Hur man lägger till Google Analytics till WordPress (med och utan ett plugin)


Vill du lägga till Google Analytics på din WordPress-webbplats?

Att lägga till Google Analytics på din WordPress-webbplats är det bästa sättet att spåra hur dina besökare interagerar med din webbplats. I den här artikeln visar vi dig hur du installerar Google Analytics på din WordPress-webbplats i två enkla steg.

Innan vi hoppar på att installera Google Analytics på din WordPress-webbplats ska vi undersöka vad Google Analytics är, varför det är viktigt och hur det fungerar. Om du hellre vill klippa direkt till jakten och dyka in i steg-för-steg Analytics-installationsprocessen, då gör det.

Google Analytics för WordPress – Komplett installationsguide

Titta på innehållsförteckningen …

Vad är Google Analytics?

google analytics för WordPress

Google Analytics är det mest omfattande spårningsverktyget för din webbplats som låter dig se var dina besökare kommer ifrån, vad de gör på din webbplats, vilket innehåll som är populärt och så vidare.

Det ger dig en bättre förståelse för dina marknadseffekter genom att tillhandahålla lättförståelig statistik. Oavsett om du är en förläggare, ägare av småföretag eller en e-handelshandlare, ger Google Analytics dig allt du behöver veta om dina besökare.

Bortsett från grundläggande statistik över besökares engagemang är några av de spårningsfunktioner som Google Analytics använder dig av:

 • Spårning av annonser
 • Förbättrad e-handelsspårning
 • Händelsespårning
 • Spårning onlineformulär
 • Och mycket mer

Varför använda Google Analytics i WordPress?

Att förstå dina webbplatsbesökare är nyckeln till att öka din trafik, prenumeranter och intäkter. Genom att installera Google Analytics på din WordPress-webbplats kan du samla alla dina webbplatsuppgifter, som ger handlingsbara insikter för att växa ditt företag. På så sätt kan du eliminera gissningar och börja fatta välgrundade beslut baserat på de uppgifter du har samlat in.

Kolla också: Alternativ till Google Analytics.

Nedan följer några fördelar med att spåra dina webbplatsbesökare med Google Analytics:

Lär dig mer om dina WordPress-besökare i Analytics

google analytics wordpress instrumentpanelen

Du kan samla in och spåra besökarinformation som geografisk plats, demografi och intressen, enheter och webbläsare som de använde när du tittade på din webbplats och mycket mer. Denna information hjälper dig att bättre förstå din publik, så att du bättre kan skapa dina marknadsföringsmeddelanden på ett sätt som bäst resonerar dem. Men se till att du visar ansvarsfriskrivning för datainsamling enligt GDPR-regler. Detta kan enkelt visas med WordPress GDPR-plugins.

Om du till exempel upptäcker att de flesta av dina webbplatsbesökare är kvinnor baserade i USA kan du sammanställa innehåll som tillgodoser behoven hos den specifika användarbasen.

Förstå hur besökare interagerar med din WordPress-webbplats

Google Analytics-rapport

Du kan också spåra detaljer som vad dina besökare gör medan de är på din webbplats, hur länge de stannar kvar på din webbplats osv. Med hjälp av denna information kan du hitta strategier för att göra dem mer engagerade, hålla dem längre, och till och med övertyga dem att köpa på din webbplats.

Förstå var dina besökare kommer från

google analytics wordpress trafikkälla

Google Analytics ger dig fördelningen av olika trafikkällor som sökmotorer, sociala, hänvisningar, direkt trafik osv. Genom att analysera dina trafikkällor kan du förstå vilken källa som bidrar med flest besökare på din webbplats.

Det kan också ge dig insikt i hur du kan öka dina webbplatsbesökare.

Till exempel, om din bästa hänvisningskälla är en extern webbplats, kanske du vill överväga att ha ett partnerskap med den webbplatsen, till exempel att skicka in gästposter.

Hur fungerar Google Analytics?

För att kunna spåra dina besökares data måste du implementera en spårningskod på din webbplats som du får från ditt Analytics-konto. Spårningskoden måste läggas till på varje sida på din webbplats. Detta kan göras genom att lägga till koden direkt i rubrikavsnittet i WordPress.

När någon anländer till din webbplats märks de med spårningskoden i sin webbläsare och sedan börjar deras session på din webbplats.

Att installera Google Analytics på din WordPress-webbplats är ganska enkelt. Allt du behöver göra är att installera ett Google Analytics-plugin, t.ex. MonsterInsights, och konfigurera det med Analytics. Alternativt kan du lägga till spårningskoden manuellt på din webbplats men nackdelen är att det kommer att begränsa din förmåga att aktivera förbättrade spårfunktioner i Google Analytics.

