.
 • Листицлес: Пописи на списку су увек међу садржајима који се највише деле на Интернету, јер их је лако пробавити.
 • Најновије вести у индустрији: Пратите најновије вести у индустрији и блог о њима. Можете чак објаснити шта сваки тренд значи просечном читаоцу и како могу да прихвате промене у вашој индустрији.
 • Контроверзни предмети: Разговор о контроверзи може понети читатеље на ваш блог, али будите опрезни! Контроверзе могу бити изразито емотивне. Будите свесни језика који користите и покушајте да не будете намерно злонамерни када изражавате своје мисли.

Тражите још идеја за објаву на блогу? читати 73 врсте постова на блогу за које је доказано да раде.

Имајте на уму да је блогање сталан процес. То што сте направили низ постова не значи да сте завршили са садржајем. Запамтите, блогање је маратон, а не спринт.

Успех блога лежи у томе колико сте упорни у погледу стварања квалитетног садржаја. Сада, не морате свакодневно да стварате један пост на блогу. Имајте распоред објављивања и придржавајте се га.

9.2. Оутреацх путем е-поште

Једном када поставите чврст темељ за свој блог креирањем низа садржаја стуба, време је да појачате и почнете промовисати свој блог.

Доступност путем е-поште помаже вам да промовишете свој блог на неколико различитих начина: Можете да покренете саобраћај и повратне везе, наведете штампу за новинаре, понудите постове гостију на популарним блоговима и још много тога.

Без сумње, е-маил адреса је најлакши начин за развијање личне везе са утицајима у вашој ниши. Ево како да урадите контакт са е-поштом, на прави начин.

Корак 1: Схватите своју сврху.

На примјер, можете започети кампању за информирање о понуди чланака о гостима на популарним блоговима. Или ако желите да направите повратне везе, можда желите да поставите утицајне утицаје и обавестите их да сте произвели вредан садржај на свом блогу који је вредан повезивања са.

Корак 2: Пронађите адресе е-поште на основу ваше намене.

Ако тражите гостујући пост, направите листу адреса е-поште популарних блогера.

3. корак: Користите алатку за достизање е-поште, попут ОутреацхПлус за креирање кампање за информисање.

оутреацхплус

ОутреацхПлус вам помаже да прилагодите своју кампању ради веће искористивости, одговора и ангажмана. То поједностављује ваш напор и помаже вам да постигнете најбоље резултате.

Са правим стратегијама, е-маил адреса може бити врло ефикасна у изградњи повратних веза и покретању саобраћаја.

9.3. Емејл Маркетинг

Да ли сте знали да се 95% ваших првих посетилаца никада неће вратити на вашу веб локацију? То значи да ако не успоставите везу са својим првим посетиоцима и не учините их више пута, они ће заувек нестати.

Стварање билтена путем е-поште је најбољи начин да успоставите везу са својом публиком и подстакнете их да се врате на вашу веб локацију.

Да бисте креирали билтен за е-пошту, можете одабрати софтвер за маркетинг е-поште као што је Цонстант Цонтацт или МаилЦхимп. Повремено им можете послати корисне поруке е-поште за изградњу дуготрајног односа. С времена на време у својим билтенима можете промовисати недавне постове на блогу и подстаћи претплатнике да посете вашу веб локацију.

9.4. Друштвени медији

Друштвени медији су један од најпоузданијих извора саобраћаја за ваш блог. Ако се трудите да провалите код за привлачење друштвеног саобраћаја на свој блог, у наставку ћете наћи неколико савета који би вам могли помоћи.

Постављање основа

Направите профил за свој блог на различитим веб локацијама друштвених мрежа. Можете да представите те профиле на свом блогу и подстакнете кориснике да се повежу с вама. Поред тога, инсталирајте додатак за дељење друштвених мрежа попут „Схаред Цоунтс“ и олакшајте корисницима да деле садржај на друштвеним мрежама.

Усредсредите се на једну или две платформе друштвених медија

Ако се фокусирате на сваку друштвену мрежу вани, можете се превише ширити. Ако имате ограничен буџет и ресурсе, прво је у вашем најбољем интересу да се фокусирате само на једну или две друштвене платформе.

Ако тражите инспирацију за покретање саобраћаја на друштвеним медијима, можете да проверите како повећати Фацебоок промет за 332%.

Оптимизирајте свој садржај

Ако сте икада делили пост на блогу на друштвеним мрежама, можда сте приметили да друштвена мрежа аутоматски извлачи слику, наслов и опис вашег садржаја. Овај податак даје основни приказ садржаја који делите, што наводи остале кориснике да га кликну.

