Hur man startar en WordPress-blogg 2020 [Komplett guide]

Så här startar du en blogg


Letar du efter att skapa en blogg? Vi vet att tanken på att starta en blogg kan vara skrämmande, särskilt om du inte är en teknisk kunnig person. Men de goda nyheterna är: att starta en blogg är mycket lättare än du tror, ​​oavsett din kompetens.

Bloggplattformar som WordPress gör det oerhört enkelt för alla att starta en blogg utan att känna till en enda kodrad. När du har skapat bloggen kan du skapa innehåll i en inläggsredigerare som liknar Microsoft Word. Du kan anpassa designen, utseendet och känslan på din blogg med ett lättanvänt dra-och-släpp-gränssnitt.

Med andra ord är det mycket lättare att starta en blogg 2020 än att starta en för 10 år sedan.

Så du vill skapa en blogg … men varför lyssna på oss?

Till skillnad från andra wannabe-experter och falska profeter predikar vi bara vad vi utövar.

Vi har byggt flera stora bloggar i vår karriär inklusive den här. Efter att ha hjälpt tusentals WordPress-användare att komma igång med att blogga, vet vi exakt vad som krävs för att bygga en fantastisk blogg från grunden.

Oavsett om du är en absolut nybörjare eller bara behöver en uppfriskare, i den här guiden hittar du allt du behöver för att få din blogg igång.

Vi har delat upp denna guide i 12 olika kapitel:

I den här steg-för-steg-guiden tar vi dig igenom hur du startar en blogg från grunden på mindre än en timme.

Om du hellre vill klippa rakt till jaget och dyka in i steg-för-steg teknisk handledning, sedan gå för det.

Contents

Kapitel 1: Varför starta en blogg?

kapitel 1 varför starta en blogg

Bloggningen har kommit långt sedan starten. Ursprungligen användes det av individer för att dela sina personliga tankar och åsikter. Nu utnyttjar även företag över hela världen bloggar för att utöka räckvidden och för att generera nya leads.

När det gäller att blogga är det avgörande att ha ett syfte, eller så kommer du att förlora riktningen och inspiration när tiden går. När du bloggar med ett syfte kommer dina läsare att ansluta till det eftersom det syftet lyser igenom i ditt skrivande.

Här är några av anledningarna till att människor bloggar:

Journal / personlig blogging

Vissa människor bloggar för att dokumentera allt de har på gång, så att de kan hålla reda på deras framsteg. Det hjälper dig att få kontakt med likasinnade människor i samhället och bygga långvariga relationer med dem.

Tjäna pengar blogga

Många människor startar en blogg med ett enda mål: att tjäna pengar online.

Din blogg kan vara din semi-passiva inkomstkälla, vilket innebär att du kan tjäna pengar även om du inte aktivt uppdaterar den. Några av de sätt du kan tjäna pengar på din blogg är:

 • Reklam: Sälj annonsutrymme på din blogg och generera en stadig inkomstström.
 • Affiliate marknadsföring: Se produkter till din publik och generera intäkter när de köper med dina remisslänkar.
 • Sälj produkter: Skapa en produkt som du vet att din publik kommer att älska och sälja den på din blogg.

Upprätta dig själv som en myndighet

I denna fullsatta digitala era kan bloggning hjälpa dig att visa din expertis och etablera dig som en myndighet. För att göra detta måste du hålla ett öga på trenderna i din nisch och konsekvent blogga om det.

Var noga med att ge tips och rekommendationer till din publik regelbundet så att de inser att din blogg är en go-to resurs när det gäller allt relaterat till din nisch.

1,1. Välj rätt nisch för din blogg

När du startar en blogg är det viktigt att inse att bloggning inte alltid kommer att bli regnbågar och enhörningar. Blogga är en maraton, inte en sprint.

För att driva en blogg på lång sikt måste du vara ihållande. Och för att vara ihållande måste du ta hänsyn till några olika saker när du väljer ett ämne för din blogg:

 • Passion: För långvarig bloggning måste du välja ett ämne som du verkligen brinner för. Du kan inte kontinuerligt skriva om ett ämne som inte lockar dig.
 • Trafikvolym: Bara för att du älskar ett ämne betyder det inte alltid att det är det bästa för att starta en blogg. Om ingen annan vill läsa en blogg om det ämne du ska välja, måste du ompröva ämnet innan du hoppar in.
 • Ändamål: Tänk på syftet med din blogg när du bestämmer dig för ett ämne. Om du till exempel vill tjäna pengar på att reklamera, men nischan är för smal med låg trafikvolym, kanske du vill utöka din nisch eller ändra din intäktsstrategi.

1,2. Lär dig konventionella skrivlektioner

Bloggning skiljer sig lite från konventionellt skrivande. Om du är en ambitiös bloggare, kan du behöva lära dig några saker som du lärde ut i dina engelska klasser.

Till exempel, när du bloggar eller skriver för webben, rekommenderas det att skapa korta meningar och ännu kortare stycken, så att läsarna snabbt kan konsumera din artikel. Detta beror främst på att människor har kortare uppmärksamhetsomfång på webben.

En annan skillnad är att tryckredigerare ofta rekommenderar att författare skriver i tredje person. Bloggarna förväntas dock skriva med en röst från första person. Genom att skriva med en röst från första person talar du direkt till dina läsare precis som du skulle göra med dina vänner.

Bortsett från att prata direkt med dina läsare, måste du också optimera dina blogginlägg för sökmotorer. Detta hjälper sökmotorer att upptäcka och indexera din webbplats, så att du kan locka till mer sökmotortrafik, även känd som organisk trafik, till din blogg.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

Kapitel 2: Välja en bloggplattform

kapitel 2 välj en bloggplattform

Bloggplattformen du väljer kan skapa eller bryta din blogg.

Inte varje bloggplattform skapas lika. Det är lätt att bli överväldigad med alla tillgängliga bloggplattformar. Så innan du hoppar in är det värt att ta en stund för att undersöka några olika faktorer:

 • Ditt bloggsyfte: När du väljer en plattform är det viktigt att du kontrollerar om den stämmer överens med dina bloggmål.
 • användbarhet: Självklart måste du välja en plattform som är lätt att använda. Med en intuitiv plattform kan du enkelt göra saker med minimal inlärningskurva.
 • monetarisering: Kontrollera om din bloggplattform du väljer låter dig tjäna pengar på din blogg med annonser. Till exempel tillåter vissa plattformar, som gratis WordPress.com, inte att du kan tjäna pengar på din blogg. Det betyder att en sådan plattform inte passar dig om ditt mål är att tjäna pengar på bloggning.

2,1. Bästa bloggplattformar Showdown

Nu när du vet vilka faktorer du behöver tänka på, låt oss ta en titt på några av de bästa bloggplattformarna som finns.

WordPress.org

wordpress.org

Utan tvekan är WordPress den mest populära bloggplattformen där ute. Ursprungligen startades WordPress som en bloggplattform, men det har nu förvandlats till ett fullständigt innehållshanteringssystem.

Med WordPress kan du bygga alla typer av webbplatser du kan föreställa dig, till exempel en e-handel butik, forum, nisch sociala nätverk, etc..

Vi rekommenderar starkt att du börjar med WordPress eftersom det ger dig full kontroll över din blogg. Kolla också in vår artikel om bästa WordPress-böcker inklusive böckerna om att skapa en webbplats eller blogg med WordPress.

Prissättning: För att bygga en blogg måste du köpa ett domännamn och webbhotellkonto. Ett domännamn kostar cirka $ 14,99 per år och webbhotell kostar cirka $ 7,99 per månad. Vi har arbetat med Bluehost för IsItWP-användare, så du behöver bara betala $ 2,65 per månad.

Det betyder 60% rabatt på WordPress-värd och ett gratis domännamn.

Wix

wix logotyp

Wix är en gratis plattform för webbplatsbyggnad som också låter dig skapa en helt ny blogg från grunden. Om du vill skapa en blogg med Wix måste du integrera Blog-appen på din Wix-webbplats. Den gratis Wix-planen låter dig använda 500 MB lagring och 1 GB bandbredd.

För att ta bort Wix-varumärket och förbättra de inbyggda funktionerna kan du köpa en premiumplan som börjar på $ 17 per månad.

WordPress.com

wordpress.com bloggplattform

WordPress.com är en gratis bloggplattform som hanteras av samma människor som WordPress.org. Med WordPress.com kan du skapa en gratis blogg utan att köpa ett domännamn. Du kan uppgradera ditt prenumeration för förbättrade funktioner, till exempel en anpassad domän, intäktsgenerering, extra lagring osv.

Se till att kolla in skillnaderna mellan WordPress.com och WordPress.org.