I den här artikeln förklarar vi hur du lägger till Google Analytics-spårning till WordPress både via MonsterInsights och manuella metoder.

Hur använder jag Google Analytics i WordPress? (Steg-för-steg-guide)

Låt oss titta på hur du ställer in Analytics på din webbplats steg för steg. Vi förklarar också hur du konfigurerar Analytics med och utan att använda ett WordPress-plugin.

Steg 1: Registrera dig för ett Google Analytics-konto

Det första du behöver göra innan du installerar Google Analytics är att registrera dig för tjänsten. Google Analytics är gratis tillgängligt, så allt du behöver göra är att besöka Google Analytics och registrera dig med ditt Google-konto.

I det övre högra hörnet hittar du Logga in rullgardinsmenyn. Klicka bara på den.

hur man installerar google analytics i wordpress

Du blir ombedd att välja mellan olika Analytics-lösningar. Klicka på om vi vill registrera dig för Google Analytics Analytics.

klicka på analys

Detta leder dig till en sida där du blir ombedd att logga in med ditt Google Analytics-konto eller registrera dig för ett nytt Google-konto.

logga in på analys

När du har loggat in på ditt Google-konto måste du registrera dig för Google Analytics. Klicka på Bli Medlem -knappen på höger sida av sidan för att komma igång.

Google Analytics-registrering

Därefter måste du ange inställningarna för den webbplats du vill börja spåra. Se till att Hemsida alternativet är valt överst.

GA spår webbplats

Sedan måste du bläddra ner för att ange din webbplatsinformation. Du måste också namnge ditt Google Analytics-konto och ange ditt webbplatsnamn, URL och bransch samt din tidszon.

ga kontoinställning

Fyll i den information som behövs för att skapa ett Google Analytics-konto.

När du har fyllt i din webbplatsinformation kan du bläddra lite nedåt för att anpassa inställningarna för datadelning. När du är klar med att välja dina alternativ kan du klicka på Få spårnings-ID -knappen längst ner på sidan.

få analytics tracking id

I popup-fönstret som visas kan du granska och acceptera användarvillkoren.

acceptera användarvillkor för Google Analytics

Det är allt! Du har nu registrerat dig för Google Analytics.

Steg 2: Lägg till Google Analytics till WordPress

Nu när du har registrerat dig för Google Analytics är nästa sak du behöver göra att lägga till Analytics på din WordPress-webbplats. Det finns många sätt att lägga till Google Analytics till WordPress. Låt oss titta på dem nedan:

 1. Installera Google Analytics på din webbplats med MonsterInsights (rekommenderas)
 2. Lägg till den råa spårningskoden i rubriken på din WordPress-webbplats med ett plugin
 3. Lägg till spårningskoden manuellt i header.php
 4. Lägg till spårningskoden manuellt i features.php

MonsterInsights kontra manuell installation av Google Analytics i WordPress

Innan vi dyker in i Google Analytics-installationsprocessen är det värt att ta en stund för att undersöka varför du använder MonsterInsights-plugin rekommenderas över manuell Analytics-installation.

För vissa användare kan det hända att installationen av Google Analytics verkar vara en “no brainer” -uppgift. Av den anledningen lägger de manuellt till Analytics-spårningskod till sin webbplats utan att använda några plugins.

När du manuellt installerar Google Analytics kan du samla in grundläggande trafikstatistik som sessioner, sidvisningar, avvisningsfrekvens etc., men nackdelen är att det inte tillåter dig att utnyttja Google Analytics full potential.

Om du till exempel behöver använda fler Analytics-spårningsfunktioner som nedladdningsspårning, länkspårning, formulärspårning, e-handel, spårning och mer, måste du anpassa koden manuellt för varje instans. Utan tvekan kan detta vara tråkigt, särskilt om du inte är en utvecklare eller en Analytics-expert.

Chansen är att till och med ett litet misstag kan skjuta hela Analytics-spårningen, vilket innebär att du får felaktiga data från ditt Analytics-konto, vilket leder till att du fattar fel beslut för ditt företag.

MonsterInsights

Å andra sidan gör MonsterInsights det superlätt att installera Analytics med bara några klick. MonsterInsights är det mest populära Google Analytics-pluginet för WordPress som finns. För att aktivera förbättrade spårningsfunktioner behöver du bara göra några klick eller installera respektive tillägg.

Eftersom du aldrig behöver behöva röra vid en enda rad kod sparar det din dyrbara tid under hela installationsprocessen.

