Врхунски водич за условне ознаке ВордПресс-а

Условне ознаке за ВордПресс одлична су карактеристика ВордПресс-а која вам омогућава да контролишете који садржај се приказује на страници. Постоје условне ознаке за различита подручја ваше веб локације, као што су ваша почетна страница, постови на блогу и странице. Ово вам омогућава да промените оно што се приказује на вашој веб локацији. На пример, можете да промените логотип своје веб локације у различитим областима веб локације.


У овом туториалу ћу објаснити које су вам условне ознаке доступне и показати како се могу користити у темама и додацима.

Како раде условне ознаке ВордПресс-а

Условне ознаке су логичан тип података који може вратити само истинито или лажно. Ознака ис_хоме (), на пример, односи се на индекс блога. Ову ознаку можемо користити да бисмо приказали поруку посетиоцима нашег блога. Ова порука неће бити приказана на другом месту.

Код је једноставан. Све што радимо у наставку је да проверимо да ли је приказана страница индексна страница блога. Ако јесте, приказујемо нашу поруку.

<?пхп

иф (ис_хоме ()) {

одјек "Добродошли на наш блог!!";

}

?>

Наведено је основни примјер онога што се може постићи употребом условних ознака, али то је у суштини све. Једноставно провјеравате врсту странице која се приказује. У зависности од тога да ли је резултат тачан или лажан, активира се још један део кода.

Пре него што погледамо више примера употребе условних ознака, прво погледајмо популарне условне ознаке за које ћете вероватно видети да се користе у вашим ВордПресс темама.

 • ис_хоме () – Проверава да ли се приказује индекс поста на блогу. Ово може бити, али не мора бити и ваша почетна страница.
 • ис_фронт_паге () – Проверите да ли се приказује ваша почетна страница. Ово функционише без обзира да ли су подешавања за насловну страницу подешена за приказивање блогова (тј. Индекса блога) или статичке странице.
 • је слободан() – Провјерава да ли се приказује било која врста појединачног поста (искључујући прилоге).
 • ис_аттацхмент () – Проверава да ли се приказује прилог.
 • ис_паге () – Провера да ли се приказује страница.
 • ис_сингулар () – Провера да ли се приказује један пост, прилог или страница. Тачно се враћа ако је испуњен било који од ових услова.
 • ис_цатегори () – Провера да ли се приказује страница са архивом категорија.
 • ис_сеарцх () – Проверава да ли се приказује страница са резултатима претраге.
 • ис_таг () – Провера да ли се приказује архива ознака.
 • ис_аутхор () – Провера да ли се приказује страница са архивом аутора.
 • ис_арцхиве () – Провера да ли се приказује било која врста архивске странице, укључујући категорију, ознаку, датум и архиве аутора.
 • ис_стицки () – Проверава да ли је пост дефинисан као лепљив.
 • ис_мулти_аутхор () – Провера да ли је више аутора објављено на веб локацији. Тачно се враћа ако су две или више људи објавиле постове. Ако је само један аутор објавио постове или ако уопште није ни један објављен, лажни резултат се враћа.

Постоји шест временских условних ознака које ће вам такође бити корисне. Те се ознаке односе на странице архива датума. На пример, УРЛ адреса хттп://ввв.иоурвебсите.цом/2013/12/ је архивска страница на месечном нивоу.

Ако било која од следећих условних тагова врати истину, ис_арцхиве () би такође била тачна.

 • ис_дате () – Проверава да ли је то архивска страница заснована на датуму.
 • ис_иеар () – Провера да ли је то архивска страница заснована на години.
 • ис_монтх () – Проверава да ли је то месечна архивска страница.
 • ис_даи () – Проверава да ли је то дневна архивска страница.
 • време је() – Проверава да ли је то временска база података.
 • ис_нев_даи () – Проверава да ли је данас нови дан. Ако је тренутни пост објављен различитог дана од претходног објављеног поста, враћа се тачно. Лажно ће бити враћено ако су обе објаве објављене истог дана.

Често ћете наилазити на условне ознаке као што су ис_хоме () и ис_сингле (), али не требате памтити све ове условне ознаке. Већина корисника ВордПресс-а упућује на ВордПресс кодекс за одговарајућу условну ознаку када је потребно да поставе условну функцију.

Примјери условне ознаке

Многе условне ознаке омогућавају да се параметри пренесу у функцију. То вам даје много више контроле над тим какви услови морају бити испуњени пре него што се нешто предузме у дело. ис_паге () је добар пример за то. Ознака вам омогућава да проверите да ли је страница која се приказује страница. ис_паге () ће вратити вриједност труе ако је приказана било која страница, међутим морате навести параметар $ паге ако желите бити прецизнији. Параметар $ паге може бити ИД странице, наслов странице или пуж.