Prissättning: Du kan starta en grundläggande blogg gratis. För $ 48 per år kan du ansluta ett anpassat domännamn och ta bort WordPress.com-annonser. För att tjäna pengar på din blogg måste du få Premium-planen för $ 96 per år.

Blogger

Blogger.com bloggplattform

Blogger är en gratis bloggplattform av Google. Med Blogger kan du starta en blogg och tjäna pengar på den med annonser utan att du ska spendera en krona. Även om det kommer med alla funktioner du behöver för att driva en blogg, kan du inte lägga till förbättrade funktioner som en e-handelsbutik.

Prissättning: Blogger är en 100% gratis bloggplattform.

2,2. Varför rekommenderar vi WordPress.org att skapa en blogg?

Vi rekommenderar att du använder den självvärda WordPress.org-plattformen för alla eftersom det är en verkligt överlägsen bloggplattform. Vi använder det på alla våra webbplatser, inklusive den här!

wordpress

Den största skillnaden mellan WordPress-värd och andra alternativ är att det ger dig full frihet och kontroll över din webbplats. Du kan anpassa utseendet och känslan efter behov. Du kan tjäna pengar på din webbplats hur du vill. Du kan till och med lägga till en onlinebutik till din blogg.

Sist men inte minst kan ingen ta bort din blogg bara för att du inte följde deras användarvillkor. Se den här guiden för att se hela listan över skillnader mellan WordPress.com vs WordPress.org.

Kolla också in den här artikeln om att flytta en blogg från bloggare till WordPress.

Nu när vi har valt plattformen, låt oss ta en titt på vad du behöver för att starta en WordPress-blogg.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 1 – Varför starta en blogg?

Kapitel 3: Skapa en blogg – Teknisk guide (steg för steg)

kapitel 3 starta en bloggteknisk guide

Att starta en blogg är inte raketvetenskap. Med rätt uppsättning verktyg är det enkelt att få din blogg igång.

Oavsett vilken typ av blogg du vill skapa, måste du ha några saker i handen, till exempel ett domännamn, en bloggplattform och webbhotell.

När du har skapat bloggen måste du anpassa dess utseende, lägga till viktiga funktioner och mer.

I det här kapitlet förklarar vi:

 • Hur man väljer ett domännamn
 • Hur man ställer in domännamn och webbhotell
 • Hur du installerar WordPress på din värd
 • Hur man installerar ett WordPress-tema för att anpassa bloggens utseende
 • Hur man installerar ett WordPress-plugin för att lägga till funktionaliteter

3,1. Hur man väljer ett domännamn

Att registrera ett domännamn är enkelt och billigt, men det är viktigt att välja rätt domännamn för din webbplats som är lätt att skriva och komma ihåg.

Ditt domännamn är din bloggs adress på internet, som Google.com eller IsItWP.com. Det är vad dina kunder skriver i sina webbläsare för att komma åt din webbplats. Ett domännamn kostar normalt cirka $ 14,99 per år.

Låt oss titta på några olika tillvägagångssätt som du kan följa för att välja ett domännamn för din blogg.

Sök efter ett märkbart domännamn

Försvunnit är de dagar då du kan öka din bloggs sökranking med ett sökord fyllda domännamn. Även om du inkluderar ett nyckelord i ditt domännamn fortfarande kan ha en positiv inverkan, kan fylla med sökord negativt påverka dina SEO-ansträngningar.

När du väljer ett domännamn, rekommenderas det att gå till märkbart domännamn, som ProBlogger.com eller OptinMonster.com över sökordfyllda namn, till exempel copywritingtweaks.com eller killercopywriting.com.

De är inte bara lättare att komma ihåg, utan det hjälper dig att få en positiv SEO-inverkan på lång sikt.

Välj rätt domäntillägg

.com-domäner är så populära att det är mer troligt att folk skriver in [yourblog] .com i sin webbläsare för att besöka din webbplats. I själva verket, om du väljer en annan anknytning, kanske du vill göra extra arbete för att få människor att komma ihåg det.

Naturligtvis rekommenderar vi alltid att du väljer ett .com-domännamn för din blogg. Om .com inte är tillgängligt kan du dock gå till .net eller .org.

Använd en domännamngenerator

Domännamngenerator av IsItWP

Att välja ett perfekt domännamn för din blogg kan vara skrämmande eftersom det är mycket troligt att ditt första domännamn redan har tagits. Det betyder att du måste brainstorma idéer om domännamn och kontrollera om det finns tillgängligt en efter en.

En domännamngenerator hjälper dig att spara tid genom att automatiskt generera massor av idéer till domännamn genom att helt enkelt ange ett eller två sökord.

Du kan välja IsItWPs domännamngenerator för att hitta det perfekta domännamnet.

3,2. Hur man ställer in domännamn och webbhotell

Nu när du hittat ett domännamn är nästa sak du behöver göra att registrera det och ställa in webbhotell.

Om du är ny på webbutrymmet är nedan definitionen av ett domännamn och WordPress webbhotell.

Domän namn: Ditt domännamn är din bloggs adress på internet, som Google.com eller IsItWP.com. Det är vad dina kunder skriver i sina webbläsare för att komma åt din webbplats. Ett domännamn kostar normalt cirka $ 14,99 per år, men vi visar hur du får ett gratis senare i den här artikeln.

webbhotell: Ditt webbhotellkonto är där bloggens innehåll och filer lagras. Tänk på det som din webbplats. När en besökare försöker få åtkomst till din blogg genom att skriva din webbadress (domännamn) kommer de att riktas till webbplatsfilerna som är lagrade på din webbhotellserver. Webbhotell kostar vanligtvis $ 7,99 per månad.

Kolla också in dessa bästa webbhotellföretag för referens.

När du först startar din blogg kan de kombinerade kostnaderna för ett domännamn och webbhotell verka ganska mycket.

Det är därför vi har träffat en affär med Bluehost för att erbjuda våra användare ett gratis domännamn, gratis SSL och över 60% rabatt på WordPress-värd.

Klicka här för att göra anspråk på detta exklusiva Bluehost-erbjudande »

Bluehost är ett av världens största värdföretag. De har varit involverade i WordPress-communityn sedan 2005, och de är en officiellt webbhotell som rekommenderas av WordPress.org.

Notera: Vi tror på full öppenhet. Om du köper värd med vår hänvisningslänk kommer vi att få en liten provision utan extra kostnad för dig. Du får faktiskt en rabatt på värd + en gratis domän + gratis SSL. Vi kan få en provision från nästan alla värdföretag, men vi rekommenderar bara produkter som vi verkligen tror kommer att ge värde för våra läsare.

För att starta din WordPress-blogg, gå över till Bluehosts webbplats och klicka på Börja nu knapp.

skapa en blogg på bluehost

På nästa sida kommer du att bli ombedd att välja en plan. Eftersom du just har börjat kan du välja den grundläggande planen som också innehåller en gratis domän och gratis SSL-certifikat. Du kan alltid uppgradera ditt konto när din webbplats växer.

Välj en bluehost-plan för att starta en blogg

Du kan nu antingen välja en befintlig domän du har eller köpa en ny domän gratis. Vi rekommenderar att du får en ny domän eftersom den är gratis.

Bluehost domänköp

Du blir nu ombedd att ange din kontoinformation. För enkel registrering kan du logga in på Google med bara ett par klick.

Bluehost-konto skapas

När du har angett dina uppgifter rullar du ner på sidan tills du hittar paketinformationsrutan. Du kan välja grundplanen i 12 månader, 24 månader eller 36 månader. Du ser också att några tillägg är förvalade vilket ökar det totala priset. Du kan avmarkera dessa tillägg eftersom du inte behöver dem direkt. Du kan alltid lägga till dem senare, om det behövs.

Obs! Om du väljer 36-månadersplanen får du det bästa värdet för dina pengar!

Bluehost-paketinformation

När du har konfigurerat din plan bläddrar du nedåt på sidan ytterligare för att ange dina betalningsuppgifter. Du måste acceptera deras användarvillkor och sedan klicka på Skicka.

Det är allt!

Du har prenumererat på en värdplan. Du blir ombedd att skapa ett lösenord för ditt konto. Efter det får du ett e-postmeddelande med information om hur du loggar in på din kontrollpanel för webbhotell (cPanel) där du kan hantera allt från värdfiler till e-post och support.

3,3. Hur du installerar WordPress på din webbhotell

Med Bluehost behöver du inte gå igenom en separat WordPress-installationsprocess eftersom Bluehost nu gör det som standard. Allt du behöver göra är att välja ditt WordPress-tema, ange sedan namn och taglinje för din blogg, så är du redo att komma igång med WordPress.