Kom igång med MonsterInsights idag för att enkelt konfigurera Google Analytics på din webbplats.

Vill du börja med gratisversionen istället? Prova MonsterInsights Lite.

Metod nr 1. Lägga till Google Analytics till din webbplats med MonsterInsights (rekommenderas)

Så här konfigurerar du Google Analytics på din webbplats, prenumerera på en MonsterInsights-plan och ladda ner plugin. Om du hellre vill börja med det gratis plugin-programmet, gå vidare till Plugins »Lägg till nytt. Sök efter MonsterInsights och klicka på när plugin-programmet visas Installera nu och då, Aktivera.

installera monsterinsights

Gå över till Insikter »Inställningar för att autentisera din blogg med Google Analytics. Klick Autentisera med ditt Google-konto.

klicka på autentisera med ditt Google-konto

Välj ditt Google-konto på nästa skärm.

Välj ett Google-konto för analys

Låt sedan MonsterInsights hantera ditt konto.

monsterinsights för att hantera analys i wordpress

Slutligen väljer du rätt webbplatsprofil för din blogg och klickar Komplett autentisering.

verifiera monsterinsights

Efter autentisering kan du enkelt hitta hur din webbplats går igenom Insikter »Rapporter.

wordpress google analytics med monsterinsights

Metod # 2. Lägg till Google Analytics-kod i WordPress Header med ett plugin

Du kan lägga till den råa spårningskoden i sidans rubrik med Sätt i sidhuvuden och sidfötter plugin. Gå till till när du har installerat och aktiverat plugin-programmet Inställningar »Sätt i sidhuvud och sidfot och placera koden i insticksinställningarna.

sätt i sidhuvud och sidfot

3. Lägg manuellt till Google Analytics-koden till WordPress i header.php

lägg till Google Analytics-spårningskod till header.php

Ett lite mer komplext sätt skulle vara att öppna ditt tema header.php och placera koden direkt efter taggen.

google analytics spårningskod tillagd

Observera att om du lägger till koden till ditt huvudtema kommer den att skrivas över när du uppdaterar ditt tema. Att använda ett barntema är det bästa sättet att lägga till anpassningar som detta på din WordPress-webbplats.

4. Lägg manuellt till Google Analytics-koden till WordPress i features.php

Om du känner dig säker på din kunskap om php kan du öppna ditt tema functions.php och lägg till följande kod. Se till att du byter ut den fjärde raden med din Google-analyskod.

<?php
add_action (‘wp_footer’, ‘add_googleanalytics’);
funktion add_googleanalytics () { ?>
// Klistra in din Google Analytics-kod här
<?php}
?>

Med någon av dessa metoder borde du ha lagt till Google Analytics på din webbplats.

Google Analytics i WordPress: vanliga frågor

Här är några vanliga frågor angående inställning av Google Analytics i WordPress.

Hur lång tid tar det Google Analytics i WordPress att börja arbeta?

Efter installationen kanske du inte omedelbart börjar se information på din Google Analytics instrumentpanel. Det tar cirka 12 till 24 timmar (eller ibland till och med 48 timmar) innan du kan se data i ditt Analytics-konto.

Hur vet jag om Google Analytics fungerar på min WordPress-webbplats?

För att verifiera Google Analytics-spårning måste du titta på källkoden på din webbplats.

Använd en kortkommando för att se källkoden på din webbplats. Om du är på Windows eller Linux trycker du på Ctrl + U för att se källkoden. Om du är på Mac trycker du på Kommando + U.

Så här ser Google Analytics-spårningskod ut:

google analytics spårningskod

Tänk på att om du använder MonsterInsights för Analytics-inställningar måste du aktivera inkognitoläget (privat surfning) i din webbläsare för att se spårningskoden. Det beror på att MonsterInsights inte spårar dina egna besök för att undvika att skissa dina Google Analytics-data.

Vad är den bästa Google Analytics-plugin för WordPress?

Med över 2 miljoner aktiva installationer är MonsterInsights den mest populära och omfattande Google Analytics-plugin för WordPress. Inte bara gör det enkelt att installera Analytics utan också låta dig aktivera många Analytics-spårningsfunktioner som e-handelsspårning, nedladdningsspårning etc. utan att beröra en enda kodrader.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte dig att installera Google Analytics på din WordPress-webbplats. Det är ett bra sätt att optimera din webbplats, planera ditt innehåll och växa ditt företag.

Om du gillade den här artikeln kan du också läsa vår bästa Analytics-lösning för WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map