Ако не можете да пронађете прелепи преглед поста док га делите на друштвеним мрежама, вероватно је да ваша тема не подржава ОГ (Опен Грапх) ознаке. ОГ ознаке помажу друштвеним мрежама да повуку праве информације са ваше везе. Ако имате исти проблем за везе које делите, можда бисте желели да проверите како да реши Фацебоок погрешан проблем са сличицама.

9.5. Други начини за промоцију вашег блога

Испод је још неколико начина за промоцију вашег блога.

Коментирање блога: Активно коментирајте популарне блогове у вашој ниши и укључите се у разговоре. Када корисници кликну на ваше име, биће усмерени на ваш блог (под условом да блог који сте коментарисали омогућава повратне везе са имена коментатора).

Оптимизација претраживача (СЕО): СЕО вам омогућава да повећате промет на веб локацији тако што ћете своје блогове постављати на виши ранг у претраживачима. Са страним и ван сајтова СЕО тактике, можете да усмерите више циљаног органског саобраћаја на своју веб локацију. О томе можете сазнати у наредном поглављу.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 8 – Писање вашег првог блога

Поглавље 10: ВордПресс СЕО: Први кораци

поглавље 10 вордпресс сео

Желите да усмерите саобраћај на своју локацију са претраживача? Оптимизација претраживача (СЕО) може бити напорна због стално променљивих алгоритама претраживања.

Међутим, уз праву стратегију, можете повећати свој органски промет упркос сталним променама алгоритама. Слиједећи најбоље СЕО тактике дозвољавате претраживачима да лако скенирају и индексирају веб локацију.

У овом поглављу ћемо расправљати о следећем:

 • Истраживање кључних речи
 • Он-паге СЕО
 • Линк буилдинг

10.1. Истраживање кључних речи

Истраживање кључних речи један је од најважнијих аспеката СЕО. Истраживање кључних речи вам помаже да схватите шта ваша публика тражи на Гооглеу.

У идеалном случају, требало би да пронађете сваку могућу комбинацију кључних речи које ваша потенцијална публика користи на Гооглеу да би пронашла ваш садржај.

Испод је неколико алата за истраживање кључних ријечи који би вам могли бити корисни.

 • Гоогле планер кључних речи: Планер кључних речи је бесплатан алат који вам помаже да пронађете праве кључне речи за ваше АдВордс кампање. Можете користити исти алат за проналазак идеја идеја о садржају.
 • Гоогле претрага: Гоогле претрага вам помаже да пронађете пуно сродних кључних речи за свој блог. Сродне кључне речи можете пронаћи на дну странице са резултатима претраге.
 • СЕМРусх: СЕМРусх је плаћени алат који вам помаже да пронађете листу потенцијалних кључних речи за свој блог. Помаже вам да откријете шта делује за вашу конкуренцију, које посетиоце сајта у вашој индустрији траже и на које кључне речи треба да се фокусирате.

Једном када имате листу потенцијалних кључних речи, време је да направите уреднички календар који ће поједноставити ваш процес креирања садржаја.

10.2. Он-паге СЕО

Да бисте се више пласирали на Гоогле и позиционирали веб странице на врх резултата претраживања, мораћете да оптимизирате своје веб странице за претраживач.

Помоћу ВордПресс-а лако је оптимизовати веб локацију за претраживаче. Ево како то урадити.

Инсталирајте СЕО додатак

СЕО додатак вам помаже да вашу веб локацију претражите. Препоручујемо да инсталирате Иоаст плугин на вашој веб локацији. Када инсталирате додатак, наћи ћете мета оквир у сваком посту и уређивачу страница да додате СЕО наслов, опис и кључну реч за фокус.

Иоаст СЕО вас присиљава да одаберете кључну реч за фокус када објављујете садржај, а затим вам осигурава да је правилно користите на тој страници.

Додајте алт ознаке за слике

Алт ознаке помоћи описују шта се налази на слици. Гоогле поставља релативно високу вредност на алт текст како би идентификовао шта је на слици и тему околног текста.

Интерно повезивање

Додајте 2-3 интерне везе у сваки појединачни пост.

Унутрашње везе омогућавају корисницима да пређу на друге странице. То задржава посетиоце дуже на вашој веб локацији и што је још важније, повећава сок за вашу везу, што побољшава ваш СЕО.

10.3. Линк Буилдинг

Изградња веза је главни фактор у начину на који Гоогле рангира веб странице. Можете побољшати рангирање свог блога повећањем броја висококвалитетних веза које воде до ваших страница.

Постоји пуно различитих начина да легитимно изградите повратне везе на своју веб локацију. Погледајмо неколико њих у наставку.

Креирајте садржај стуба:

Већ смо то споменули, али изговарамо поново. Пре него што уђете и покушате да направите повратне везе, уверите се да сте већ објавили прегршт садржаја на које је вредно повезивати. Неки примери садржаја стуба су водичи, спискови и студије случаја.