Размотримо обичну веб страницу која има отприлике страницу и желите да је страница прилагодите другачије од свих осталих страница. На пример, можете приказати фотографију своје компаније на врху бочне траке или можете приказати додатне информације на дну странице о страници.

Да бисте то учинили, морате дефинирати параметар $ паге. Ако је ИД странице 10, можете отворити своју условну изјаву са нечим овако:

иф (ис_паге (10)) {

Специфична страница се такође може одредити преношењем наслова странице у функцију.

иф (ис_паге (‘О нама’)) {

Слуг странице се такође може користити. Као што се сећате, страница је јединствени идентификовани идентификатор на крају УРЛ адресе. Ако је УРЛ странице о вашој страници ввв.иоурвебсите.цом/абоут-оур-цомпани/, страница ће бити везана за нашу компанију.

иф (ис_паге (‘о нашој компанији’)) {

Неке условне ознаке, као што је ис_паге (), такође могу проследити параметре у низу. Следећа условна изјава ће вратити вредност труе ако је један од услова тачан.

иф (ис_паге (низ (10, ‘О нама’, ‘о нашој компанији’))) {

Програмерима је уобичајено да постављају више услова када користе условне ознаке. Вратимо се једноставном задатку приказивања поруке добродошлице посетиоцима блога. То је нешто што би корпоративна веб локација желела да дода у подручје свог блога, али не и у друга подручја на својој веб локацији (нпр. Почетна страница, страница контаката, страница и сл.).

То могу учинити користећи условне ознаке ис_хоме () и ис_сингле (); који представљају индекс блога и појединачне постове. Да бисте приказали поруку у оба подручја, морате користити логички оператор ИЛИ ||. Ово је приказано у доњем коду. Почетна ако изјава провјерава да ли је страница индекс блога или појединачни пост. Ако је и једно тачно, приказује се порука.

<?пхп

иф (ис_хоме () || ис_сингле ()) {

одјек "Добродошли на наш блог!!";

}

?>

Други логички оператор који је веома користан је оператор АНД &&. Користи се када желите да буду тачна два или више услова пре него што се нешто активира. Следеће ако изјава проверава да ли је страница истовремено архивска страница и категорисана је у категорију вести. На страницама категорије вести биће приказана порука добродошлице. Ништа се неће приказати у другим категоријама.

<?пхп

иф (ис_арцхиве () && ис_цатегори (‘Новости’) {

одјек "Добродошли у Архиву вести";

}

?>

И и ИЛИ оператери се могу комбиновати. Примјер у наставку преузет је из темплате.дес.пхп задане теме ВордПресс Твенти Тринаест. Функција се користи за приказивање наслова странице у претраживачу, али је само део функције приказан у наставку.

Изјава иф враћа вредност труе ако постоји опис веб локације, а корисник прегледава индекс блога или почетну страницу. Опис веб локације можете унијети путем поља са ознакама у вашем подручју опћих поставки. Ако попуните ово поље, на индексу блога и на почетној страници на насловној траци приказат ће се „Наслов веб локације | Опис веб локације ”(напомена: сепаратор се приказује употребом низа $ сеп у доњем коду). Ако то не урадите, на насловној траци приказат ће се „Наслов веб локације“.

Као што видите, ис_хоме и _ис_фронт_паге се виде као јединствени ентитет због оператора ОР. Због тога су умотани у заграде.

ако ($ сите_десцриптион) && (ис_хоме () || ис_фронт_паге ()))
$ титле = "$ титле $ сеп $ сите_десцриптион";

Други ПХП логички оператор који можете користити је не оператор !. Ово је практичније за употребу у многим околностима. На пример, рецимо да желите да прикажете фотографију на свим својим страницама, осим у архиви. Нема потребе да постављате дугачку условну изјаву која поставља питање „Да ли је ово почетна страница, је ли ово један пост, да ли је ово страница…“. Практичније је једноставно питати “Ово није архивска страница?”.

Да бисте то учинили, једноставно додајте ускличник испред условне ознаке. Дољи код показује колико је то у пракси директно. Приказаће се слика на свакој страници вашег вебсајта осим архивских страница.

<?пхп

иф (! ис_арцхиве ()) { ?>

<?пхп

}

?>

До сада смо погледали основне примере употребе условних ознака тамо где се нешто активира или се не активира (тј. Ако је А тачно, учините Б). У пракси се обично врши још једна радња ако није испуњен неки услов. Поред тога, може бити испуњено неколико услова, са различитим одговорима на сваки од њих.

