Hur man installerar och ställer in WordPress Multisite Network

Hur man installerar och ställer in WordPress multisite nätverk


Planerar du att bygga ett nätverk med flera sidor med WordPress? Medan WordPress kan användas för flera syften som att skapa en blogg, skapa en onlinebutik eller bygga en fullfjädrad webbplats, kan den också användas för att skapa ett multisite-nätverk för att hantera alla dina webbplatser från ett enda konto.

I den här artikeln visar vi dig hur du installerar och konfigurerar ett WordPress-nätverk med flera platser steg för steg.

Det här är en mycket detaljerad artikel, så vi har skapat en innehållsförteckning för att göra det lättare för dig. Ta en titt:

 1. Introduktion till WordPress multisite-nätverk
 2. När och varför du ska använda ett multisiternätverk
 3. Välja ett domännamn och webbhotell för ditt flersidiga nätverk
 4. Aktivera och konfigurera ditt WordPress multisite-nätverk
 5. Börja inställningen för flersidig nätverk
 6. Multisite nätverkskonfigurationsinställningar
 7. Lägg till och hantera nya webbplatser i ditt WordPress-multisittsnätverk
 8. Installera teman och plugins i ditt multisittsnätverk
 9. Felsöka fel

Redo? Låt oss börja!

1. Introduktion till WordPress Multisite Networks

WordPress är den mest populära bloggplattformen på marknaden. Den har många funktioner, inklusive multisätverksfunktion. Om du äger flera bloggar eller WordPress-webbplatser och du vill hantera dem från ett konto kan du ställa in WordPress multisite-nätverk.

Du kan lägga till nya webbplatser eller bloggar till ditt problem utan nätverk utan problem. För att komma åt dessa webbplatser måste du logga in på ditt huvudkonto. Det är också en perfekt lösning när du vill att dina användare ska skapa nya webbplatser eller bloggar på ditt domännamn.

Till skillnad från en enskild WordPress-blogg eller -sida, gör ett multisite-nätverk dig möjlighet att anpassa varje webbplats separat. Inställningarna för flera platser är avancerade och det finns lite av en inlärningskurva för att förstå alla alternativ.

2. När och varför du ska använda ett multisiternätverk

WordPress erbjuder flera plugins som ManageWP som kan hjälpa dig att hantera alla dina webbplatser från en instrumentpanel. Dessa tredjeparts plugins är enkla att installera och kräver lite utbildning.

Så varför du bör använda ett multisittsnätverk istället?

Nedan följer några exempel på när du skulle bli bättre på att använda ett WordPress-nätverk med flera platser:

 • En nyhetsdagbok eller magasinblogg med flera handledare.
 • En stor företagswebbplats med flera separata webbplatser för sina filialer.
 • En medlemswebbplats som gör det möjligt för användare att skapa sina egna webbplatser.
 • En webbplats för ett utbildningsinstitut som gör det möjligt för elever att ha sina egna webbplatser eller bloggar.

Det här är de vanligaste omständigheterna, men du kan ha ett annat scenario; så se till att välja det bästa och enklaste alternativet för dina webbplatser.

Fördelar

WordPress multisite-nätverk är byggda för att underlätta användare som vill hantera alla sina webbplatser från en domän. Det skapar en huvudmiljö där du har den högsta behörigheten på alla dina webbplatser som nätverksadministratör.

Låt oss ta en titt på proffsen för att använda ett multisite-nätverk:

 • Alla dina webbplatser kan hanteras från ett WordPress-konto.
 • Funktionen WordPress-roller och behörigheter låter dig hantera alla dina webbplatser som administratör, medan varje enskild webbplats kan ha sina egna webbplatsadministratörer som inte har åtkomst till huvudnätverket.
 • Du behöver inte installera teman och plugins på alla dina webbplatser separat. Installera dem bara på huvudkontot och aktivera dem för alla dina webbplatser.
 • Det sparar tid på WordPress-uppdateringar. Även om du har mer än 10 webbplatser kan du snabbt uppdatera teman, plugins och WordPress-kärnan från din huvudinstallation.
 • Du kan ändra de allmänna inställningarna för alla dina webbplatser från ditt multisite nätverkskonto. Det gör det också möjligt för webbplatsadministratörerna att göra ändringar på sina egna webbplatser och åsidosätta huvudinställningarna.