När du prenumererar på din värdplan kommer du att bli ombedd att välja ett WordPress-tema. Du kan välja nästan vad som helst under det här steget eftersom du alltid kan ändra ditt tema senare (vi visar dig hur du gör detta i ett senare steg i den här handledning). Den viktigaste delen är att börja bygga din blogg, så gå vidare och välj vilket tema som får ditt öga bara för att få dig att rulla.

välj ett tema

Du blir då ombedd att välja namn och tagglinje för din blogg.

skapa en ny wordpress-blogg

När du har specificerat detaljerna klickar du på Nästa. Bluehost installerar nu WordPress automatiskt för dig. När det är klart kommer det att visas en skärm som den här:

wordpress installationen lyckades

Du kan logga in på din webbplats genom att lägga till wp-admin till din URL. Så här ser din inloggningsadress till WordPress ut:

http://example.com/wp-admin

Du kan nu logga in på din WordPress-blogg med de referenser som skickas till din e-postadress.

wordpress inloggning

3,4. Hur man installerar ett WordPress-tema

Nu när du har loggat in på WordPress är det enkelt att ändra din bloggs visuella utseende. Allt du behöver göra är att hitta rätt WordPress-tema och installera det på din WordPress-blogg.

WordPress-standardtemat är bra, men om du vill ha ett annat utseende och känsla för din webbplats kan du hitta ett alternativt tema från den officiella temakatalogen och installera det på din webbplats.

Men innan du väljer ett slumpmässigt gratis tema för din blogg, ta en titt på vår lista över bästa WordPress-teman och bestäm vilken som skulle vara det bästa valet.

Om du väljer ett premiumtema måste det laddas ner från tematillverkarens webbplats och laddas upp till din WordPress.

Om du bestämmer dig för att gå med ett gratis WordPress-tema från det officiella temalagret, kan du söka och installera det direkt från din WordPress-instrumentpanel utan att behöva ladda ner det till din dator.

För att installera ett gratis tema navigerar du till Utseende »Teman i din WordPress-instrumentpanel. Klicka sedan på Lägg till nytt tema låda.

lägg till nytt tema

Du kommer att se några presenterade teman i din instrumentpanel. Innan du installerar ett tema kan du förhandsgranska det genom att klicka på de miniatyrbilder som visas.

Du kan också filtrera teman baserat på layouter, funktioner och blogginischer genom att klicka på Funktionsfilter knapp.

temafunktionsfilter

I det högra hörnet skriver du teman i sökfältet. När du hittat rätt tema, håll muspekaren på bilden och klicka sedan på Installera knapp. Därefter måste du klicka Aktivera för att ändra din bloggs utseende.

temainstallation

3,5. Hur man installerar ett WordPress-plugin

Nu när du har installerat ett WordPress-tema vill du förmodligen veta hur du kan förbättra din blogg genom att lägga till funktioner som ett kontaktformulär, fotogalleri, etc..

Med WordPress kan du hitta tusentals gratis plugins (appar) som låter dig enkelt lägga till ytterligare funktioner till din blogg utan att behöva röra en enda kodrad. Precis som WordPress-teman kan du enkelt hitta och installera gratis plugins från WordPress-pluginförrådet i din WordPress-instrumentpanel.

Allt du behöver göra är att besöka Plugins »Lägg till nytt och använd sökrutan i det högra hörnet för att hitta ett plugin. När du hittar det plugin du letar efter klickar du på Installera nu -knappen och klicka sedan på Aktivera.

installera ett plugin

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 2 – Välja en bloggplattform

Kapitel 4: Konfigurera dina WordPress-blogginställningar

kapitel 4 som konfigurerar blogginställningar

Nu har du haft din grundläggande blogginställning.

Du vet redan hur du ändrar ett WordPress-tema och installerar plugins. Än så länge är allt bra.

Innan du hoppar in och börjar publicera artiklar på din blogg, måste du ändra några standardinställningar för bloggen och anpassa dem till dina preferenser. Låt oss ta en titt…

4,1. Välj din Permalink-struktur

I WordPress är permalänk webbadressen / webbadressen för innehållet du publicerar på din webbplats. Det är vad folk skriver in i sin webbläsares adressfält för att besöka webbplatsens webbsidor.

Felaktigt val av permalänk kan skada din sökmotortrafik och hänvisningstrafik, så det är viktigt för dig att välja rätt när du ställer in din webbplats.

Standard permalänkstrukturen känd som Enkel innehåller några slumpmässiga siffror i din URL, som inte berättar något om ditt innehåll, så nästan är något annat val bättre. Välj den som bäst passar dina behov.

Gå till om du vill välja rätt permalänkstruktur Inställningar »Permalinks i din WordPress-instrumentpanel.

wordpress permalänk inställningar

Om du inte har någon preferens kan du helt enkelt välja den Postens namn alternativ från listan.

4,2. Välj sökmotors synlighet

WordPress kommer med ett alternativ som gör att du enkelt kan avskräcka sökmotorer från att indexera din webbplats med ett enda klick. För att inte nämna, bör du aldrig markera det här alternativet om du driver en publicerad webbplats eller blogg.

sökmotors synlighet

Nedan följer dock några användningsfall när du vill överväga att motverka sökmotorer från att indexera din webbplats.

 • Privat innehåll: Du kanske inte vill indexera ditt privata innehåll bakom en betalvägg som en medlemssida, som skapas specifikt för dina medlemmar.
 • Test / utveckling / demosida: För att undvika duplikatinnehåll för din produktionssida kanske du vill avindexera din utvecklingswebbplats från sökmotorn.
 • Dynamiskt innehåll: På liknande sätt kanske du vill avskräcka sökmotorn från att indexera din webbplats om du skapar dynamiskt innehåll som uppdateras för ofta.

4,3. Konfigurera WordPress Customizer

Vill du omedelbart uppdatera dina temainställningar medan du förhandsgranskar webbplatsens utseende?

Det är nu möjligt med WordPress Customizer. WordPress Customizer låter dig förhandsgranska hur ditt webbplatsinnehåll skulle se ut med ett annat tema, med olika temainställningar och mer.

Till exempel kan du enkelt ställa in din webbplatstitel, tagline och Favicon.

För att ändra inställningarna, allt du behöver göra är att navigera till Utseende »Anpassa.

wordpress anpassare

4,4. Skapa en navigationsmeny

Navigationsmenyn ger en snabblänk till några av de viktigaste sidorna på din webbplats. I WordPress är navigeringsmenyn en temafunktion.

Dess utseende och display styrs av ditt WordPress-tema. När du har skapat några viktiga sidor kan du gå vidare och ställa in en navigationsmeny.

Gå till om du vill lägga till, redigera eller hantera navigationsmenyn Utseende »Menyer. Klicka sedan skapa en ny meny.

skapa menyn i WordPress

Du blir nu ombedd att ange Menynamn.

Som du kan se på skärmdumpen stöder vårt tema 2 olika menyplatser: Top Menu och Social Links Menu. Tänk på att menyplatser och deras namn varierar från tema till tema.

Välj sedan sidorna du vill lägga till i menyn och klicka sedan på Lägg till i menyn.

position meny struktur

Du kan flytta menyn med dra och släpp. Du kan sedan välja menypositionen och klicka på Spara meny knapp.

4,5. Ställ in sidofält / sidfot / widgetar

WordPress-widgetar är enkla rörliga element som låter dig enkelt anpassa din webbplats. Du kan använda widgetar för att göra en mängd olika saker, som att visa senaste inlägg, populära kommentarer, e-postregistreringsbox etc..

Du kan lägga till widgetar till dina widget-färdiga områden på din webbplats. Vanligtvis betyder detta bloggens sidofält, men många teman stöder att lägga till widgetar till sidfot och andra avsnitt på hemsidan.

Följ stegen nedan om du vill lägga till widgetar till dina widget-klara områden, till exempel sidfält och sidfot.

Navigera till Utseende »Widgets.

wordpress widgets

I den vänstra panelen kan du hitta en lista över tillgängliga widgetar. Du kan hitta några olika rutor på höger sida, som är widget-klara områden som stöds av ditt tema.

I vårt exempel stöder vår widget 3 olika widget-klara områden: sidfält, sidfot 1 och sidfot 2.

För att lägga till en widget, behöver du bara dra den till vilket widget som är redo för widget.

4,6. Bestäm om att acceptera kommentarer

Kommentarer är livsnerven i varje blogg eller online-publikation. Bloggar är inte monologer. De är byggda för att ha tvåvägs konversation med dina läsare genom kommentarer.

Med bloggkommentarer kan du uppmuntra dina läsare att engagera sig med dig och andra läsare. Men du måste alltid moderera dina kommentarer innan den går live. På så sätt kan du säkerställa att endast legitima kommentarer publiceras.

Som standard tillåter WordPress användare att kommentera din blogg. Om du inte vill acceptera kommentarer kan du gå till Inställningar »Diskussion, och avmarkera sedan rutan bredvid Tillåt folk att kommentera nya artiklar.