Умјесто да се за то пишу мноштво појединачних изјава, практично је користити туђе и друге изјаве. То вам омогућава већи степен контроле над оним што се приказује на вашој веб локацији.

То можемо показати на примеру. Рецимо да желите да покажете другачији лого на својој веб локацији у различитим областима ваше веб странице. Како бисте то урадили? Одговор је једноставан: Користимо туђе и туђе изјаве. Доље наведени код показује како се то може постићи.

<?пхп

иф (ис_хоме () || ис_фронт_паге ()) { ?>

<?пхп

} елсеиф (ис_цатегори ()) { ?>

<?пхп

} елсеиф (ис_сингле ()) { ?>

<?пхп

} елсеиф (ис_паге ()) { ?>

<?пхп

}

елсе { ?>

<?пхп

}

?>

У зависности од подручја на коме посетилац посећује, један од пет логотипа биће приказан помоћу горњег кода. То је основни пример који илуструје како се лако и други подаци могу користити за контролу многих различитих подручја ваше веб странице.

Елсеиф изјаве се такође користе у другим деловима ВордПресс-а. Већина темплате-ова фунцтион.пхп их користи, а многе ВордПресс теме користе их за промену начина приказивања наслова њихове веб странице у прегледачима.

Више условних тагова

Доступно је неколико додатних условних ознака. Многи од њих програмери користе у темама и додацима.

Испод је листа неких других условних ознака које су вам доступне.

 • ис_так () – Провера да ли је приказана страница са архивом прилагођене таксономије.
 • хас_терм () – Проверава да ли тренутни пост има један од наведених услова.
 • такономи_екистс () – Проверава да ли постоји назив таксономије.
 • пост_типе_екистс () – Проверава да ли постоји врста поста.
 • ис_пост_типе_хиерарцхицал ($ пост_типе) – Проверите да ли је врста поста хијерархијска.
 • ис_пост_типе_арцхиве () – Провера да ли се приказује страница са архивом одређене врсте поста.
 • ис_цомментс_попуп () – Проверава да ли је отворен прозор за појављивање коментара.
 • цомментс_опен () – Провера да ли су коментари дозвољени за тренутни пост или страницу.
 • пингс_опен () – Проверите да ли су пингови дозвољени за тренутни пост или страницу.
 • ис_феед () – Проверава да ли је тренутни упит за фид.
 • ис_404 () – Провера да ли се приказује 404 грешка.
 • ис_пагед () – Проверава да ли је страница коју тренутно прегледавате пагинирана страница која није страница. Поруке и странице су пагиниране када користите брзу ознаку следеће странице у свом садржају за поделу великих постова.
 • ис_трацкбацк () – Проверава да ли се користи повратна веза.
 • ис_админ () – Провера да ли је корисник пријављен у област администратора. Не користи се за проверу да ли корисник има администраторске привилегије, већ само да ли је пријављен на контролну таблу ВордПресс-а.
 • ис_паге_темплате () – Провера да ли страница која се прегледава користи предложак странице. По потреби се може дефинисати одређени предложак странице.
 • ис_превиев () – Проверава да ли се блог порука гледа у нацрту нацрта.
 • хас_екцерпт () – Проверава да ли тренутни пост има одломак. Могу се дефинисати одређени постови.
 • хас_нав_мену () – Провера да ли је неком менију додељен мени. Ово користе програмери тема да прикажу нешто у случају да корисник није додао мени.
 • у петљи() – Провера да ли је позивалац још увек у ВордПресс петљи.
 • ис_ацтиве_сидебар ($ индекс) – Проверава да ли се користи дата бочна трака.
 • ис_мултисите () – Проверава да ли је подржана вишеструка локација.
 • ис_маин_сите () – Проверава да ли је мултисите главна локација у мрежи.
 • ис_супер_админ () – Провјерава да ли је корисник супер администратор унутар мреже.
 • ис_плугин_ацтиве ($ плугин) – Провера да ли је додатак активиран.
 • ис_цхилд_тхеме () – Проверите да ли се користи дечја тема.
 • цуррент_тхеме_суппортс ($ функција) – Проверите да ли тема подржава одређену функцију, као што су формати поста или истакнуте слике.

Такође проверите: Како уклонити подразумеване таксономије.

Условне ознаке су важан ВордПресс концепт. Због тога колико су корисне, постоји неколико ВордПресс тема које су дизајниране без њих. Једном када схватите друге изјаве, наредне изјаве и логичке оператере као што су АНД, ОР и Нот; моћи ћете да се бавите било којом условном функцијом.

Надам се да ће вам овај водич помоћи да научите како користити условне ознаке ВордПресс-а у својим темама.

Ако вам се свидио овај чланак, придружите се ТхемеЛаб-у Твиттер.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me