Nackdelar

Även om det finns så många fördelar med att använda det multisite nätverket för WordPress, finns det få nackdelar som du inte kan undvika för.

Låt oss titta på några av de problem du kan möta med ett WordPress-nätverk med flera platser:

 • Det multisite nätverket har flera webbplatser men alla webbplatser kommer att fungera under ett huvudnätverk. Om nätverket påverkas av någon anledning påverkar det alla dina webbplatser.
 • Om ditt huvudnätverk attackeras av hackare eller skadlig programvara, kommer alla dina webbplatser i det nätverket också att attackeras.
 • Många plugins fungerar inte bra med WordPress multisite-nätverk, och du måste arbeta hårdare för att hitta alternativ.
 • Du kan ha svårt att hantera trafik och bandbredd på alla webbplatser i ditt nätverk. I allmänhet bör bandbredden delas lika mellan alla dina webbplatser, men en sårbarhet kan påverka alla andra webbplatser.
 • Vissa webbhotellföretag stöder inte WordPress multisite-nätverk.

Om du fortfarande planerar att installera ett nätverk med flera sidor fortsätter du att läsa nedan.

3. Välj ett domännamn och webbhotell för ditt flersidiga nätverk

Nu när du vet mycket om WordPress multisite-nätverk kommer vi att gå igenom kraven för att ställa in ett.

Det första du behöver är ett domännamn och webbhotell. När det gäller webbhotell vet du att ett nätverk med flera platser har flera webbplatser, vilket innebär att du behöver en webbhotellleverantör som kan hantera alla dina resurser utan problem.

Det finns olika typer av webbhotell, inklusive delad värd, VPS-värd, dedikerad servervärd osv.

För ett nätverk med flera platser rekommenderas att du använder VPS-värd eller dedikerade servrar. Det finns många värdföretag som erbjuder VPS / dedikerade värdservrar. Några av dem är:

 1. Bluehost
 2. WPEngine
 3. Siteground

Dessa värdleverantörer är branschens bästa och alla erbjuder utmärkt webbhotell för att driva ett WordPress-multisittsnätverk smidigt.

Vi rekommenderar att du använder Bluehost. De är officiella WordPress-partners och ett av världens bästa WordPress-värdföretag. Bluehost erbjuder också ett gratis domännamn och SSL-certifikat med alla värdplaner. Du kan också betala varje år och spara stort på Bluehost.

Alla dina webbplatser i det multisidiga nätverket använder samma domännamn med underdomäner (exempel: https://site.mydomain.com) eller mappar i roten (exempel: https://mydomain.com/site/).

Både underdomäner och underkataloger har sina egna individuella krav.

För underdomäner måste du ställa in underdomäner för jokertecken. Logga bara in på cPanel på ditt värdkonto. I området Domäner måste du klicka på alternativet ‘Underdomäner’.

Det tar dig till en ny sida. I det givna fältet måste du ange * och se till att du har ditt domännamn bredvid det i rullgardinsmenyn.

Underdjur för jokertecken

Klicka på Skapa för att korrekt konfigurera jokerteckenunderdomän för din huvuddomän.

För underkataloger eller mappar på roten behöver du bara göra det aktivera vackra permalänk och ditt multisite-nätverk fungerar på dem.

Efter installationen måste du skapa en WordPress-webbplats för att fortsätta.

4. Aktivera och konfigurera ett WordPress Multisite Network

När du har din WordPress-webbplats klar är det dags att aktivera ditt multisittsnätverk. Multisite-nätverket är en färdig funktion i WordPress och du behöver inte ytterligare installationer på din webbplats.

Notera: Om du planerar att aktivera flersidan på en befintlig WordPress-webbplats rekommenderar vi att du gör en komplett säkerhetskopia av din webbplats med BackupBuddy eller UpdraftPlus.

När du är redo, gå vidare och anslut till en FTP-klient eller logga in på cPanel med ditt användarnamn och lösenord. Du måste redigera wp-config.php-filen för din WordPress-installation.

I filen wp-config.php bör du leta efter / * Det är allt, sluta redigera! Glad blogging. * / rad och lägg till den här koden ovan:

/ * Multisite * /
definiera (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, sant);

Efter det kan du spara filen. Om du har laddat ner filen wp-config.php från en FTP-klient, se till att ladda upp den igen efter redigering. Ovanstående kod möjliggör WordPress-multisitfunktionalitet.