Tillåt kommentarer

4,7. Bestäm om Tillåt Pingbacks / Trackbacks

Precis som kommentarer tillåter WordPress som standard pingbacks och trackbacks. Pingbacks och trackbacks tillåter andra bloggar att meddela dig när de länkar till dig.

Eftersom de flesta pingbacks och trackbacks är skräppost är det i ditt bästa intresse att inaktivera dem på din webbplats. För att göra detta kan du avmarkera rutan, Tillåt länkmeddelanden från andra bloggar genom att gå till Inställningar »Diskussioner.

4.8 Ställ in önskad tidszon

WordPresss standardzon är UTC +0. När du har installerat WordPress på din webbplats kanske du vill ändra tidszonen till dina önskemål. Detta gör det enkelt för dig att schemalägga dina inlägg i förväg.

För att ändra tidszonen, gå till Inställningar »Allmänt och välj antingen en City- eller UTC-tidszonförskjutning.

tidszon

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 3 – Skapa en blogg – Teknisk guide (steg för steg)

Kapitel 5: Viktiga plugins & Handledning för din WordPress-blogg

kapitel 5 viktiga plugins och tutorials

Att ha rätt uppsättning plugins i din verktygslåda är nödvändig för att utöka kärnfunktionerna i din WordPress-blogg.

Varje blogg är unik vad gäller publik, innehåll, design och funktioner. Det finns dock några vanliga plugins som nästan varje blogg måste installera. Eftersom det är ganska enkelt att bli överväldigad med alla de olika plugins som finns tillgängliga för WordPress som gör nästan samma sak, har vi valt de bästa nedan.

Vi använder dessa plugins på våra egna webbplatser och rekommenderar att våra användare också installerar dem. För din bekvämlighet, tillsammans med plugins-namnet, har vi också förklarat deras användning och tillhandahållit länkar till pro- och gratisversionerna.

 • Bygg kontaktformulär med WPFormsProffs | Fri
 • Anslut din webbplats till Google Analytics med MonsterInsightsProffs | Fri
 • Förbättra din SEO med Yoast SEOProffs | Fri
 • Lägg till ett extra lager av säkerhet med Sucuri
 • Gör en regelbunden säkerhetskopia med Updraft Plus – Pro | Fri
 • Förbättra WordPress-prestanda med W3 Total Cache
 • Förhindra skräppostkommentarer med Akismet – Pro | Fri
 • Växa dina prenumeranter och försäljning med OptinMonster

Eftersom en detaljerad förklaring om ALLA plugins skulle vara överväldigande förklarar vi hur du lägger till bara 3 av de mest väsentliga funktionerna till din blogg med hjälp av plugins som anges ovan.

 1. Hur man lägger till ett kontaktformulär med WPForms
 2. Hur du ansluter din blogg till Google Analytics med MonsterInsights
 3. Hur du förbättrar din SEO med Yoast SEO

5,1. Hur man lägger till ett kontaktformulär med WPForms

Oavsett ditt bloggs ämne är det nödvändigt att inkludera ett kontaktformulär på din blogg. Att lägga till ett kontaktformulär till din blogg gör det enkelt för dina besökare att kontakta dig.

WPForms är det bästa kontaktformuläret för WordPress-nybörjare. Det låter dig skapa ett kontaktformulär med en dra och släpp-byggare och gör att du enkelt kan publicera det var som helst på din webbplats.

Några fler fördelar med att använda WPForms är:

 • Skapa alla typer av onlineformulär utan problem, till exempel kontaktformulär, donationsformulär, registreringsformulär, registreringsformulär och mer …
 • Alla former du skapar med WPForms kommer att vara 100% responsiva vilket innebär att det fungerar på mobil, surfplattor och stationära datorer.
 • Integrera sömlöst ditt formulär med dina favoritverktyg för e-postmarknadsföring eller webbappar från tredje part.
 • Och mer…

Läs hela WPForms-granskningen.

För att skapa ett formulär på din blogg måste du först installera WPForms genom att navigera till Plugins »Lägg till nytt. Sök efter WPForms-insticksprogrammet och klicka på när det dyker upp Installera nu, och då Aktivera.

installera wpforms

Du kommer sedan att ledas till den vackra välkomstsidan för WPForms. Du kan antingen klicka på Skapa ditt första formulär knappen eller klicka WPForms »Lägg till nytt för att skapa din första form.

skapa din första form

Därefter uppmanas du att välja en mall. Du kan välja en av de formade mallarna eller börja med ett tomt formulär. Om du vill kan du ge ditt eget kontaktformulär ett anpassat namn.

välj en formmall

WPForms gör det enkelt att bygga en form med dra och släpp. Klicka på lämpliga formulärfält i den vänstra panelen för att lägga till dem i ditt formulär. Du kan också enkelt ordna dem och till och med enkelt ta bort onödiga fält. Klicka på när du har gjort nödvändiga ändringar Spara.

skapa en enkel form

Gå sedan till din instrumentbräda och klicka på WPForms »Alla former. Nu ser du alla former som du har skapat. Precis bredvid ditt formulärnamn ser du formulärets kortkod. Kopiera den här kortkoden.

WPForms

Gå nu till inlägget eller sidan där du vill lägga till ditt formulär och klicka på ’+’ skylt längst upp till vänster på din Gutenberg-redaktör.

Sök efter sökfältet kortkod. Välj den när den hittas. Du kommer att ha följande på din skärm.

Klistra in nu kortkoden som du kopierade tidigare och klistra in den i det givna fältet och tryck på Publicera knappen till höger.

Det är allt! Du har publicerat ett kontaktformulär.

Vill du skapa ett kontaktformulär på ett enkelt sätt? Sedan, komma igång med WPForms idag.

Vill du börja med gratisversionen istället? Prova WPForms Lite.

5,2. Hur du ansluter din blogg till Google Analytics med MonsterInsights

Om du vill öka din bloggtrafik måste du förstå hur människor hittar din blogg och vad de gör när de är på din blogg..

Det enklaste sättet att spåra användarinteraktion på din webbplats är att använda Google Analytics. Google Analytics är den bästa spårningslösningen för webbplatser, och den är gratis att använda.

MonsterInsights-plugin gör det enkelt för dig att konfigurera Google Analytics på din WordPress-blogg. Dessutom gör det möjligt att utnyttja den fulla potentialen i Google Analytics-spårning, som spårning av filnedladdningar, spårning av annonser, spårning av formulärinsändningar, spårning av e-handelstransaktioner osv. Utan att behöva röra vid en enda kodrader.

Läs den fullständiga översynen av MonsterInsights.

För att konfigurera Google Analytics på din blogg, gå till Plugins »Lägg till nytt. Sök efter MonsterInsights och klicka på när plugin-programmet visas Installera nu och då, Aktivera.

installera monsterinsights

Gå över till Insikter »Inställningar för att autentisera din blogg med Google Analytics. Klick Autentisera med ditt Google-konto.

klicka på autentisera med ditt Google-konto

Välj ditt Google-konto på nästa skärm.

Välj ett Google-konto för analys

Låt sedan MonsterInsights hantera ditt konto.

låt monsterinsights hantera analyser

Slutligen väljer du rätt webbplatsprofil för din blogg och klickar Komplett autentisering.

verifiera monsterinsights

Efter autentisering kan du enkelt ta reda på hur det går med din webbplats genom att besöka Insikter »Rapporter.

wordpress google analytics med monsterinsights

Kom igång med MonsterInsights idag för att enkelt konfigurera Google Analytics på din webbplats.

Vill du börja med gratisversionen istället? Prova MonsterInsights Lite.

5,3. Hur du förbättrar din SEO med Yoast SEO

Vill du locka en målgrupp till din blogg? Det bästa sättet att locka riktade besökare är att driva mer sökmotortrafik, även känd som organisk trafik, genom att förbättra din webbplats SEO.

Enligt OptinMonster är SEO praxis att öka din webbplatstrafik genom att få dina webbsidor att rankas högre i sökmotorsresultaten. Besökare som anländer till din webbplats via sökmotorer kallas organisk trafik.

SEO kan bli tekniskt och komplicerat men tack vare gratis SEO-plugins och WordPress SEO-guider har det blivit ganska enkelt, även för nybörjare.

Även om du kan hitta massor av olika SEO-plugins där ute, använder vi och rekommenderar Yoast SEO. Det är den mest populära SEO-plugin på marknaden.

Med Yoast SEO kan du enkelt lägga till metataggar och titlar till dina WordPress-blogginlägg / -sidor. Det tvingar dig också att välja ett nyckelord för fokus för dina blogginlägg och sidor för att se till att du använder sökordet på rätt sätt på den sidan.