Креирајте дељиве инфографике:

Можете или унајмити графичког дизајнера или га сами израдити помоћу алата за стварање инфографике као што је Цанва, Пиктоцхарт или Висме. Након што је креирате, учините је дељеном пружањем уграђеног кода који ваши корисници могу лако да користе.

Дођите до вероватних везиста:

Направите листу блогова који ће вероватно пружити везу на ваш блог. На пример, можете пронаћи блогове који објављују недељне прегледе о вашој ниши и тражити од њих да ваш чланак представе у свом надолазећем посту.

Објавите интервјуе:

Направите листу утицаја и објавите интервју са једним питањем. Вероватно је да ће вероватно додати везу до интервјуа који сте објавили.

Блоггинг за госте:

Објавите висококвалитетне чланке о гостима на познатим веб локацијама у вашој ниши. Иако је то ефикасна стратегија за стицање веза, имајте на уму да је Гоогле провалио на трговце који злоупотребљавају ову тактику неквалитетним чланцима и везама.

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 9 – Промовишите свој блог

Поглавље 11: Уновчите свој блог

Поглавље 11 уновчите свој блог

Да ли желите напустити посао од 9 до 5? Питате се како започети блог и зарадити новац? Онда нисте сами!

Иако уновчавање блога није брза богата шема, с правим стратегијама, потпуно је могуће зарадити солидан приход.

У овом поглављу ћемо објаснити 4 различита начина за зарађивање новца блогирањем.

 1. Оглашавање
 2. Аффилиате маркетинг
 3. Фрееланцинг
 4. Продаја производа

11.1. Оглашавање

Оглашавање је вероватно најлакши начин за зарађивање блогова.

Можете почети приказивањем огласа од стране Гоогле АдСенсе-а, који је Гоогле-ова мрежа за оглашавање. Најбоља ствар је што не требате да имате огроман обим саобраћаја да бисте се придружили програму.

Алтернативно, можете продавати директне огласе на својој веб локацији. За ваш блог ефикасно је ако привлачи значајну базу саобраћаја. Будући да то не зависи од огласних мрежа, можете задржати пуну зараду од прихода од огласа.

Да уновчите своју веб локацију било којом врстом огласа, препоручујемо употребу АдСанити додатка. Поједностављено управљање огласима вам помаже да остварите више прихода од огласа уз минималан напор.

11.2. Аффилиате Маркетинг

Аффилиате маркетинг вам помаже да остварите приход од свог блога када неко купи производ преко ваших препорука. У основи, одаберете производ који вам се допада, уметнете партнерску везу на тај производ и кад год га неко купи кликом на вашу везу, можете зарадити провизије.

Ако мислите да су огласи неугодни, партнерски маркетинг је најбољи начин да зарадите солидан приход од свог блога. Можете га чак користити и у комбинацији са оглашавањем и другим методама уновчавања.

ТхирстиАффилиатес користимо и препоручујемо за управљање и скривање партнерских веза.

11.3. Фрееланцинг

Нудити своје вештине и стручност на свом блогу као фрееланцер најбољи је начин да зарадите за живот на свом блогу. Не само да ћете моћи да покажете свој портфељ на блогу, већ ћете и привући прави сегмент клијената који плаћају новац.

Обавезно направите страницу о свом запошљавању и промовирајте је.

11.4. Продаја производа

Ако желите да постигнете стални ток пасивног прихода, можда бисте требали размотрити продају производа са свог блога. С правим стратегијама потпуно је могуће продати производе на свом блогу са пуним радним временом.

Испод је неколико идеја:

Продаја е-књига: Стварање производа може бити напоран и застрашујући задатак. Ако сте већ објавили неке сјајне садржаје стуба, лако их можете преместити у е-књигу и продати их својој публици.

Интегришите трговину е-трговине: Интегришите трговину путем е-трговине у свој постојећи блог помоћу додатка за е-трговање, као што је ВооЦоммерце. Ако продајете робу робе која зрцали врсту садржаја који воле на вашем блогу, тада можете да пошаљете постојећу корисничку базу да бисте продали производе е-трговине..

↑ Вратите се на садржај

«Претходно: Поглавље 10 – ВордПресс СЕО: Први кораци

Поглавље 12: Ресурси за учење и овладавање ВордПресс-ом

Поглавље 12 ресурси за вордпресс

ВордПресс заједница је огромна, тако да на интернету можете пронаћи мноштво различитих ресурса који ће вам помоћи да научите и савладате ВордПресс.