5. Börja inställningen för multisite Network

När det multisite nätverket är aktiverat måste du konfigurera nätverket på din WordPress-webbplats.

Börja med att inaktivera alla dina plugins, så att de inte påverkar ditt nätverk med flera platser. Gå till Plugins »Installerade plugins och kontrollera alla dina plugins. Välj nu alternativet ‘Deaktivera’ i rullgardinsmenyn ovan och tryck på knappen ‘Använd’ för att inaktivera alla dina installerade plugins.

Inaktivera plugins

Därefter måste du gå till Verktyg »Nätverksinställning sida för att ställa in nätverket.

Nätverksinställningar

Lägg till nätverkets detaljer som titel och admin e-postadress. Klicka sedan på knappen “Installera”.

Nu ser du koden som du måste lägga till i dina .htaccess- och wp-config.php-filer för att slutföra installationen.

Kod att lägga till i htaccess

Du kan redigera filerna med en FTP-klient eller logga in via cPanel. Uppdatera filerna efter att du har lagt till koden ovan.

Gå nu tillbaka till din WordPress admin-sida och logga in igen för att börja använda ditt multisite-nätverk korrekt.

6. Multisite Network Configuration Settings

När du är inloggad måste du gå till Mina webbplatser »Nätverksadministratör» Dashboard från WordPress-menyn för att konfigurera dina nätverksinställningar för flera platser.

Nätverkets instrumentbräda

Därifrån kan du administrera ditt multisittsnätverk genom att lägga till nya webbplatser, skapa nya användare, installera teman och lägga till plugins. Det visar också widgeten “Right Now” för att omedelbart utföra nätverksuppgifter.

Du måste gå till menyn ‘Inställningar’ för att ändra dina nätverksinställningar.

Nätverksinställningar

Det visar nätverksnamnet och e-postfälten för nätverksadministratör. Eftersom du skrev in dessa uppgifter när du konfigurerade ditt multisittsnätverk kan du lämna dem som det är.

Aktivera nya registreringar

En av de viktigaste nätverksinställningarna som ingår är att aktivera användar- och webbplatsregistreringar i ditt flerplatsnätverk. Den här inställningen är som standard inaktiverad och du måste konfigurera den.

Gå bara till “Registreringsinställningar” så hittar du flera alternativ där.

Du kan antingen tillåta registrering av användarkonton eller inloggade användare kan registrera nya webbplatser. Det ger dig också möjligheten att aktivera båda inställningarna helt och hållet.

Registreringsinställningar

Du kan aktivera inställningen “Registreringsmeddelande” för att bli meddelad när en ny användare eller en ny webbplats registreras i ditt WordPress-multisätnätverk.

Om du markerar inställningen ‘Lägg till nya användare’ kan webbplatsadministratörerna skapa användare.

Lägg till nya användare

Du kan också begränsa de nya webbplatsregistreringarna till specifika domäner genom att lägga till domännamn i textområdet “Begränsad e-postregistrering”. På så sätt kan du begränsa webbplatsregistreringarna till ditt eget domännamn.

I textområdet “Bannade e-postdomäner” ska du ange domännamnen du vill förbjuda från att skapa nya webbplatser.

Ändra alternativ för nya webbplatser

När en ny webbplats är registrerad, måste du skicka ett välkomstmeddelande till administratören eller användaren som skapade den. Den nya webbplatsen kommer också att ha ett inlägg, en sida och en kommentardel precis som WordPress-installationen.

I “Nya webbplatsinställningar” kan du lägga till välkomstinnehållet för alla nya webbplatsregistreringar i ditt WordPress-multisittsnätverk.

Nya webbplatsinställningar

Dessa inställningar kan uppdateras senare av nätverksadministratören.

Inställningar för filöverföring

De nya webbplatserna som är registrerade i ditt multisite-nätverk har standardinställningar som liknar en allmän WordPress-installation. Detta inkluderar också inställningarna för filöverföring.

Det är dock viktigt att kontrollera den totala filuppladdningsstorleken, så serverresurserna är lika fördelade mellan alla dina webbplatser. Markera helt enkelt alternativet “Site upload space” för att lägga till ett värde för att begränsa den totala storleken på filer. Detta värde skapar en gräns för alla webbplatser i ditt nätverk.