Gå till din WordPress-instrumentbräda Plugins »Lägg till nytt. Sök efter Yoast i sökfältet som du hittar i det övre högra hörnet. Yoast SEO-plugin visas på din sida. Klick Installera och då Aktivera.

yoast seo installera

I din WordPress-instrumentbräda kan du nu hitta SEO-menyn i den vänstra aktivitetsfältet. Klicka bara på den. Om plugin upptäcker SEO-fel kan du fixa dem genom att följa förslagen.

Det är enkelt att konfigurera Yoast SEO med hjälp av konfigurationsguiden. Klicka bara på konfigurationsguiden för att starta.

yoast seo-konfigurationsguiden

I det första steget får du frågan om du vill konfigurera Yoast SEO själv eller anställa en expert som gör det åt dig. Välj KONFIGURERA YOAST SEO att göra det själv.

konfigurera yoast seo

I nästa steg får du frågan om din webbplats är redo att indexeras. Du kan välja alternativ A. Klicka sedan på Nästa.

yoast seo-indexering

Du måste välja webbplatsens typ i nästa steg. För dig är det blogg. Klicka sedan Nästa.

yoast seo webbplats typ

För Googles kunskapskort kommer du att frågas om bloggen drivs av en person eller ett varumärke. Om person är vald måste du ange personens namn. Om företaget är valt måste du också lägga till logotypen. Klicka sedan Nästa.

yoast seo företag eller person

Du kan nu ange din sociala medias profil-URL i det lämpliga fältet. Klicka sedan Nästa.

yoast seo sociala profiler

I steget för synlighet i sökmotorn behöver du inte ändra standardinställningarna eftersom de är inställda för att indexera dina inlägg och sidor. Klicka bara på Nästa.

yoast seo sökmotors synlighet

Författararkiv kan skapa duplicerade innehållsproblem för sökmotorer. För att förhindra det kan du inaktivera det om din blogg inte har flera författare.

yoast seo flera författare

Därefter blir du ombedd att ansluta din webbplats till Google Search Console, som är ett gratis verktyg som ger dig detaljerad insikt om hur ditt blogginnehåll uppfattas av Google.

yoast seo googles sökkonsol

Därefter kan du ställa in en titel för din blogg och sedan klicka på Nästa.

yoast seo-titelinställningar

Du kan nu lämna konfigurationsguiden eftersom de andra stegen skapades för reklamändamål, som att registrera dig för Yoasts nyhetsbrev.

Kom igång med Yoast SEO idag för att förbättra din bloggs SEO.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 4 – Konfigurera dina blogginställningar

Kapitel 6: Arbeta med WordPress Editor för att skapa en blogg

kapitel 6 arbetar med wp-redaktörer

WordPress skryter med att vara den bästa publiceringsplattformen som finns i form av popularitet och flexibilitet. Naturligtvis, med en enorm marknadsandel på 60%, slår WordPress byxorna av all deras konkurrens.

Men den huvudsakliga nackdelen är att inlägg och sidredigerare inte är så snygga som andra bloggplattformar. Den äldre WordPress-redaktören, som nu kallas Classic Editor, har ett ordbehandlingsstil. Det gör det möjligt för användare att mata in text i antingen Text- eller Visual-lägen. Eftersom det hade varit en del av WordPress i över ett decennium är befintliga användare vana vid detta gränssnitt.

Redaktörer av andra publiceringsplattformar, till exempel Medium eller Ghost, är emellertid mycket mer intuitiva än WordPress.

Relaterad: Hur man migrerar från medium till WordPress (ingen driftstopp!)

För att göra lägga till rikt innehåll till WordPress enklare och roligare, med 5.0-utgåvan, levereras WordPress med en helt ny redaktör, känd som Gutenberg.

Låt oss titta på skillnaderna mellan Gutenberg och Classic Editor i det här kapitlet.

6,1. Skrivande innehåll – Classic Editor vs. Gutenberg

Som standard levereras WordPress med Gutenberg-redaktör, som låter dig direkt förhandsgranska din artikel direkt i redigeraren. Classic Editor å andra sidan tillåter användare att mata in text i antingen Text- eller Visual-lägen.

klassisk redaktör

Med Classic Editor kan användare inte förhandsgranska den färdiga sidan direkt när de skriver innehållet. Att redigera och flytta olika element kan också vara ett besvär. Användare måste växla fram och tillbaka mellan text- och visuellt läge. De kan också skapa avstånds- och storleksproblem. Det är här Gutenberg-redaktören kommer in.

Gutenberg-redaktören låter dig se hur en färdig sida ser ut när du är i redaktören. På så sätt kan du justera storlek och avstånd i realtid utan att behöva byta till förhandsgranskningspanelen. Hela redigeringsupplevelsen har byggts om för medierikt innehåll.

gutenberg redaktör

Gutenberg separerar alla element i ditt innehåll i enskilda enheter som kallas block. Till skillnad från Classic Editor hjälper Blocks in Gutenberg dig enkelt att anpassa stilen och utseendet på ditt multimediainnehåll utan att behöva använda anpassad kod.

6,2. Bestämmer dig för att välja en sidbyggare

Utan tvekan är Gutenberg byggt för att ge oöverträffad skriv- och redigeringsupplevelse på WordPress. Dess mål är att göra lägga till rikt innehåll till WordPress enklare och roligare. Det betyder emellertid inte att byta ut pluginprogram för sidbyggare för WordPress.

De inbyggda WordPress-redigerarna har alla nödvändiga verktyg ur rutan för att skapa en grundläggande sida på din webbplats. Men om du vill bygga en iögonfallande sida kanske du vill använda en sidbyggare på din webbplats.

Det hjälper inte bara att skapa en anpassad layout för din webbsida, utan du kan också skapa en fantastisk sida utan att ändra dina befintliga WordPress-teman.

Vi rekommenderar att du använder Beaver Builder för att skapa en anpassad sida. Du kan också kolla in de bästa sidbyggarna för WordPress.

Vi hoppas att du nu har en grundläggande idé om WordPress-redaktörer. I de kommande två kapitlen förklarar vi hur du skapar WordPress-sidor och inlägg.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 5 – Väsentliga WordPress-plugins & Handledningar

Kapitel 7: Skapa WordPress-sidor

kapitel 7 skapa en sida på wordpress

I WordPress kan du publicera innehåll antingen som ett inlägg eller som en sida. När du vill publicera en vanlig bloggartikel skriver du ett inlägg och när du vill publicera en fristående webbsida, som Om, Kontaktsidor, skriver du en sida.

En annan skillnad är att inlägg ger dig möjlighet att organisera innehållet med hjälp av kategorier och taggar, medan sidor gör att du kan tillämpa anpassade mallar och sortera om dem baserat på dina behov.

7,1. Väsentliga sidor du behöver

Hemsida

Din hemsida är förmodligen den första sidan som dina besökare ser på din blogg. För att välkomna dina första besökare varmt kanske du vill anpassa din hemsida. Titta bara på ett exempel på IsItWPs hemsida för inspiration.

Som standard anger WordPress din bloggsida som hemsidan. Du kan dock skapa en sida och välja den som din hemsida. Innan du dyker in och skapar en hemsida nedan är några saker att tänka på.

 • Inbyggd mall: Kontrollera om ditt tema stöder en hemsidamall. I så fall kan du använda den snarare än att skapa en helt ny hemsida om du inte vill ha en annan.
 • Layout i full bredd: Om du vill ställa in en hemsida på egen hand, kanske du vill välja en layout med full bredd / utan sidfält för sidan. På så sätt kan du undvika sidofältelement från din hemsida och enkelt skapa en mycket anpassad sida.
 • Välj en sidbyggare: Du kan hitta dussintals olika sidbyggare som hjälper dig att skapa en fantastisk anpassad sida på egen hand.

När du har skapat en sida för hemsidan kan du gå till Inställningar »Läsning.

hemsidan inställningar i wordpress

Välj sedan statisk sida som din startsida och välj sedan din önskade startsida och inläggssida.

Om sida

Att skapa en om-sida är ett utmärkt sätt att skapa en känslomässig anslutning med din publik. På din om-sida kan du förklara hur du började, varför och vilka värden din blogg står för.

Det är viktigt att du förstår motivationen och rädsla för din publik innan du skapar en om-sida. På så sätt kan du skapa en övertygande berättelse om dig själv som din publik lätt kan relatera till. Du måste också ta reda på rätt känslomässiga band för att länka din blogg till dina läsares problem.

Om du letar efter inspiration kan du titta på om-sidan på SyedBalkhi.com.

Om sidexempel - Syed Balkhi

På ungefär sidan avslöjar Syed de kämpar han mötte under sin resa som entreprenör. Eftersom bloggen är inriktad på blivande företagare och marknadsförare kan läsarna enkelt skapa en koppling till deras dagliga liv.

