Кратки бројеви никада не би требали бити укључени у теме. Раздобље.

ТхемеФорест недавно ажурирали своје Захтеви за подношење теме за ВордПресс да буде строжи и ускочен са најбољим праксама развоја ВордПресс теме.


Ове смернице захтевају коришћење неколико главних функција ВордПресс-а, стандардних кука за теме и онемогућавање ПХП функција (попут басе64 и фопен) које заиста никада не би требало да има неко место у теми ВордПресс почети са.

У основи, прилично је ВордПресс.орг-а Политика прегледа теме, дај или узми неколико ствари.

Све у свему, то је корак у правом смеру и креће се ка промовишу најбоље праксе на једном од најпопуларнијих тржишта ВордПресс тема на Интернету. Постоји само један проблем …

Допуштени пречице

Међутим, једна ствар која ми је посебно запала за око је како одређена „прихватљива“ функционалност кратког кода била је дозвољена (тј. директно укључењем њих кроз датотеку фунцтион.пхп теме). Они наведени као “прихватљиви” укључују следеће:

 • дугмади
 • табеле са ценама
 • контејнери за слике
 • дропцапс
 • спискови

Неприхватљиви кратки кодови укључују: мапе, хармонике и преклопнике, боксове садржаје, колону, контакт форме, графиконе.

Проблем са кратким кодовима у темама

Не могу то боље рећи Јустин Тадлоцк већ има. Једно од најупечатљивијих проблема је оно што корисник мења теме кратки кодови више неће бити анализирани.

Рецимо да је тема „Супер сјајна“ имала функцију кратког кода која ће пуштати велико зелено дугме са везом када укуцате нешто попут [тастер урл ="хттп://екампле.цом"] Велико зелено дугме [/ тастер].

Велико зелено дугме

Када пређете на другу тему (суочимо се с тим, људима је лако досадити теме), нема више великог зеленог дугмета. Уместо тога, у посту видите неразврстану кратку шифру као да је реч о било ком другом садржају, попут овог:

[тастер урл = ”хттп://екампле.цом”] велико зелено дугме [/ тастер]

Изгледа ружно, збуњујуће и непристојно, и то је бол за корисника да се врати и уклони / замени сви они.

Други проблем са кратким кодовима у темама

Нешто што је Тадлоцк прешао у свом чланку „Суочавање са лудилом на кратком коду“ је, да су многи пречаци тако једноставни и налик ХТМЛ-у, можда би било најбоље упутити кориснике да мало напишу (* дахне *) прави ХТМЛ код.

Исти [тастер урл ="хттп://екампле.цом"] Текст дугмета [/ буттон] могао би бити кратки код у мом горњем примеру лако преписати као нешто попут:

Текст са дугметом овде

Иако можда не постоји ЦСС код који обликује .буттон селектор у новој теми, барем нормална веза ће се приказати. Што је велико побољшање преко неразврстаног [дугмета] кратког кода који се приказује у садржају поста.

Плус, верујем сваком ВордПресс кориснику требало би да има бар неко основно разумевање ХТМЛ кода. Подучавањем, чак и у малим битовима (као што је конструкција везе), помоћи ће. Ако могу да разумеју кратки код, неће им требати много више да схвате основни ХТМЛ.

Али кориснике то не занима!

Чест аргумент да браним све врсте лоших пракси када је у питању развој тема је да кориснике једноставно није брига. Мислим, можда никад не желе да ажурирају своју тему, у овом случају ово издавање кратког кода било би спорно.

Проблем је у неким корисницима неминовно ће желети да пребаци теме једног дана. Неки корисници ће желети да инсталирају додатак који би могао да буде у сукобу са неким другим слабо промишљеним кодом у некој теми.

Тада ће се вероватно бринути и вероватно ће се запитати да ли је тема коју су купили са стотинама уграђених кратких кодова и друго сувишне карактеристике су се заиста исплатиле.

Прави начин укључивања пречица

Ставите га у додатак. Стварно једноставан додатак. Не треба посебан панел са опцијама. Само дословно копирајте и залепите шта год да укључите преко датотеке фунцтион.пхп теме и ставите га у додатак уместо тога.

То би чак могло бити везано са нечим сличним Активирање додатка ТГМ да се захтева за активирање теме. Или не. А тема је и даље тема без пречица.

На овај начин, ако корисник мења теме, пречице ће и даље радити, јер том функционалношћу управља плугин који је и даље активан.

Можда би и додатак могао енкуеуе стилови и за кратице. На овај начин, велика зелена дугмета која сте добили са [буттон] кратким кодом и даље ће бити велика зелена дугмета, без обзира на тему која се користи.

Зашто је ТхемеФорест дозволио „прихватљиве“ пречице?

Тешко је рећи који је тачно био разлог ове одлуке. Јапх Тхомсон, ВордПресс евангелиста из компаније Енвато (матична компанија ТхемеФорест) имао је ово да каже о томе у коментару на ВПМУ.орг:

Комплексна функција кратког кода заиста би требало да буде смјештена у додатку, а не теми. То такође има смисла када сматрате да већина наших аутора има више тема.

Очигледно је да добија. Дакле, то је за мене је мистерија зашто би било неких “прихватљивих” пречица уопште. И да, схватам да је он користио реч „сложен“ у горњем цитату, а прихватљиви пречице су прилично једноставне (дропцапс, листе итд.).

Једноставан као кратки код може бити проблеми које сам изнео горе ће и даље постојати. ТхемеФорест је показао да реагује на повратне информације заједнице, па је могуће да се ово правило у будућности измени.

Закључак

Схватам овај пост делује помало избирљиво, а ове нове смернице су дефинитивно огроман корак у правом смеру. Али заиста нема разлога да било који кратак код треба бити дозвољен у теми, једноставно или не.

Можете ли помислити на ситуацију када јавно објављена тема апсолутно треба да укључи функцију кратког кода путем сопствених функција.пхп?

– Тхеме Лаб (@тхемелаб) 9. јула 2013

Упозорење за спојлер: Нисте добили одговоре на тај твит стварним примером кратког кода који апсолутно треба бити укључен у јавно објављену тему.

То је зато што је то једноставно није прилагођено кориснику да се корисник врати и замени стотине пречица са тастерима након што је прешао на тему која нема потпуно исту подршку за кратки код.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map