Ladda upp inställningar

Det låter dig också definiera filformaten och ställa in en gräns för varje filuppladdning på webbplatserna.

Menyinställningar

Nu kan du gå till avsnittet ‘Menyinställningar’ och aktivera administrationsmenyerna för plugins. När den är aktiverad visas plugins-menyn till webbplatsadministratörerna.

Menyinställningar

Webbplatsadministratörer kan aktivera eller inaktivera plugins som är installerade på deras webbplatser. De har inte möjlighet att installera eller ta bort plugins.

Klicka på knappen “Spara ändringar” för att lagra dessa inställningar.

7. Lägg till och hantera nya webbplatser i ditt WordPress Multisite Network

När du är klar med inställningarna kan du lägga till en ny webbplats från Webbplatser »Lägg till nytt från vänster-menyn i ditt flersidiga nätverk.

Lägg till en ny webbplats

I fältet “Webbadress (URL)” måste du ange webbadressen för din nya webbplats. I fältet “Sidtitel” kan du lägga till webbplatstiteln och lägga till administratormailen. Se till att detta e-postmeddelande skiljer sig från din e-postadress för nätverksadministratör.

Alla meddelanden, inklusive användarnamn och lösenord för den nya webbplatsen, kommer att skickas till den e-postadress du angav.

Klicka på knappen “Lägg till webbplats” för att skapa den nya webbplatsen.

Enligt anvisningarna skapas en ny användare om e-postmeddelandet inte finns i databasen tidigare och informationen skickas till din nya användare.

8. Installera teman och plugins i ditt multisite-nätverk

Det bästa med ett multisäkerhetsnätverk är att du kan installera alla teman och plugins på masterinstallationen och de kommer att vara tillgängliga för alla dina webbplatser.

Webbplatsadministratörerna kan bara aktivera eller inaktivera teman och plugins. De har inte behörighet att installera eller ta bort resurser på sina webbplatser.

Installera och aktivera ett tema

Om du vill installera ett tema måste du gå till Teman »Lägg till nytt från ditt multisite-nätverk. Mer information finns i vår artikel om hur du installerar ett WordPress-tema.

När du väl har installerat kan du klicka på länken ‘Nätverksaktivera’ under temanamnet för att göra det tillgängligt för alla webbplatser i ditt nätverk.

Nätverksaktivera teman

Om du vill dölja ett tema från dina webbplatser klickar du på länken ‘Nätverk inaktivera’ under det.

Installera och aktivera ett plugin

Om du vill installera ett plugin måste du gå till Plugins »Lägg till nytt från din nätverksadministrationspanel. För ytterligare hjälp bör du kolla in vår artikel om hur du installerar ett WordPress-plugin.

Nätverksaktivering

Till skillnad från teman kan du klicka på alternativet ‘Nätverksaktivera’ under varje plugin för att göra det tillgängligt för webbplatserna i ditt flersidiga nätverk.

Se till att du har aktiverat plugins-menyn från nätverksmenyinställningarna tidigare.

9. Felsöka fel

Hittills har du lärt dig hur du skapar ett nätverk med flera platser. Det är viktigt att veta att ett enkelt misstag kan orsaka ett enormt fel i ditt nätverk. Några av de vanliga problemen inkluderar ett jokertecken-underdomänskonfigurationsfel.

Du måste prata med kundserviceteamet hos din webbhotellleverantör och fråga dem om de stöder jokerteckenunderdomäner.

Om du använder underkataloger och dina användare inte kan logga in på sina webbplatser, måste du göra några ändringar i din wp-config.php-fil.

I wp-config.php söker du efter:

definiera (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, falsk);

och ersätt den med:

definiera (‘SUBDOMAIN_INSTALL’, ‘falskt’);

Det borde fixa inloggningsfelet.

Om din webbhotell inte stöder WordPress-multisätesfunktionen kan du enkelt byta till en ny webbhotell eller kolla in den här artikeln om de bästa plugins för WordPress-multisätnätverk.

Det är allt. Vi hoppas att den här guiden hjälpte dig att lära dig hur du installerar och konfigurerar ett WordPress-nätverk med flera platser. Du kanske också vill kolla in vår artikel om 100+ intressanta WordPress-statistik och fakta.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map