Kontaktsida

Din kontaktsida spelar en viktig roll för att göra dina webbplatsbesökare till kunder. Om du vill uppmuntra din publik att kontakta dig, se till att lägga till ett kontaktformulär till din kontaktsida.

Jämfört med att visa en e-postadress, har ett kontaktformulär på din kontaktsida det enklare för din publik att få kontakt med dig. På så sätt kan din publik komma i kontakt med dig utan att lämna din webbplats.

Du kan använda WPForms att bygga ett kontaktformulär på din webbplats, som är en av de bästa formulär-pluginprogrammen för WordPress.

7,2. Hur man skapar en bloggsida med Classic Editor

För att skapa en ny sida, gå till Sidor »Lägg till nytt.

Ny sida i WordPress

Du kan nu ange titel för din nya sida och lägga till lite innehåll i textområdet.

De Sidattribut avsnittet låter dig välja en överordnad sida. Du kan också häcka sidor baserat på dina behov.

Vissa WordPress-teman ger dig anpassade sidmallar. Att välja en mall hjälper dig att enkelt lägga till strukturella variationer på dina webbsidor.

När du har lagt till innehåll kan du förhandsgranska din sida och sedan klicka på Publicera. Du har publicerat en ny sida.

7,3. Hur man skapar en bloggsida med Gutenberg

Låt oss nu titta på hur du skapar en sida med Gutenberg-redigeraren.

Det första du behöver göra är att installera och aktivera Gutenberg-plugin. Detta kommer att ersätta Classic Editor med Gutenberg.

För att skapa en sida, gå till Sidor »Lägg till nytt. Du blir ombedd att lägga till en titel för inlägget. Du kan sedan börja skriva innehåll, precis som Classic Editor.

Gutenberg låter dig enkelt lägga till vilket innehållsblock du vill, till exempel text, bilder, gallerier, hjältebilder, knappar, etc. För att lägga till ett block behöver du bara klicka på Inserter-verktyget (+).

block i Gutenberg redaktör

Att hitta Sidattribut klicka på växelknappen i det övre högra hörnet och klicka sedan på fliken Dokument. I Sidattribut kan du välja en överordnad sida och bo sidor baserat på dina behov.

sida attribut gutenberg

På fliken Dokument kan du ändra din sidmall för att lägga till strukturell variation på dina sidor.

För att anpassa vilket block som helst, kan du navigera till fliken Block och ändra konfigurationerna för det valda blocket.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 6 – Arbeta med WordPress Editor

Kapitel 8: Skriva ditt första blogginlägg

kapitel 8 skapa ett blogginlägg

Nu när du har skapat statiska WordPress-sidor och fyllt sidfält och sidfot med lämplig information är det dags att börja publicera ditt första blogginlägg.

Vid denna punkt kanske du redan har räknat ut syftet och nischen för din blogg. Om du inte gör det kan du gå tillbaka till Kapitel 1 att lära sig det.

8,1. Hur man skapar ett inlägg med Classic Editor

Om du vill skapa ditt första blogginlägg, gå till redigeraren genom att klicka Inlägg »Lägg till nytt.

Du måste lägga till en titel i ditt inlägg och börja skriva innehåll i din inläggsredaktör. För att ladda upp bilder till din blogg, behöver du bara dra och släppa bilderna i textredigeraren från din dator. Alternativt kan du använda Lägg till media för att ladda upp dina bilder och videor.

lägg till media

8,2. Hur man skapar ett inlägg med Gutenberg

Det första du behöver göra är att installera och aktivera Gutenberg-plugin.

För att skapa ett inlägg, gå till Inlägg »Lägg till nytt. Du blir ombedd att lägga till en titel för inlägget. Du kan sedan börja skriva innehåll, precis som Classic Editor.

Gutenberg låter dig enkelt lägga till vilket innehållsblock du vill, till exempel text, bilder, gallerier, hjältebilder, knappar, etc. För att lägga till ett block behöver du bara klicka på Inserter-verktyget (+).

8,3. Lägga till kategorier och taggar

Innehållet i din WordPress-blogg är organiserad av kategorier och taggar.

Kategorier är i princip en bred gruppering av dina blogginlägg. Tänk på det som allmänna ämnen du täcker eller en innehållsförteckning för din blogg. När de är hierarkiska kan du ha så många som underkategorier för var och en.

Taggar är avsedda att beskriva specifika detaljer om ditt inlägg. De kan användas för att mikrokategorisera ditt innehåll och de är inte hierarkiska.

Så här lägger du till kategorier och taggar med Classic Editor:

I din inläggsredigeringsskärm, bläddra ner till metafältet för kategorier till höger. Du kan klicka Lägg till ny kategori eller helt enkelt välja från de befintliga kategorierna.

kategorier och taggar - klassisk redaktör

På samma sätt kan du använda metrutan Taggar skapa nya taggar eller välja från de befintliga taggarna.

Med Gutenberg, för att lägga till en kategori och lägga till taggar i ditt blogginlägg, kan du klicka på kugghjulsikonen längst upp till höger i redaktören. På fliken Dokument kan du lägga till kategorier och taggar till ditt blogginlägg. Du kan också ändra din bild, utdrag och till och med ändra alternativ för status och synlighet.

kategorier och taggar - gutenberg

För att anpassa vilket block som helst, kan du navigera till fliken Block och ändra konfigurationerna för det valda blocket.

Du kan klicka på de tre punkterna för att ändra vyn på redaktören. Du kan också byta till kodredigerare om du vill.

Slutligen kan du klicka på knappen Publicera i det högra hörnet.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 7 – Skapa WordPress-sidor

Kapitel 9: Marknadsför din blogg

kapitel 9 marknadsföra din blogg

En blogg utan läsare och engagemang är en död blogg. Det finns inget värde i att upprätthålla en blogg om ingen vill konsumera ditt innehåll.

Bara för att du publicerade lite bra innehåll på din blogg, betyder det inte alltid att det kan få mycket trafik. I själva verket måste du locka rätt segment av läsare som kommer att älska den typ av innehåll du publicerar. Annars kommer de inte att hålla sig kvar, vilket inte kommer att vara lönsamt för dig på lång sikt.

I det här kapitlet förklarar vi några olika sätt att marknadsföra din blogg.

 • Skapa pelarinnehåll
 • E-postkontakt
 • E-post marknadsföring
 • Sociala media
 • Andra sätt

9,1. Skapa pelarinnehåll

Innan du dyker in och börjar marknadsföra din blogg är det viktigt att du publicerar pelarinnehåll på din webbplats. Faktum är att ingen vill hålla sig till en webbplats som inte ger värde. Det betyder att om du driver trafik till en blogg som inte har en solid grund, som pelarinnehåll, förlorar du några av dina mest värdefulla tillgångar: tid, pengar och andra resurser.

Pelarens innehåll är grundstenen för din blogg. Vanligtvis är det en serie blogginlägg som representerar ditt bästa verk, men det kan också vara infografik, videor eller något annat innehåll.

Den största fördelen med pelarinnehållet är att det skapar ett brus av nya besökare och backlinks. Eftersom det ger ett slags värde är det mer troligt att din publik håller sig till din blogg och marknadsför den. Bäst av allt, det fortsätter att locka till sig mer trafik – långt efter att de ursprungligen publicerades.

Inte säker på vilken typ av blogginlägg du ska skriva?

Oroa dig inte! Vi förklarar några olika typer av blogginlägg som har visat sig fungera.

 • Handledning och instruktionsguider: Förklara hur du gör en tråkig uppgift steg för steg, i en lätt att följa stil. Den här guiden som du läser just nu är ett perfekt exempel på en självstudie.
 • Listicles: Lista inlägg är alltid bland det mest delade innehållet på internet eftersom de är lätta att smälta.
 • Senaste branschnyheter: Håll koll på de senaste branschnyheterna och blogg om det. Du kan till och med förklara vad varje trend betyder för en genomsnittlig läsare och hur de kan omfatta förändringarna i din bransch.
 • Kontroversiella ämnen: Att prata om kontroverser kan ge några läsare till din blogg men var försiktig! Kontroverser kan vara mycket emotionella. Var medveten om det språk du använder och försök att inte vara avsiktligt skadlig när du uttrycker dina tankar.

Letar du efter fler idéer till blogginlägg? Läsa 73 typer av blogginlägg som har visat sig fungera.

Kom ihåg att blogga är en ständig process. Bara för att du har skapat en serie inlägg betyder det inte att du har gjort med innehåll. Kom ihåg att blogga är en maraton, inte en sprint.

Framgången för din blogg ligger i hur ihållande du är när det gäller att producera kvalitetsinnehåll. Nu behöver du inte producera ett blogginlägg varje dag. Ha ett publiceringsschema och hålla fast vid det.