Неки од најбољих и бесплатних ВордПресс ресурса које можете пронаћи на вебу су:

 • ИсИтВП: На ИсИтВП-у редовно објављујемо туторијале за ВордПресс, ВордПресс теме и заокруживања додатака, критике, ВордПресс понуде и још много тога.
 • ВПБегиннер: ВПБегиннер је највећи бесплатни ВордПресс ресурс на вебу за почетнике ВордПресс-а. Они редовно објављују корисне туторијале, видео записе, купонске кодове за ВордПресс производе и још много тога.
 • ВПФормс блог: Ако желите да прочитате туторијале који вам помажу да развијате посао користећи ВордПресс платформу, морате да пратите блог ВПФормс. Такође можете да пронађете савете и препоручене праксе за прављење било које врсте мрежних ВордПресс образаца.
 • Блог МонстерИнсигхтс: Блог МонстерИнсигхтс је одличан ресурс који можете да пратите како бисте сазнали најбоље праксе и препоруке Гоогле Аналитицс-а.

ФАКс

Помажући хиљадама корисника да покрену блог, открили смо да људи постављају исте врсте питања поново и поново. Због тога смо саставили листу најчешће постављаних питања, тако да можете лако покренути свој блог.

По чему се блог разликује од веб странице?
Блог је само врста веб странице која објављује чланке обрнутим хронолошким редоследом. Чланци са блога обично се објављују на платформи за блогање као што је ВордПресс, тако да свако ко не може да кодира блог може лако да покрене блог. Једном када је блог постављен, можете лако започети креирање садржаја у свом уређивачу постова и објавити га кликом на дугме.

Опширније: Како направити веб страницу.

Могу ли креирати блог без ВордПресс-а?

Да! Постоје десетине платформи за блогање као што су Блоггер, ВордПресс.цом и ТипеПад. Али ми вам увек препоручујемо да започнете блог на ВордПресс-у са хостом јер вам даје пуну слободу да градите блог онако како желите без икаквих ограничења.

Која је разлика између ВордПресс.цом и ВордПресс.орг (ВордПресс који домаћин хостује)?

ВордПресс.цом је бесплатна платформа за блогање која омогућава покретање блога са лакоћом, али долази са пуно ограничења као што су ограничена доступност тема и ограничени простор за складиштење. Поред тога, бесплатна платформа не дозвољава да уновчавате веб локацију.

ВордПресс.орг, познат и као ВордПресс који се налази у домаћинству, захтева да имате блог име домена и хостинг налог да бисте водили блог. Са платформом која је домаћин, ви добијате потпуну контролу над својим блогом, можете уновчити свој блог онако како желите, добити неограничену тему и могућности прилагођавања и уживати неограничен простор за складиштење у зависности од вашег хостинг провајдера.

Колико кошта покретање блога?

Да бисте покренули блог о ВордПресс-у са хостом, мораћете да купите име домена за 14,99 УСД годишње и рачун за хостинг, који кошта око 7,99 УСД месечно. Све у свему, покретање блога коштаће само 110,87 долара годишње.

Можете пронаћи хиљаде бесплатних тема и додатака за свој блог. Међутим, ако више волите премиум теме и додатке, текућа цена вашег блога може постати већа.

Могу ли покренути блог анонимно?

Ако желите да објавите блог, али останете анонимни, онда морате бити сигурни да заштитите свој домен уз ВХОИС приватност. За анонимне блогове људи често користе псеудоним / надимак за писање испод. Можете чак и да створите јединствену адресу е-поште само за писање блога.

О чему да започнем блог?

Иако можете да започнете блог о било којој теми, саветује се да започнете блог о теми за коју сте заиста страствени. Или можете чак и покренути лични блог, документујући свакодневни живот и контактирати истомишљенике на вебу.

Могу ли покренути блог са више аутора?

Да. ВордПресс долази са 5 задатих корисничких улога које ће вам помоћи да управљате и контролирате дозволе за сваког аутора на вашем блогу.

Могу ли додати свој блог е-трговине у блог?

Да! Додавање е-трговине трговина омогућава вам да једноставно започнете продају физичких или дигиталних производа директно са свог блога. Само инсталирајте додатак као што је ВооЦоммерце и интегришите е-трговину у ваш блог како бисте могли да почнете са продајом својих производа.

Како могу да научим више о терминологији ВордПресс-а?

Погледајте ово Услови ВордПресс Речника за почетнике кад год вас збуњују чудни ВордПресс изрази или скраћенице.

Могу ли покренути блог на више језика?

С ВордПрессом можете лако покренути вишејезични блог са вишејезичним додатком као што је Полиланг. Такође бисте желели да изаберете ВордПресс тему која подржава вишејезични додатак који желите да користите.

Надамо се да вам је овај водич помогао да покренете ВордПресс блог. Забавите блогање!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map