Se hur enkelt det är att widgetera WordPress-teman

Att göra dina teman widget-klara är verkligen inte så svårt som du kanske tror. Att widgetera ditt tema innebär vanligtvis att göra dina sidofältobjekt widgetklara. Jag går över vad exakt ett widget-klart tema är i en tidigare artikel. Om du har ett tema kodat i ren CSS kan det till och med ta 5 minuter eller mindre, och jag ska visa dig hur.


 • Se till att ditt tema är “widgetvänligt”
 • Skapa en features.php-fil för att registrera sidofältet
 • Bifoga din statiska sidofält i den dynamiska sidofältets villkorade tagg
 • Skapa flera widget-klara områden
 • Andra kreativa sätt att använda widgets

Börja widgetera dina teman och läs vidare …

Det första du behöver göra är att se till att sidfältet (eller vad du än widgeterar) är det jag vill kalla widgetvänligt. Detta innebär att HTML formateras på ett visst sätt. Det ideala sidofältet i ett widget-klara WordPress-tema är kodat så:

kategorier

Lägg märke till hur det här är mycket ren kod. Det finns inga divs och inga klasser till

  och

 • taggar.

  Följande fyra exempel kan också widgetiseras.

  kategorier

 • kategorier

 • kategorier

  kategorier

  Ja, det finns adderade divs i dessa exempel, men de är användbara med WordPress widget-systemet. Så länge ingenting mellan de två

   taggar behövs för CSS-styling, du bör vara bra att gå. Med det sagt är följande exempel inte widgetvänlig.

   kategorier

   Det beror på att det läggs till stilar till

    och

   • taggar. Se till att ditt tema är kodat på ett av de mer “ideala” widgetvänliga sätten att undvika problemet.

    Registrera sidofält

    Nästa steg är att utvärdera din layout. Hur många widgetade områden vill du ha? Ett är inget problem. Två eller fler är inte heller något problem. Du kan till och med få dem formaterade på olika sätt, så länge de är widgetvänliga, som förklarats ovan.

    Det första du kommer att behöva är att skapa en functions.php fil i din temakatalog. Detta är en fil du kan använda för att ändra WordPress-funktionen med PHP-kod, utan att använda ett plugin – eller redigera kärnkoden. Allt är inbyggt i ett specifikt tema.

    Låt oss titta tillbaka till det idealiska widgetvänliga sidofältets objektformat, det första exemplet i det här inlägget. För att registrera ett sidofält med den formateringen, skulle vi placera följande kod i vår features.php-fil.

    <?php
    if (function_exists (‘register_sidebar’))
    register_sidebar (array (
    ‘before_widget’ => ”,
    ‘after_widget’ => ”,
    ‘before_title’ => ‘

    ‘,
    ‘after_title’ => ‘

    ‘,
    ));
    ?>

    Verkar ganska självförklarande, eller hur? Titeln “Kategorier” bifogades

    och

    , därför sätter vi att det är värdet för före_titel respektive efter_titel. Du kan också placera kod i den andra före_widget och after_widget för att bifoga varje widget-objekt i en annan kod du kan behöva för din layout.

    Sidofält Villkorliga taggar

    Hej, en villkorlig tagg? Förhoppningsvis det låter bekant. Vi använder något liknande för att kontrollera om sidfältet är registrerat med widgetar och om de är aktiva. Överst på sidfältet (eller där du vill att widgets ska börja visas) placerar du följande kod.

    <?php if (! function_exists (‘dynamic_sidebar’) ||! dynamic_sidebar ()): ?>

    Sidofältets grejer går emellan, och sedan …

    <?php endif; ?>

    Se till att du har endiven; efter öppningen om uttalande vid någon tidpunkt, eller så kommer hela temat att bryta. Om du har gjort allt rätt på denna punkt, bör ditt tema vara widget-redo. Men vi är inte klara än …

    Flera widgetklara områden

    Med några få tillägg och ändringar i din features.php-fil och några ytterligare om uttalanden i dina temafiler kan du ha så många widgetade områden som du vill, var och en med sitt eget unika namn.

    Låt oss säga att du hade en tre kolumnlayout med två sidofält – en till vänster och den andra till höger. Du vill widgetera båda dessa separat. Vi arbetar med det första exemplets sidofältstruktur för båda. Din features.php-fil ser ut så här:

    <?php
    if (function_exists (‘register_sidebar’))
    register_sidebar (array (
    ‘name’ => ‘Vänster sidofält’,
    ‘before_widget’ => ”,
    ‘after_widget’ => ”,
    ‘before_title’ => ‘

    ‘,
    ‘after_title’ => ‘

    ‘,
    ));
    if (function_exists (‘register_sidebar’))
    register_sidebar (array (
    ‘name’ => “Höger sidofält”,
    ‘before_widget’ => ”,
    ‘after_widget’ => ”,
    ‘before_title’ => ‘

    ‘,
    ‘after_title’ => ‘

    ‘,
    ));
    ?>

    Notera den nya namndelen av matrisen. Du kan namnge det du vill, men försök att vara beskrivande. När du går till din sidebar.php-fil eller vart som helst av dina sidfält finns i ditt tema använder du följande villkorliga tagg – med namnet på sidfältet du valde i features.php. Se också till att den här filen inte har några felaktiga utrymmen eller rader, eftersom det kan orsaka att varningsmeddelanden dyker upp när du redigerar saker.

    <?php if (! function_exists (‘dynamic_sidebar’) ||! dynamic_sidebar ("Vänster sidofält")): ?>Standard vänster sidofält här …
    <?php endif; ?>

    Och för höger sidofält …

    <?php if (! function_exists (‘dynamic_sidebar’) ||! dynamic_sidebar ("Höger sidofält")): ?>Standard grejer på höger sidofält här …
    <?php endif; ?>

    Se till att allt är konsekvent när det gäller namnen du valde i båda filerna.

    Andra saker du kan göra med widgetar

    Widgets behöver inte användas för sidfält. De kan användas för andra saker som sidfot eller till och med i sidhuvudet. I teorin behöver du inte ens sätta någon “standard” -kod mellan den villkorade taggen. Var kreativ med det och använd din fantasi. Använd en widget i din rubrik för att rotera annonser, eller ha en inloggningsruta widget i sidfoten eller var du än vill – det är upp till dig.

    Slutsats

    Hoppas att du har lärt dig från denna självstudie och nu vet hur du widgeterar dina teman. Om du får något fel som “rubriker som redan har skickats …” när du redigerar något kan du behöva dubbelkontrollera funktionerna.php-filen för att se till att det inte finns något utrymme under stängningen ?> märka.

    En del ytterligare läsning finns på Automattic och WPDesigner. Det finns några andra “korta” versioner av koden jag gjorde på dessa sidor.

    Känn dig fri att kommentera eller dela om du gillade det. Jag välkomnar all feedback. Se också till att prenumerera på fodret om du inte redan har de senaste temautgåvorna och självstudierna.

    Jeffrey Wilson Administrator
    Sorry! The Author has not filled his profile.
    follow me