9,2. Email Outreach

När du har lagt en solid grund för din blogg genom att skapa en serie pelarinnehåll är det dags att stiga upp och börja marknadsföra din blogg.

E-postavsökning hjälper dig att marknadsföra din blogg på några olika sätt: Du kan driva trafik och bakåtlänkar, få press omnämnanden, erbjuda gästposter på populära bloggar och mer.

Utan tvekan är e-postuppsökning det enklaste sättet att utveckla en personlig anknytning med influenser i din nisch. Så här gör du e-postkontakt, på rätt sätt.

Steg 1: Förstå ditt syfte.

Till exempel kan du starta en uppsökande kampanj för att erbjuda gästartiklar på populära bloggar. Eller om du vill bygga bakåtlänkar kanske du vill påverka influenser och låta dem veta att du har producerat värdefullt innehåll på din blogg som är värt att länka till.

Steg 2: Hitta e-postadresser baserat på ditt syfte.

Om du vill gästpost, skapa en lista med e-postadresser för populära bloggare.

Steg 3: Använd ett e-postuppsökningsverktyg, som OutreachPlus för att skapa en uppsökande kampanj.

outreachplus

OutreachPlus hjälper dig att anpassa din kampanj för högre leverans, svar och engagemang. Det effektiviserar din uppsökande ansträngning och hjälper dig att producera de bästa resultaten.

Med rätt strategier kan e-postkontakt vara mycket effektivt när det gäller att bygga bakåtlänkar och driva trafik.

9,3. E-post marknadsföring

Visste du att 95% av dina första gången besökare aldrig kommer tillbaka till din webbplats? Det betyder att om du inte bygger en anslutning till dina första gången och besöker dem upprepade gånger kommer de att vara borta för alltid.

Att skapa ett nyhetsbrev via e-post är det bästa sättet att skapa förbindelse med din publik och uppmuntra dem att återvända till din webbplats.

Om du vill skapa ett nyhetsbrev via e-post kan du välja ett e-postmarknadsföringsprogram som Constant Contact eller MailChimp. Du kan ibland skicka dem användbara e-postmeddelanden för att skapa en långvarig relation. Ibland kan du marknadsföra dina senaste blogginlägg i ditt nyhetsbrev och uppmuntra dina prenumeranter att besöka din webbplats.

9,4. Sociala media

Sociala medier är en av de mest pålitliga trafikkällorna för din blogg. Om du kämpar för att knäcka koden för att driva social trafik till din blogg är några tips som kan hjälpa nedan.

Ställ in grunderna

Skapa en profil för din blogg på olika sociala nätverkssajter. Du kan visa upp dessa profiler på din blogg och uppmuntra dina användare att kontakta dig. Dessutom installerar du ett socialt delningsplugin som Shared Countts och gör det lättare för dina användare att dela innehållet på sociala medier.

Fokusera på en eller två plattformar för sociala medier

Att fokusera på varje socialt nätverk där ute kan sprida dig själv för tunn. Om du har en begränsad budget och resurser är det i ditt bästa intresse att fokusera endast på en eller två sociala plattformar till en början.

Om du letar efter inspiration för att driva trafik på sociala medier kan du kolla in hur man ökar Facebook-trafiken med 332%.

Optimera ditt innehåll

Om du någonsin har delat ett blogginlägg på sociala medier kanske du har märkt att det sociala nätverket automatiskt drar ut bilden, titeln och beskrivningen av ditt innehåll. Den här informationen ger en grundläggande beskrivning av innehållet du delar, vilket lockar andra användare att klicka på den.

Om du inte kan hitta en vacker förhandsvisning av ditt inlägg medan du delar det på sociala medier, är chansen att ditt tema inte stöder OG (Open Graph) -taggar. OG-taggar hjälper sociala nätverk att dra rätt information från din länk. Om du har samma problem för länkarna som du delar kanske du vill kolla in hur man fixar Facebook felaktig miniatyrproblem.

9,5. Andra sätt att marknadsföra din blogg

Nedan finns ett par fler sätt att marknadsföra din blogg.

Bloggkommentarer: Kommentera aktivt på populära bloggar i din nisch och engagera dig i konversationerna. När användare klickar på ditt namn kommer de att riktas till din blogg (förutsatt att den blogg du kommenterade tillåter bakåtlänkar från en kommentators namn).

Sökmotoroptimering (SEO): SEO gör att du kan öka din webbplatstrafik genom att få dina blogginlägg att rankas högre i sökmotorerna. Med SEO-taktik på plats och offsite kan du driva mer riktad organisk trafik till din webbplats. Du kan hitta mer om detta i nästa kapitel.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 8 – Skriva ditt första blogginlägg

Kapitel 10: WordPress SEO: Komma igång

kapitel 10 wordpress seo

Vill du driva riktad trafik till din webbplats från sökmotorer? Sökmotoroptimering (SEO) kan vara svårt på grund av de ständigt föränderliga sökalgoritmerna.

Men med rätt strategi kan du växa din organiska trafik trots de ständiga algoritmförändringarna. Genom att följa den bästa SEO-taktiken tillåter du sökmotorer att enkelt skanna och indexera din webbplats.

I det här kapitlet diskuterar vi följande:

 • Sökordsundersökning
 • On-page SEO
 • Länkbyggnad

10,1. Nyckelordforskning

Sökordforskning är en av de viktigaste aspekterna av SEO. Sökordundersökningar hjälper dig att förstå vad din publik letar efter på Google.

Helst måste du hitta alla möjliga kombinationer av sökord som din potentiella målgrupp använder på Google för att hitta ditt innehåll.

Nedan finns några verktyg för sökordundersökningar som du kan hitta användbara.

 • Googles nyckelplanerare: Sökordsplanerare är ett gratis verktyg som hjälper dig att hitta rätt sökord för dina AdWords-kampanjer. Du kan använda samma verktyg för att brainstorma dina innehållsidéer.
 • Google Sök: Google-sökning hjälper dig hitta många relaterade sökord för din blogg. Du kan hitta relaterade sökord längst ner på din sökresultatsida.
 • SEMRush: SEMRush är ett betalt verktyg som hjälper dig att hitta en lista över potentiella nyckelord för din blogg. Det hjälper dig att ta reda på vad som fungerar för din tävling, vilka webbplatsbesökare i din bransch söker och vilka sökord du bör fokusera på.

När du har en lista med potentiella sökord är det dags att skapa en redaktionskalender för att effektivisera din innehållsskapande process.

10,2. On-page SEO

För att rangordna högre på Google och placera dina webbsidor ovanpå sökresultaten, måste du optimera dina webbsidor för sökmotorer.

Med WordPress är det enkelt att optimera din webbplats för sökmotorer. Så här gör du.

Installera ett SEO-plugin

En SEO-plugin hjälper dig att göra din webbplats sökmotor vänlig. Vi rekommenderar att du installerar Yoast-plugin på din webbplats. När du installerar plugin hittar du en metruta i varje inlägg och sidredigerare för att lägga till SEO-titel, beskrivning och fokus sökord.

Yoast SEO tvingar dig att välja ett nyckelord när du publicerar innehåll och säkerställer att du använder det ordentligt på den sidan.

Lägg till alt Taggar för bilder

Alt-taggar hjälper dig att beskriva vad som finns på bilden. Google lägger ett relativt högt värde på alt-text för att identifiera vad som finns på bilden och ämnet för den omgivande texten.

Intern länk

Lägg till 2-3 interna länkar till varje enskilt inlägg.

Interna länkar tillåter användare att navigera till andra sidor. Det håller dina besökare längre på din webbplats och ännu viktigare, ökar din länkjuice, vilket förbättrar din SEO.

10,3. Länkbyggnad

Länkbyggnad är en viktig faktor i hur Google rankar webbsidor. Du kan förbättra rankningen av din blogg genom att öka antalet högkvalitativa länkar som länkar till dina sidor.

Det finns många olika sätt att legitimt bygga bakåtlänkar till din webbplats. Låt oss ta en titt på några av dem nedan.

Skapa pelarinnehåll:

Vi har nämnt det redan men vi säger det igen. Innan du dyker in och försöker bygga bakåtlänkar ska du se till att du redan har publicerat en handfull innehåll som är värt att länka till. Några exempel på pelarnas innehåll är vägledningar, listor och fallstudier.

Skapa delbar infografik:

Du kan antingen anställa en grafisk formgivare eller skapa den själv genom att använda ett verktyg för skapare av infographics som t.ex. Duk, Piktochart eller Visme. När du har skapat den gör du den delbar genom att tillhandahålla en inbäddningskod som dina användare enkelt kan använda.

Nå ut till troliga länkar:

Skapa en lista över bloggar som troligen kommer att ge en länk tillbaka till din blogg. Till exempel kan du hitta bloggar som publicerar en sammanfattning varje vecka om din nisch och ber dem presentera din artikel i deras kommande inlägg.

Publicera intervjuer:

Skapa en lista med påverkare och publicera en frågaintervju med dem. Chansen är stor att de sannolikt kommer att lägga till en länk till den intervju du har publicerat.

Gästbloggning:

Publicera gästartiklar av hög kvalitet på välrenommerade webbplatser i din nisch. Även om det är en effektiv strategi att få länkar, kom ihåg att Google har slått ner på marknadsförare som missbrukar denna taktik med artiklar och länkar av låg kvalitet.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 9 – Marknadsför din blogg

Kapitel 11: Tjäna pengar på din blogg

kapitel 11 tjäna pengar på din blogg

Vill du avsluta ditt jobb från 9 till 5? Undrar du hur man startar en blogg och tjäna pengar? Då är du inte ensam!

Även om bloggmonetisering inte är ett snabbt rikt schema, med rätt strategier, är det fullt möjligt att göra en solid inkomst.

I det här kapitlet förklarar vi fyra olika metoder för att tjäna pengar på bloggning.

 1. Reklam
 2. Affiliate marknadsföring
 3. Frilansande
 4. Säljer produkter

11,1. Reklam

Reklam är förmodligen det enklaste sättet att tjäna pengar på att blogga.

Du kan börja med att visa annonser av Google AdSense, som är ett annonsnätverk av Google. Det bästa är att det inte kräver att du har en enorm trafikvolym för att gå med i programmet.

Alternativt kan du sälja direktannonser på din webbplats. Det är effektivt för din blogg om den lockar en betydande trafikbas. Eftersom det inte beror på några annonsnätverk kan du behålla hela vinsten för annonsintäkter.

För att tjäna pengar på din webbplats med alla typer av annonser rekommenderar vi att du använder AdSanity-insticksprogrammet. Det förenklar annonshantering och hjälper dig att generera mer annonsintäkter med minimal ansträngning.

11,2. Affiliate marknadsföring

Affiliate-marknadsföring hjälper dig att generera intäkter från din blogg när någon köper en produkt genom dina hänvisningar. I grund och botten väljer du en produkt du gillar, sätter in en anknuten länk till den produkten och när någon köper den genom att klicka på din länk kan du tjäna provision.

Om du tycker att annonser är irriterande är affiliate-marknadsföring det bästa sättet att få solida intäkter från din blogg. Du kan till och med använda den i samband med reklam och andra intäktsmetoder.

Vi använder och rekommenderar ThirstyAffiliates för att hantera och cloaking affiliate-länkar.

11,3. Frilansande

Att erbjuda dina färdigheter och kunskaper på din blogg som frilansare är det bästa sättet att tjäna pengar på att du är din blogg. Inte bara kommer du att kunna visa upp din portfölj på bloggen, utan du kan också locka rätt segment av betalande kunder.

Se till att skapa en hyra mig-sida på din blogg och marknadsföra den sidan i stort.

11,4. Säljer produkter

Om du vill skapa ett stabilt flöde av passiva inkomster kanske du vill överväga att sälja produkter från din blogg. Med rätt strategier är det fullt möjligt att göra en heltidsinkomst på din blogg genom att sälja produkter.

Nedan följer ett par idéer:

Sälj e-böcker: Att skapa en produkt kan vara en tråkig och skrämmande uppgift. Om du redan har publicerat lite bra pelarinnehåll kan du enkelt återanvända dem till en e-bok och sälja det till din publik.

Integrera en e-handelsbutik: Integrera en e-handelsbutik i din befintliga blogg med ett eCommerce-plugin som WooCommerce. Om du säljer merchandize som speglar den typ av innehåll de älskar på din blogg, kan du få tillbaka din befintliga användarbas för att sälja dina e-handelsprodukter.

↑ Gå tillbaka till innehållsförteckningen

«Föregående: Kapitel 10 – WordPress SEO: Komma igång

Kapitel 12: Resurser för att lära och behärska WordPress

kapitel 12 wordpress resurser

WordPress community är enormt, så du kan hitta massor av olika resurser på webben som hjälper dig att lära dig och behärska WordPress.

Några av de bästa och gratis WordPress-resurserna du kan hitta på webben är:

 • IsItWP: På IsItWP publicerar vi regelbundet WordPress-tutorials, WordPress-tema och plugin-roundups, recensioner, WordPress-erbjudanden och mycket mer.
 • WPBeginner: WPBeginner är den största gratis WordPress-resursen på webben för WordPress-nybörjare. De publicerar regelbundet användbara självstudier, videor, kupongkoder för WordPress-produkter och mycket mer.
 • WPForms blogg: Om du vill läsa självstudier som hjälper dig att växa ditt företag med WordPress-plattformen måste du följa WPForms-bloggen. Du kan också hitta tips och rekommenderade metoder för att bygga alla typer av WordPress-formulär online.
 • MonsterInsights-blogg: MonsterInsights-bloggen är en utmärkt resurs du kan följa för att få tag på bästa metoder och rekommendationer från Google Analytics.

Vanliga frågor

Efter att ha hjälpt tusentals användare att starta en blogg har vi funnit att folk ställer samma typ av frågor om och om igen. Det är därför vi har sammanställt en lista med vanliga frågor, så att du enkelt kan starta din blogg.

Hur skiljer sig en blogg från en webbplats?
En blogg är bara en typ av webbplats som publicerar artiklar i omvänd kronologisk ordning. Bloggartiklar publiceras vanligtvis med en bloggplattform som WordPress, så alla som inte kan koda kan starta en blogg med lätthet. När bloggen har skapats kan du enkelt börja skapa innehåll i din inläggsredigerare och publicera det med ett klick på en knapp.

Läs mer: Hur man bygger en webbplats.

Kan jag skapa en blogg utan WordPress?

ja! Det finns dussintals bloggplattformar som Blogger, WordPress.com och TypePad. Men vi rekommenderar alltid att du startar en blogg på WordPress med självhost eftersom det ger dig full frihet att bygga en blogg som du vill utan begränsningar.

Vad är skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org (själv värd WordPress)?

WordPress.com är en gratis bloggplattform som låter dig starta en blogg med lätthet, men den har många begränsningar som begränsat tematillgänglighet och begränsat lagringsutrymme. Dessutom tillåter den gratis plattformen dig inte att tjäna pengar på din webbplats.

WordPress.org, även känt som självhostad WordPress, kräver att du äger ett domännamn och ett värdekonto för att driva en blogg. Med en egen värdplattform får du full kontroll över din blogg, kan tjäna pengar på din blogg som du vill, få obegränsade teman och anpassningsalternativ och njuta av obegränsat lagringsutrymme beroende på din webbhotell.

Hur mycket kostar det att starta en blogg?

För att starta en blogg på WordPress med självvärd måste du köpa ett domännamn för $ 14,99 per år och ett värdkonto, vilket kostar cirka 7,99 dollar per månad. Sammantaget kostar det att starta en blogg så lågt som $ 110,87 per år.

Du kan hitta tusentals gratis teman och plugins för din blogg. Men om du föredrar premiumtema och plugins kan din bloggs driftskostnad gå högre.

Kan jag starta en blogg anonymt?

Om du vill publicera en blogg men förbli anonym, måste du se till att skydda din domän med WHOIS-integritet aktiverat. För anonyma bloggar använder människor ofta en pseudonym / smeknamn för att skriva under. Du kan till och med skapa ett unikt e-postmeddelande bara för att skriva din blogg.

Vad ska jag starta en blogg om?

Medan du kan starta en blogg om alla ämnen, rekommenderas det att starta en blogg om ett ämne som du verkligen brinner för. Eller så kan du till och med starta en personlig blogg, dokumentera ditt dagliga liv och nå ut till likasinnade människor på webben.

Kan jag driva en blogg med flera författare??

Ja. WordPress levereras med 5 standardanvändarroller som hjälper dig att hantera och kontrollera behörigheter för varje författare på din blogg.

Kan jag lägga till en e-handelsbutik i min blogg?

ja! Genom att lägga till en e-handelsbutik kan du enkelt börja sälja fysiska eller digitala produkter direkt från din blogg. Installera bara ett plugin som WooCommerce och integrera en e-handelsbutik i din blogg så att du kan börja sälja dina produkter.

Hur kan jag lära mig mer om WordPress-terminologier?

Se detta WordPress Ordlista Villkor för nybörjare när du blir förundrad över konstiga WordPress-termer eller förkortningar.

Kan jag starta en blogg på flera språk?

Med WordPress kan du enkelt starta en flerspråkig blogg med ett flerspråkigt plugin som Polylang. Du kanske också vill välja ett WordPress-tema som stöder det flerspråkiga plugin som du vill använda.

Vi hoppas att den här guiden hjälpte dig att starta en WordPress-blogg. Ha kul att blogga!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map